22 December 2006


Πρωτεΐνη και προπαγάνδα

(Μέρος 3ο & τελευταίο)

του

Michael Dye

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

http://www.all-creatures.org/cb/a-protein.html


5) Το μαγειρεμένο κρέας δεν είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης(λευκώματος). Ο λόγος που το μαγειρεμένο κρέας δεν είναι μια καλή πηγή λευκώματος για τους ανθρώπους είναι και επειδή αυτό είναι μαγειρεμένο και επειδή είναι κρέας. Πραγματικά, το μαγειρεμένο κρέας δεν είναι μια καλή πηγή λευκώματος για οποιοδήποτε ζώο (όπως έχουν παρουσιάσει οι εργαστηριακές δοκιμές).


Και το κρέας με οποιαδήποτε μορφή δεν είναι καλό για τους ανθρώπους. Όπως σημειώνεται στο βιβλίο "Οι
Diamonds για την Βιώσιμη Υγεία (the Diamonds in Living Health)", δεν έχουμε το πεπτικό σύστημα για να αφομοιώσουμε τη πρωτεΐνη από σάρκα: Δεν έχουμε τα δόντια ενός σαρκοφάγου ούτε το σάλιο του. Το αλκαλικό σάλιο μας σχεδιάστηκε για να αφομοιώνει τους σύνθετους υδατάνθρακες από τις φυτικές τροφές, ενώ το σάλιο των σαρκοφάγων είναι τόσο όξινο που μπορεί πραγματικά να διαλύσει κόκκαλα.


Οι άνθρωποι δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τη χοληστερόλη ή το ουρικό οξύ από το κρέας.
Οι πεπτικές οδοί των σαρκοφάγων είναι κοντές, περίπου τρεις φορές το μήκος του κορμού τους, κάτι που επιτρέπει τη γρήγορη αποβολή της αποσυντιθέμενης και σήπουσας σάρκας. Όλα τα φυτοφάγα έχουν μακριά έντερα, 8 έως 12 φορές το μήκος του κορμού τους, για να παρέχουν έναν μακρύ χρόνο διέλευσης που βοηθά να αφομοιωθούν και να εξαχθούν οι θρεπτικές ουσίες από τις φυτικές τροφές.


Και όλη η πρωτεΐνη προέρχεται τελικά από φυτικές τροφές.


Το θέμα είναι εάν παίρνουμε αυτήν την πρωτεΐνη άμεσα από τις φυτικές τροφές, ή εάν προσπαθούμε να τις πάρουμε από δεύτερο χέρι δηλαδή από τα ζώα που κι’ αυτά τις έχουν πάρει από τις φυτικές τροφές.


6)
Η κατανάλωση κρέατος -- ή πρωτεΐνης γενικά -- δεν σας δίνει δύναμη, ενέργεια ή αντοχή. Ένας από τους ευκολότερους τρόπους να διαλυθεί η θεωρία ότι το κρέας απαιτείται για δύναμη είναι να εξετάσει κανείς το ζωικό βασίλειο. Τα φυτοφάγα ζώα όπως τα βοοειδή, τα άλογα και οι ελέφαντες είναι αυτά που είναι γνωστά για τη δύναμη και την αντοχή. Ποιό σαρκοφάγο είχε ποτέ τη δύναμη ή την αντοχή για να χρησιμοποιηθεί ως υποζύγιο;


Το ισχυρότερο ζώο στη γη, για το μέγεθός του, είναι ο γορίλλας, που είναι 3 φορές το μέγεθος του ανθρώπου, αλλά έχει 30 φορές τη δύναμή μας.
Αυτοί οι γορίλλες "δεν τρώνε τίποτα άλλο από φρούτα και φύλλα μπαμπού και μπορούν να αναποδογυρίσουν το αυτοκίνητό σας εάν θέλουν," σημειώνουν οι Diamonds στην Βιώσιμη Υγεία. Είναι δύσκολο να υποστηριχτεί ότι χρειαζόμαστε το κρέας για δύναμη.


Και η πρωτεΐνη δεν μας δίνει ενέργεια.


Η πρωτεΐνη είναι για την οικοδόμηση των κυττάρων. Το καύσιμο που παρέχει στα κυττάρα μας ενέργεια προέρχεται από τη γλυκόζη και τους υδατάνθρακες των φρούτων και των λαχανικών.


Όπως επισημαίνεται από τον John Robbins στο βιβλίο "Διατροφή για μια νέα Αμερική(
Diet for a New Americα)", πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η πρωτεϊνική κατανάλωση δεν είναι μεγαλύτερη κατά τη διάρκεια σκληρής εργασίας και άσκησης απ'ό,τι κατά τη διάρκεια ανάπαυσης. Ο Robbins γράφει, "Είναι αλήθεια ότι, χρειαζόμαστε την πρωτεΐνη για να αντικαταστήσουμε τα ένζυμα, να επανοικοδομήσουμε τα αιμοσφαίρια του αίματος, για να μεγαλώνουν οι τρίχες, να παραγάγουμε αντισώματα, και για να εκπληρώνουμε ορισμένους άλλους συγκεκριμένους στόχους... (Αλλά) μελέτη μετά από μελέτη έχει διαπιστώσει ότι η πρωτεϊνική καύση δεν είναι υψηλότερη κατά τη διάρκεια της άσκησης απ'ό,τι σε καταστάσεις ανάπαυσης."


Γί αυτό (ο χορτοφάγος) Dave Scott μπορεί να κάνει τα παγκόσμιο ρεκόρ στο τρίαθλο χωρίς να καταναλώνει πολύ πρωτεΐνη. Και για αυτό ο Sixto Linares μπορεί να κολυμπήσει 4,8 μίλια, να κάνει ποδήλατο για 185 μίλια, και να τρέξει 52,4 μίλια σε μία ημέρα χωρίς κρέας, γαλακτοκομικά, αυγά, ή οποιοδήποτε είδος πρωτεϊνικού συμπληρώματος στη διατροφή του.


Η δημοφιλής ιδέα ότι χρειαζόμαστε πρόσθετη πρωτεΐνη εάν εργαζόμαστε σκληρά αποδεικνύεται απλά ένα ακόμη μέρος της μυθολογίας της πρωτεΐνης, το "βοδινό κρέας μας δίνει δύναμη" επιρροή που μας έχουν πλασάρει εκείνοι που ωφελούνται από τη συνήθεια μας για κρέας." Για να καταδειχθεί πόσο καλά είναι θεμελιωμένη αυτή η θέση στην τρέχουσα επιστημονική γνώση, ο Robbins παραθέτει αποσπάσματα από την Εθνική Ακαδημία Επιστήμης(
National Academy of Science) που λέει, "υπάρχουν λίγα στοιχεία ότι η μυϊκή δραστηριότητα αυξάνει την ανάγκη για πρωτεΐνη."


Η πρωτεΐνη απαιτεί περισσότερη ενέργεια για να αφομοιωθεί(χωνευθεί) από οποιοδήποτε άλλο τύπο τροφής.
Στο βιβλίο "Η Υγεία σας, Επιλογή σας(Your Health, Your Choice)", ο Δρ Ted Morter, γράφει: "Η πρωτεΐνη είναι τροφή αρνητικής ενέργειας. Η πρωτεΐνη λέγεται ότι είναι παραγωγός ενέργειας. Εντούτοις, χρησιμοποιείται ενέργεια για να χωνευθεί, και απαιτείται ενέργεια για να εξουδετερώσει την υπερβολική όξινη τέφρα που αφήνει. Η πρωτεΐνη χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια απ’όση παράγει. Είναι μια αρνητική πηγή ενέργειας."


Ένα τεύχος του 1978 του περιοδικού της Αμερικανικής Ιατρικής Ενωσης(
Journal of the American Medical Association) προειδοποιεί τους αθλητές ενάντια στη λήψη πρωτεϊνικών συμπληρωμάτων, σημειώνοντας, "οι αθλητές χρειάζονται το ίδιο ποσό πρωτεϊνικών τροφίμων όπως οι μη αθλητές. Η πρωτεΐνη δεν αυξάνει τη δύναμη. Στην πραγματικότητα, συχνά χρειάζεται μεγαλύτερη ενέργεια για να αφομοιωθεί και να μεταβολιστεί η υπερβολή πρωτεΐνη."


Οι περισσότεροι αθλητές δεν γνωρίζουν αυτές τις πληροφορίες για την πρωτεΐνη, αλλά έχουν υπάρξει προσπάθειες να γνωστοποιηθεί αυτή η προειδοποίηση. Παραδείγματος χάριν,ο George Beinhorn έγραψε στο τεύχος Απριλίου 1975 του περιοδικού ο Κόσμος του Ποδηλάτου(
Bike World) ότι, "η υπερβολική πρωτεΐνη απομυζά ενέργεια από τους λειτουργώντες μύς...


Επίσης έχει ανακαλυφθεί ότι πάρα πολλή πρωτεΐνη είναι πραγματικά τοξική.
Με απλά λόγια,είναι δηλητηριώδης... Η πρωτεΐνη έχει απολαύσει μια θαυμάσια φήμη μεταξύ των αθλητών. Φράσεις όπως "πρωτεϊνική δύναμη," "πρωτεΐνη για ενέργεια," "πρωτεϊνικά χάπια για τον ασκούμενο αθλητή"... είναι όλές ψεύτικες και παραπλανητικές."


Ο Robbins δίνει πρόσθετα στοιχεία για αυτήν την αξίωση στο βιβλίο "Πραγματικότητες για τη Δεκαετία του '90(Realities for the 90's)" ονομάζοντας μερικούς από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους αθλητές, όλοι κάτοχοι παγκόσμιων ρεκόρ στον τομέα τους, οι οποίοι συμβαίνει να είναι χορτοφάγοι:


ο Dave Scott, έξι-φορές νικητής του Ironman Triathlon (και το μόνο άτομο που το έχει κερδίσει περισσότερο από δύο φορές),


ο Sixto linares, κάτοχος παγκόσμιων ρεκόρ στο εικοσιτετράωρο triathlon,


ο
Paavo Nurmi, 20 παγκόσμια ρεκόρ και εννέα ολυμπιακά μετάλλια στο τρέξιμο απόστασης,


ο
Robert Sweetgall, ο καλύτερος αθλητής βάδην απόστασης παγκοσμίως ,


ο Murray
Rose, παγκόσμια ρεκόρ στα 400 και 1500-μέτρα ελεύθερη κολύμβηση ,


η
Estelle Gray και ο Cheryl Marek, παγκόσμιο ρεκόρ στην ποδηλασία τάντεμ ανώμαλου δρόμου,


ο
Henry Aaron, πρωταθλητής όλων των εποχών του μπειζμπόλ,


ο Stan
Price, κάτοχος παγκόσμιων ρεκόρ στην άρση βαρών,


ο
Andreas Cahling, πρωταθλητής Mr. International στο body building,


ο
Roy Hilligan, πρωταθλητής Mr. America στο body building,


ο
Ridgely Abele, οκτώ εθνικά πρωταθλήματα στο karate και


ο
Dan Millman, παγκόσμιος πρωταθλητής ενόργανης... όλοι τους χορτοφάγοι.


Αυτός είναι ένας κατάλογος που θα εξέπλησσε το μέσο Αμερικανό, βάσει αυτών που έχουμε διδαχθεί να πιστεύουμε για την πρωτεΐνη και το κρέας.


Συνοψίζοντας, είναι δύσκολο να αποφύγουμε το συμπέρασμα ότι σχεδόν όλα όσα μας έχουν πει για την πρωτεΐνη είναι λάθος. Δεν χρειαζόμαστε όση πρωτεΐνη έχουμε διδαχθεί και η κατανάλωση πάρα πολλής πρωτεΐνης είναι επικίνδυνη για την υγεία μας. Δεν πρέπει να τρώμε τη "πλήρη πρωτεΐνη."


Το σώμα μας χρειάζεται την πρωτεΐνη από τα ωμά τρόφιμα, επειδή οι δομικές μονάδες για τα ζωντανά κύτταρά μας πρέπει να είναι ζωντανές αντί νεκρές.


Η μαγειρεμένη πρωτεΐνη περιέχει μεταλλαξιογόνα που είναι επικίνδυνα στην υγεία μας, και μερικοί διατροφολόγοι λένε ότι η μαγειρεμένη πρωτεΐνη είναι αδύνατον ή πολύ δύσκολο να αφομοιωθεί.


Το μαγειρευμένο κρέας δεν είναι μια καλή πηγή λευκώματος. Και η πρωτεΐνη δεν έχει καμία σχέση με τη δύναμη, την ενέργεια ή τη αντοχή.


Αλλά η πρωτεΐνη είναι σημαντική. Και η καλύτερη πηγή λευκώματός μας είναι τα ίδια ωμά φρούτα και λαχανικά που παρέχουν και όλες τις άλλες θρεπτικές ουσίες -- βιταμίνες, ανόργανα άλατα(μέταλλα ή ιχνοστοιχεία), ένζυμα και υδατάνθρακες – που χρειαζόμαστε.


Ο καλύτερος τρόπος να αποκτηθούν όλες αυτές οι θρεπτικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεΐνης, είναι να καταναλώνουμε μια ισορροπημένη ποικιλία φρέσκων, ωμών φρούτων και λαχανικών.


Το ποσοστό των θερμίδων που αποτελούνται από πρωτεΐνη στα περισσότερα φρούτα και λαχανικά είναι ίσο ή ξεπερνά αυτό του μητρικού γάλακτος, το οποίο σχεδιάστηκε για να ικανοποιήσει τις ανθρώπινες πρωτεϊνικές ανάγκες κατά την διάρκεια της γρηγορότερης ανάπτυξης μας.


Έτσι λοιπόν μην αφήνετε οποιονδήποτε να σας πει ότι δεν μπορείτε να πάρετε αρκετή πρωτεΐνη από τα φρούτα και λαχανικά.


Όταν εξετάσετε τα προβλήματα υγείας που προκαλούνται με τη κατανάλωση πάρα πολύ άπεπτης (μαγειρεμένης) πρωτεΐνης, θα συμμεριστείτε την άποψη ότι το σώμα μας είναι ένας ζωντανός οργανισμός φτιαγμένος από ζωντανά κύτταρα, και η πρωτεΐνη αποτελεί το 15% του σώματός μας, επομένως η πρωτεΐνη που παίρνουμε μέσα μας πρέπει να είναι ζωντανή παρά νεκρή.


Καταναλώνοντας μια υψηλή ποσότητα νεκρής, μαγειρεμένης πρωτεΐνης είναι παρόμοιο με τη λήψη μέγα-δόσεων συνθετικών βιταμινών που δεν μπορούμε να αφομοιώσουμε.


Θα κάναμε καλύτερα να εστιάσουμε στην ποιότητα, παρά την ποσότητα, θρεπτικών ουσιών, και να διασφαλίσουμε ότι η πρωτεΐνη (και οι άλλες θρεπτικές ουσίες) που καταναλώνουμε είναι σε φυσική, ζωντανή μορφή που το σώμα μας μπορεί να αφομοιώσει στο κυτταρικό επίπεδο και να χρησιμοποιήσει για να χτίσει τα υγιή νέα ζωντανά κύτταρα.



No comments: