01 November 2006

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΟΛΙΚΑ ΧΟΡΤΟΦΑΓΩΝ(VEGANS)

World Vegan Day 2006





Μια ημέρα σταθμός για την ανθρωπότητα, για ένα κόσμο με υγεία και σεβασμό για τη Φύση και όλα τα πλάσματα.

Τα γεγονότα είναι αμείλικτα:

- η κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών, ψαριών και αυγών σκοτώνει το πλανήτη μας.

- η κατανάλωση αυτή έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 50 χρόνια και η τάση είναι αυξητική

- σήμερα για κάθε άνθρωπο του πλανήτη αντιστοιχούν 3 εκτρεφόμενα ζώα

- τα εκτρεφόμενα ζώα είναι αναποτελεσματικοί μετατροπείς της φυτικής πρωτεΐνης σε ζωική:

χρειάζονται 8 κιλά δημητριακών για 1 κιλό κρέατος

η βιομηχανική εκτροφή ζώων:

- καταναλώνει τεράστιες ποσότητες νερού και ενέργειας

- συμβάλλει στην αποδάσωση για την βόσκηση ζώων, γεγονός που έχει ως συνέπεια την απώλεια και συρρίκνωση της βιοποικιλότητας

- παράγει τεράστια μόλυνση στα νερά και στην ατμόσφαιρα και συμβάλλει στη παγκόσμια θέρμανση: το μεθάνιο από τα ζώα είναι 20 φορές πιο ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου από το διοξείδιο του άνθρακα

- Η Ευρώπη εισάγει το 70% των ζωωτροφών της από χώρες που δεν μπορούν να θρέψουν τους πληθυσμούς τους. Επιπλέον οι ζωοτροφές έχουν ταξιδέψει χιλιάδες χιλιόμετρα προξενώντας έτσι τεράστια ρύπανση

- 1 τόνος ψαριών από ιχθυοκαλλιέργειες απαιτεί πάνω από 3 τόνους αλιευμένων ψαριών που γίνονται ιχθυοτροφή. Έτσι η ιχθυοκαλλιέργεια όχι μόνο δεν προστατεύει αλλά αντίθετα συμβάλλει στην υπεραλίευση που ήδη έχει φέρει στα όρια της εξάντλησης τη θαλάσσια ζωή παγκοσμίως

Μετά από όλα αυτά το ερώτημα δεν είναι:

γιατι να γίνω χορτοφάγος

αλλά

γιατι δεν είμαι ήδη χορτοφάγος

Η σημερινή ημέρα εορτασμού των vegans(ολικά χορτοφάγων) είναι ζωτικής σημασίας για όλη την ανθρωπότητα γιατι μας αποκαλύπτει μια μεγάλη αλήθεια:

Υπάρχει μια ηθική διατροφή που σέβεται τα ζωντανά πλάσματα και προστατεύει ταυτόχρονα την υγεία μας και ακολουθώντας την μπορούμε να σώσουμε το πλανήτη μας με το πιο απολαυστικό τρόπο:

Τρώγοντας μια γευστική, θρεπτική, υγιεινή και γεμάτη ποικιλία διατροφή!



Δυστυχώς όμως ένας τόσο σημαντικός εορτασμός λείπει από την ελληνική πραγματικότητα.

Τί ειρωνία για τη χώρα όπου γεννήθηκε ο Πυθαγόρας, ο πατέρας της χορτοφαγίας, από το όνομα του οποίου αποκαλούσαν για αιώνες τους χορτοφάγους Πυθαγόριους!


Όσοι από εσάς είστε χορτοφάγοι
αλλά και
όσοι διαβάζοντας τα παραπάνω μπήκατε σε σκέψεις,
ελάτε σε επαφή μαζί μου
για να προωθήσουμε αυτή την υπόθεση
με τη δημιουργία μιας
Ένωσης
Χορτοφάγων.


Η κοινωνία μας έχει ανάγκη τη λυτρωτική διάσταση της χορτοφαγίας γιατί οι άνθρωποι γύρω μας νοσούν και υποφέρουν άδικα λόγω των λανθασμένων διατροφικών επιλογών τους.

Χρόνια πολλά στην Vegan Society της Αγγλίας που γιορτάζει σήμερα τα 61 γενέθλια της και ας ελπίσουμε ότι του χρόνου θα γιορτάσουμε και στην Ελλάδα.



ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ:

http://www.worldveganday.org/

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ : EATING THE EARTH (1,5 ΜΒ)

http://www.vegansociety.com/phpws/files/phatfile/Environbooklet.pdf

1 comment:

fidaki said...

Χαίρετε ecoChris,
Τυχαία βρήκα τη σελίδα σου καθώς έψαχνα για πληροφορίες για το σουσάμι. Θέλω να σου πω συγχαριτίρια για την πολύ καλή σελίδα με τις μελέτες και πληροφορίες.
Είμαι κι εγώ χορτοφάγος αλλά όχι ακόμα τελείως vegan εδώ και 12 χρόνια. Είμαι από τον Καναδά. Θυμάμαι όταν πρωτοάρχισα, οι γονείς μου, σαν τυπικοί Έλληνες της γενειάς τους, ήταν θυμωμένοι και ακόμα, έστω και αστεία, μου προτείνουν να φάω λίγο κρέας!!! Μάλλον θα αισθάνονται τύψεις για τι καταλαβαίνουν, αφού είμαι ακόμα ζωντανή, ότι η χορτοφαγία όχι μόνο δεν βλάπτει, αλλά από ηθικής πλευράς, είναι η μόνη σωστή διατροφή. Του'λάχιστον, και αυτοί έχουν μειώσει πολύ τη κατανάλωση κρέατος, μαγειρεύοντας περισσότερα λαδερά με όσπρια, που είναι και πάρα πολύ υγηεινά. Γενικά εδώ στον Καναδά, συνήθως οι νέοι αποτελούν τους περισσότερους χορτοφάγους αλλά οι πιό πολλοί το κρατάνε μόνο για ένα διάστημα και καταλήγουν πάλι στη κρεατοφαγία γύρω στην ηλικία 25 ετών το αργότερο. Στην Ελλάδα φαντάζομαι να μην υπάρχουν πολλοί χορτοφάγοι. Αυτό είναι κρίμα διότι η ελληνική παραδοσιακή κουζίνα περιέχει πολλά νόστιμα και υγηεινά φαγητά χωρίς κρέας. Δεν πίνω ποτέ γάλα (μόνο soya milk) και δεν τρώω αυγά άμα δεν είναι από κότες που κυκλοφορόυν ελεύθερα (free-range) αλλά ξέρω ότι και αυτό περιέχει ηθικά προβλήματα. Δυστηχώς, αμελώ να κόξω τα γαλακτερά και τα αυγά τελείως από τη διατροφή μου επειδή μου αρέσουν τα γλυκά και το παγωτό και είμαι πολύ τεμπέλα να φτιάξω τίποτα από μόνη μου.
Αυτά από μένα. Καλή συνέχεια για την προσπάθεια σου να ενημερώσεις τον λαό για αυτό το θέμα. Πιστεύω πως με τον καιρό θα γίνεται όσο και πιό αποτελεσματικιά.