26 November 2014

Τοπικές λύσεις για μια διαταραχή παγκόσμια

Από τη γεωργία του πολέμου στη γεωργία της ειρήνης




Ένα ντοκιμαντέρ της Coline Serreau, δημιουργού της περίφημης ταινίας La Belle Verte (Green Beautiful) το οποίο παρουσιάζει την άλωση της φυσικής, αειφόρου γεωργίας μετά το 2ο ΠΠ από ένα μη αειφόρο, αδιέξοδο μοντέλο γεωργίας που βασίζεται στο πετρέλαιο και στα χημικά και το οποίο ευφημιστικά και προκλητικά ονομάστηκε "πράσινη επανάσταση".

Ο αρχικός τίτλος του ντοκιμαντέρ στα γαλλικά είναι Solutions Locales Pour Un Desorde Global, στα αγγλικά επίσης είναι γνωστός ως The Agriculture That Came With The War, ενώ στην Γερμανία κυκλοφόρησε ως Good Food Bad Food.

Η κάμερα του ντοκιμαντέρ ταξιδεύει σε όλες τις γωνιές του κόσμου - από την Ευρώπη μέχρι την Ινδία και την Βραζιλία - και μας παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη εικόνα της παρούσας κατάστασης αλλά και των εναλλακτικών. Μεταξύ αυτών που εμφανίζονται στο ντοκιμαντέρ είναι o Dominique Guillet, ιδρυτής της οργάνωσης διαφύλαξης φυσικών σπόρων Kokopelli, η καταξιωμένη διεθνώς ακτιβίστρια για το περιβάλλον Vandana Shiva, ο θεωρητικός της απο-ανάπτυξης Serge Latouche, και πολλοί άλλοι αξιόλογοι ομιλητές οι οποίοι αποκαλύπτουν την παταγώδη αποτυχία της γεωργίας του πολέμου καθώς και την τραγική κληρονομιά που αφήνει πίσω της, αλλά και την αλήθεια για την αγροοικολογικές μεθόδους και την επιτυχία στο να θρέψουν το κόσμο.

Στη συγκυρία μας, παρά την ραγδαία εξάπλωση της γεωργίας του πολέμου και της εξέλιξής της που λέγεται βιοτεχνολογία και ΓΤΟ, την Γη εξακολουθούν να την θρέφουν οι μικροί αγρότες και μάλιστα στο 25% του συνολικού εδάφους και με πολύ ελάχιστες εισροές:


Επιπλέον όλες οι συνετές φωνές του πλανήτη προτείνουν τις αειφόρες καλλιέργειες ως λύση για να θρέψουμε τον αυξανόμενο πληθυσμό. Μεταξύ αυτών είναι και η έκθεση του ΟΗΕ από το 2013 με τίτλο: Trade and Environment Review 2013: Wake Up Before it is Too Late