Οι φυτικές τροφές καταπολεμούν την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας
Vegetables Fight Global Warming
του Larry O'Hanlon, Discovery News
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
http://dsc.discovery.com/news/briefs/20060424/veggies_pla.html
Τελικά υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει ο καθένας αμέσως τώρα που θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας, λέει ένας ερευνητής του κλίματος: Να τρώει
Μια νέα μελέτη της ποσότητας των αερίων του θερμοκηπίου που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα από την παραγωγή τροφίμων δείχνει ότι η διαφορά μεταξύ μιας διατροφής βασισμένης στο κρέας και μιας βασισμένης στα φυτά ισοδυναμεί σαν να οδηγείς ένα τετρακίνητο (SUV) σε αντίθεση με ενα μικρό όχημα.
Ο Gidon Eshel και η συνάδελφος του Pamela Martin του Πανεπιστημίου του Σικάγο έχουν δημοσιεύσει τη μελέτη τους στη τρέχουσα έκδοση του επιστημονικού περιοδικού Γήινες Αλληλεπιδράσεις.
Η συγκεκριμένη οικολογική έννοια διδάσκεται στο μάθημα της βιολογίας για δεκαετίες: Καθώς η ενέργεια κινείται προς τα επάνω στη διατροφική αλυσίδα - από τα φυτά στα ζώα που βόσκουν στα αρπακτικά ζώα - μόνο περίπου το 10 τοις εκατό παραμένει σε κάθε βήμα. Με άλλα λόγια, οι 100 θερμίδες μπιφτέκι βόειου κρέατος απαιτούν περίπου 1.000 θερμίδες δημητριακών που, με τη σειρά τους, απαιτούν 10.000 θερμίδες ηλιακού φωτός.
Έτσι εάν επιλέξετε να κόψετε το μεσάζοντα (την αγελάδα) και να πάρετε τις 100 θερμίδες σας άμεσα από τα δημητριακά, θα χρειαστεί να καλλιεργήσετε μόνο το ένα δέκατο των δημητριακών.
Οι Eshel και Martin συνέλλεξαν στατιστικές τροφίμων των ΗΠΑ, μαζί με άλλα στοιχεία όσον αφορά τη χρήση καυσίμων από τις γεωργικές και τις προσωπικές μεταφορές.
Μεταξύ των τρόπων με τους οποίους τα τρόφιμα παράγουν αέρια του θερμοκηπίου είναι απλά με τη καύση των καυσίμων για να τροφοδοτήσουν όλο τον αγροτικό εξοπλισμό, με τις μεταφορές από τα φορτηγά και με τα εργοστάσια επεξεργασίας. Ο Eshel επικαλείται το τμήμα ενέργειας των ΗΠΑ, το οποίο αναφέρει ότι η παραγωγή τροφίμων καταναλώνει περισσότερο από το 10 τοις εκατό όλης της ενεργειακής χρήσης στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πιό συγκεκριμένα ανέφερε, ό,τι το 17 τοις εκατό όλων των καυσίμων πήγαν στην παραγωγή τροφίμων το 2002.
Διαπίστωσαν ότι μια μέση ζωικά-βασισμένη αμερικανική διατροφή παράγει περίπου 1,6 τόνους περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα(CO2) ανά άτομο, ετησίως, από μια πλήρως βασισμένη σε φυτά διατροφή με τον ίδιο αριθμό θερμίδων. Και αυτή ως τελικό αποτέλεσμα, είναι σχεδόν η ίδια διαφορά σε αέρια του θερμοκηπίου όπως μεταξύ της οδήγησης ενός μικρού αυτοκινήτου και ενός μεγάλου τετρακίνητου, είπε ο Eshel.
"Εάν ενδιαφέρεστε να κάνετε κάτι για την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου," είπε ο Eshel, "εδώ έχουμε ένα άριστο παράδειγμα."
"Υπάρχει ένα πραγματικό ζήτημα εδώ," συμφώνησε ο ερευνητής κλίματος Δαβίδ Battisti του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον. " Υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα."
Το ποσό εκπομπών άνθρακα για το οποίο κάνουμε λόγο μονάχα στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι περίπου το ίδιο με αυτό στο κέντρο των καυτά αμφισβητούμενων ομοσπονδιακών προτύπων κατανάλωσης καυσίμων των αυτοκινήτων, είπε ο Battisti.
"Η μετατόπιση όλων αυτών των ανθρώπων σε μια ζωική πρωτεϊνική διατροφή θα έχει ένα κόστος," είπε ο Battisti.
No comments:
Post a Comment