22 January 2007


Οικο-κοινότητες* - Χορτοφαγία

Δύο πρακτικές που θα μας οδηγήσουν στη αειφορία


*(αστικές ή αγροτικές κοινότητες ανθρώπων, που προσπαθούν να συνδυάσουν ένα υποστηρικτικό κοινωνικό περιβάλλον με έναν τρόπο ζωής χαμηλού περιβαλλοντικού αντίκτυπου, αξιοποιώντας τη περμακουλτούρα, την οικολογική δόμηση, τη πράσινη παραγωγή, την εναλλακτική ενέργεια, και πολλά άλλα)


Διάλεξα να αναφερθώ στις Οικο-κοινότητες και τη Χορτοφαγία μαζί γιατι αφ’ενός μεν είναι ιδέες και κινήματα αλληλένδετα αλλά και γιατί και τα δύο μέχρι στιγμής δεν έχουν επίσημη έκφραση σ’αυτή τη χώρα.


Ενώ η Ευρώπη και ο υπόλοιπος κόσμος ζουν μια πρωτόγνωρη άνθηση και εξάπλωση τέτοιων οικο-κοινοτήτων (και η Τουρκία έχει ήδη 4 οικολογικά χωριά) στην Ελλάδα δυστυχώς δεν έχει ακόμα γίνει κάτι.


Ίδια κατάσταση και με τις Ενώσεις Χορτοφάγων που ενώ πάλι υπάρχουν σχεδόν σε κάθε χώρα και στη Τουρκία, εδώ ακόμα δεν υπάρχει αντίστοιχη.


Βέβαια η έλλειψη τους αντισταθμίζεται κατα κάποιο τρόπο με τις έντονες ζυμώσεις που γίνονται απ’όσο ξέρω το τελευταίο διάστημα, αφού πλέον έχει γίνει κατανοητή και στη κοινωνία μας η αναγκαιότητα για τη δημιουργία και οικολογικών χωριών και Ένωσης Χορτοφάγων.


Όμως πραγματικά αναρωτιέμαι γιατί οι πρωτοπόρες ιδέες αργούν τόσο πολύ να εκφραστούν σ’αυτή τη χώρα, τη στιγμή που οτιδήποτε αρνητικό ξένο εισάγεται σχεδόν αμέσως;


Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να μας απασχολήσει πολύ σοβαρά το γιατί αργούμε να ανταποκριθούμε και να εκτιμήσουμε έγκαιρα την αξία τόσο σημαντικών θεμάτων και εξελίξεων.


Εμπάσει περιπτώσει, κάλλιο αργά παρά ποτέ γιατι και η Ένωση Χορτοφάγων είναι στα σκαριά να γίνει αλλά και απ’ότι φαίνεται θα μας προκύψουν όχι 1 αλλά 5-6 οικολογικά χωριά μονομιάς.


Αυτή την εντύπωση αποκόμισα φεύγοντας από την σημαντική ημερίδα που διοργάνωσε ο Νίκος Αναστασόπουλος, αρχιτέκτων ΕΜΠ, το Σάβατο 20-1-07 στην Αθήνα με θέμα τις οικο-κοινότητες.


Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Ιρλανδός
Declan Kenedy, αρχιτέκτων και καθηγητής πανεπιστημίου, ηγετική μορφή του κινήματος των οικο-κοινοτήτων και ιδρυτής του GEN(Παγκόσμιο Δίκτυο Οικολογικών Χωριών), ιδρυτής επίσης του οικολογικού χωριού Lebensgarten κοντά στο Ανόβερο και επίσης πρόεδρος της επιτροπής του Gaia University, ενός πανεπιστημίου που ασχολείται αποκλειστικά με την αειφορία.


Παρούσα ήταν και η Ζησούλα Κουρδάκη, περιβαλλοντολόγος και ιδρυτικό μέλος της οικοκοινότητας
Zegg, κοντά στο Βερολίνο, με κοινοτική εμπειρία για πάνω από 25 έτη.


Και οι δύο έμπειροι ομιλητές αποκάλεσαν τα οικολογικά χωριά εφαρμοσμένες ουτοπίες, εννοώντας ότι κάτι που φαινόταν μακρινό και ανέφικτο αποδείχτηκε ότι είναι όχι μονάχα ρεαλιστικό και εξαιρετικά επιτυχημένο αλλά και ότι μπορούμε να πετύχουμε μια άλλου είδους συμβίωση, αληθινά κοινοτική, ανθρώπινη και αρμονική με το περιβάλλον.


Ακόμη τα οικολογικά χωριά μας δείχνουν ότι η αειφορία μπορεί να εφαρμοστεί από το καθένα μας αρκεί να προσπαθήσουμε προς αυτή τη κατεύθυνση.


Η πρόκληση λοιπόν είναι δημιουργήσουμε και στην Ελλάδα αντίστοιχες οικο-κοινότητες άμεσα μιας και όπως τόνισαν οι ομιλητές εδώ υπάρχει ακόμα έντονο το κοινοτικό συναίσθημα.


Σχετικοί δικτιακοί τόποι:

Global Ecovillage network(Παγκόσμιο Δίκτυο Οικολογικών Χωριών): http://gen.ecovillage.org

Η σελίδα του Declan Kenedy: http://www.declan.de

Οικολογικό χωριό Lebensgarten: http://www.lebensgarten.de

Οικολογικό χωριό Zegg: http://www.zegg.de

Κίνηση για την Οικο-κοινότητα: http://www.oikokoinotita.gr

Οικολογικό Χωριό - Μελέτη Βιωσιμότητας: http://www.geocities.com/laloslal/biocall.html



1 comment:

Admin said...

Poli wraia ta themata sou se singxero!!! Auti i selida pou ekana poli pithano na sou aresei.

http://fillaelias.blogspot.com/

iparxoun kai polles plirofories gia tin sosti diatrofi enantia ston karkino.