22 May 2006

Μία ηθική διατροφή: Η χαρά του να είσαι χορτοφάγος

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

An ethical diet: The joy of being vegan

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

Independent

ΤΗΣ 15 Μαρτίου 2006

http://enjoyment.independent.co.uk/food_and_drink/reviews/article351374.ece




Όσοι ακολουθούν την απόλυτη χορτοφαγία(Vegans) υποστηρίζουν πως δείχνουν και αισθάνονται καλύτερα από ποτέ – και έχουν πιο καθαρή συνείδηση.


Η Γουέντι Χίγκινς νιώθει πολύ ικανοποιημένη, που οι πιο σημαντικές της αξίες, διακωμωδούνται από τους κωμικούς. Τουλάχιστον τα νούμερα που ασχολούνται με τους χορτοφάγους είναι μία απόδειξη πως είναι τόσοι πολλοί ώστε να αποτελούν πια ένα σημαντικό κομμάτι του κοινού. Η σάτιρα με επίκεντρο τη χορτοφαγία δεν πρόκειται να οδηγήσει σε μαζική αποδοχή της. Ωστόσο η κ. Χίγκινς παρηγορείται από το γεγονός πως τουλάχιστον οι άνθρωποι αρχίζουν να μαθαίνουν τι σημαίνει το να είσαι απόλυτος χορτοφάγος.

Όταν η 33χρονη ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ζώων υιοθέτησε την πιο ακραία μορφή χορτοφαγίας το 1988, οι πρωτοπόρες τότε ιδέες της δημιουργούσαν μπερδεμένες εντυπώσεις. Είπε : «Όταν ανέφερα στον κόσμο ότι είμαι vegan, με κοιτούσαν σαν να είχα μόλις πει ‘Είμαι από τον πλανήτη Άρη’».

Η εξέλιξη της χορτοφαγίας από μία εκκεντρική επιλογή μέχρι σήμερα που αποτελεί κάτι ευρέως γνωστό πήρε σχεδόν εξήντα χρόνια.

Η πρόοδός της σε μία mainstream επιλογή φαίνεται πως θα είναι πιο γρήγορη. Υπολογίζεται ότι μόνο στην Αγγλία, υπάρχουν 600.000 vegans, αν και μπορεί να φθάνουν το ένα εκατομμύριο. Ο αριθμός φαίνεται να μεγαλώνει ραγδαία.

Έρευνες για τις διατροφικές συνήθειες έδειξαν πως το 1993 υπήρχαν μόλις 100.000 χορτοφάγοι στη χώρα. Τα ράφια των σουπερ-μάρκετ γεμίζουν σιγά σιγά με προϊόντα που απευθύνονται σε χορτοφάγους και η αγορά για τους vegans φαίνεται να μεγαλώνει κατά 15% κάθε χρόνο. Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι αριθμοί για τους χορτοφάγους, η ερευνητική εταιρία για την αγορά Mintel εκτιμά πως η χορτοφαγική αγορά αυξήθηκε κατά 38% τα τελευταία πέντε χρόνια.

Παρά το γεγονός ότι η χορτοφαγία γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, οι vegans αντιμετωπίζουν αμέτρητες ερωτήσεις για το πώς είναι δυνατόν να αποκλείουν κάθε κατανάλωση ζωϊκών προϊόντων – αρνούνται να φάνε, ανάμεσα σε άλλα προϊόντα, γάλα, τυρί και αυγά.

Στους λόγους για τους οποίους υιοθετούν ένα τέτοιο τρόπο ζωής – ξεκινώντας από τα δικαιώματα των ζώων μέχρι τη δίαιτα τους και το περιβάλλον- προστίθεται ακόμη ένας. Φαίνεται πως η χορτοφαγική δίαιτα είναι καλύτερη από την κρεατοφαγία για να παραμείνει κανείς αδύνατος.

Ερευνητές που μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες 22.000 ανθρώπων τα τελευταία πέντε χρόνια, συμπεριλαμβάνοντας κρεατοφάγους και χορτοφάγους, βρήκαν ότι όλοι έβαλαν κάποια κιλά με το πέρασμα του χρόνου αλλά εκείνοι που έγιναν χορτοφάγοι έβαλαν τα λιγότερα. «Η αύξηση βάρους ήταν λιγότερη στους vegans από ότι στους κρεατοφάγους και κάπου στη μέση για τις υπόλοιπες κατηγορίες», είπε το ερευνητικό ινστιτούτο Cancer Research UK που πραγματοποίησε την έρευνα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Για τους χορτοφάγους, τα ευρήματα απέδειξαν κάτι που υποστήριζαν πάντα ως πραγματικότητα : Ότι μία χορτοφαγική δίαιτα είναι υγιής.

Θα ήταν ακόμη πιο ευχαριστημένοι ωστόσο αν οι επιστήμονες αποδείκνυαν και κάτι που το κοινό φαίνεται να πιστεύει πολύ δύσκολα : ότι η χορτοφαγική κουζίνα μπορεί να είναι και νόστιμη.

Το κίνημα της χορτοφαγίας (veganism) ξεκίνησε από ένα δάσκαλο ξυλοχαρακτικής, τον Donald Watson, το 1944, με πρώτο σκοπό τη βελτίωση της κατάστασης των ζώων. Ο Watson μεγάλωσε σε μία φάρμα στο Νότιο Yorkshire τη δεκαετία του 1920 και άρχισε να ασχολείται με τα δικαιώματα των ζώων όταν ο θείος του έσφαξε ένα από τα γουρούνια που είχαν στο κτήμα.

Σε μία συνέντευξη που έδωσε σε ηλικία 92 ετών –τρία χρόνια πριν το θάνατό του- ανέφερε :

«Αποφάσισα ότι οι φάρμες έπρεπε να τεθούν υπό αμφισβήτηση – Η ειδυλλιακή σκηνή του αγροκτήματος δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία σειρά από θανατικές καταδίκες, όπου οι μέρες ζωής κάθε ζώου τελειώνουν εκεί που παύει να είναι πια χρήσιμο για τους ανθρώπους».

Ο Watson έγινε πρώτα vegetarian και κατόπιν vegan, λέξη την οποία και εφεύρε.

Ο κεντρικός άξονας αυτού του τρόπου ζωής και αυτής της φιλοσοφίας είναι πως η εκμετάλλευση των ζώων από τον άνθρωπο, η εκμετάλλευση όντων με αισθήματα και μυαλό, είναι λάθος.

Οι Vegans δεν τρώνε κρέας ή ψάρι και δεν συμφωνούν με το βασανισμό ζώων στη βιομηχανία γάλακτος, η οποία παράγει γάλα από αγελάδες με πρησμένους μαστούς, που δεν βλέπουν ποτέ τα μωρά τους, ενώ οι ταύροι σφάζονται είτε για κατανάλωση του κρέατος είτε επειδή δεν είναι χρήσιμοι.

Διαφωνούν με τις συνθήκες στα ορνιθοτροφεία και το γεγονός ότι τα αυγά τρώγονται ενώ θα μπορούσαν να γίνουν πουλάκια.

«Υπάρχει κάτι το φρικτό σε όλες αυτές τις διαδικασίες της βιομηχανίας γάλακτος και αυγών», λέει η Catriona Toms, επικεφαλής του κέντρου πληροφόρησης της ομάδας Vegan Society. «Το 50% των κοτόπουλων που γεννιούνται, σκοτώνται γιατί είναι αρσενικά, άρα άχρηστα. Τα καίνε ζωντανά ή τα σκοτώνουν με αέριο».

Για ένα κίνημα που θεμελιώθηκε σε τέτοια αδυσώπητα γεγονότα, η χορτοφαγία έχει αρκετούς διάσημους που την υποστηρίζουν – μερικοί με δημόσιο προφίλ πολύ διαφορετικό από την εικόνα του χίππυ που έχουν όλοι στο μυαλό τους.



H δικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia έχει μία λίστα με διάσημους vegans.

Ο Woody Harrelson, ηθοποιός, αλλά και οι συνάδελφοί του Joaquin Phoenix και Alicia Silverstone.

Ο τραγουδιστής Bryan Adams αρνείται να καταναλώσει γάλα ή τυρί ή άλλα ζωϊκά προϊόντα όπως και οι k d lang και Moby.

Η Heather Small, η τραγουδίστρια των M People, και ο Benjamin Zephaniah, ο ποιητής, ακολουθούν επίσης την vegan φιλοσοφία.

Ο αθλητής, Καρλ Λιούις, που έχει κερδίσει εννέα Ολυμπιακά χρυσά μετάλλια, είναι επίσης vegan.

H Heather Mills-McCartney, γυναίκα του Paul McCartney, επίσης χορτοφάγος, είναι οι τελευταίοι που προστέθηκαν στη λίστα.

Το πρώην μοντέλο ανακοίνωσε την απόφαση της, λέγοντας ότι η χορτοφαγία ωφελεί όχι μόνο την υγεία της αλλά και τον πλανήτη. Πρόσθεσε: Δεν θα μπορούσα ποτέ να επιστρέψω στην κατανάλωση κρεάτος ή ψαριών. Όταν σπάνε ένα αυγό, τώρα σκέφτομαι –και αν αυτό έφερνε στον κόσμο μία ζωή;-

Οι vegans τρώνε ότι και οι κρεατοφάγοι εκτός από – κρέας, πουλερικά, ψάρι, γαλακτοκομικά και μέλι.

Δεν φορούν δέρμα, κόκκαλο, ελεφαντόδοντο, φτερά ούτε κάν μαργαριτάρια. Χρησιμοποιούν κάθε δυνατό συνδυασμό για την αντικατάσταση των ζωϊκών συστατικών στο φαγητό τους.

Ο τομέας της αγοράς που απευθύνεται σε vegans και σε άτομα που για λόγους υγείας δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά συνεχώς και μεγαλώνει.

Οι vegan δίαιτες είναι υγιεινές, σύμφωνα με τους υποστηρικτές αυτής της φιλοσοφίας.

Η μόνη «ζωϊκή» βιταμίνη που δεν μπορεί να βρεθεί πουθενά αλλού είναι η Β12 – πολύ σημαντική για το νευρικό σύστημα και που εμποδίζει την έλλειψη σιδήρου και την αναιμία.

Ωστόσο, οι vegans παίρνουν συμπληρώματα ή μπορούν να την πάρουν από τροφές ενισχυμένες με Β12.

Τέτοια είναι η άνοδος στη χορτοφαγίας(veganism) ώστε οι άνθρωποι δεν σαστίζονται πλέον από την ύπαρξη της, σύμφωνα με τη Γουέντι Χίγκινς, μια πρώην υπεύθυνη της εκστρατείας της Βρετανικής Ένωσης για την Κατάργηση της Ζωοτομίας(Vivisection).

Έγινε χορτοφάγος σε ηλικία 10 ετών, και vegan σε ηλικία 16. Εξηγεί: "Όταν ήμουν παιδί είχαμε πολλά ζώα, όπως μια γάτα, ινδικά χοιριδία και χάμστερ, και δεν είχε κανένα νόημα για μένα ότι υπήρχαν πολλά ζώα που φροντίζαμε και συχνά τα φροντίζαμε τόσο πολύ, και άλλα ζώα που σκοτώναμε και καταναλώναμε."

Όταν έγινε vegan, η ζωή ήταν δυσκολότερη αλλά μόλις έγινε η προσαρμογή, τα πράγματα έγιναν εκπληκτικά εύκολα και γίνονται ευκολότερα συνεχώς.

Προσθέτει: "Οι άνθρωποι με ρωτούν," τι τρώς;" και φαίνονται να σκέφτονται ότι πρέπει να τρώω χαλιά ή κλαδιά. Αλλά πιθανόν τρώω το 80 τοις εκατό αυτών που τρώνε κι αυτοί."

1 comment:

foxy vegan said...

Το είχα διαβάσει το άρθρο και πραγματικά το πρώτο που έκανα ήταν να το μεταφράσω και να το διαδώσω. Χαίρομαι που βλέπω πως σκέφτηκαν και άλλοι σαν εμένα.