24 May 2012

Τύποι γεωργίας που υπάρχουν σήμερα


............


Σχόλια σχετικά με τον πίνακα

1- Το ιδανικό είναι να έχουν όλοι την δυνατότητα να καλλιεργήσουν την δική τους τροφή και ο καλύτερος τρόπος είναι η Φυσική Καλλιέργεια χωρίς καθόλου ζωικές εισροές δηλαδή veganic. Γνωστό παράδειγμα φυσικής καλλιέργειας είναι το κτήμα του Παναγιώτη Μανίκη στο Κλησοχώρι Έδεσσας, όπου σε μια έκταση 35 στρεμμάτων έχουμε πάνω από 100 είδη φυτών. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα δάσος τροφής (Food Forest) και ένα μικρό οικοσύστημα.

2- Πολύ κοντά στην φυσική καλλιέργεια είναι και η περμακουλτούρα ή αεικαλλιέργεια και έχει σχεδόν την ίδια φιλοσοφία με αυτήν.

3- Η βιολογική καλλιέργεια είναι αυτή την στιγμή η καλύτερη επιλογή για τον μέσο καταναλωτή ο οποίος δεν έχει την δυνατότητα να καλλιεργήσει την δική του τροφή και είναι αναγκασμένος να την αγοράζει. Το ιδανικό είναι να αγοράζουμε τα βιολογικά καλλιεργημένα φρούτα και λαχανικά από τις βιολογικές λαϊκές όπου είναι στην καλύτερη και πιο φρέσκια μορφή τους. Σημαντικό στοιχείο είναι ότι η τιμή τους έχει πλέον σχεδόν εξισωθεί με των συμβατικών.

4- Η συμβατική χημική γεωργία παράγει μη τροφή και είναι αδιανόητο να αποδεχόμαστε ως τροφή κάτι που έχει δηλητηριαστεί με χημικά. Η «πράσινη επανάσταση» είναι αδιέξοδη από κάθε άποψη και ως καταναλωτές δεν θα πρέπει να εφησυχαζόμαστε στις διαβεβαιώσεις περί ασφάλειας αφού η μη τροφή είναι ένας αργός δολοφόνος που συσσωρεύει τοξίνες στον οργανισμό μας και δημιουργεί ύπουλα και αργά τα προβλήματα υγείας. Διεκδικώντας το δικαίωμα στην αγνή τροφή θα μπορέσουμε να κλείσουμε την καταστροφική παρένθεση της μη τροφής που εξυπηρετεί λίγους και μια συγκεκριμένη ατζέντα.

5- Η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων φυτών είναι η «απάντηση» της αγροβιομηχανίας στην κρίση της «πράσινης επανάστασης» που η ίδια δημιούργησε και είναι ο απόλυτος κίνδυνος για την βιοποικιλότητα και την ίδια την ζωή στη Γη. Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τέτοια καλλιέργεια στην Ελλάδα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο κίνδυνος έχει αποσοβηθεί και ότι στο μέλλον δεν θα υπάρξει. Το γεγονός ότι η χώρα είναι υπό το καθεστώς του ΔΝΤ εγκυμονεί τεράστιο κίνδυνο να μας επιβληθούν τα μεταλλαγμένα όπως έγινε με την ανάλογη περίπτωση της Αργεντινής. Ο απόλυτος βέβαια εμπαιγμός και το εντελώς δυσάρεστο είναι ότι τα μεταλλαγμένα αλωνίζουν εδώ και χρόνια ως ζωοτροφή στην Ευρώπη και όσοι καταναλώνουν ζωικές τροφές, τα καταναλώνουν έμμεσα και συστηματικά εκθέτοντας τον οργανισμό τους σε απρόβλεπτες συνέπειες.