30 November 2006

Πως η κρεατοφαγία καταστρέφει τα δάση του Αμαζονίου



Μηπως τρως το σπίτι τους...;


…μερικά στοιχεία για τις βιομηχανικές φάρμες.

Από το 1998, η Greenpeace διεξάγει έρευνα σε συνεργασία με τις φυλές του Αμαζονίου προκειμένου να αποκαλύψει τις απειλές κατά της περιοχής, και να ξεσκεπάσει τους μεγάλους παίκτες σε αυτό το εγκληματικό σκηνικό. Μεγαλοπαραγωγοί σόγιας ‘τρώνε’ σιγά σιγά το πολύτιμο δάσος για να προμηθεύσουν τις βιομηχανικές φάρμες με ζωοτροφές ενώ την ίδια στιγμή συμβάλλουν στη λειτουργία ενός σύγχρονου σκλαβοπάζαρου.

Η ιστορία

Το δάσος του Αμαζονίου έχει τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα από κάθε άλλη περιοχή του κόσμου. Αποτελεί το "σπίτι" για το 10% των θηλαστικών της γης και το 15% των ειδών της χλωρίδας του πλανήτη. Κάθε εκτάριο του εδάφους φιλοξενεί περίπου 300 διαφορετικά είδη φυτών. Η περιοχή αποτελεί το βιότοπο επίσης για 220.000 ανθρώπους από 180 διαφορετικές φυλές, που κατοικούν στα βάθη των δασών, μαζί με κάποιες παραδοσιακές κοινότητες.
Τα δάση παρέχουν σε αυτούς τους ανθρώπους τα πάντα, από τροφή μέχρι καταφύγιο, φάρμακα και εργαλεία, και παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο και για την πνευματική ζωή των ιθαγενών. Όλα αυτά απειλούνται από την αποψίλωση των δασών και σχετικά εγκλήματα, που πραγματοποιούνται στο όνομα του κέρδους για τις αγροκαλλιέργειες της σόγιας, τριών αμερικανών εταιρειών - κολοσσών.

Το έγκλημα

Από τότε που ανέλαβε την Προεδρία της Βραζιλίας ο Λούλα Ντα Σίλβα τον Ιανουάριο του 2003, περίπου 70.000 τ.χλμ του δάσους του Αμαζονίου έχουν καταστραφεί. Μεταξύ Αυγούστου 2003 και Αυγούστου 2004 , 27.200 τ.χλμ -μία έκταση αντίστοιχη με το μέγεθος του Βελγίου- χάθηκε για πάντα. Τα τρία τέταρτα αυτής της καταστροφής ήταν παράνομη. Κάθε μέρα χάνεται μία έκταση πάνω από 10 τ. χλμ σε μήκος και 7.5 τ. χλμ σε πλάτος. Πάνω από 3 τ. χλμ κάθε ώρα. Μία έκταση όσο ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο κάθε οκτώ δευτερόλεπτα.
Αντιστοίχως, τις χρονιές 2004-2005 περίπου 1.2 εκτάρια σόγιας φυτεύτηκαν στο δάσος του Αμαζονίου στη Βραζιλία. Υπάρχουν διασταυρωμένα στοιχεία ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούνται ως εργάτες για την αποψίλωση των δασών για τη δημιουργία καλλιεργήσιμων εκτάσεων είναι θύματα ενός σύγχρονου σκλαβοπάζαρου. Η Mato Grosso και η Para - οι δύο πολιτείες του Αμαζονίου που συνορεύουν με τις φυτείες της σόγιας- προμηθεύουν στις εταιρείες περισσότερους από τους μισούς σκλάβους.
Μεταξύ 2003 και 2004, η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανέφερε πως και στις δύο περιοχές υπάρχουν περίπου 8.700 σκλάβοι. Πάνω από το 75% των αερίων που εκλύονται από τη Βραζιλία και συμβάλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, προέρχονται από την καταστροφή των δασών - με την πλειοψηφία να έρχεται από το κάψιμο των δέντρων. Προκαλεί εντύπωση πως σε σχέση με το βιομηχανικό της μέγεθος, η Βραζιλία ως χώρας κατέχει την τέταρτη θέση στη μόλυνση του πλανήτη.

Οι εγκληματίες

Τρεις αμερικανικοί αγροκαλλιεργητικοί κολοσσοί - Archer Daniels Midland (ADM), Bunge και Cargill - είναι υπεύθυνοι για το 60% περίπου των συνολικών επενδύσεων για παραγωγή σόγιας στη Βραζιλία.
Μαζί, αυτές οι τρεις εταιρείες ελέγχουν περισσότερο από τα τρία τέταρτα των εγκαταστάσεων που αλέθουν τη σόγια και προμηθεύουν την Ευρώπη ζωοτροφές και λάδι για τη βιομηχανίας κρέατος και γάλακτος. Εκτιμάται ότι 13 μεγάλοι μύλοι και ένα παράνομο λιμάνι έχουν ήδη κατασκευαστεί στο δάσος του Αμαζονίου, και η Cargill ηγείται της εισβολής της σόγιας στην περιοχή - προωθώντας τις παράνομες φάρμες και κατασκευάζοντας κτίρια και εγκαταστάσεις με τις οποίες διευκολύνεται η διανομή της σόγιας στη διεθνή αγορά. Οι εταιρείες Bunge και ADM ακολουθούν, με έξι και τέσσερεις μύλους αντίστοιχα, στον Αμαζόνιο.

Συνεργοί

Το 80% της παγκόσμιας παραγωγής σόγιας προορίζεται για τη βιομηχανία του κρέατος και γάλακτος, αφού καταναλώνεται από τα ζώα ως τροφή. Η αυξανόμενη ζήτηση της βιομηχανίας για ζωοτροφή από σόγια κυρίως από τις ευρωπαϊκές φάρμες οδηγούν στην επέκταση των αγροκαλλιεργειών εις βάρος του δάσους του Αμαζονίου.
Η Ευρώπη σήμερα, αγοράζει τη μισή από τη σόγια που εξάγεται από την πολιτεία Mato Grosso στον Αμαζόνιο. Το κρέας που προέρχεται από ζώα που τρέφονται με σόγια βρίσκει περίοπτη θέση στα σούπερ μάρκετ της γειτονιάς, σε εστιατόρια και fast food σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Αν και η έρευνα της Greenpeace επικεντρώνεται στην αλυσίδα McDonald’s και στο πόσο μεγάλη είναι η συνεργασία μεταξύ των εταιρειών που καταστρέφουν το σημαντικότερο ‘πνεύμονα’ της γης με τα αμερικανικά φαστ φουντ, τα ίδια εγκλήματα εντοπίζονται και στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Αν μπορεί η Greenpeace να εντοπίσει τη διαδρομή της σόγιας –απόστασης 7.000 χλμ- μέχρι να φτάσει από τον Αμαζόνιο στις πτηνοτροφικές μονάδες της Ευρώπης, δεν υπάρχει δικαιολογία για ολόκληρη τη βιομηχανία τροφίμων, φαστ φουντ και σούπερ μάρκετ, να μην ελέγχουν αν η σόγια που χρησιμοποιούν προέρχεται από τη συγκεκριμένη περιοχή, βασιζόμενη σε μία παραγωγή που «βιάζει» το οικοσύστημα του πλανήτη και καταπατά βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Να σημειωθεί πως καμία αλυσίδα καταστημάτων διατροφής, κανένα σούπερ μάρκετ ή αλυσίδα φαστ φουντ δεν μπόρεσε να δώσει απαντήσεις στη Greenpeace για την προέλευση του κρέατος που χρησιμοποιούν και αν έχει παραχθεί με ζωοτροφές σόγιας από τον Αμαζόνιο.

27 November 2006

Καιρός για υβριδική μετακίνηση!



Το παγκόσμιο ποσοστό αύξησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τη καύση πετρελαιοειδών ήταν 4 φορές μεγαλύτερο στην περίοδο από το 2000 ως το 2005(η αύξηση του CO2 έχει αναρριχηθεί στο 3,2%) απ' όσο τα προηγούμενα 10 χρόνια(0,8% για την περίοδο 1990 ως 1999).

Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από την ανάλυση της Επιστημονικής Συνεργασίας για τα Γήινα Συστήματα (Earth System Science Partnership) και έρχονται ουσιαστικά να επιβεβαιώσουν αυτό που όλοι αντιλαμβανόμαστε και βιώνουμε καθημερινά: την συνεχή αύξηση της μόλυνσης από τη καύση πετρελαιοειδών, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων έχει να κάνει με τη χρήση μέσων μεταφοράς.

Η αυτοκινητοβιομηχανία αποκομμένη από την ζοφερή πραγματικότητα που έχει φέρει το πλανήτη, συνεχίζει το παραλήρημα παράνοιας και προκλητικότητας της, παράγοντας ανεξέλεγκτα 45 και πλέον εκατομμύρια αναχρονιστικά, ρυπογόνα οχημάτα το χρόνο και αποφεύγοντας με κάθε τρόπο την εξέλιξη καθαρών ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Αντί αυτών, έχει επιδοθεί στη προπαγάνδα του υδρογόνου, δηλαδή της νέας εξάρτησης μας από ένα καύσιμο τρομερά αναποτελεσματικό στη παραγωγή του, που όμως και πάλι θα ελέγχεται από τους ίδιους που σήμερα ελέγχουν το πετρέλαιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ατζέντης των κατεστημένων συμφερόντων, η διαφήμιση, ασταμάτητα και επιθετικά διαλαλεί τη πραμάτεια του θανάτου και της καταστροφής(πέρα πό τη μόλυνση το αυτοκίνητο είναι υπέυθυνο για περισσότερους θανάτους από όσους και οι δυο παγκόσμιοι πόλεμοι μαζί), θέλοντας να πείσει και τον τελευταίο κάτοικο αυτού του κόσμου ότι χρειάζεται ένα μάτσο παλιοσίδερα και πλαστικά για να μετακινηθεί.

Αυτή τη στιγμή στο πλανήτη κυκλοφορούν πάνω από 750 εκατομμύρια οχήματα και συνεχώς προστίθενται νέα.

Οι δρόμοι έχουν γεμίσει ασφυκτικά, οι ρύποι ανεξέλεκτοι πολλαπλασιάζονται και αυτό που απουσιάζει πλήρως είναι η λογική και η απορία: πότε θα ενεργήσουμε με την υπευθυνότητα που απαιτεί η κατάσταση που καταντήσαμε το πλανήτη;

Το όλο δόγμα της μετακίνησης μας χρειάζεται να επανεξεταστεί και να επανακαθοριστεί με τις αρχές της βιωσιμότητας, της αναγκαιότητας και του αντίκτυπου που έχει στο κλίμα της Γης.

Με άλλα λόγια, καιρός για υβριδική μετακίνηση!

Όχι, μη πάει το μυαλό σας σε υβριδικά αυτοκίνητα.(Αφ’ενός μεν είναι πανάκριβα, αφ’ετέρου δεν χρειάζονται γιατι μπορούμε πολύ πιο απλά και πολύ πιο φτηνά να πετύχουμε τον ίδιο περιορισμό σε ρύπους(μείωση 30%) μετατρέποντας το υπάρχον όχημα μας για να καίει υγραέριο(LPG=Liquified Petroleuom Gas) ή φυσικό αέριο(CNG=compressed natural gas).Η μετατροπή οχήματος για CNG δεν είναι ακόμα διαθέσιμη στην Ελλάδα.)

Η ιδέα εδώ είναι να διαφοροποιήσουμε τη μετακίνηση μας έτσι ώστε από καθαρή αυτοκίνηση να περιλαμβάνει και όλες τις άλλες διαθέσιμες μορφές μετακίνησης με έμφαση φυσικά σ’αυτές που δεν ρυπαίνουν ή έχουν όσο το δυνατόν λιγότερους ρύπους.

Έτσι λοιπόν αντί για 100% κάλυψη των μετακινήσεων μας με αυτοκίνηση μπορούμε να εισάγουμε διάφορα πσοσοστά άλλων μορφών μετακίνησης που θα την υποβοηθούν και θα λειτουργούν συνεργατικά με αυτήν.

Ένα παράδειγμα εφαρμογής είναι να έχουμε 50% αυτοκίνηση, κυρίως για τα ταξίδια εκτός πόλης, 25% μέσα μαζικής μεταφοράς για τις περισσότερες μετακινήσεις μέσα στη πόλη, 15% ποδήλατο για τις υπόλοιπες μετακινήσεις μέσα στη συνοικία μας και 10% περπάτημα για τις πολύ κοντινές μας μετακινήσεις μέσα στη γειτονιά μας.

Με το παραπάνω παράδειγμα πρακτικά μειώνουμε τις ετήσιες εκπομπές για τουλάχιστον 30-40% που είναι τεράστια πρόοδος και αποφασιστική συμβολή στη μείωση των εκπομπών CO2 και στη καλύτερη ποιότητα αέρα.

Τα ποσοστά των άλλων μορφών στην υβριδική μετακίνηση μπορούν να διαμορφωθούν σύμφωνα με τις προσωπικές ανάγκες και τα δεδομένα του καθενός αλλά ακόμα και τα πιο μικρά ποσοστά θα κάνουν σίγουρα τη διαφορά τόσο στο κλίμα όσο και στην υγεία μας. Μη ξεχνάμε ό,τι το περπάτημα είναι η καλύτερη άσκηση για τον άνθρωπο.

21 November 2006

Παγκόσμια Αντι-αγοραστική Ημέρα

Buy Nothing Day 2006



Η παγκόσμια αντι-αγοραστική ημέρα έρχεται.

Η ημέρα αυτή ξεκίνησε στο Καναδά το 1992 και εξελίχθηκε γρήγορα σε μια "αντι-καταναλωτική γιορτή" που γιορτάζεται σε τουλάχιστον 35 χώρες.

Φέτος πραγματοποιείται στις 25 και 26 Νοεμβρίου 2006.

Η παγκόσμια αντι-αγοραστική ημέρα είναι μια απλή ιδέα: προσπαθήστε να μην ψωνίσετε για μια ημέρα και δείτε πώς η άποψη σας για το κόσμο μας αλλάζει.

Από πού προέρχονται όλα αυτά τα υλικά αγαθά;

Πού θα καταλήξουν;

Γιατί τα αγοράζουμε;

Δεν υπάρχουν καλύτεροι τρόποι να ξοδέψουμε το χρόνο μας;

Είναι μια ημέρα που βάζετε στον εαυτό σας τη πρόκληση να μην κάνετε αγορές και να συντονιστείτε με τη ζωή και να τη ζήσετε χωρίς καταναλωτικές έγνοιες.

Το μήνυμα είναι απλό, ψωνίστε λιγότερο - ζήστε περισσότερο! Η πρόκληση είναι να ζήσουμε την εμπειρία της απλής ζωής για μια ημέρα, και να ξοδέψουμε χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους, παρά να ξοδέψουμε χρήματα για αυτούς.

Η παγκόσμια αντι-αγοραστική ημέρα ξεσκεπάζει επίσης τις περιβαλλοντικές και ηθικές συνέπειες του καταναλωτισμού.

Οι αναπτυγμένες χώρες - μόνο το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού καταναλώνουν πάνω από 80% των γήινων φυσικών πόρων, προκαλώντας ένα δυσανάλογο επίπεδο περιβαλλοντικής ζημιάς και την άδικη διανομή του πλούτου.



Γιατί αγοράζουμε;

Μια φορά κι έναν καιρό, αγοράζαμε ότι χρειαζόμασταν.

Τώρα που έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε, αγοράζουμε για άλλους λόγους:

για να εντυπωσιάσουμε ο ένας τον άλλον, για να γεμίσουμε ένα κενό, για να σκοτώσουμε το χρόνο.

Αξίζει όμως να εξουθενώνουμε τον εαυτό μας στη δουλειά και να ξοδεύουμε τα χρήματα μας για τέτοιους λόγους;

Η ημέρα αυτή είναι μια αφορμή να κάνουμε ένα απολογισμό των καταναλωτικών μας εξόδων και να ιεραρχίσουμε τις ανάγκες μας, έτσι ώστε σταδιακά να γίνουμε πιο ολγαρκείς και να χρειαζόμαστε λιγότερο χρήμα. Αυτό σημαίνει λιγότερη δουλειά και άρα περισσότερη ελευθερία και χρόνο για μας.

Θέλετε να κάνετε κι εσείς κάτι;

Παρόλο που η ημέρα αυτή δεν γιορτάζεται ακόμα στην Ελλάδα, μπορεί ο καθένας από μας να τη τιμήσει υπό τον όρο ότι θα περάσει μια ημέρα χωρίς να ξοδέψει χρήματα!

Είναι βέβαιο ό,τι η εμπειρία και η ιδέα της αντι-αγοραστικής ημέρας θα μας επηρεάσει θετικά και θα μας βάλει σε σκέψεις για το τρόπο με το οποίο καταναλώνουμε κάθε ημέρα του χρόνου.

07 November 2006

Συνέντευξη για τη χορτοφαγία

στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ

την Δευτέρα 30-6-2006

στην εκπομπή της

Χριστίνας Βίδου

"Για πες"


ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΙΔΟΥ: 1η του μηνός είναι η παγκόσμια ημέρα χορτοφαγίας που πρωτογιορτάστηκε σε διεθνή κλίμακα το το 1994 με την ευκαιρία της πεντηκοστής επαιτείου από την ίδρυση της Εταιρίας Χορτοφαγίας.

Ήταν η 1η του Νοέμβρη του 1944 όταν ο Άγγλος Donald Watson, επονομαζόμενος και πατέρας της χορτοφαγίας, ίδρυσε την Ένωση Χορτοφαγίας για να ευαισθητοποιήσει το κοινό της πατρίδας του στον υγιεινό τρόπο ζωής χωρίς ζωικά προϊόντα. Υπάρχουν και σχετικοί δικτυακοί τόποι όπου μπορείτε να βρείτε πληροφορίες, παρόλα αυτά εμείς θα μιλήσουμε τώρα για τη χορτοφαγία.

Διάβασα πρόσφατα ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα στο Ε που υπογράφει η Αφροδίτη Πολίτη για τους vegetarians και για το κίνημα των χορτοφάγων ανά το κόσμο και ενημερώθηκα για μια ταινία κινουμένων σχεδίων. Ονομάζεται The meatrix και διανέμεται δωρεάν στο ίντερνετ http://www.themeatrix.com/ ,και άμα τη δείτε αυτή τη ταινία μάλλον θα αλλάξετε τρόπο πως βλέπετε τα φαγητά, το κρέας και όλα τα σχετικά.

Θα μιλήσουμε με τον κύριο Χρήστο Γεωργιάδη. Είναι ο ίδιος χορτοφάγος, καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τί κάνετε; Καλό απόγευμα.

Χ.Γ.: Καλό απόγευμα και σε σας κυρία Βίδου.

Λοιπόν να τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πολλοί θεωρούν το να τρως μόνο λαχανικά σημαίνει πείνα, σημαίνει έλλειψη βιταμινών και τέλος πάντων είναι μόδα και θα περάσει.

Χ.Γ.: Είναι μεγάλο λάθος. Είναι τελείως παρεξηγημένο όλο αυτό θα έλεγα. Ίσα-ίσα που ισχύει το αντίθετο, γιατι η ελληνική κουζίνα είναι κατα βάση και κυρίως χορτοφαγική. Όλα αυτά τα πιάτα που έχει, φασολάκια, μπριάμ, μπάμιες, χορτόπιτες και κάθε τι που έχει είναι όλα μας τα πιάτα χορτοφαγικά. Δεύτερον όλα τα θρεπτικά συστατικά περιέχονται κατά κύριο λόγο στα φυτά και τα φυτά είναι η βάση της διατροφής μας. Και τα ζώα φυτά τρώνε για να πάρουν τη πρωτεΐνη τους. Και όχι μόνο δεν είναι μονότονη η χορτοφαγία. Είναι τρομερά απολαυστική, έχει τεράστια ποικιλία γεύσεων που θα εκπλαγεί κάποιος που θα τη ξεκινήσει. Ανακαλύπτεις πράγματα που δεν τάχεις φάει ποτέ στη ζωή σου. Π.χ. εγώ κόβοντας το καφέ ανακάλυψα το καροτοχυμό που δεν είχα πιεί ποτέ στη ζωή μου, ένα καταπληκτικό ρόφημα, γεμάτο θρεπτικά ...

Το καφέ γιατί τον κόψατε;

Χ.Γ.: Ο καφές αφ’ενός μεν είναι βλαβερός και αφ’ετέρου συμβάλλει και στη πείνα και στη φτώχεια στο πλανήτη μας εκεί που καλλιεργείται στις χώρες τις φτωχές.

Θέλω να πω δηλαδή ότι μπαίνοντας σ’αυτή τη λογική της χορτοφαγίας μπαίνουμε σε μιά ευρύτερη λογική και προστασίας του περιβάλλοντος και γενικότερα γινόμαστε πιό ευαισθητοποιημένοι. Έτσι δεν είναι; Είναι μια ολόκληρη διαδικασία θέλω να πω. Δεν είναι ξαφνικά ωραία κόβω το κρέας. Υπάρχει μια λογική, μια κουλτούρα πίσω απ’αυτή την απόφαση.

Χ.Γ.: Ακριβώς. Αλλάζει η φιλοσοφία μας απέναντι στη ζωή γιατι όλα τα θέματα βλέπουμε ότι είναι αλληλένδετα. Το φαγητό που θα επιλέξω να φάω στο πιάτο μου έχει τεράστιο αντίκτυπο τελικά στο πλανήτη. Γιατι η κρεατοφαγία χρειάζεται τεράστιους πόρους π.χ. 1 κιλό κρέας για να παραχθεί χρειάζονται 10 κιλά δημητριακών. Μ’αυτά τα 10 κιλά δημητριακών μπορούμε να θρέψουμε ανθρώπους, τους οποίους αυτή τη στιγμή τους βλέπουμε να πεινάμε στη τηλεόραση και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Τους βλέπουμε δηλαδή μ’ανοιχτό το στόμα και λέμε τί κρίμα ξέρωγω ή άντε να δόσουμε κάποια στιγμή κάποια ελεημοσύνη σε κάποια φιλανθρωπική οργάνωση αλλά δεν λύνεται έτσι το πρόβλημα.

Πόσα χρόνια είσαστε χορτοφάγος κύριε Γεωργιάδη;

Εγώ είμαι 4 χρόνια τώρα ολικός χορτοφάγος ... δηλαδή είμαι vegan δεν είμαι vegetarian.

Α, υπάρχει διαφορά. Για να τα διευκρινίσουμε λίγο.

Χ.Γ.: Ο vegetarian, ο απλός χορτοφάγος, δεν τρώει σάρκες αλλά μπορεί να φάει γαλακτοκομικά ή αυγό.

Και ψάρι μπορεί να φάει ο vegetarian;

Χ.Γ.: Όχι ψάρι. Είναι σάρκα το ψάρι.Ενώ ο vegan δεν τρώει κανένα ζωικό προϊόν, δεν ντύνεται με ζωικά προϊόντα και γενικά είναι ακόμα πιο προωθημένος σ’αυτή την υπόθεση. Και όλο αυτό ξεκινάει από το σεβασμό και την αγάπη προς τα ζώα, το περιβάλλον, καταλαβαίνετε. Σε οδηγεί σταδιακά εκεί πέρα η όλη αυτή διαδικασία.

Νοιώθετε τον οργανισμό σας πιο αδύναμο και σας έχει λείψει κάτι από το καθημερινό σας διατροφολόγιο;

Χ.Γ.: Όχι και εδώ ακριβώς είναι η μεγάλη, πως να το πω, αποκάλυψη. Αισθάνεσαι να ελευθερώνεσαι τελείως και σαν σώμα και σαν πνεύμα. Αισθάνεσαι μια άλλη ζωτικότητα, μια άλλη διάθεση δηλαδή. Κάνεις πράγματα που δεν θα τα φανταζόσουνα ποτέ. Και το πιό σημαντικό είναι στο μυαλό και στο πνευματικό σου κόσμο πόσο πιό ωραία αισθάνεσαι. Και όλη αυτή η ικανοποίηση ότι κάθε μέρα κάνεις κάτι καλό και για την υγεία σου και για τα ζώα και για το πλανήτη και για τους πεινασμένους που υπάρχουν στο κόσμο. Είναι δηλαδή τρομερή η ικανοποίηση που παίρνει ένας χορτφάγος. Ή πάλι όταν προωθείς τα βιολογικά προϊόντα. Όταν πας και ψωνίζεις στις λαικές τα καθαρά προϊόντα, τα οργανικά, αυτά που δεν είναι φτιαγμένα με δηλητήρια. Πόσο πιό όμορφα αισθάνεσαι! Τί να πω; Είναι εντυπωσιακό και θα πρότεινα στους ακροατές μας να κάνουν ένα πείραμα, δηλαδή για μια εβδομάδα να μη φάνε καθόλου ζωικά προϊόντα.

Πώς ξεκινήσατε; Πώς αποφασίσατε να γίνεται vegan;

Χ.Γ.: Από μικρός δεν μου άρεσε αυτή η βαρβαρότητα με τα ζώα, αυτός ο μαζικός σφαγιασμός, αυτά τα απερίγραπτα μαρτύρια που τραβάνε στις βιομηχανικές φάρμες εκτροφής και όταν στη πορεία ερεύνησα το θέμα επιστημονικά, είδα ότι είναι εφικτό και ότι δεν είναι πλέον απαραίτητο το κρέας. Γιατι οι επιστήμονες το λένε αυτό σήμερα πια. Από το 1992 τόχουνε πει ότι σήμερα ο άνθρωπος πρέπει να τρώει από 4 ομάδες τροφίμων : φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια. Το κρέας και τα γαλακτοκομικά δεν είναι καν απαραίτητα.

Άλλωστε αν θυμόμαστε και στη μεσογειακή διατροφή, στη πυραμίδα, μας λένε κρέας μια φορά την εβδομάδα, δηλαδή θέλω να πω δεν είναι απαραίτητα για τον οργανισμό.

Χ.Γ.: Είναι προαιρετικά κι αν μιλήσετε, αν συναντήσουμε ανθρώπους μεγάλους εδώ στην Ελλάδα, γέρους, παπούδες και τους ρωτήσουμε θα μας πούνε ότι τρώγανε κρέας: του Χριστού και της Λαμπρής. Δυό φορές το χρόνο τρώγανε κάποτε.

Τότε ήταν φυσικά και για λόγους, αν θέλετε, οικονομίας, φτώχειας, δεν είχαν τη πολυτέλεια να αγοράζουν κάθε μέρα. Κάτι που λένε πολλοί κύριε Γεωργιάδη και το επισημαίνουν και οι ακροατές τώρα είναι ότι ο οργανισμός χρειάζεται πρωτεΐνες. Αυτό που ίσως δεν ξέρουν οι περισσότεροι είναι ότι μπορούμε να λάβουμε την απαραίτητη ποσότητα πρωτεΐνης από άλλες τροφές. Ας πούμε μπορείς να φας φουντούκια, μανιτάρια, έτσι δεν είναι;

Χ.Γ.: Και ακόμα πιό απλά. Ακούστε αυτό το εκπληκτικό. Ακόμα και 20 πορτοκάλια να φας έχεις πάρει τη πρωτεΐνη της ημέρας σου, έχεις πάρει δηλαδή αυτά τα 20-25 γραμμάρια που χρειάζεται ο οργανισμός σου. Είναι τόσο απλό. Η φύση έχει βάλει σε όλες τις τροφές τα πάντα μέσα, στις φυτικές βέβαια και είναι πανεύκολο να πάρεις... Μάλιστα έχω κάνει και κάποιες λίστες εγώ εδώ πέρα που ασχολούμαι πιό αναλυτικά. Γενικά οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνη, είναι και κάποια άλλα, όλα πάντως έχουνε πρωτεΐνη. Δηλαδή να: τα φυστίκια έχουν 23 γραμμάρια πρωτεΐνης στα 100 γραμμάρια. Τεράστια ποσότητα. Να φανταστείτε το κρέας έχει 20 έως 35. Σχεδόν τα ίδια. Και όλα αυτά, αμύγδαλα, σουσάμι, στάρι, το ψωμί για παράδειγμα έχουνε πρωτεΐνη. Δεν κινδυνεύεις σε τίποτα. Απλά δεν ξέρω έχει περάσει μια κινδυνολογία στο κόσμο ότι θα πεθάνουν, θα πάθουν κάτι. Τί να πω. Δεν ξέρω.

Είναι συνήθεια νομίζω και είναι και απόφαση. Κύριε Γεωργιάδη υπάρχει κάτι οργανωμένο στη χώρα μας γύρω από τη χορτοφαγία, κάποιος σύλλογος, κάτι;

Χ.Γ.: Δυστυχώς απ’όσο γνωρίζω δεν υπάρχει τίποτα και είναι λυπηρό γιατί σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν Ενώσεις Χορτοφάγων, και στη Τουρκία υπάρχει και έχω παρακινηθεί απ’όλη αυτή την ιστορία τώρα να ξεκινήσω κάτι εγώ, να κάνω την Ένωση Χορτοφάγων.

Έχετε ένα blog, δεν έχετε;

Χ.Γ.: Δύο blog έχω. Το ζήσε βιώσιμα και χορτοφαγία το δεύτερο και κάποια στιγμή θα απευθύνω πρόσκληση από κει μέσα για τη δημιουργία αυτής της Ένωσης. Να μαζευτούμε σε πρώτη φάση οι χορτοφάγοι και όσοι σκέφτονται να γίνουν χορτοφάγοι αλλά και όλοι ευρύτερα, όσοι θέλουν και νομίζουν ότι μπορούν να βοηθήσουν σ’αυτή την υπόθεση. Να το ξεκινήσουμε, να γνωστοποιηθεί γιατι σήμερα βλέπουμε πράγματα τραγικά στην Ελλάδα. Βλέπουμε δηλαδή παιδική παχυσαρκία για παράδειγμα, που ήταν άγνωστη. Είναι διατροφική πάθηση. Βλέπουμε εκφυλιστικές ασθένειες, τους καρκίνους και όλα αυτά τα γνωστά. Όλα αυτά δεν υπήρχαν κάνα δυό γενιές πίσω ή υπήρχαν στο 1%.

Πόσο χρονών είστε κύριε Γεωργιάδη αν επιτρέπεται;

Χ.Γ.: Είμαι 44 χρονών.

Νεότατος. Από τα 40 λοιπόν. Άρα ποτέ δεν είναι αργά είτε είναι πιτσιρίκι είτε είναι σε οποιαδήποτε ηλικία.

Χ.Γ.: Ξέρετε κάτι, βλέπω στο ίντερνετ που υπάρχουν δικτυακοί τόποι όπως το vegetarian teen και το vegetarian baby και ζηλεύω γιατι δεν ξεκίνησα αυτή τη διατροφή από μικρό παιδί. Κρίμα δηλαδή, στεναχωριέμαι ειλικρινά.

Ποτέ δεν είναι αργά!

Χ.Γ.: Ποτέ δεν είναι αργά!

Ευχαριστούμε πολύ για την επικοινωνία.

Χ.Γ.: Κι εγώ ευχαριστώ.

Γειά σας.

Χ.Γ.: Γειά σας.



01 November 2006

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΟΛΙΚΑ ΧΟΡΤΟΦΑΓΩΝ(VEGANS)

World Vegan Day 2006





Μια ημέρα σταθμός για την ανθρωπότητα, για ένα κόσμο με υγεία και σεβασμό για τη Φύση και όλα τα πλάσματα.

Τα γεγονότα είναι αμείλικτα:

- η κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών, ψαριών και αυγών σκοτώνει το πλανήτη μας.

- η κατανάλωση αυτή έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 50 χρόνια και η τάση είναι αυξητική

- σήμερα για κάθε άνθρωπο του πλανήτη αντιστοιχούν 3 εκτρεφόμενα ζώα

- τα εκτρεφόμενα ζώα είναι αναποτελεσματικοί μετατροπείς της φυτικής πρωτεΐνης σε ζωική:

χρειάζονται 8 κιλά δημητριακών για 1 κιλό κρέατος

η βιομηχανική εκτροφή ζώων:

- καταναλώνει τεράστιες ποσότητες νερού και ενέργειας

- συμβάλλει στην αποδάσωση για την βόσκηση ζώων, γεγονός που έχει ως συνέπεια την απώλεια και συρρίκνωση της βιοποικιλότητας

- παράγει τεράστια μόλυνση στα νερά και στην ατμόσφαιρα και συμβάλλει στη παγκόσμια θέρμανση: το μεθάνιο από τα ζώα είναι 20 φορές πιο ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου από το διοξείδιο του άνθρακα

- Η Ευρώπη εισάγει το 70% των ζωωτροφών της από χώρες που δεν μπορούν να θρέψουν τους πληθυσμούς τους. Επιπλέον οι ζωοτροφές έχουν ταξιδέψει χιλιάδες χιλιόμετρα προξενώντας έτσι τεράστια ρύπανση

- 1 τόνος ψαριών από ιχθυοκαλλιέργειες απαιτεί πάνω από 3 τόνους αλιευμένων ψαριών που γίνονται ιχθυοτροφή. Έτσι η ιχθυοκαλλιέργεια όχι μόνο δεν προστατεύει αλλά αντίθετα συμβάλλει στην υπεραλίευση που ήδη έχει φέρει στα όρια της εξάντλησης τη θαλάσσια ζωή παγκοσμίως

Μετά από όλα αυτά το ερώτημα δεν είναι:

γιατι να γίνω χορτοφάγος

αλλά

γιατι δεν είμαι ήδη χορτοφάγος

Η σημερινή ημέρα εορτασμού των vegans(ολικά χορτοφάγων) είναι ζωτικής σημασίας για όλη την ανθρωπότητα γιατι μας αποκαλύπτει μια μεγάλη αλήθεια:

Υπάρχει μια ηθική διατροφή που σέβεται τα ζωντανά πλάσματα και προστατεύει ταυτόχρονα την υγεία μας και ακολουθώντας την μπορούμε να σώσουμε το πλανήτη μας με το πιο απολαυστικό τρόπο:

Τρώγοντας μια γευστική, θρεπτική, υγιεινή και γεμάτη ποικιλία διατροφή!



Δυστυχώς όμως ένας τόσο σημαντικός εορτασμός λείπει από την ελληνική πραγματικότητα.

Τί ειρωνία για τη χώρα όπου γεννήθηκε ο Πυθαγόρας, ο πατέρας της χορτοφαγίας, από το όνομα του οποίου αποκαλούσαν για αιώνες τους χορτοφάγους Πυθαγόριους!


Όσοι από εσάς είστε χορτοφάγοι
αλλά και
όσοι διαβάζοντας τα παραπάνω μπήκατε σε σκέψεις,
ελάτε σε επαφή μαζί μου
για να προωθήσουμε αυτή την υπόθεση
με τη δημιουργία μιας
Ένωσης
Χορτοφάγων.


Η κοινωνία μας έχει ανάγκη τη λυτρωτική διάσταση της χορτοφαγίας γιατί οι άνθρωποι γύρω μας νοσούν και υποφέρουν άδικα λόγω των λανθασμένων διατροφικών επιλογών τους.

Χρόνια πολλά στην Vegan Society της Αγγλίας που γιορτάζει σήμερα τα 61 γενέθλια της και ας ελπίσουμε ότι του χρόνου θα γιορτάσουμε και στην Ελλάδα.



ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ:

http://www.worldveganday.org/

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ : EATING THE EARTH (1,5 ΜΒ)

http://www.vegansociety.com/phpws/files/phatfile/Environbooklet.pdf