16 May 2012

30-ετής μελέτη για την βιολογική γεωργία

Η βιολογική γεωργία μπορεί να θρέψει τον κόσμο
30-ετής μελέτη δείχνει ανώτερη απόδοση

Μια ενδιαφέρουσα και εμπεριστατωμένη μελέτη από το Ινστιτούτο Rodale, μια οργάνωση που λειτουργεί από το 1947 και για πάνω από εξήντα χρόνια ερευνά τις βέλτιστες πρακτικές της βιολογικής γεωργίας.

Η βιωσιμότητα, η υγεία, και τα περιβαλλοντικά οφέλη της βιολογικής καλλιέργειας αποδεικνύονται στην πιο μακρόχρονη μελέτη που έγινε ποτέ.

Το Ινστιτούτο Rodale πρόσφατα ολοκλήρωσε μια 30-χρονη δοκιμή η οποία σύγκρινε την βιολογική γεωργία, με την χημική και την γεωργία με ΓΤΟ, που δείχνει ότι οι αποδόσεις και τα κέρδη ήταν υψηλότερα για τις βιολογικές καλλιέργειες.


Τα συμπεράσματα με μια ματιά


- Οι αποδόσεις της βιολογικής καλλιέργειας είναι οι ίδιες με τις συμβατικής γεωργίας.

- Η βιολογική καλλιέργεια ξεπερνά την συμβατική στα έτη ξηρασίας.

- Τα συστήματα βιολογικής γεωργίας χτίζουν αντί να καταστρέφουν την οργανική ύλη του εδάφους, καθιστώντας τα ένα πιο βιώσιμο σύστημα.

- Η βιολογική γεωργία χρησιμοποιεί 45% λιγότερη ενέργεια και είναι πιο αποτελεσματική.

- Τα συμβατικά συστήματα παράγουν 40% περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου.

- Τα συστήματα βιολογικής γεωργίας είναι πιο κερδοφόρα από ό,τι τα συμβατικά.


Το σήμα κατατεθέν ενός πραγματικά βιώσιμου συστήματος είναι η ικανότητά του να αναγεννιέται. Και όταν πρόκειται για καλλιέργεια, το κλειδί για τη βιώσιμη γεωργία είναι η υγεία του εδάφους, γιατί αυτή είναι το θεμέλιο για την παρούσα και μελλοντική ανάπτυξη.

Η βιολογική γεωργία είναι κατά πολύ ανώτερη από τα συμβατικά συστήματα, όταν πρόκειται για την οικοδόμηση, τη διατήρηση και την αναπλήρωση της υγείας του εδάφους. Όταν κάποιος λάβει επίσης υπόψη τις αποδόσεις, την οικονομική βιωσιμότητα, την χρήση ενέργειας, και την ανθρώπινη υγεία, είναι σαφές ότι η βιολογική γεωργία είναι βιώσιμη, ενώ οι τρέχουσες συμβατικές πρακτικές δεν είναι.

Ιστορία της έρευνας

Η έρευνα των γεωργικών συστημάτων (Farming Systems Trial (FST)®) του Ινστιτούτου Rodale είναι η μακροβιότερη (στις ΗΠΑ) σύγκριση μεταξύ βιολογικής και χημικής γεωργίας. Όταν ξεκίνησε το 1981 για να μελετήσει τι συμβαίνει κατά τη μετάβαση από την χημική στην βιολογική γεωργία, η έρευνα αποτέλεσε έκπληξη για μια διατροφική κοινότητα που ακόμη απαξιούσε τις βιολογικές πρακτικές. Μετά από μια αρχική πτώση των αποδόσεων κατά τα πρώτα χρόνια της μετάβασης, το οργανικό σύστημα σύντομα ανέκαμπτε στο να φτάνει ή και να ξεπερνά το συμβατικό σύστημα. Με την πάροδο του χρόνου, η έρευνα έγινε η σύγκριση του μακροπρόθεσμου δυναμικού των δύο συστημάτων.

Το Ινστιτούτο Rodale είναι μη κερδοσκοπικό και για πάνω από 60 χρόνια ερευνά τις καλύτερες πρακτικές για την βιολογική γεωργία και τις μοιράζεται με τους καλλιεργητές και τους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο. Επίσης προωθεί την εκπαίδευση των καταναλωτών για το πως η βιολογική καλλιέργεια είναι η πιο υγιεινή επιλογή για τους ανθρώπους και τον πλανήτη.

Η πλήρης μελέτη σε PDF