Hλιακή ενέργεια:
Υποχρεωτική η χρήση της στα νέα κτίρια της Ισπανίας
Κάντε τη σύγκριση:
Πετάξαμε 9 δις ευρώ στην άχρηστη και επιζήμια για το περιβάλλον φιέστα των ολυμπιακών αγώνων ενώ θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει ένα έργο ζωής για το περιβάλλον της χώρας, της ευρύτερης περιοχής και του πλανήτη γενικότερα.
Με το μέσο φωτοβολταικό σύστημα να κοστίζει 12.000 ευρώ και αν το επιδοτούσαμε με το 50%(όσο δηλαδή το επιδοτούν στην Ευρώπη και όχι με 500 ευρώ που προβλέπει ο νέος νόμος που ψηφίστηκε) τότε θα δίναμε σε 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά, σχεδόν το μισό των νοικοκυριών όλης της Ελλάδος, τη δυνατότητα να παράγουν το 30-50% της ηλεκτρικής ενέργεια τους δωρεάν από τον ήλιο.
Τι θα σήμαινε πρακτικά αυτό;
Λιγότερες εισαγωγές πετρελαίου(και λιγότερες θαλάσσιες και επίγειες μεταφορές του με ότι κινδύνους αυτό συνεπάγεται) και άρα λιγότερη κατανάλωση του εως και 50%.
Αν το παραπάνω σενάριο συνδυαζόταν και με καμπάνια εξοικονόμησης ενέργειας, το 25% της οποίας σήμερα σπαταλάται άσκοπα ή χάνεται στις απώλειες μεταφοράς, τότε θα προσεγγίζαμε πολύ κοντά την αυτάρκεια σε ενέργεια.
Αλλά το πιο σημαντικό θα ήταν οι λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων ρύπων από τη καύση του πετρελαίου για παραγωγή ρεύματος, μέ αμέσο όφελος στην υγεία μας και στο κλίμα του πλανήτη μας.
Όχι μόνο δεν έγινε κάτι τέτοιο που θα ήταν πραγματικά πρωτοπόρο, βιώσιμο και αναγκαίο για τη σημερινή κατάσταση του πλανήτη αλλά επιλέχθηκε η προκλητική αδιαφορία και επίθεση στο περιβάλλον προς ικανοποίηση κοντόφθαλμων, ιδιοτελών στόχων.
Δέστε τώρα πως λειτουργούν οι γείτονες μας που έχουν συναίσθηση της πραγματικότητας και υπευθυνότητα αλλά και αποφασιστικότητα για τη προστασία του περιβάλλοντος.
Οι Ισπανοί λοιπόν ορθολογικά σκεπτόμενοι αποφάσισαν να αξιοποιήσουν το μεγάλο πλεονέκτημα της μεσογειακής τους θέσης που όπως και στη δική μας περίπτωση είναι η ηλιοφάνεια.
Τα τελευταία χρόνια έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για την εκμετάλλευση των ήπιων μορφών ενέργειας και ήδη είναι δεύτεροι στην Ευρώπη μετά τη Γερμανία σε εγκατεστημένη ισχύ.
Αυτή τη στιγμή διαθέτουν και τη τεχνογνωσία αλλά αναπτύσσουν και τη δική τους τεχνολογία ούτως ώστε να επωφεληθούν από την επερχόμενη μαζική εφαρμογή των συστημάτων ηλιακής και αιολικής ενέργειας στο εγγύς μέλλον.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και ονέος οικοδομικός κώδικας που καθιστά τη χρήση συστημάτων ηλιακής ενέργειας υποχρεωτική στο εξής σε όλα τα νεόδμητα κτίρια της Ισπανίας.
Ο κώδικας θα τεθεί σε ισχύ το Μάρτιο και προβλέπει ότι τα νέα κτίρια που δεν προορίζονται για κατοικία, όπως τα εμπορικά κέντρα και τα νοσοκομεία, πρέπει υποχρεωτικά να εξοπλιστούν με φωτοβολταϊκά συστήματα για να καλύπτουν μέρος των ενεργειακών τους απαιτήσεων.
Όσον αφορά τα νέα σπίτια, η ηλιακή ενέργεια θα πρέπει να καλύπτει το 30 με 70 τοις εκατό της κατανάλωσης ρεύματος για ζεστό νερό, ανάλογα με την τοποθεσία και την αναμενόμενη κατανάλωση νερού.
Ο νέος οικοδομικός κώδικας προβλέπει επίσης καλύτερη μόνωση των κτιρίων, αυξημένη χρήση του φυσικού φωτός και συστηματικότερη συντήρηση των εγκαταστάσεων θέρμανσης και ψύξης.
Εκτιμάται ότι οι νέες προδιαγραφές θα προσφέρουν εξοικονόμηση ενέργειας κατά 30 με 40 τοις εκατό για κάθε κτίριο και μείωση της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα κατά 40 με 55 τοις εκατό.
Επίσης η Ισπανία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα κατασκευάσει στην Ανδαλουσία μια από τις μεγαλύτερες μονάδες ηλιακής ενέργειας στον κόσμο.
No comments:
Post a Comment