15 October 2006

Φάτε περισσότερο για να ζυγίζετε λιγότερο

(ΜΕΡΟΣ 1)

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ BΙΒΛΙΟ ΤΟΥ

Erik Marcus

Vegan: The New Ethics of Eating

http://www.erikmarcus.com

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ pdf ΑΠΟ ΕΔΩ

http://www.vegan.com/vegandownload.php

Φαίνεται πάρα πολύ καλό για να είναι αληθινό: Γεμίστε το πιάτο σας με όση τροφή θέλετε, φάτε μέχρις ότου είστε πλήρεις, χάστε βάρος. Το κλειδί για αυτό είναι ότι τα τρόφιμα που θα απολαμβάνετε πρέπει να είναι όλα ή σχεδόν όλα vegan. Αυτά τα τρόφιμα θα ικανοποιήσουν το αίσθημα της πείνας σας χωρίς να αυξήσουν τις θερμίδες σας. Γρήγορα θα ανακαλύψετε ότι οι vegan τροφές- μια απέραντη ποικιλία φρούτων, λαχανικών, δημητριακών, ζυμαρικών, ψωμιού, σαλτσών, καρυκευμάτων, επιδορπίων, και πολύ περισσοτέρων - μπορούν να προετοιμαστούν με απεριόριστους τρόπους.Η Ruth Payne έκανε διακοπές στη Χαβάη όταν διάβασε ένα άρθρο για μια συζήτηση σχετικά με τη μείωση του βάρους που θα γινόταν στην τοπική βιβλιοθήκη. Ο ομιλητής επρόκειτο να είσαι ο Δρ Terry Shintani, ένας Χαβανέζος γιατρός που είχε μια ειδική κλινική αφιερωμένη στη βοήθεια των υπέρβαρων κατοίκων της Χαβάης να αδυνατίσουν και να ζήσουν υγιέστερη ζωή. Εκτός από το να είναι γιατρός, το άρθρο ανέφερε ότι ο Shintani είχε επίσης διδακτορικό στη νομική, και ένα μεταπτυχιακό στη δημόσια υγεία από το Χάρβαρντ. Είχε κερδίσει όλα τα είδη των βραβείων για την εργασία του στην προληπτική ιατρική και την υγεία. Η Ruth προβληματίστηκε, και παρά τις προηγούμενες αποτυχίες της με τις δίαιτες, αποφάσισε να πάει στη συζήτηση.

Ο γιατρός της Ruth στο σπίτι της είχε πει πρόσφατα ότι είχε σχεδόν 22 κιλα υπερβολικού βάρους και ότι το υπερβολικό βάρος επιδείνωνε την ήδη υψηλή πίεση του αίματος της. Αυτές οι πληροφορίες δεν αποτελούσαν καμία έκπληξη. Η Ruth είχε δοκιμάσει προβλήματα βάρους στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής της. Κατά τη διάρκεια των ετών, είχε πληρώσει εκατοντάδες δολάρια για να συμμετέχει σε ποικίλα προγράμματα απώλειας βάρους. Μερικά προγράμματα είχαν αποτύχει εντελώς ενώ άλλα είχαν φέρει αποτέλεσμα αλλά μόνο για λίγο. Η παραμονή στις δίαιτες ήταν ένας συνεχής αγώνας και ότι βάρος έχανε η Ruth, το έπαιρνε πάντα πίσω.

Αν και έφθασε λίγα λεπτά νωρίς για τη συζήτηση του Δρ Shintani, η αίθουσα της βιβλιοθήκης ήταν ήδη γεμάτη. Όλα τα καθίσματα ήταν κατειλημμένα και η Ruth έπρεπε να στριμωχτεί με τους ανθρώπους που στέκονταν κατά μήκος του πίσω τοίχου. Ο Shintani συστήθηκε, και σε λίγα λεπτά η Ruth ξέχασε το πλήθος και την άβολη θέση που είχε βρει στην αίθουσα.

Εκ πρώτης, αισθάνθηκε ότι της άρεσε αυτό το χαμογελαστό, γλυκομίλητο άτομο που φαινόταν να νοιάζεται πραγματικά για αυτό που έλεγε. Ακόμη σημαντικότερο, ότι έλεγε έκανε τόσο πολλή αίσθηση. Η Ruth αισθάνθηκε την ελπίδα να λάμπει καθώς αφοσιώθηκε να ακούσει.

"Πάρα πολλοί ασθενείς μου έρχονται σε μένα και παραπονιούνται ότι είναι πάντα πεινασμένοι," άρχισε ο Shintani. " Έχει κανείς εδώ αυτό το πρόβλημα;"

Πολλοί άνθρωποι στην αίθουσα κούνησαν το κεφάλι συγκαταβατικά.

"Σκεφτείτε αυτό. Οι οργανισμοί μας έχουν τρεις φυσικές ανάγκες:

αέρα, νερό, και τροφή.

Πέστε μου λοιπόν, πότε ήταν η τελευταία φορά που εσείς είδατε κάποιον που είχε το πρόβλημα να αναπνέει πάρα πολύ αέρα; Ή να πίνει πάρα πολύ νερό; Σας τηλεφωνά ο γείτονας σας και σας κουβεντιάζει με τις ώρες για το πώς δεν μπορεί να σταματήσει να αναπνέει πάρα πολύ αέρα ή να πίνει πάρα πολύ νερό; Σας λέει, ‘Βοηθά με, Betty, πνίγομαι! Το παράκανα πίνοντας νερό.’ Δεν συμβαίνει, έτσι δεν είναι;"

Το ακροατήριο γέλασε.

" Τι γίνεται λοιπόν με τα τρόφιμα;" ρώτησε ο Shintani, "Πώς μπορεί να είμαστε σχεδιασμένοι με τέλεια ενστικτώδη παρόρμηση για το νερό και τον αέρα, όμως με μια σημαντική ατέλεια όσον αφορά τη τροφή; Τώρα, υπάρχουν μερικοί άνθρωποι με ψυχολογικά ή ιατρικά προβλήματα που τους αναγκάζουν να τρώνε πάρα πολύ. Αλλά για τους περισσότερους από μας, η ενστικτώδης παρόρμηση της πείνας μας λειτουργεί πραγματικά τόσο τέλεια όσο η ενστικτώδης παρόρμηση μας για τον αέρα ή το νερό - όταν είστε πεινασμένοι, πρέπει να ικανοποιήσετε την πείνα σας και να φάτε! Κερδίζουμε βάρος, όχι με την υπερβολική κατανάλωση, αλλά με το να γεμίσουμε το στομάχι με τα λανθασμένα είδη τροφών.

"Απόψε θα σας παρουσιάσω πώς να επιλέγετε τρόφιμα που θα γεμίσουν το στομάχι σας χωρίς να σας προκαλούν αύξηση του βάρους. Ξέρω ότι αυτό ακούγεται δύσκολο να το πιστέψετε, αλλά μείνετε μαζί μου και θα σας παρουσιάσω πώς λειτουργεί. Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο σ’αυτό. Δεν έχω κανένα ειδικό χάπι, καμία πρωτεϊνική σκόνη, καθόλου υψηλή τεχνολογία. Πρόκειται ακριβώς να σας διδάξω μερικά απλά πράγματα για τα τρόφιμα που θα σας διευκολύνουν να ρίξετε τα περιττά κιλά."


ΧΩΡΙΣ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ

Στην κουλτούρα μας που έχει εμμονή με το βάρος, οι υποσχέσεις για το εύκολο χάσιμο του είναι συνηθισμένες και συχνά περιλαμβάνουν αμοιβές για "τα μυστικά" ή τα προγράμματα γεύματων. Αλλά ο Δρ Shintani ακουγόταν διαφορετικός, σκέφτηκε η Ruth. Σωστά υπέθεσε ότι δεν χρησιμοποιούσε υποσχέσεις για χάσιμο βάρους για να προάγει ένα γρήγορο αδυνάτισμα.

"Εδώ στη Χαβάη," είπε ο Δρ Shintani στην ομάδα στη βιβλιοθήκη, "οι εγγενείς άνθρωποι της Χαβάης έχουν σχεδόν το υψηλότερο ποσοστό παχυσαρκίας στον κόσμο. Αλλά ακριβώς 100 χρόνια πριν, πολύ προτού προσαρτηθεί η Χαβάη από τις ΗΠΑ, σχεδόν κανένας κάτοικος της Χαβάης δεν είχε προβλήματα βάρους. Σαν σπουδαστής ιατρικής, συνήθιζα να εξετάζω φωτογραφίες και άλλα αρχεία του δέκατου ένατου αιώνα των κατοίκων της Χαβάης. Αναρωτήθηκα γιατί οι χθεσινοί κάτοικοι της Χαβάης έμεναν λεπτοί ενώ τόσοι πολλοί έχουν σήμερα προβλήματα με το βάρος τους.

"Άρχισα να ερευνώ τι και πώς έτρωγαν οι παραδοσιακοί κάτοικοι της Χαβάης. Δεν έκθρεφαν καθόλου βοοειδή. Ενώ μερικοί ντόπιοι έτρωγαν πολλά ψάρια, οι άνθρωποι που απολάμβαναν την καλύτερη υγεία γέμιζαν τα πιάτα τους με φρούτα και λαχανικά. Τρία από τα πιό κοινά τρόφιμα που τρώγονταν στη Χαβάη 100 χρόνια πριν ήταν το taro, οι γλυκοπατάτες, και το πόϊ." Το taro είναι μια ρίζα, και το πόϊ είναι ένα παραδοσιακό φαγητό της Χαβάης που γίνεται από αυτή τη ρίζα.

Ο Shintani συνέχισε: " Οι κάτοικοι της Χαβάης επικέντρωσαν τη διατροφή τους σε αυτές τις τρεις κύριες βάσεις. Αναρωτιώμουν γιατί οι άνθρωποι έμεναν λεπτοί όταν έτρωγαν κυρίως taro, γλυκοπατάτες, και πόϊ. Ήταν όταν εξέτασα τη θερμιδική πυκνότητα αυτών των τροφών που ανακάλυψα το Χαβανέζικο μυστικό του να χάνεις βάρος. Βλέπετε, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ανάγκη 1,3 ως 1,8 κιλά τροφής κάθε ημέρα για να ικανοποιήσουν την πείνα τους. Αλλά θα έπρεπε να φάνε 4 κιλά taro και πόϊ, και πάνω από 2,2 κιλά γλυκοπατάτες, για να πάρουν τις θερμίδες μιας πλήρους ημέρας.

" Βλέπετε λοιπόν γιατί είναι σχεδόν αδύνατο να πάρει κανείς βάρος με την κατανάλωση αυτών των τροφών; Για να διατηρήσουμε το βάρος μας, η τροφή μας πρέπει να μας δίνει από 2.000 έως 2.500 θερμίδες ημερησίως. Οποιεσδήποτε επιπλέον θερμίδες θα μας κάνουν πιθανώς να πάρουμε βάρος. Οι περισσότεροι από μας θα εκρηγνύονταν προτού καταναλώσουμε 2.500 θερμίδες από φυτικά βασισμένες τροφές.

"Ο λόγος που πολλοί από εμάς έχουν προβλήματα βάρους είναι ότι τρώμε πολλά ζωικά βασισμένα τρόφιμα. Ξέρατε ότι η Χαβάη οδηγεί τώρα το έθνος στην κατά κεφαλήν κατανάλωση ζαμπόν; Τα ζωικά τρόφιμα είναι τόσο πλούσια σε θερμίδες ώστε δεν μπορείτε πιθανώς να ικανοποιήσετε την πείνα σας χωρίς να πάρετε βάρος. Όταν γεμίζετε το στομάχι σας με ζωικά τρόφιμα, θα φθάσετε το καθημερινό όριο θερμίδων σας πολύ πριν ικανοποιήσετε την πείνα σας."

Η Ruth άρχιζε να αναρωτιέται τι γεύση άραγε να κάνει η ρίζα taro όταν μια άλλη γυναίκα στο ακροατήριο σήκωσε το χέρι της.

"Μπορώ να βρώ taro, γλυκοπατάτες, και πόϊ στις τοπικές αγορές, αλλά μήπως προτείνετε ότι αυτά είναι όλα κι όλα που υποτίθεται ότι θα τρώω;" είπε, "Και όταν ταξιδεύω στην ηπειρωτική χώρα; Πώς υποτίθεται ότι θα παραμείνω στη δίαιτα σας;""Πολλές συνηθισμένες φυτικά βασισμένες τροφές είναι εξίσου κατάλληλες για την απώλεια βάρους όπως το taro και άλλα παραδοσιακά τρόφιμα της Χαβάης.

Στην πραγματικότητα, οι παραδοσιακές φυτικά βασισμένες τροφές των περισσότερων πολιτισμών είναι εξίσου υγιείς με τα τρόφιμα της Χαβάης που έχουμε εξετάσει. Η κεντρική ιδέα αυτής της διατροφής δεν είναι να τρώμε μόνο taro ή ανανάδες. Οι περισσότερες φυτικά βασισμένες τροφές έχουν θερμιδικές πυκνότητες το ίδιο χαμηλές όσο τα παραδοσιακά μας Χαβανέζικα τρόφιμα . Οπουδήποτε και να ζείτε ή ταξιδεύετε, σας ενθαρρύνω να τρώτε την ευρύτερη δυνατή ποικιλία από φρούτα, λαχανικά, πλήρη δημητριακά, και οσπρία(φασόλια)."

"Είναι όλες οι φυτικά βασισμένες τροφές το ίδιο χαμηλές σε θερμίδες;" ρώτησε κάποιος άλλος."Όχι.. Υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις, "απάντησε ο Δρ Shintani. ", Οι σπόροι, τα αβοκάντο, οι καρύδες, κελυφωτοί καρποί όπως καρύδια και τέλος τα φυτικά έλαια είναι πολύ λιπαρά. Μπορείτε να κερδίσετε βάρος με αβοκάντο εξίσου εύκολα όπως μπορείτε με το γάλα ή το τυρί. Αλλά εκτός από τα παραπάνω, οποιεσδήποτε άλλες φυτικά βασισμένες τροφές θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το ιδανικό βάρος σας."

Η χρονική περίοδος με ερωτήσεις και απαντήσεις που ακολούθησε ήταν γεμάτη ενθουσιασμό. Πολλοί άνθρωποι παρατήρησαν ότι θυμήθηκαν τους παππούδες, τις γιαγιάδες και τους προπάππους τους να τρώνε taro, γλυκοπατάτες, και πόϊ. Αυτοί πάντα αναρωτιώντουσαν γιατί η παλαιότερη γενιά είχε μείνει λεπτή ενώ η νεώτερη γενιά ανέπτυξε προβλήματα βάρους.

Η Ruth άφησε τη συζήτηση αισθανόμενη καλά για όσα είχε ακούσει. Παρ’όλα αυτά περίμενε ένα ακόμη χρόνο προτού αρχίσει να ακολουθεί τις συμβουλές του Δρ Shintani, ένα χρόνο ταλαιπωρίας και σύγχυσης για την υγεία της και το βάρος της. Αργότερα, όταν έμαθε περισσότερα για την προσωπική ιστορία του Shintani, συνειδητοποίησε ότι αυτός κάποτε είχε πολλά κοινά με αυτή.

No comments: