16 May 2006

Η μόλυνση " μπορεί να αφανίσει το ανθρώπινο είδος"

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

THE SCOTSMAN

ΤΗΣ 11 ΜΑΪΟΥ 2006





Η μόλυνση είναι πολύ πιό καταστρεπτική στους ανθρώπους από ότι αρχικά θεωρήθηκε και προκαλεί γενετικές μεταλλαγές που θα μπορούσαν τελικά να μας αφανίσουν από το πρόσωπο του πλανήτη, σύμφωνα με έναν κορυφαίο επιστήμονα.

Ο Δρ Laurence Loewe, του Ιδρύματος Εξελικτικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, είπε ότι οι ερευνητές είχαν υποτιμήσει την απειλή από τις μικρές αλλά καταστρεπτικές μεταλλαγές του DNA που προκαλούνται από ρύπους όπως τα καυσαέρια και οι χημικές ουσίες.

Αν και αυτές μπορεί να μην προκαλέσουν αμέσως την ασθένεια, καθώς συσσωρεύονται από γενιά σε γενιά μπορούν να φθάσουν στο σημείο μέσα σε έναν πληθυσμό όπου όλο και περισσότεροι άνθρωποι γίνονται στείροι και, τελικά, η ομάδα αφανίζεται.

Οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες είχαν θεωρήσει ότι οι μικρές μεταλλαγές ήταν άσχετες καθώς δεν προκαλούσαν ασθένεια.

Αλλά, σύμφωνα με ένα μαθηματικό μοντέλο του τρόπου με τον οποίο επιδρούν στους πληθυσμούς, υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος από τη συσσώρευση τέτοιων ατελειών, και αυτό ήδη μπορεί να έχει επιδράσει σε μερικά απειλούμενα υπό εξαφάνιση είδη.

Ο Δρ Loewe είπε: "Παλιότερα, σκεφτόμασταν ότι όλες αυτές οι μικρές μεταλλαγές δεν πείραζαν. Η ιατρική κοινότητα έλεγε ότι , "εάν αυτό δεν συμβάλλει στην ασθένεια, δεν μας νοιάζει".

"Η εξελικτική κοινότητα έλεγε, οι" επιβλαβείς μεταλλαγές πρόκειται να αφαιρεθούν από την επιλογή, έτσι δεν μας νοιάζει ".

"Αλλά εάν συνεχίζετε να συσσωρεύετε όλο και περισσότερες [ καταστρεπτικές μεταλλαγές ], συνεχώς για κάποια χρόνια, η γενική ποιότητα θα είναι πάρα πολύ χειρότερη."

Η ανθρωπότητα δεν μπορεί να στηριχθεί στη φυσική επιλογή για να αντιμετωπίσει τις δευτερεύουσες αλλαγές στο DNA.

"Εάν τα αποτελέσματα είναι πολύ, πολύ μικρά, αυτό είναι κάτω από το ραντάρ [ της φυσικής ] επιλογής," είπε ο Δρ Loewe.



Αυτό σημαίνει ότι η μόλυνση υποβιβάζει βαθμιαία την εξελικτική ικανότητα των ανθρώπων και άλλων ζώων, κάτι που θα μπορούσε "σε εκατομμύρια χρόνια" να οδηγήσει στο τέλος της ανθρωπότητας, "αν όλα τα άλλα εσχατολογικά σενάρια δεν συμβούν πρώτα", είπε.

Ο Δρ Loewe πραγματοποίησε μια μελέτη του τρόπου που υφίστανται μεταλλαγή τα γονίδια σ’ένα πληθυσμό από μύγες των φρούτων και ένα έγγραφο με λεπτομέριες της εργασίας του δημοσιεύθηκε από τη Βασιλική Εταιρία νωρίτερα αυτό το μήνα. Ενώ η μελέτη πραγματοποιήθηκε για μύγες, η μαθηματική διανομή των μεταλλαγών θα ίσχυε για τα περισσότερα ζώα.

Ο Δρ Loewe είπε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης του έβγαλαν το "ισχυρό συμπέρασμα" ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να περιορίσουν το ποσό της ρύπανσης που φτάνει στο περιβάλλον.

"Πρέπει να μειώσουμε την προκαλούμενη από τον άνθρωπο αύξηση των αυθόρμητων ποσοστών μεταλλαγής που συχνά προέρχεται από τη μόλυνση του περιβάλλοντος από τις διάφορες χημικές ουσίες," είπε.

"Εάν αρχίσετε να εξετάζετε πώς ζούμε στη δύση σήμερα, υπάρχει ένας απίστευτα μεγάλος αριθμός μεταλλαξιογονικών πραγμάτων που κάνουμε επειδή είναι μέρος του πολιτισμού.

Πέρυσι, μια μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση από τις εξατμίσεις οχημάτων και τις εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας φαίνεται να είναι σε θέση να προκαλέσει γενετικές αλλαγές που έχουν συνδεθεί με καρκίνο στα έμβρυα.

Τα αποκαλούμενα "μικρά σωματίδια" στις εξατμίσεις μπορούν να ταξιδεψουν για εκατοντάδες μίλια στον αέρα και, όταν εισπνέονται, προκαλούν ζημία στους πνεύμονες.

Μια καναδική μελέτη το 2004 διαπίστωσε ότι ποντίκια που εκτέθηκαν σε παρόμοιους ατμοσφαιρικούς ρύπους παρουσίασαν αύξηση στο ποσοστό γενετικής μεταλλαγής.

Το άρθρο: http://news.scotsman.com/scitech.cfm?id=703372006

No comments: