Πρωτεΐνες, ασβέστιο, σίδηρος : μόνο από φυτικές τροφές
Η τροφή για όλα τα πλάσματα παράγεται από τη Φύση μέσω των φυτών.
Αν δεν υπήρχαν φυτά δεν θα υπήρχε ζωή.
Τα Φυτά χρησιμοποιούν την ηλιοφάνεια, το διοξείδιο του άνθρακα, το οξυγόνο, το νερό και τα οργανικά μέταλλα στη διαδικασία της φωτοσύνθεσης για να τραφούν τα ίδια και να αναπτυχθούν.
Το αποτέλεσμα είναι ένα ζωντανό φυτό (τροφή για τα ζώα και τους ανθρώπους) που περιέχει:
υδατάνθρακες
πρωτεΐνη
λιπαρά οξέα
οργανικά μέταλλα
βιταμίνες
ένζυμα
νερό
Η αξία λοιπόν των φυτών είναι ανεκτίμητη για την επιβίωση όλων των μορφών ζωής:
Ανόργανα Μετάλλα από τη Γη + Φωτοσύνθεση = Οργανικά Μέταλλα από Φυτά
Τα ζώα και ο άνθρωπος, μη έχοντας τη δυνατότητα να κάνουν φωτοσύνθεση, στηρίζονται και εξαρτώνται από τα φυτά για να τους ετοιμάσουν τη τροφή τους.
Επιπλέον τα φυτά είναι η μόνη πηγή πραγματικής τροφής.
Αυτό σημαίνει ότι η Φύση με την αξεπέραστη σοφία της έχει φροντίσει ώστε τα φυτά να είναι "πλήρεις συσκευασίες", δηλαδή να περιέχουν εκ του φυσικού τους όλα τα απαραίτητα που χρειάζεται το σώμα για να τα επεξεργαστεί και να τα αφομοιώσει.
Για χρόνια πλανάται μια διατροφική κινδυνολογία για να παραμένει ο κόσμος στη κρατούσα επιβεβλημένη (μέσω της διαφήμισης και των κατευθυνόμενων ερευνών) διατροφή που βλάπτει τελικά την υγεία του.
Για χρόνια προσπαθούν να μας πείσουν ότι πρέπει να καταναλώνουμε κρέας για πρωτεΐνη και σίδηρο και γαλακτοκομικά για το ασβέστιο.
Η αλήθεια της φύσης είναι όμως άλλη.
Οι ποσότητες πρωτεΐνης, ασβεστίου, σιδήρου στα φυτά είναι όχι μόνο επαρκείς αλλά ξεπερνούν κατα πολύ τα ζωϊκά προϊόντα.
Στους πίνακες του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ που παρατίθενται φαίνεται ξεκάθαρα η υπεροχή των φυτικών τροφών.
Επίσης η πρωτεΐνη, το ασβέστιο και ο σίδηρος από τα φυτά είναι ποιοτικά ανώτερα γιατι όταν καταναλώνονται ωμά, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, είναι στη μορφή που χρειάζονται τα κύτταρα μας για να τα αφομοιώσουν.
Ακόμη πιο σημαντικό όμως είναι ότι διαλέγοντας βιολογικές φυτικές τροφές εξασφαλίζουμε ότι δεν θα προσλάβουμε ταυτόχρονα ένα ολόκληρο σύνολο από παθογόνους παράγοντες που καραδοκούν στα κρεατικά ή γαλακτοκομικά προϊόντα.
Γιατί δηλαδή για να πάρω π.χ. σίδηρο θα πρέπει να καταναλώσω μια τροφή που είναι φορτωμένη με χίλια δυο αρνητικά όπως χοληστερίνη, ουρικό οξύ, κορεσμένα λίπη, ελεύθερες ρίζες, αντιβιοτικά και ορμόνες ή αν μιλάμε για τη συμβατική γεωργία προϊόντα που είναι φορτωμένα με χημικά και εντομοκτόνα;
Ωφελεί μια τέτοια προσέγγιση ή μήπως είναι δώρο-άδωρο;
Σίγουρα όχι γιατί όλα τα παραπάνω θα έχουν αρνητικές συνέπειες στην συνολική υγεία του οργανισμού μας.
Αντίθετα αν π.χ. πάρω το σίδηρο μου από το σουσάμι(που είναι και ο πρωταθλητής μακράν σε περιεκτικότητα) τότε έχω αποφύγει κάθε αρνητική παρενέργεια και έχω πραγματικά δόσει στα κύτταρα μου αυτό που χρειάζονται.
(Παρενθετικά αναφέρω ότι το σουσάμι θα μπορούσαμε να το αλέσουμε στο μπλέντερ και να το ραντίζουμε στις σαλάτες ή να το κάνουμε φύτρο που είναι ακόμα καλύτερο.)
Όσο αφορά την πρωτεΪνη κι εδώ η υπεροχή της φυτικής πρωτεΪνης είναι αδιαμβισβήτητη.
Πρώτον και βασικότερο δεν έχει χοληστερόλη(LDL),αυτή τη κίτρινη ουσία που φράζει σταδιακά τα αγγεία και τις αρτηρίες ώσπου να τα βουλώσει.
Ο οργανισμός δεν έχει καμμία ανάγκη πρόσληψης χοληστερόλης γιατί ακριβώς παράγει όση του χρειάζεται.
Άρα ρισκάρουμε την υγεία μας και επιβαρύνουμε τα ζωτικά μας όργανα με μια περιττή αλλά και επίπονη διαδικασία αποβολής της παραπανίσιας χοληστερόλης, κάθε φορά που καταναλώνουμε τροφές που έχουν χοληστερόλη.
Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες αν έχουμε χοληστερόλη κάτω από 150 είναι σίγουρο ότι δεν θα πάθουμε ποτέ καρδιακό επεισόδιο.(Συνήθως τέτοια νούμερα έχουν μόνο οι χορτοφάγοι)
Στο ερώτημα τώρα αν μπορούμε να καλύψουμε τις ημερήσιες ανάγκες μας σε πρωτεΐνη από τα φυτά η απάντηση είναι καταφατικά ναι και μάλιστα με ένα γευστικό, ποικίλο και εύκολο τρόπο.
Ακόμα και αν φάμε μια μέρα μόνο δίαφορα φρούτα(20 πάνω-κάτω) έχουμε πάρει την πρωτεΐνη της ημέρας μας.
Φαίνεται πως η Φύση επίτηδες έβαλε μικρές ποσότητες πρωτεΐνης στα φρούτα για να μας κάνει να τρώμε πολλά και διαφορετικα φρούτα καθημερινά.
Η ημερήσια απαίτηση για πρωτεΐνη όπως συστήνεται από τους ειδικούς έχει πέσει στη διάρκεια των χρόνων και απο εκεί που κάποτε μας έλεγαν για 100 και πλέον γραμμάρια τώρα φτάσαμε στα 20 – 35.
Φυσικά πολλοί έχουν μείνει ακόμα στις παλιές συστάσεις και καταναλώνουν 5 φορές περισσότερο από το κανονικό, δημιουργώντας έτσι τις προυποθέσεις για την εμφάνιση των εκφυλιστικών ασθενειών ( καρκίνος, διαβήτης, καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά).
Και για το ασβέστιο η κατανάλωση φυτικών τροφων όπως π.χ. το αμύγδαλο (που είναι και το πλουσιότερο από όλες τις τροφές σε ασβέστιο) είναι η ενδεδειγμένη προσέγγιση.
(Το αμύγδαλο θα μπορούσαμε να το κάνουμε φύτρο μουλιάζοντας το 24 ώρες στο νερό, οπότε γίνεται ακόμα πιο θρεπτικό και αποκτά ακόμα καλύτερη γεύση)
Χαρακτηριστικό είναι εδώ ότι όπου έχουμε ελάχιστη έως καθόλου κατανάλωση κρεάτων ή γαλακτοκομικών όπως σε Ασία και Αφρική παρατηρούνται ελάχιστα φαινόμενα οστεοπόρωσης.
Αντίθετα σε χώρες του δυτικού κόσμου όπου παρατηρείται μεγάλη κατανάλωση κρέατος ή γαλακτοκομικών η οστεοπόρωση είναι πολύ συνηθισμένη.
Μάλιστα φαίνεται ότι στις δυτικές χώρες η πολύ υψηλή σύσταση για ασβέστιο της τάξης των 1200 μιλιγραμμαρίων την ημέρα που αντιστοιχούν σε ένα λίτρο γάλα έχει διαμορφωθεί κατόπιν των πιέσεων της πανίσχυρης γαλακτοκομικής βιομηχανίας.
Όμως το ασβέστιο από το γάλα όχι μόνο δεν βοηθά αλλά επιδεινώνει την οστεοπόρωση.
Ευτυχώς η Φύση έχει φροντίσει να μας προσφέρει μια ποικιλία από φυτικές τροφές από τις οποίες θα πάρουμε την ημερήσια απαίτηση του οργανισμού μας σε πρωτεΐνη, σίδηρο και ασβέστιο σε φυσική και αφομοιώσιμη από τον οργανισμό μορφή.
No comments:
Post a Comment