05 July 2006

Τι είναι η εθελοντική απλότητα;(Voluntary Simplicity)

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Duane Elgin

Promise Ahead

A Vision Of Hope & Action For Humanity's Future

http://www.simpleliving.net/awakeningearth/reports.asp

Έχει υπάρξει μια τάση στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης να εξισώνουν τον απλό τρόπο ζωής με μια ζωή υλικής λιτότητας και μετά να εστιάζουν στις υλικές αλλαγές που κάνουν οι άνθρωποι, όπως η ανακύκλωση, η αγορά χρησιμοποιημένου ιματισμού, και η φύτευση κήπων. Ενώ αυτές είναι μερικές από τις ορατές εκφράσεις της απλής ζωής, αυτή η απεικόνιση χάνει ένα μεγάλο μέρος του χυμού, της χαράς, και του σκοπού της απλής διαβίωσης. Η συντριπτική πλειοψηφία εκείνων που επιλέγουν μια ζωή απλότητας δεν επιδιώκει να εκπληρώσει κάποια ρομαντική έννοια επιστροφής στη φύση. Αντ' αυτού, επιδιώκουν μεγαλύτερη πνευματική υγεία και το συναισθηματισμό σε μια κοινωνία στην οποία ο χωρισμός από τη φύση είναι ασυγκράτητος. Ως επί το πλείστον, αυτοί οι πρωτοπόροι δεν επιστρέφουν πίσω στη φύση και στη γη αλλά αξιοποιούν στο έπακρο τον τόπο στον οποίο ζουν με την δημιουργία ενός τρόπου της ζωής που είναι πιό ικανοποιητικός και βιώσιμος.

Ο Richard Gregg, ο σύμβουλός μου σχετικά με το θέμα της απλότητας, έγραψε το 1936 ότι ο σκοπός της ζωής ήταν, πρωταρχικά, να δημιουργηθεί μια ζωή με σκοπό. Θεώρησε την απλότητα, όταν επιλέγεται εθελοντικά, ως ζωτικής σημασίας σύμμαχο στην επίτευξη του σκοπού μας επειδή μας επιτρέπει να παρακάμψουμε την πολυπλοκότητα και την πολυασχολία του κόσμου. Ο Gregg μας ζήτησε να σκεφτούμε: Ποιό είναι το μοναδικό και πραγματικό χάρισμα που μόνο εσείς μπορείτε να φέρετε στον κόσμο; Πραγματοποιώντας το σκοπό της ζωής σας —ή χρησιμοποιώντας το πραγματικό σας χάρισμα — θα καθορίσει πώς κτίζετε τη ζωή σας. Παραδείγματος χάριν, εάν το πραγματικό σας χάρισμα είναι να υιοθετήσετε και να μεγαλώσετε ένα μάτσο κουτσούβελα, τότε μπορεί να χρειαστεί να έχετε ένα μεγάλο σπίτι και ένα αυτοκινήτο. Εάν το πραγματικό σας χάρισμα είναι να δημιουργήσετε τέχνη, τότε μπορεί να επιλέξετε να αποποιηθείτε το σπίτι και το αυτοκινήτο και να ταξιδεψετε αντ' αυτού τον κόσμο και να αναπτύξετε την τέχνη σας. Η απλότητα είναι η άκρη του ξυραφιού που παρακάμπτει το τετριμμένο και βρίσκει το ουσιαστικό. Η απλότητα δεν έχει σχέση με μια ζωή της ένδειας, αλλά με μια ζωή του σκοπού. Εδώ είναι ένα βασικό απόσπασμα από το γραπτό του Gregg που περιγράφει την ουσία της εθελοντικής απλότητας:

Η εθελοντική απλότητα περιλαμβάνει και την εσωτερική και την εξωτερική κατάσταση. Σημαίνει μοναδική προσήλωση στο σκοπό, ειλικρίνεια και την εσωτερική τιμιότητα, καθώς επίσης και την αποφυγή των εξωτερικών περιττών αντικειμένων, των πολλών κτήσεων άσχετων με τον κύριο σκοπό της ζωής. Σημαίνει μια τάξη και μια καθοδήγηση της ενέργειάς μας και των επιθυμιών μας, ένα μερικό περιορισμό προς μερικές κατευθύνσεις προκειμένου να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη αφθονία ζωής σε άλλες κατευθύνσεις. Περιλαμβάνει μια σκόπιμη οργάνωση της ζωής για έναν σκοπό. Φυσικά, καθώς διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικούς σκοπούς στη ζωή, αυτό που είναι σχετικό με το σκοπό ενός ατόμου μπορεί να μην είναι σχετικό με το σκοπό ενός άλλου... Ο βαθμός απλοποίησης είναι ένα θέμα που κάθε άτομο θα το λύσει για τον εαυτό του.

Όσο περισσότερο σκεπτόμουν τη φράση "εθελοντική απλότητα" τόσο περισσότερο εκτιμούσα τη δύναμη της. Το να ζεις πιο εθελοντικά σημαίνει να ζεις με πιο μεγάλη επίγνωση, συνειδητά, και σκόπιμα. Δεν μπορούμε να είμαστε σκόπιμοι όταν μας αποσπάται η προσοχή και όταν δεν έχουμε επίγνωση. Δεν μπορούμε να είμαστε σκόπιμοι όταν δεν δίνουμε προσοχή. Δεν μπορούμε να είμαστε σκόπιμοι όταν δεν είμαστε παρόντες. Επομένως, το να ενεργείς κατά τρόπο εθελοντικό σημαίνει όχι μόνο να δίνουμε προσοχή στις ενέργειες που κάνουμε στον εξωτερικό κόσμο, αλλά και το να δίνουμε προσοχή σε αυτόν που ενεργεί —στον εσωτερικό μας κόσμο.

Το να ζεις απλούστερα σημαίνει να ζεις ελαφρύτερα, καθαρά, αεροδυναμικά —όσον αφορά τα πράγματα που καταναλώνουμε, στην εργασία που κάνουμε, τις σχέσεις μας με τους άλλους, και τις συνδέσεις μας με τη φύση. Ο καθένας από εμάς ξέρει τις ιδιαίτερες αποσπάσεις της προσοχής του, τον σωρό των περιττών αντικειμένων, και τη προσποίηση που βαραίνουν τη ζωή μας και κάνουν το πέρασμα μας στη ζωή άσκοπα δύσκολο. Ζώντας απλούστερα, κάνουμε το ταξίδι μας να γίνεται πιο εύκολο και να μας δικαιώνει.

Η εθελοντική απλότητα σημαίνει να ζούμε κατά τέτοιο τρόπο ώστε συνειδητά να φέρνουμε τον αυθεντικότερο και πιο ζωντανό εαυτό μας σε άμεση σύνδεση με τη ζωή. Αυτό δεν είναι μια στατική κατάσταση, αλλά μια συνεχώς μεταβαλλόμενη ισορροπία. Η απλότητα δεν είναι από αυτή την άποψη απλή. Το να ζεις με τη βαθύτερη αίσθηση του σκοπού μας —ενσωματώνοντας και ισορροπώντας τις εσωτερικές και εξωτερικές πτυχές της ζωής μας —είναι μια πάρα πολύ προκλητική και συνεχώς εξελισσόμενη διαδικασία. Ο στόχος της απλής ζωής δεν είναι να ζήσεις δογματικά με λιγότερα, αλλά μάλλον να ζήσεις με ισορροπία ώστε να έχεις μια ζωή με μεγαλύτερη εκπλήρωση και ικανοποίηση.

Δεν υπάρχει κανένα εγχειρίδιο οδηγιών ή σύνολο κριτηρίων που να καθορίζουν μια ζωή συνειδητής απλότητας. Ο Gregg επέμενε ότι "η απλότητα είναι ένα σχετικό θέμα ανάλογα με το κλίμα, τα έθιμα, το πολιτισμό, και το χαρακτήρα του ατόμου." Ο Henry Thoreau ήταν εξίσου σαφής ότι δεν υπάρχει κανένας εύκολος τύπος που να καθορίζει την κοσμική έκφραση μιας απλούστερης ζωής. "Δεν θα ήθελα κανένας να υιοθετήσει τον τρόπο ζωής μου για χάρη μου. .. Θα ήθελα ο κανένας να είναι πολύ προσεκτικός για να ανακαλύψει και να ακολουθήσει το δικό του δρόμο." Επειδή η απλότητα έχει τόσο πολλά να κάνει με το σκοπό της ζωής μας όπως και με το βιοτικό μας επίπεδο και επειδή ο καθένας μας έχουμε έναν μοναδικό σκοπό ζωής, συνεπάγεται ότι δεν υπάρχει ένας και μοναδικός σωστός και αληθινός τρόπος για να ζήσει κανείς πιό οικολογικά και ευσπλαχνικά.

Μέσα από το βιβλίο μου Εθελοντική Απλότητα, παραθέτω εδώ μερικές από πρώτο χέρι περιγραφές αυτού του τρόπου της ζωής, που δίνονται από ανθρώπους που είναι πρωτοπόροι στο να ζουν απλά από επιλογή τους:

Η "εθελοντική απλότητα έχει περισσότερο να κάνει με την κατάσταση του μυαλού παρά με το φυσικό περίγυρο και τις κτήσεις κάποιου."

"Καθώς η πνευματική μου ανάπτυξη επεκτάθηκε και αναπτύχθηκε, η εθελοντική απλότητα ήταν μια φυσική εξέλιξη.

Συνειδητοποίησα ότι το κόστος της υλικής συσσώρευσης ήταν πάρα πολύ υψηλό και πρόσφερε όλο και λιγότερες πραγματικές ανταμοιβές, ψυχολογικές και πνευματικές."

"Μου φαίνεται ότι η εσωτερική ανάπτυξη είναι η συνολική κινητήρια δύναμη πίσω από την εθελοντική απλότητα."

"Είμαστε έντονα προσανατολισμένοι στην οικογένεια—εμείς μετράμε την ευτυχία από το βαθμό ανάπτυξης, όχι από το πόσα δολαρία κερδισαμε."

"Αισθάνομαι ότι αυτός ο τρόπος της ζωής έχει κάνει το γάμο μου ισχυρότερο, καθώς υπογραμμίζει περισσότερο τις προσωπικές σχέσεις και την εσωτερική εξέλιξη."

"Άρχισα συνειδητά να ζω απλά όταν άρχισα να γίνομαι συνειδητός."

"Το κύριο κίνητρο για με είναι εσωτερική πνευματική ανάπτυξη και το να δώσω στα παιδιά μου μια ιδέα των αληθινά πολύτιμων και υψηλότερων πραγμάτων σε αυτόν τον κόσμο."

"Για μένα, η εθελοντική απλότητα σημαίνει την ολοκλήρωση και τη συνειδητοποίηση στη ζωή μου."

"Αισθάνομαι πιό εθελοντικός όσον αφορά τις χαρές μου και τους πόνους μου από το μέσο Αμερικανό που του υπαγορεύονται οι ανάγκες που από την Madison Avenue(οδός που είναι η έδρα της διαφήμισης). Έχω την αίσθηση της συνέχειας, της έξαψης, και αισθάνομαι ότι συνεχώς αναπτύσσω τις πνευματικές και διανοητικές αναζητήσεις μου. "

Αυτό που προκύπτει από αυτές τις περιγραφές είναι η αίσθηση ότι κάτι άυλο είναι ουσιαστικό στις ζωές αυτών των ανθρώπων. Ίσως είναι το να ζεις με ένα συναίσθημα σεβασμού για τη γη και όλη τη ζωή, ή το να καλλιεργείς μια αίσθηση ευγνωμοσύνης παρά την πλεονεξία, ή το να εστιάζεις στην ποιότητα και την ακεραιότητα των σχέσεων όλων των ειδών. Στην καρδιά μιας ζωής συνειδητής απλότητας είναι κάποια μορφή εμπειρικής πνευματικότητας. Σε αντίθεση με τη μεγαλύτερη κοινωνία όπου ο κυνισμός είναι ασυγκράτητος, αυτή είναι μια κοινότητα ανθρώπων που αξιοποιούν, εκτιμούν, και εμπιστεύονται την εμπειρία του ιερού που έχουν αιστανθεί, αν και περιγράφουν αυτή την εμπειρία με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Εθελοντική απλότητα και συναισθηματική διαβίωση



Γράφοντας το 1845, ο Henry Thoreau έθεσε τον συναισθηματικό τόνο της απλής ζωής στο δάσος του Walden, στο οποίο έγραψε αυτές τις διάσημες γραμμές:

Πήγα στο δάσος γιατι επιθυμούσα να ζήσω σκόπιμα, να αντιμετωπίσω όλα τα ουσιώδη γεγονότα της ζωής, και να δω εάν θα μπορούσα να μάθω ότι είχε να με διδάξει, και όχι, όταν θα ερχόταν η ώρα να πεθάνω, να ανακαλύψω ότι δεν είχα ζήσει. .. Θέλησα να ζήσω βαθιά και να ρουφήξω το μεδούλι της ζωής. .

Ο ινδός ποιητής Tagore έγραψε, "έχω περάσει τις ημέρες μου βάζοντας και βγάζοντας τις χορδές από το όργανό μου ενώ το τραγούδι που ήρθα να τραγουδήσω παραμένει ατραγούδιστο."

Εκείνοι που επιλέγουν μια ζωή απλότητας δεν αφήνουν το τραγούδι της ψυχής τους ατραγούδιστο. Αντ' αυτού, ζουν "βαθιά," βουτώντας στη ζωή με πάθος και τον ενθουσιασμό. Και, ζώντας κατ’αυτόν το τρόπο, αναμφισβήτητα δοκιμάζουν αυτό που ο Thoreau ανακάλυψε —ότι " η ζωή κοντά στο κόκκαλο είναι πιό γλυκιά." Να να ζεις απλά σημαίνει να προσεγγίζεις τη ζωή και κάθε στιγμή ως εγγενώς αντάξια της προσοχής και του σεβασμού μας, ανταποκριμένος συνειδητά στις μικρές λεπτομέρειες της ζωής. Ανταποκριμένοι σε αυτές τις λεπτομέρειες, βοηθάμε την ανάπτυξη της ψυχής. Ο Thomas Moore εξηγεί στην Φροντίδα της Ψυχής:

Η φροντίδα της ψυχής απαιτεί τέχνη, ικανότητα, προσοχή, και επιδεξιότητα. Το να ζεις με έναν υψηλό βαθμό επιδεξιότητας σημαίνει να φροντίζεις τα μικρά πράγματα που κρατούν την ψυχή δεσμευμένη. . για την ψυχή, οι μικρότερες λεπτομέρειες και οι πιό συνηθισμένες δραστηριότητες, που πραγματοποιούνται με επίγνωση και τέχνη, έχουν μια επίδραση αρκετά πέρα από την προφανή ασημαντότητά τους.

Για πολλούς, το αμερικανικό όνειρο έχει γίνει ο εφιάλτης της ψυχής. Συχνά, η τιμή της ευμάρειας είναι η εσωτερική αλλοτρίωση και το κενό. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ένας αυξανόμενος αριθμός Αμερικανών επιδιώκει τη ζωή της μεγαλύτερης απλότητας ως τρόπο για να ανακαλύψει πάλι τη ζωή της ψυχής.

Αν και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας μπορούν να εστιάσουν στις εξωτερικές παγιδεύσεις μιας απλής ζωής, εάν κοιτάξουμε κάτω από την επιφάνεια, βρίσκουμε μια ισχυρή νέα μορφή προσωπικής πνευματικότητας να παρακινεί τη μεγάλη πλειοψηφία αυτών των καινοτόμων. Για πολλούς, η πνευματικότητά τους είναι μια εξατομικευμένη μορφή πίστης που ελαχιστοποιεί τους κανόνες και τα απόλυτα, και έχει λίγη ομοιότητα με την καθαρή μορφή οποιασδήποτε από τις παγκόσμιες θρησκείες. Η εμπειρία τους με τις συναισθηματικές διαστάσεις της ζωής και των σχέσεων είναι τόσο πλούσια και γεμάτη νόημα έτσι που ένας καταναλωτικός τρόπος ζωής να φαίνεται χλωμός στη σύγκριση.

Έχω ένα τέταρτο του αιώνα εμπειρία που γράφω, μιλάω, και που ζω μια ζωή εθελοντικής απλότητας. Βάσει αυτής, παραθέτω εδώ άλλες προτεραιότητες (πέρα από την υλική λιτότητα) που έχω βρεί να χαρακτηρίζουν αυτόν τον τρόπο ζωής:

• Σχέσεις —εκείνοι που επιλέγουν την απλή ζωή τείνουν να θέτουν υψηλή προτεραιότητα στην ποιότητα και την ακεραιότητα των σχέσεών τους με κάθε πτυχή της ζωής —με τον εαυτό τους, τους άλλους ανθρώπους, τα άλλα πλάσματα, τη γη, και τον σύμπαν.

• Αληθινά χαρίσματα —αυτός ο τρόπος ζωής υποστηρίζει την ανακάλυψη και την εκφράση των αληθινών χαρισμάτων που είναι μοναδικά σε κάθε ένας από μας, σε αντιδιαστολή με το να περιμένουμε έως ότου να πεθαίνουμε για να ανακαλύψουμε ότι δεν έχουμε ζήσει αυθεντικά τις αληθινές δυνατότητές μας.

• Ισορροπία —αυτή η απλή ζωή δεν στρέφεται κοντόφθαλμα στη διαβίωση με λιγότερα. Αντίθετα, είναι μια συνεχώς μεταβαλλόμενη διαδικασία που συνειδητά ισορροπεί τις εσωτερικές και εξωτερικές πτυχές της ζωής μας.

• Περισυλλογή —ζώντας απλά μας επιτρέπει να προσεγγίσουμε τη ζωή ως περισυλλογή. Με το να οργανώνουμε συνειδητά τη ζωή μας για να ελαχιστοποιήσουμε τις αποσπάσεις της προσοχής και την άχρηστη πολυασχολία, μπορούμε να δώσουμε προσοχή στις μικρές λεπτομέρειες της ζωής και να εμβαθύνουμε την συναισθηματική σχέση μας με τη ζωή.

Οι πνευματικές παραδόσεις όλου του κόσμου έχουν υποστηρίξει έναν εσωτερικά κατευθυνόμενο τρόπο ζωής που δεν δίνει αδικαιολόγητη έμφαση στα υλικά πράγματα. Η Βίβλος μιλά συχνά για την ανάγκη να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ των υλικών και των πνευματικών πλευρών της ζωής, όπως σε αυτό το απόσπασμα:

"Μην μου δίνεις ούτε ένδεια ούτε πλούτο." (Παροιμίες 30: 8)

Από την Κίνα και την ταοϊστική παράδοση, ο Lao - Tzu είπε ότι: "αυτός που ξέρει ότι έχει αρκετά είναι πλούσιος."

Στο βουδισμό, υπάρχει μια συνειδητή έμφαση στην ανακάλυψη ενός μέσου τρόπου ζωής που επιδιώκει την ισορροπία και την υλική επάρκεια.

Η συναισθηματική αξία της απλής ζωής έχει αναγνωριστεί για χιλιάδες χρόνια. Αυτό που είναι νέο είναι ότι οι παγκόσμιες περιστάσεις αλλάζουν κατά τέτοιο τρόπο ώστε αυτός ο τρόπος της ζωής έχει τώρα πρωτοφανή σχετικότητα για τους καιρούς μας.

1 comment:

Dimitris Stefosis said...

Εξαιρετικό blog!