21 November 2006

Παγκόσμια Αντι-αγοραστική Ημέρα

Buy Nothing Day 2006



Η παγκόσμια αντι-αγοραστική ημέρα έρχεται.

Η ημέρα αυτή ξεκίνησε στο Καναδά το 1992 και εξελίχθηκε γρήγορα σε μια "αντι-καταναλωτική γιορτή" που γιορτάζεται σε τουλάχιστον 35 χώρες.

Φέτος πραγματοποιείται στις 25 και 26 Νοεμβρίου 2006.

Η παγκόσμια αντι-αγοραστική ημέρα είναι μια απλή ιδέα: προσπαθήστε να μην ψωνίσετε για μια ημέρα και δείτε πώς η άποψη σας για το κόσμο μας αλλάζει.

Από πού προέρχονται όλα αυτά τα υλικά αγαθά;

Πού θα καταλήξουν;

Γιατί τα αγοράζουμε;

Δεν υπάρχουν καλύτεροι τρόποι να ξοδέψουμε το χρόνο μας;

Είναι μια ημέρα που βάζετε στον εαυτό σας τη πρόκληση να μην κάνετε αγορές και να συντονιστείτε με τη ζωή και να τη ζήσετε χωρίς καταναλωτικές έγνοιες.

Το μήνυμα είναι απλό, ψωνίστε λιγότερο - ζήστε περισσότερο! Η πρόκληση είναι να ζήσουμε την εμπειρία της απλής ζωής για μια ημέρα, και να ξοδέψουμε χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους, παρά να ξοδέψουμε χρήματα για αυτούς.

Η παγκόσμια αντι-αγοραστική ημέρα ξεσκεπάζει επίσης τις περιβαλλοντικές και ηθικές συνέπειες του καταναλωτισμού.

Οι αναπτυγμένες χώρες - μόνο το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού καταναλώνουν πάνω από 80% των γήινων φυσικών πόρων, προκαλώντας ένα δυσανάλογο επίπεδο περιβαλλοντικής ζημιάς και την άδικη διανομή του πλούτου.



Γιατί αγοράζουμε;

Μια φορά κι έναν καιρό, αγοράζαμε ότι χρειαζόμασταν.

Τώρα που έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε, αγοράζουμε για άλλους λόγους:

για να εντυπωσιάσουμε ο ένας τον άλλον, για να γεμίσουμε ένα κενό, για να σκοτώσουμε το χρόνο.

Αξίζει όμως να εξουθενώνουμε τον εαυτό μας στη δουλειά και να ξοδεύουμε τα χρήματα μας για τέτοιους λόγους;

Η ημέρα αυτή είναι μια αφορμή να κάνουμε ένα απολογισμό των καταναλωτικών μας εξόδων και να ιεραρχίσουμε τις ανάγκες μας, έτσι ώστε σταδιακά να γίνουμε πιο ολγαρκείς και να χρειαζόμαστε λιγότερο χρήμα. Αυτό σημαίνει λιγότερη δουλειά και άρα περισσότερη ελευθερία και χρόνο για μας.

Θέλετε να κάνετε κι εσείς κάτι;

Παρόλο που η ημέρα αυτή δεν γιορτάζεται ακόμα στην Ελλάδα, μπορεί ο καθένας από μας να τη τιμήσει υπό τον όρο ότι θα περάσει μια ημέρα χωρίς να ξοδέψει χρήματα!

Είναι βέβαιο ό,τι η εμπειρία και η ιδέα της αντι-αγοραστικής ημέρας θα μας επηρεάσει θετικά και θα μας βάλει σε σκέψεις για το τρόπο με το οποίο καταναλώνουμε κάθε ημέρα του χρόνου.

No comments: