18 September 2014

Μελέτη: ΓΤΟ - Μύθοι και Αλήθειες


Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, δεν είναι ούτε ασφαλή, ούτε χρειάζονται, λένε οι γενετιστές μηχανικοί

Οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες και τρόφιμα δεν είναι ούτε ασφαλή ούτε αναγκαία για να θρέψουν τον κόσμο, δείχνει μια νέα μελέτη από γενετιστές μηχανικούς. Η δεύτερη έκδοση της μελέτης «ΓΤΟ - Μύθοι και Αλήθειες», η οποία έχει συγγραφεί από τους γενετιστές μηχανικούς Δρ John Fagan και Δρ Michael Antoniou και την ερευνήτρια Claire Robinson, κυκλοφόρησε στις 19 Μαΐου 2014 ως ένας δωρεάν για κατέβασμα πόρος από τη πλατφόρμα για την βιωσιμότητα και την επιστημονική πολιτική Earth Open Source. Η δεύτερη έκδοση έρχεται ως συνέχεια της δημοσίευσης πριν από δύο χρόνια της πρώτης έκδοσης, την οποία είχαν κατεβάσει 120.000 φορές μόλις λίγες εβδομάδες μετά τη δημοσίευση και διαβάστηκε πολλές φορές online από πολλούς επισκέπτες. Με 330 σελίδες, η νέα έκδοση είναι σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη της αρχικής και συνοψίζει πολλές νέες μελέτες.

Η συζήτηση για τους ΓΤΟ απέχει πολύ απ’ το να έχει λήξει 

Ο Συγγραφέας John Fagan, δήλωσε: «Η συζήτηση για τους ΓΤΟ απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει, όπως ισχυρίζονται κάποιοι υποστηρικτές των ΓΤΟ. Αντίθετα τα αποδεικτικά στοιχεία του κινδύνου και της πραγματικής ζημίας από τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και τις καλλιέργειες για την υγεία και το περιβάλλον έχουν αυξηθεί στα δύο χρόνια από τότε που δημοσιεύσαμε την πρώτη έκδοση. «Τα καλά νέα είναι ότι οι ΓΤΟ δεν χρειάζονται για να θρέψουν τον κόσμο. Η έκθεση δείχνει ότι υπάρχουν πολύ καλύτεροι τρόποι για την εξασφάλιση μιας ασφαλούς και βιώσιμης προμήθειας τροφής.»

Νέες πληροφορίες στην ενημερωμένη έκθεση περιλαμβάνουν:

     - Μια ανασκόπηση που προωθείται από τους λομπίστες υπέρ των ΓΤΟ που δήθεν παρουσιάζει 1.700 μελέτες να δείχνουν ότι τα ΓΤ τρόφιμα είναι το ίδιο ασφαλή στην πραγματικότητα δεν δείχνει τίποτα τέτοιο. Αντίθετα πολλές από τις 1.700 μελέτες που αναφέρονται παρουσιάζουν ενδείξεις κινδύνου. Η ανασκόπηση αποκλείει επίσης ή συγκαλύπτει σημαντικές επιστημονικές διαμάχες για θέματα ασφάλειας των ΓΤΟ. (σελ. 102)

     - Μια ανασκόπηση που δήθεν δείχνει ότι τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα είναι ασφαλή με βάση μακροχρόνιες μελέτες σε ζώα, στην πραγματικότητα παρουσιάζει ενδείξεις κινδύνου και χρησιμοποιεί αντιεπιστημονικά διπλά μέτρα και σταθμά για να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα που δεν δικαιολογείται από τα δεδομένα. (σελ. 161)

     - Μία εργαστηριακή μελέτη σε ανθρώπινα κύτταρα δείχνει ότι πολύ χαμηλά επίπεδα του glyphosate (το κύριο χημικό συστατικό του ζιζανιοκτόνου Roundup, το οποίο τροποποιούνται ώστε να ανέχονται οι περισσότερες ΓΤ καλλιέργειες) μιμούνταν την ορμόνη οιστρογόνο και διέγειραν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του μαστού. Το επίπεδο του glyphosate που είχε αυτό το αποτέλεσμα ήταν κάτω από το επίπεδο που επιτρέπεται στο πόσιμο νερό στην Ευρώπη και πολύ κάτω από το επίπεδο που επιτρέπεται στις ΗΠΑ. Ήταν, επίσης, κάτω από το επίπεδο που βρίσκεται στην ΓΤ ανθεκτική στο glyphosate σόγια, που εισάγεται στην Ευρώπη για τη διατροφή των ζώων και των ανθρώπων. Εάν επιβεβαιωθεί σε μελέτες σε ζώα, η διαπίστωση αυτή θα ανατρέψει ρυθμιστικές υποθέσεις περί ασφαλούς επιπέδου του glyphosate. (σελ. 221)

     - Μια μελέτη διατροφής αρουραίων με επικεφαλής τον καθηγητή Gilles-Eric Séralini, η οποία βρήκε τοξικές επιδράσεις από το ΓΤ καλαμπόκι και τις μικρές ποσότητες του ζιζανιοκτόνου Roundup με το οποίο καλλιεργείται, ανακλήθηκε από έναν συντάκτη περιοδικού για αντιεπιστημονικές λόγους. Ωστόσο, η μελέτη είναι πολύ ισχυρότερη και πιο λεπτομερής από ό, τι πολλές μελέτες της βιομηχανίας που γίνονται δεκτές ως απόδειξη της ασφάλειας για τους ΓΤΟ. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) ήταν αναγκασμένη να απορρίψει την μελέτη, προκειμένου να προστατεύσει τις δικές της προηγούμενες γνωμοδοτήσεις σχετικά με αυτό το καλαμπόκι και άλλους ΓΤΟ, για τους λόγους που εξηγούνται στην έκθεση. Τα ευρήματα αυτής της μελέτης, αν επιβεβαιωθούν, θα ανατρέψουν τις ρυθμιστικές υποθέσεις για τα ασφαλή επίπεδα των glyphosate και Roundup. (σελ. 94, 147)

     - Οι ισχυρισμοί ότι ένα χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ ερευνητικό έργο δείχνει ότι οι ΓΤΟ είναι ασφαλείς δεν βασίζονται σε στοιχεία, δεδομένου ότι το έργο δεν δοκίμασε καν την ασφάλεια κανενός εμπορικού ΓΤΟ. Μερικά στοιχεία που συλλέχθηκαν από δοκιμές σε ζώα από το πρόγραμμα αποκαλύπτουν στην πραγματικότητα κινδύνους για την υγεία από τους ΓΤΟ που δοκιμάστηκαν. (σελ. 166)

     - Οι ισχυρισμοί ότι η Ευρώπη γίνεται ένα «μουσείο» γεωργίας λόγω της απροθυμίας της να αγκαλιάσει τις ΓΤ καλλιέργειες φαίνεται να είναι παράλογοι από την έρευνα που δείχνει ότι η ως επί το πλείστον μη-ΓΤ γεωργία της Ευρώπης ξεπερνά σε απόδοση την ως επί το πλείστον ΓΤ γεωργία των ΗΠΑ και μάλιστα με μικρότερη χρήση φυτοφαρμάκων. Αντίθετα, οι ΗΠΑ που έχουν υιοθετήσει τους ΓΤΟ είναι αυτές που έχουν μείνει πίσω από την Ευρώπη από την άποψη της παραγωγικότητας και της βιωσιμότητας. (σελ. 232-233)

     - Οι κίνδυνοι από ένα σημαντικό νέο τύπο ΓΤΟ που έχει σχεδιαστεί για να φιμώνει τα γονίδια δεν έχουν εκτιμηθεί σωστά από τις ρυθμιστικές αρχές. (σελ. 78)

      - Αντίθετα με τους ισχυρισμούς των υποστηρικτών των ΓΤΟ, ο πραγματικός λόγος που το ΓΤ χρυσό ρύζι δεν είναι διαθέσιμο δεν έχει καθόλου να κάνει με τους ακτιβιστές ενάντια στους ΓΤΟ και σχετίζεται αποκλειστικά με βασικά προβλήματα έρευνας και ανάπτυξης. (σελ. 197)

    - Η συμβατική αναπαραγωγή (σπόρων) συνεχίζει να ξεπερνά την ΓΤ στο να δίνει καλλιέργειες που αποδίδουν καλά, αντιστέκονται τις ασθένειες, είναι θρεπτικές, και αντέχουν σε συνθήκες ξηρασίας και σε άλλα είδη ακραίων καιρικών φαινόμενων. (σελ. 284, 318-321)

      - Η γενετική των καλλιεργειών είναι μόνο μέρος της λύσης για τις διατροφικές και τις γεωργικές προκλήσεις μας. Το άλλο μέρος είναι οι αγρο-οικολογικές μέθοδοι καλλιέργειας που χτίζουν το έδαφος και επικεντρώνουν στην καλλιέργεια μια ποικιλίας από φυσικά υγιή και ανθεκτικά φυτά. (σελ. 303)

Οι αποδείξεις βλάβης από τους ΓΤΟ και το Roundup

Ο συγγραφέας Michael Antoniou είπε: «Ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών δείχνουν προβλήματα με τους ΓΤΟ και τα σχετιζόμενα με αυτούς φυτοφάρμακα, όπως το Roundup. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το Roundup, ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα στα τρόφιμα και στο πόσιμο νερό, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες για την υγεία με την πάροδο του χρόνου, όπως η τοξικότητα του ήπατος και των νεφρών. Με βάση αυτά τα στοιχεία, φαίνεται ότι τα επίπεδα έκθεσης που σήμερα θεωρούνται ασφαλή από τις ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο είναι αμφισβητήσιμα.»

Η βιομηχανία των ΓΤΟ είναι χτισμένη σε μύθους

Η συγγραφέας Claire Robinson δήλωσε: «Οι απαιτήσεις για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των ΓΤ καλλιεργειών συχνά βασίζονται σε αμφίβολες αποδείξεις ή καθόλου αποδείξεις. Η βιομηχανία των ΓΤΟ είναι χτισμένη σε μύθους. «Ποιο είναι το κίνητρο πίσω από αυτή την εξαπάτηση; Τα χρήματα. Οι ΓΤ καλλιέργειες και τρόφιμα είναι εύκολο να πατενταριστούν και είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την παγκόσμια μονοπώληση του σπόρου και της βιομηχανίας τροφίμων στα χέρια λίγων μεγάλων εταιρειών. Όλοι χρειάζεται να τρεφόμαστε, έτσι πουλώντας πατενταρισμένους γενετικά τροποποιημένους σπόρους και τις χημικές ουσίες με τις οποίες καλλιεργούνται είναι ένα προσοδοφόρο επιχειρηματικό μοντέλο.  Η μελέτη «ΓΤΟ - Μύθοι και Αλήθειες» προσφέρει ένα περιεκτικό πόρο για το κοινό, τις οργανώσεις, τους φορείς χάραξης πολιτικής, και τους επιστήμονες που είναι αντίθετοι στις προσπάθειες της βιομηχανίας ΓΤΟ να ελέγξει την προμήθεια τροφής μας και να κλείσει την επιστημονική και δημόσια συζήτηση.» Οι συγγραφείς του «ΓΤΟ - Μύθοι και Αλήθειες» δεν είναι οι μόνοι που θέτουν υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια των ΓΤΟ. Στα τέλη του 2013, περίπου 300 επιστήμονες και νομικοί εμπειρογνώμονες υπέγραψαν μια δήλωση στην οποία δηλώνεται ότι «Δεν υπάρχει επιστημονική συναίνεση σχετικά με την ασφάλεια των ΓΤΟ». [1]

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ