04 December 2014

Παρουσίαση για τους ΓΤΟ και την TTIPΤο Σάββατο 29 Νοεμβρίου διοργανώθηκε από τo Δίκτυο Αλληλέγγυας Οικονομίας Κορυδαλλού «Βότσαλο» εκδήλωση για τους «Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς. τον έλεγχο της τροφής και την επικείμενη αλλαγή στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Πλειάδες του Πνευματικού Κέντρου Κορυδαλλού με παρουσία άνω των εβδομήντα ατόμων, ξεκίνησε με την προβολή σχετικών εικόνων και ενός εισαγωγικού βίντεο για το τι είναι η γενετική τροποποίηση των φυτών.Στη συνέχεια ακολούθησε παρουσίαση από τον καλεσμένο ομιλητή Χρήστο Γεωργιάδη με θέμα «ΓΤΟ: η Νέα (Διατροφική) Τάξη Πραγμάτων» η οποία  εστίασε στο γεωπολιτικό σχέδιο πίσω από την εμμονή της επιβολής των ΓΤΟ, την προπαγάνδα που συνοδεύει την προώθησή τους και τονίστηκε η αναγκαιότητα να προσεγγίσουμε το θέμα όχι όπως το παρουσιάζει παραπλανητικά το λόμπι της βιοτεχνολογίας (ως δήθεν επιστήμη, τεχνολογία, πρόοδο και λύση) αλλά όπως πραγματικά είναι, δηλαδή το σχέδιο αρπαγής του ελέγχου της τροφής από τις χώρες και τους ανθρώπους και το πέρασμα αυτού του ελέγχου στα χέρια κάποιων λίγων που διψούν για παγκόσμια εξουσία.

Επίσης αναδείχτηκε ότι ο Δούρειος ίππος της εδραίωσης των ΓΤΟ είναι η κτηνοτροφία, η οποία από την δεκαετία του 1970 μετατράπηκε σε βιομηχανία η οποία χρησιμοποιεί δισεκατομμύρια ζώα κάθε χρόνο και έτσι είναι μια τεράστια αγορά για τις κύριες ΓΤ καλλιέργειες (Σόγια, Καλαμπόκι, Ελαιοκράμβη, Βαμβάκι, Ζαχαρότευτλα, Τριφύλλι) τις οποίες δίνει ως ζωοτροφή. Χωρίς την αγορά της κτηνοτροφίας θα ήταν τρομερά δύσκολο να υπάρξουν ΓΤ καλλιέργειες. Ακόμα και σήμερα, 20 χρόνια μετά το ξεκίνημα των ΓΤ καλλιεργειών, ελάχιστες από αυτές καταναλώνονται άμεσα από τους ανθρώπους αφού γενικά οι άνθρωποι αποστρέφονται την ιδέα της κατανάλωσης των ΓΤΟ.

Ακόμη αποκαλύφθηκε ότι η Ευρώπη εξαιτίας της ΕΕ δεν διασφαλίζεται από τους ΓΤΟ αλλά αντίθετα κατακλύζεται ήδη από τα μεταλλαγμένα τα οποία εισβάλλουν έμμεσα στη τροφή του ευρωπαίου και του Έλληνα καταναλωτή από τα ζωικά αλλά και τα επεξεργασμένα προϊόντα με πιο χαρακτηριστική περίπτωση την ασπαρτάμη η οποία υπάρχει σε χιλιάδες προϊόντα.Κατόπιν έγινε αναφορά στην ολοκληρωτική συμφωνία TTIP (Διατλαντική Συνεργασία Εμπορίου και Επενδύσεων) η οποία προετοιμάζεται παρασκηνιακά και μυστικά από τα λόμπι των εταιρειών και ερήμην αυτών τους οποίους θα αφορά αν τελικά εγκριθεί, δηλαδή τους Ευρωπαίους πολίτες. Με την συμφωνία αυτή θα επιχειρηθεί η πλήρης επιβολή των ΓΤΟ στην Ευρώπη, πράγμα που σημαίνει την έγκριση των ΓΤ καλλιεργειών, την σίγουρη γενετική μόλυνση και την εξαφάνιση της βιολογικής και των άλλων αειφόρων μορφών γεωργίας και φυσικά την εξαφάνιση του δικαιώματος στη επιλογή τροφής.Η επόμενη ενότητα της παρουσίασης αφορούσε την παταγώδη αποτυχία της βιοτεχνολογίας και των ΓΤΟ να πετύχουν έστω και μια από τις υποσχέσεις που τόσο παραπλανητικά και απλόχερα διαχέουν αλλά και την τεράστια επιτυχία των φυσικών σπόρων, της συμβατικής αναπαραγωγής φυτών και των αειφόρων μορφών γεωργίας και του γεγονότος ότι ακόμα και σήμερα αυτές είναι που θρέφουν κατά 70% τον κόσμο κα μάλιστα στο 25% του εδάφους της Γης.

Τέλος, επισημάνθηκε ότι στο πεδίο της τροφής είναι που εξελίσσεται συγκαλυμμένη η πιο κρίσιμη μάχη της συγκυρίας και όχι στο πεδίο της οικονομίας με την τεχνητά δημιουργημένη παγκόσμια κρίση η οποία ουσιαστικά λειτουργεί ως αντιπερισπασμός. Γιατί η απώλεια των σπόρων και της Διατροφικής Ελευθερίας ισοδυναμεί με το κάψιμο της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, το συμβολικό δηλαδή τέλος της ακμής του αρχαίου κόσμου και το πέρασμα στη περίοδο σκοταδισμού του Μεσαίωνα. Και ένας τέτοιος, ασύλληπτα πιο τρομερός Μεσαίωνας περιμένει την ανθρωπότητα αν επικρατήσει το σχέδιο ελέγχου της τροφής από την μεγαλομανή, παρανοϊκή ομάδα της παγκόσμιας εξουσίας.

Η παρουσίαση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η απάντηση στον ολοκληρωτικό σχέδιο (της άλωσης της τροφή με ΓΤΟ) που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι η υπεράσπιση της Διατροφικής Ελευθερίας και το όραμα μιας δίκαιης τροφής η οποία παράγεται με σεβασμό και δικαιοσύνη (για τους ανθρώπους, τα ζώα και το οικοσύστημα) ενώ ταυτόχρονα τιμά και δικαιώνει την πεπτική ανατομία του φυτοφάγου πλάσματος που έχει ο άνθρωπος. Επιπλέον αυτή η απάντηση μπορεί να δοθεί μέσα από τη μόνιμη δράση ενός νέου τρόπου ζωής όπου η πράξη της τροφής έρχεται (λόγω της σπουδαιότητάς της και ως βασική βιολογική ανάγκη) στο επίκεντρο. Έτσι ουσιαστικά γινόμαστε ο καθένας από εμάς το καταφύγιο που φυλάγονται (κυριολεκτικά και μεταφορικά) οι σπόροι της ζωής μέχρις ότου κλείσουμε οριστικά τη μελανή παρένθεση της «Νέας» (Διατροφικής) Τάξης Πραγμάτων.


Η εκδήλωση έκλεισε με προβολή έξι αποσπασμάτων (γεωργία του πολέμου, πράσινη επανάσταση, η περίπτωση της Ινδίας, νεκρό έδαφος, έλεγχος του σπόρου – υβρίδια, ΓΤΟ) από το ντοκιμαντέρ «Τοπικές λύσεις για μια διαταραχή παγκόσμια» και συζήτηση με τους παρευρισκόμενους.

Περιεχόμενα παρουσίασης

Εισαγωγή – Το γεωπολιτικό σχέδιο πίσω από τους ΓΤΟ
Η επιβολή των ΓΤΟ μέσω της TTIP;
Η βιοτεχνολογία και οι ΓΤΟ έχουν αποτύχει παταγωδώς
Δεν χρειαζόμαστε την «βιοτεχνολογία» και τους ΓΤΟ
Ξανα-παίρνουμε τη τροφή στα χέρια μας!


Η παρουσίαση σε PDF εδώ: