25 April 2006

ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ ΚΡΕΑΤΟΦΑΓΙΑ



Δεν είμαι διατροφολόγος, απλά ένας άνθρωπος με πολλά ερωτηματικά και μεγάλη περιέργεια που έκανε και εξακολουθεί να κάνει έρευνα για την διατροφή και τις επιπτώσεις της στην υγεία και στο περιβάλλον.

Το θέμα της διατροφής μας το έχει καθορίσει η ίδια η φύση μέσα από την φυσιολογία μας που είναι φυτοφάγου ζώου.

Το πεπτικό μας σύστημα δεν μπορεί να αφομοιώσει το κρέας το οποίο παραμένει στα έντερα μας και υφίσταται σήψη.

Η φύση που είναι σοφή έχει φροντίσει να υπάρχουν πρωτεϊνες παντού.Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά και τα όσπρια έχουν όλα πρωτεϊνη που είναι και σε ποσότητα ιδανική αλλά και σε ποιότητα πολύ καλύτερη απο τη ζωϊκή. Εξάλλου και τα ζώα φυτική πρωτεϊνη τρώνε για να αναπτυχθούν. Αν δεν υπήρχαν φυτά δεν θα υπήρχε και ζωή.

Η πρωτεϊνη στα φυτά είναι σε αγνή, πρωτογενή μορφή που είναι αφομοιώσιμη για τον οργανισμό χωρίς να έχει χοληστερόλη, χωρίς να δημιουργεί ουρικό οξύ στον οργανισμο και δεν μας επιβαρύνει με τις άπειρες ποσότητες των ελευθέρων ριζών που απελευθερώνονται όταν μαγειρεύεται το κρέας.

Η κρεατοφαγία όπως και τόσες άλλες αρνητικές συνήθειες επιβλήθηκαν στον δυτικό κόσμο από την πανίσχυρη βιομηχανία διατροφής που αναπτύχθηκε στην αμερική την δεκαετία του 1920. Τότε δημιουργήθηκε ο μύθος της πρωτεΐνης όπως και τόσοι άλλοι για να προστατεύουν κατεστημένα συμφέροντα.

Στην ελλάδα η κρεατοφαγία ήρθε μεταπολεμικά. Μεχρι τότε οι άνθρωποι έτρωγαν ελάχιστες φορές κρέας. Ρωτήστε τους παπούδες να σας το επιβεβαιώσουν. Επίσης οι περιηγητές των περασμένων αιώνων στην ελλάδα, όταν αναφέρονται στην διατροφή των ελλήνων, λένε ότι οι πρόγονοι μας δεν έτρωγαν παρα πάνω από 3 φορές το χρόνο κρέας.

Ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας ο άνθρωπος δεν στηρίχθηκε στην κτηνοτροφία για την επιβίωση του όπως έχει γίνει σήμερα με την γιγαντιαία ανάπτυξη της βιομηχανικής εκτροφής ζώων.

Η βιομηχανική εκτροφή ζώων είναι μια ιστορία απερίγραπτου πόνου, φρίκης και σκληρότητας για δισεκατομμύρια ζώα παγκοσμίως. Είναι απίστευτη η βαρβαρότητα, τα βασανιστήρια και η κτηνωδία που υφίστανται τα ανυπεράσπιστα ζώα στη σύντομη ζωή τους.

Η βιομηχανία εκτροφής ζώων προσπαθεί με κάθε τρόπο να κρύψει και να αποσιωπήσει το έγκλημα που συντελείται στα εκτροφεία, καθώς επίσης και τον γενικότερο αρνητικό αντίκτυπο των δραστηριοτήτων της: τεράστια ρύπανση του αέρα από μεθάνιο, μόλυνση των υδάτων, αποψίλωση των τροπικών δασών για καλλιέργεια ζωοτροφών και κατάλειψη και καταστροφή τεράστιων εκτάσεων γης για βοσκοτόπια.

Πρόσφατα είδα ένα ντοκυμαντέρ για τον Αμβρακικό κόλπο και πως καταστράφηκε μέσα στα τελευταία 10 χρόνια από την βιομηχανική εκτροφή ζώων. Έχει τη μεγαλύτερη στην ελλάδα συγκέντρωση τέτοιων μονάδων, οι οποίες παράγουν τεράστια ποσότητα λυμμάτων. Και όλα αυτά για να έχουμε μια βλαβερή για τον οργανισμό τροφή στο πιάτο μας.

Ένα οικοσύστημα που παρέμενε ανέπαφο για εκατομμύρια χρόνια θυσιάστηκε στο κέρδος των λίγων και στην άγνοια των πολλών. Ή αλλιώς πως ένα εφήμερο ον όπως ο άνθρωπος κατάφερε ένα τέτοιο πλήγμα στο άχρονο και αιώνιο περιβάλλον. 

Η δήθεν απόλαυση είναι τελικά μια αυταπάτη γιατι γίνεται εις βάρος της ζωής αθώων και ανυπεράσπιστων ζώων, εις βάρος του περιβάλλοντος και εις βάρος της υγείας μας. Η αλήθεια ειναι αμείλικτη και τρέμω τη στιγμή που σε 20 χρόνια από τώρα θα με ρωτήσουν τα σημερινά παιδιά : εσύ τί έκανες για όλα αυτά τότε που μπορούσε να γίνει κάτι ακόμα;




2 comments:

ecoChris said...

Κάπου έχω διαβάσει ότι τα φυτά δεν έχουν νευρικό σύστημα αλλά δεν ξέρω άν αληθεύει.

Επίσης τα φρούτα είναι ο τρόπος που έχει διαλέξει η φύση για να πολλαπλασιάζεται ένα φυτό, τρώγοντας το καρπό και πετώντας το κουκούτσι που θα φυτρώσει και θα γίνει ένα νέο φυτό.Άρα είναι κάτι επιθυμητό απο το ίδιο το φυτό.

Όσο για τα ζώα είναι τελείως διαφορετικό ζήτημα αφού έχει καταστρατηγηθεί κάθε δικαίωμα τους καθώς και κάθε έννοια σεβασμού απέναντι τους.Στα βιομηχανικά εκτροφεία τους φέρονται με τόση σκληρότητα και αν τα σφαγεία είχαν γυάλινους τοίχους κανείς δεν θα έτρωγε ζώα.

kalliopi said...

http://biostore-aloa.blogspot.com/2006/03/blog-post_114313404548009600.html