08 January 2007


Το ασπροπτέρυγο δελφίνι εξαφανίστηκε ως είδος.

Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και με εμάς!

του TOM TEEPEN

http://www.baiji.org/start.html


Το 2007 έχει μπεί αλλά το ασπροπτέρυγο δελφίνι (white-fin dolphin ή Baiji) δεν είναι μαζί μας. Άλλη μια χρονιά, άλλο ένα είδος.


Μια ομάδα 25 επιστημόνων έψαξε πρόσφατα το ποταμό Yangtze στη Κίνα, το μόνο βιότοπο αυτού του δελφινιού, και δεν μπόρεσε να βρεί ούτε ένα. Αυτό δεν ήταν μεγάλη έκπληξη. Το είδος ήταν γνωστό ότι είχε πρόβλημα. Η τελευταία φορά που θεάθηκε ήταν το 2004.



¶Ακόμη κι έτσιΊσως η αναζήτηση να μην είδε ένα ή δύο δελφίνια. Ακόμη κι έτσι, δεν έχει καμμιά σημασία. Το είδος είναι τελειωμένο. Το περιβαλλοντικό τμήμα των Ηνωμένων Εθνών έχει κηρύξει το
Yangtze νεκρή ζώνη.


Αυτό το δελφίνι του γλυκού νερού ήταν στη Γη 20 εκατομμύρια χρόνια. Φανταστείτε το: 20 εκατομμύρια. Γεωλογικές εποχές ήρθαν και έφυγαν. Το δελφίνι είχε αντέξει τα χειρότερα που η ρευστή και βίαια φύση θα μπορούσε να ρίξει επάνω του. Δεν άντεξε το δημιουργημένο από τον άνθρωπο περιβάλλον της υπεραλίευσης, της βιομηχανικής ανάπτυξης και της έντονης ναυσιπλοίας.


Είναι πραγματικά απαραίτητο να ειπωθεί αυτό που οφείλε να είναι προφανές; Εδώ έχουμε ένα συναγερμό που χτυπά και προστίθεται στους πολλούς που ήδη χτυπούν και ουρλιάζουν.

¶Στη
Στη Γένεση ο Θεός έδωσε στην ανθρωπότητα την εξουσία σ’όλη τη γη. Αυτό δεν ήταν χάρη. Ήταν ένα καθήκον. Η εξουσία πρέπει να υποθέτει την επιμελητεία και τη φροντίδα.


Υπάρχει μια πικρή ειρωνεία για τις αποτυχίες μας σ’αυτό το καθήκον. Πικρή επειδή, εάν δίναμε προσοχή, θα παρατηρούσαμε ότι αν καταπιαστούμε σοβαρά και, αποφασιστικά, εάν δεν είναι πάρα πολύ αργά, μπορούμε να σταματήσουμε και μερικές φορές να αντιστρέψουμε τη ζημία από την αμέλεια και τη λεηλασία μας. Η προστασία του περιβάλλοντος φέρνει αποτελέσματα¶Η προστασία του περιβάλλοντος.


Τριάντα πέντε χρόνια σοβαρής προσοχής του αέρα και της ποιότητας νερού στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν βελτιώσει και τα δύο. Και η έγκαιρη επαγρύπνηση στις επικείμενες εξαλείψεις ειδών έχει οδηγήσει σε διασώσεις.


Ο φαλακρός αετός πρόκειται να βγει από το κατάλογο των υπό εξαφάνιση ειδών το Φεβρουάριο. Ο¶Ο πληθυσμός του έχει αυξηθεί 15 φορές από το 1963. Ο γερανός(whooping crane), από μόλις 15 το 1941, τώρα αριθμεί 518. Η απώλεια και η υποβάθμιση του βιότοπου μετανάστευσης παραμένουν μια πρόκληση, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά σε περισσότερο από έναν αιώνα που ο πληθυσμός τους υπερβαίνει τους 500.


Έχουμε τη συντριπτική, διεθνή διαπίστωση των επιστημόνων από τις σχετικές επιστήμες ότι η Γη θερμαίνεται και ότι η θέρμανση είναι προκαλούμενη από τον άνθρωπο, και όχι μέρος ενός φυσικού κύκλου. Υπάρχουν ένα εκατομμύριο διαφωνίες για τις λεπτομέρειες αλλά αυτή είναι η συνολική εικόνα και αυτή δεν αμφισβητείται σοβαρά μεταξύ σοβαρών ανθρώπων.


Η κυβέρνηση¶Η Μπους, που περιφρονεί την εξοικονόμηση ενέργειας ως ίσως καλή για προσωπική αρετή αλλά άχρηστη ως πολιτική, αρχικά αρνήθηκε ότι η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου συμβαίνει, κατόπιν αναγνώρισε απρόθυμα ότι υπάρχει αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί συμβαίνει. Άρα
τι να περιμένεις από μια τέτοια κυβέρνησηΗ;


Αν¶Ά ενεργούσε, θα ενοχλούσε την αυτοκινητοβιομηχανία, τις πετρελαικές και άλλες βιομηχανίες και θα δυσαρεστούσε τη δεξιά, η οποία κρατά ως δόγμα, ότι η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι μια απάτη της αριστεράς που δημιουργήθηκε για να συνθλίψει τις ελεύθερες αγορές και να φτύσει στον τάφο του
Adam Smith.


Παρόλα αυτά έχει διαρρεύσει από τη κυβέρνηση¶Η ότι η πολική αρκούδα μπορεί σύντομα να βρίσκεται στη λίστα των απειλούμενων ειδών, όντας το πρώτο είδος που ορίζεται ως πιθανό θύμα της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου για το οποίο ο λευκός οίκος λέει ότι δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε τίποτα γι’αυτό.


Τα δελφίνια είναι θηλαστικά, όπως εμείς, μια σκέψη που συχνά μας γοητεύει. Ίσως πρέπει να δώσουμε περισσότερη προσοχή στο γεγονός ότι κι εμείς είμαστε θηλαστικά.
Όπως τα δελφίνια.



3 comments:

ΦΑΝΤΙ said...

Πες τα και εσύ!! Εγω έγραψα για τον Πιγκουίνο.

Έχω όμως μια πολύ σημαντική ένταση η οποία μάλιστα απαιτεί ανάλυση. Στην Βίβλο λέει πως ο άνθρωπος πρέπει να έχει εξουσία αλλά δεν αναφέρει πουθενά για προστατευτική εξουσία. Μιλάει μόνο για φόβο και για τρόμο, για επέκταση ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ των ζώων απο τον άνθρωπο. Η ΦΥΣΗ ΩΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ χρήσης!

Διάβασε το Δημογραφικό Ολοκαύτωμα και τα υπόλοιπα που γράφω. Θα πως περισσότερα αργότερα.

Επίσης ο Bush και η τρελο-παρέα του είναι ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ! Σύμτπωση;

ecoChris said...

Συμμερίζομαι την ένσταση σου και το ίδιο κάνει και ο συγγραφέας του άρθρου που έχω μεταφράσει όταν μετατρέπει τον ολοκληρωτισμό της γέννεσης σε επιμελητεία και φροντίδα ή σε μια προστατευτική εξουσία όπως λες.

Το Δημογραφικό Ολοκαύτωμα είναι ένα υπέροχο κείμενο που δείχνει πόσο ρατσιστικά εμείς οι άνθρωποι βλέπουμε τη Γη και όλα τα άλλα είδη.

Νομίζω ότι από δω και στο εξής αν θέλουμε να επιβιώσουμε θα πρέπει να μας απασχολεί μόνιμα και πρωταρχικά η σχέση μας με τη Φύση και τα υπόλοιπα είδη.

Γουφ said...

Χαίρομαι που βλέπω και το mirage εδώ.
Ο ανθρωποκεντρισμός μας είναι η προέκταση του εγωισμού μας.
"Όλα φτιάχτηκαν για μένα" δηλώνει ο άνθρωπος. Τοπία, φυτά, ζώα, γη, αέρας και θάλασσα. "Όλα"!
Βέβαια στη γέννεση λίγο πριν ο Θεός δίνει εντολή στον άνθρωπο να ονοματίσει όλα τα ζώα. Φαντάζομαι δεν αναφερόταν στο να τα πει λιοντάρι σαύρα, κότα κλπ. Μέσα από το όνομα το ζώο προσωποποιείται. Παύει να είναι κάτι αποκλεισμένο από τη συνείδησή μας. Η εντολή ήταν για όλα τα ζώα. Κανένα παραγνωρισμένο.

Η Εδέμ του Θεού δεν είναι η ζούγκλα της πτώσης! Στην Εδέμ επικρατεί η αβλάβεια. Μάλιστα στη Γέννεση αναφέρετε και μια δεύτερη εντολή προς ανθρώπους και ζώα, να τρέφονται από τους καρπούς και τους σπόρους των φυτών.
Αυτές οι αντιφάσεις του συγκεκριμένου βιβλίου με κάνουν να πιστεύω πως αυτό το "κατακυριεύσατε την γην" είχε γεύση από το "δαγκωμένο μήλο". Δηλαδή πολύ πονηρό και κοσμικό για να είναι θεϊκής προέλευσης. Ίσως κάποιο δεύτερο χεράκι πρόσθεσε κάποια "γλαφυρότητα" στο κείμενο.
Θα μου πεις με τι καθόμαστε και ασχολούμαστε. Λες και χρειαζόμαστε την Παλαιά Διαθήκη για να διαπιστώσουμε πως το "κατακυριεύσατε την γην" είναι μια βαθιά παράλογη στάση, αφού στο τέλος και η ίδια η ανθρωπότητα θα γίνει το θύμα της.