07 November 2006

Συνέντευξη για τη χορτοφαγία

στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ

την Δευτέρα 30-6-2006

στην εκπομπή της

Χριστίνας Βίδου

"Για πες"


ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΙΔΟΥ: 1η του μηνός είναι η παγκόσμια ημέρα χορτοφαγίας που πρωτογιορτάστηκε σε διεθνή κλίμακα το το 1994 με την ευκαιρία της πεντηκοστής επαιτείου από την ίδρυση της Εταιρίας Χορτοφαγίας.

Ήταν η 1η του Νοέμβρη του 1944 όταν ο Άγγλος Donald Watson, επονομαζόμενος και πατέρας της χορτοφαγίας, ίδρυσε την Ένωση Χορτοφαγίας για να ευαισθητοποιήσει το κοινό της πατρίδας του στον υγιεινό τρόπο ζωής χωρίς ζωικά προϊόντα. Υπάρχουν και σχετικοί δικτυακοί τόποι όπου μπορείτε να βρείτε πληροφορίες, παρόλα αυτά εμείς θα μιλήσουμε τώρα για τη χορτοφαγία.

Διάβασα πρόσφατα ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα στο Ε που υπογράφει η Αφροδίτη Πολίτη για τους vegetarians και για το κίνημα των χορτοφάγων ανά το κόσμο και ενημερώθηκα για μια ταινία κινουμένων σχεδίων. Ονομάζεται The meatrix και διανέμεται δωρεάν στο ίντερνετ http://www.themeatrix.com/ ,και άμα τη δείτε αυτή τη ταινία μάλλον θα αλλάξετε τρόπο πως βλέπετε τα φαγητά, το κρέας και όλα τα σχετικά.

Θα μιλήσουμε με τον κύριο Χρήστο Γεωργιάδη. Είναι ο ίδιος χορτοφάγος, καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τί κάνετε; Καλό απόγευμα.

Χ.Γ.: Καλό απόγευμα και σε σας κυρία Βίδου.

Λοιπόν να τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πολλοί θεωρούν το να τρως μόνο λαχανικά σημαίνει πείνα, σημαίνει έλλειψη βιταμινών και τέλος πάντων είναι μόδα και θα περάσει.

Χ.Γ.: Είναι μεγάλο λάθος. Είναι τελείως παρεξηγημένο όλο αυτό θα έλεγα. Ίσα-ίσα που ισχύει το αντίθετο, γιατι η ελληνική κουζίνα είναι κατα βάση και κυρίως χορτοφαγική. Όλα αυτά τα πιάτα που έχει, φασολάκια, μπριάμ, μπάμιες, χορτόπιτες και κάθε τι που έχει είναι όλα μας τα πιάτα χορτοφαγικά. Δεύτερον όλα τα θρεπτικά συστατικά περιέχονται κατά κύριο λόγο στα φυτά και τα φυτά είναι η βάση της διατροφής μας. Και τα ζώα φυτά τρώνε για να πάρουν τη πρωτεΐνη τους. Και όχι μόνο δεν είναι μονότονη η χορτοφαγία. Είναι τρομερά απολαυστική, έχει τεράστια ποικιλία γεύσεων που θα εκπλαγεί κάποιος που θα τη ξεκινήσει. Ανακαλύπτεις πράγματα που δεν τάχεις φάει ποτέ στη ζωή σου. Π.χ. εγώ κόβοντας το καφέ ανακάλυψα το καροτοχυμό που δεν είχα πιεί ποτέ στη ζωή μου, ένα καταπληκτικό ρόφημα, γεμάτο θρεπτικά ...

Το καφέ γιατί τον κόψατε;

Χ.Γ.: Ο καφές αφ’ενός μεν είναι βλαβερός και αφ’ετέρου συμβάλλει και στη πείνα και στη φτώχεια στο πλανήτη μας εκεί που καλλιεργείται στις χώρες τις φτωχές.

Θέλω να πω δηλαδή ότι μπαίνοντας σ’αυτή τη λογική της χορτοφαγίας μπαίνουμε σε μιά ευρύτερη λογική και προστασίας του περιβάλλοντος και γενικότερα γινόμαστε πιό ευαισθητοποιημένοι. Έτσι δεν είναι; Είναι μια ολόκληρη διαδικασία θέλω να πω. Δεν είναι ξαφνικά ωραία κόβω το κρέας. Υπάρχει μια λογική, μια κουλτούρα πίσω απ’αυτή την απόφαση.

Χ.Γ.: Ακριβώς. Αλλάζει η φιλοσοφία μας απέναντι στη ζωή γιατι όλα τα θέματα βλέπουμε ότι είναι αλληλένδετα. Το φαγητό που θα επιλέξω να φάω στο πιάτο μου έχει τεράστιο αντίκτυπο τελικά στο πλανήτη. Γιατι η κρεατοφαγία χρειάζεται τεράστιους πόρους π.χ. 1 κιλό κρέας για να παραχθεί χρειάζονται 10 κιλά δημητριακών. Μ’αυτά τα 10 κιλά δημητριακών μπορούμε να θρέψουμε ανθρώπους, τους οποίους αυτή τη στιγμή τους βλέπουμε να πεινάμε στη τηλεόραση και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Τους βλέπουμε δηλαδή μ’ανοιχτό το στόμα και λέμε τί κρίμα ξέρωγω ή άντε να δόσουμε κάποια στιγμή κάποια ελεημοσύνη σε κάποια φιλανθρωπική οργάνωση αλλά δεν λύνεται έτσι το πρόβλημα.

Πόσα χρόνια είσαστε χορτοφάγος κύριε Γεωργιάδη;

Εγώ είμαι 4 χρόνια τώρα ολικός χορτοφάγος ... δηλαδή είμαι vegan δεν είμαι vegetarian.

Α, υπάρχει διαφορά. Για να τα διευκρινίσουμε λίγο.

Χ.Γ.: Ο vegetarian, ο απλός χορτοφάγος, δεν τρώει σάρκες αλλά μπορεί να φάει γαλακτοκομικά ή αυγό.

Και ψάρι μπορεί να φάει ο vegetarian;

Χ.Γ.: Όχι ψάρι. Είναι σάρκα το ψάρι.Ενώ ο vegan δεν τρώει κανένα ζωικό προϊόν, δεν ντύνεται με ζωικά προϊόντα και γενικά είναι ακόμα πιο προωθημένος σ’αυτή την υπόθεση. Και όλο αυτό ξεκινάει από το σεβασμό και την αγάπη προς τα ζώα, το περιβάλλον, καταλαβαίνετε. Σε οδηγεί σταδιακά εκεί πέρα η όλη αυτή διαδικασία.

Νοιώθετε τον οργανισμό σας πιο αδύναμο και σας έχει λείψει κάτι από το καθημερινό σας διατροφολόγιο;

Χ.Γ.: Όχι και εδώ ακριβώς είναι η μεγάλη, πως να το πω, αποκάλυψη. Αισθάνεσαι να ελευθερώνεσαι τελείως και σαν σώμα και σαν πνεύμα. Αισθάνεσαι μια άλλη ζωτικότητα, μια άλλη διάθεση δηλαδή. Κάνεις πράγματα που δεν θα τα φανταζόσουνα ποτέ. Και το πιό σημαντικό είναι στο μυαλό και στο πνευματικό σου κόσμο πόσο πιό ωραία αισθάνεσαι. Και όλη αυτή η ικανοποίηση ότι κάθε μέρα κάνεις κάτι καλό και για την υγεία σου και για τα ζώα και για το πλανήτη και για τους πεινασμένους που υπάρχουν στο κόσμο. Είναι δηλαδή τρομερή η ικανοποίηση που παίρνει ένας χορτφάγος. Ή πάλι όταν προωθείς τα βιολογικά προϊόντα. Όταν πας και ψωνίζεις στις λαικές τα καθαρά προϊόντα, τα οργανικά, αυτά που δεν είναι φτιαγμένα με δηλητήρια. Πόσο πιό όμορφα αισθάνεσαι! Τί να πω; Είναι εντυπωσιακό και θα πρότεινα στους ακροατές μας να κάνουν ένα πείραμα, δηλαδή για μια εβδομάδα να μη φάνε καθόλου ζωικά προϊόντα.

Πώς ξεκινήσατε; Πώς αποφασίσατε να γίνεται vegan;

Χ.Γ.: Από μικρός δεν μου άρεσε αυτή η βαρβαρότητα με τα ζώα, αυτός ο μαζικός σφαγιασμός, αυτά τα απερίγραπτα μαρτύρια που τραβάνε στις βιομηχανικές φάρμες εκτροφής και όταν στη πορεία ερεύνησα το θέμα επιστημονικά, είδα ότι είναι εφικτό και ότι δεν είναι πλέον απαραίτητο το κρέας. Γιατι οι επιστήμονες το λένε αυτό σήμερα πια. Από το 1992 τόχουνε πει ότι σήμερα ο άνθρωπος πρέπει να τρώει από 4 ομάδες τροφίμων : φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια. Το κρέας και τα γαλακτοκομικά δεν είναι καν απαραίτητα.

Άλλωστε αν θυμόμαστε και στη μεσογειακή διατροφή, στη πυραμίδα, μας λένε κρέας μια φορά την εβδομάδα, δηλαδή θέλω να πω δεν είναι απαραίτητα για τον οργανισμό.

Χ.Γ.: Είναι προαιρετικά κι αν μιλήσετε, αν συναντήσουμε ανθρώπους μεγάλους εδώ στην Ελλάδα, γέρους, παπούδες και τους ρωτήσουμε θα μας πούνε ότι τρώγανε κρέας: του Χριστού και της Λαμπρής. Δυό φορές το χρόνο τρώγανε κάποτε.

Τότε ήταν φυσικά και για λόγους, αν θέλετε, οικονομίας, φτώχειας, δεν είχαν τη πολυτέλεια να αγοράζουν κάθε μέρα. Κάτι που λένε πολλοί κύριε Γεωργιάδη και το επισημαίνουν και οι ακροατές τώρα είναι ότι ο οργανισμός χρειάζεται πρωτεΐνες. Αυτό που ίσως δεν ξέρουν οι περισσότεροι είναι ότι μπορούμε να λάβουμε την απαραίτητη ποσότητα πρωτεΐνης από άλλες τροφές. Ας πούμε μπορείς να φας φουντούκια, μανιτάρια, έτσι δεν είναι;

Χ.Γ.: Και ακόμα πιό απλά. Ακούστε αυτό το εκπληκτικό. Ακόμα και 20 πορτοκάλια να φας έχεις πάρει τη πρωτεΐνη της ημέρας σου, έχεις πάρει δηλαδή αυτά τα 20-25 γραμμάρια που χρειάζεται ο οργανισμός σου. Είναι τόσο απλό. Η φύση έχει βάλει σε όλες τις τροφές τα πάντα μέσα, στις φυτικές βέβαια και είναι πανεύκολο να πάρεις... Μάλιστα έχω κάνει και κάποιες λίστες εγώ εδώ πέρα που ασχολούμαι πιό αναλυτικά. Γενικά οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνη, είναι και κάποια άλλα, όλα πάντως έχουνε πρωτεΐνη. Δηλαδή να: τα φυστίκια έχουν 23 γραμμάρια πρωτεΐνης στα 100 γραμμάρια. Τεράστια ποσότητα. Να φανταστείτε το κρέας έχει 20 έως 35. Σχεδόν τα ίδια. Και όλα αυτά, αμύγδαλα, σουσάμι, στάρι, το ψωμί για παράδειγμα έχουνε πρωτεΐνη. Δεν κινδυνεύεις σε τίποτα. Απλά δεν ξέρω έχει περάσει μια κινδυνολογία στο κόσμο ότι θα πεθάνουν, θα πάθουν κάτι. Τί να πω. Δεν ξέρω.

Είναι συνήθεια νομίζω και είναι και απόφαση. Κύριε Γεωργιάδη υπάρχει κάτι οργανωμένο στη χώρα μας γύρω από τη χορτοφαγία, κάποιος σύλλογος, κάτι;

Χ.Γ.: Δυστυχώς απ’όσο γνωρίζω δεν υπάρχει τίποτα και είναι λυπηρό γιατί σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν Ενώσεις Χορτοφάγων, και στη Τουρκία υπάρχει και έχω παρακινηθεί απ’όλη αυτή την ιστορία τώρα να ξεκινήσω κάτι εγώ, να κάνω την Ένωση Χορτοφάγων.

Έχετε ένα blog, δεν έχετε;

Χ.Γ.: Δύο blog έχω. Το ζήσε βιώσιμα και χορτοφαγία το δεύτερο και κάποια στιγμή θα απευθύνω πρόσκληση από κει μέσα για τη δημιουργία αυτής της Ένωσης. Να μαζευτούμε σε πρώτη φάση οι χορτοφάγοι και όσοι σκέφτονται να γίνουν χορτοφάγοι αλλά και όλοι ευρύτερα, όσοι θέλουν και νομίζουν ότι μπορούν να βοηθήσουν σ’αυτή την υπόθεση. Να το ξεκινήσουμε, να γνωστοποιηθεί γιατι σήμερα βλέπουμε πράγματα τραγικά στην Ελλάδα. Βλέπουμε δηλαδή παιδική παχυσαρκία για παράδειγμα, που ήταν άγνωστη. Είναι διατροφική πάθηση. Βλέπουμε εκφυλιστικές ασθένειες, τους καρκίνους και όλα αυτά τα γνωστά. Όλα αυτά δεν υπήρχαν κάνα δυό γενιές πίσω ή υπήρχαν στο 1%.

Πόσο χρονών είστε κύριε Γεωργιάδη αν επιτρέπεται;

Χ.Γ.: Είμαι 44 χρονών.

Νεότατος. Από τα 40 λοιπόν. Άρα ποτέ δεν είναι αργά είτε είναι πιτσιρίκι είτε είναι σε οποιαδήποτε ηλικία.

Χ.Γ.: Ξέρετε κάτι, βλέπω στο ίντερνετ που υπάρχουν δικτυακοί τόποι όπως το vegetarian teen και το vegetarian baby και ζηλεύω γιατι δεν ξεκίνησα αυτή τη διατροφή από μικρό παιδί. Κρίμα δηλαδή, στεναχωριέμαι ειλικρινά.

Ποτέ δεν είναι αργά!

Χ.Γ.: Ποτέ δεν είναι αργά!

Ευχαριστούμε πολύ για την επικοινωνία.

Χ.Γ.: Κι εγώ ευχαριστώ.

Γειά σας.

Χ.Γ.: Γειά σας.



1 comment:

foxy vegan said...

Απίστευτη συνέντευξη! Τέλεια