24 May 2006

Χορτοφαγία – Η φυσικότερη, θρεπτικότερη και πληρέστερη διατροφή



Η χορτοφαγία έχει διαδοθεί αρκετά και στη χώρα μας μιας και τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των χορτοφάγων έχει αυξηθεί σημαντικά. Κάποτε όταν κάποιος έλεγε ότι δεν τρώει κρέας θεωρούταν τουλάχιστον εκκεντρικός αλλά σήμερα όλο και περισσότεροι απαρνούνται τη κρεατοφαγία ή ελαττώνουν δραματικά την ποσότητα του κρέατος που καταναλώνουν.

Χορτοφάγος είναι εκείνος που συνειδητά έχει αποκλείσει από την διατροφή του την κατανάλωση κρέατος και ζωικής προέλευσης τροφών και τρώει μόνο φυτικές τροφές.

Οι χορτοφάγοι διαχωρίζονται σε Vegans και Vegetarians:

Αυστηρά χορτοφάγος (Vegan) είναι αυτός που όχι μόνο δεν τρώει κρέας και ψάρι αλλά και κάθε ζωικό προϊόν, όπως γαλακτοκομικά και αβγά πτηνών ή ψαριών.

Χορτοφάγος (Vegetarian) Αυτή η κατηγορία χορτοφάγων είναι πιο διαδεδομένη και χωρίζεται σε 2 κατηγορίες:

Γαλακτο-φυτοφάγος (Lacto-vegetarian) είναι αυτός που δεν τρώει κρέας, ψάρι και αβγά, αλλά καταναλώνει γαλακτοκομικά προϊόντα.

Γαλακτο-ωοφυτοφάγος (Lacto-ovovegetarian) είναι αυτός που δεν τρώει κρέας και ψάρι, αλλά καταναλώνει γαλακτοκομικά προϊόντα και αβγά.

Η χορτοφαγία είναι η άκρως υγιεινή διατροφή, εναρμονισμένη με την φυσιολογία μας και την φύση.

Πέρα από τις κινδυνολογίες και τις καλλιεργούμενες φοβίες, που προέρχονται από όσους κερδίζουν από την τρέχουσα τυποποιημένη διατροφή κρύβεται η αλήθεια της φυσικότερης, θρεπτικότερης και πληρέστερης διατροφής που απελευθερώνει σώμα και πνεύμα.

Η χορτοφαγία προάγει την φυσική, πρωτογενή ,αγνή τροφή που προέρχεται μόνο από την βιολογική γεωργία.

Μας οδηγεί να ψωνίζουμε μόνο από το "Μαγαζί της Φύσης", ότι μας δίνει η μητέρα Γη, μακρυά από επεξεργασμένες και κατασκευασμένες από βιομηχανίες "μη τροφες".



Με άλλα λόγια, η χορτοφαγία ξαναφέρνει στο προσκήνιο την πραγματική, φυσική τροφή που τις τελευταίες δεκαετίες έχει παραγκωνιστεί από τον κατακλυσμό προϊόντων που έχουν γεμίσει τα ράφια, αλλά που όμως δεν είναι τροφές.

Για όλα αυτά τα προϊόντα έχουν ξοδευτεί δις για να δεχόμαστε συνεχώς καταιγισμό διαφήμισης και δήθεν επιστημονικών ερευνών περί της ωφέλειας τους. Μπορούμε όμως να εμπιστευτούμε τέτοιες επιστημονικές έρευνες; Σίγουρα όχι, γιατι άλλο επιστημονική και άλλο κατευθυνόμενη-χρηματοδοτούμενη έρευνα.

Αντίθετα ποτέ δεν είδαμε να διαφημίζεται ένα φυσικό προϊόν π.χ. το πορτοκάλι ή να έρχονται στο φώς της δημοσιότητας και να προβάλλονται με τον ίδιο καταιγιστικό τρόπο οι πραγματικά έγκυρες,ανεξάρτητες από συμφέροντα,επιστημονικές έρευνες.

Μάλιστα με το που θα βγει μια τέτοια έρευνα, σπεύδουν αμέσως τα συμφέροντα που θίγονται και που ταυτόχρονα έχουν την δύναμη και τις προσβάσεις να επηρεάζουν το πλατύ κοινό, να δημιουργήσουν σύγχυση, φοβία και μοιρολατρεία για να μην τολμήσει κανείς να ξεκόψει από τις διαμορφωμένες βλαβερές συνήθειες.

Η ζωή όμως χρειάζεται τόλμη.

Μπορεί η επιλογή της διατροφής να είναι προσωπική υπόθεση του καθενός, αλλά πέρα από τα υποκειμενικά κριτήρια θα πρέπει ίσως να λάβουμε υπ’όψιν την σημερινή πραγματικότητα της όλο και χειρότερης υγείας του πληθυσμού και της ανυπολόγιστης καταστροφής του περιβάλλοντος που όχι μόνο δεν ανακόπτεται αλλά συνεχίζει ακάθεκτη και ολοένα εντεινόμενη.

Καλώς ή κακώς, όλα σήμερα είναι τόσο αλληλένδετα και μια απλή και βασική μας καθημερινή πράξη και ανάγκη όπως η διατροφή μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά και να στρέψει τις εξελίξεις στην προσωπική μας ζωή αλλά και στην ευρύτερη κάτασταση στον κόσμο προς την σωστή, φιλική στο περιβάλλον κατεύθυνση.

Μια τέτοια θεώρηση της πραγματικότητας μας φέρνει προ των ευθυνών μας ως υπεύθυνα και ορθολογιστικά όντα. Αν αγαπάμε πραγματικά όχι μόνο τον εαυτό μας αλλά και τον ευρύτερο εαυτό μας που δεν είναι άλλος από τον πλανήτη μας με όλους τους ανθρώπους και όλα τα πλάσματα του, τότε πρέπει να συμβάλλουμε στη σωστή διαχείριση της υγείας μας και του περιβάλλοντος και να δόσουμε μια ευκαιρία στους φτωχούς ανθρώπους για μια αξιοπρεπή ζωή.

Ας τολμήσουμε, ας δοκιμάσουμε, ας πειραματιστούμε για 10 μέρες μόνο.



Θα ανακαλύψουμε ένα άλλο εαυτό και μιαν άλλη αίσθηση.Θα νοιώσουμε ελαφρείς,ελεύθεροι και γεμάτοι με την ικανοποίηση ότι ζούμε χωρίς να το πληρώνει με τη ζωή του κάποιο άλλο ζώο, χωρίς να καταστρέφονται τα τροπικά δάση και χωρίς να προξενείται δυστυχία και πείνα σε άλλους ανθρώπους.

Τα χορτοφαγικά πιάτα είναι πεντανόστιμα και θα κάνουν τους κρεατοφάγους να αναρωτηθούν γιατι έτρωγαν τόσα χρόνια κρέας και γιατι δεν είχαν επιλέξει την χορτοφαγία νωρίτερα.

2 comments:

vasvoe said...

Καταρχήν συγχσρητήρια για το μπλογκ.

Η άποψή μου είναι πως ο καθένας πρέπει να ξέρει τί χρειάζεται το σώμα του. όταν έχω όρεξη να φαω κρέας, μάλλον το χρειάζομαι (μπορεί να μου έχει πέσει ο σίδηρος, π.χ.).

Σίγουρα με την χορτοφαγία μπορούμε να ζήσουμε κατά πάσα πιθανότητα πιο υγιείς από όταν εφαρμόζουμε αυτή την μανιακή κρεατοφαγία που επικρατεί στην Ελλάδα.

ecoChris said...

Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

Αν σε ενδιαφέρουν τα θέματα που γράφω, συνέχισε να επισκέπτεσαι το μπλογκ μου, γιατι θα επανέλθω με περισσότερες λεπτομέρειες.