28 March 2012

Η μητρική φροντίδα στα μη ανθρώπινα ζώα

Μητέρα κλώσα και κοτοπουλάκι



Αυτό το σύντομο απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ Peaceable Kingdom: The Journey Home (Ειρηνικό Βασίλειο: Το ταξίδι στην εστία)*, αποκαλύπτει μια απλή αλλά βαθιά αλήθεια: το πώς αντιμετωπίζουμε τους άλλους είναι συχνά στηριγμένο σε εσφαλμένες ιδέες για το ποιοι είναι.

Και καθώς κοιτάζουμε πιο προσεκτικά βλέπουμε αυτήν την μεγαλειώδη αλήθεια της αισθανόμενης ζωής: δηλαδή και τα ανθρώπινα και τα μη ανθρώπινα ζώα, ενεργούν με τις ίδιες προγραμματισμένες από την Φύση εξελιγμένες συμπεριφορές, εκ των οποίων η γονική συμπεριφορά είναι μόνο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. 

Πιο συγκεκριμένα, το μητρικό ένστικτο δεν διαφέρει ουσιαστικά είτε πρόκειται για μια ανθρώπινη μητέρα είτε στην προκειμένη περίπτωση μια μητέρα κλώσα, η οποία όταν αφεθεί από τον άνθρωπο να ζήσει ελεύθερα και φυσιολογικά, συμπεριφέρεται με την αντίστοιχη στοργή και προστατευτικότητα για το μωρό της όπως μια ανθρώπινη μητέρα και του μαθαίνει σταδιακά όλα εκείνα που χρειάζεται να ξέρει για να επιβιώσει.

Και η συνολική αίσθηση που καταλήγει αυτό το σύντομο βίντεο είναι συγκλονιστική: μπροστά στα μάτια μας και προς διάψευση των προκαταλήψεων μας, τα ζώα εμφανίζονται ως άτομα με δυνατότητα αντίληψης, συναισθημάτων και περίπλοκων σχέσεων που μπορούμε να καταλάβουμε και να ταυτιστούμε, μιας και όλα αυτά βρίσκονται πολύ κοντά στα αντίστοιχα δικά μας. 

Τα ζώα αποκαλύπτονται σε όλο τους το μεγαλείο ως άτομα με διαφορετικές προσωπικότητες και πολύπλευρα εξελιγμένες συμπεριφορές στην προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική τους ζωή, στην οποία ενεργούν και συμπεριφέρονται με την χαρακτηριστική ιδιαιτερότητα του αισθανόμενου όντος.

Και αφού είναι τόσο κοντά σε μας σε πάρα πολλά βασικά πράγματα, και αφού τα κοινά σημεία που επιτρέπουν την ταύτιση μαζί τους είναι τόσα πολλά, γιατί τελικά επιμένουμε να τα βλέπουμε μακριά μας και υποβαθμισμένα σε μη άτομα και άρα προορισμένα για εκμετάλλευση;

Αυτά που μας ενώνουν με τα άλλα μη ανθρώπινα ζώα είναι πολύ περισσότερα και πολύ πιο θεμελιώδη από αυτά που ίσως μας διαφοροποιούν, ώστε να μην δικαιολογούν σε καμία περίπτωση την αντιπαλότητα που συντηρούμε απέναντί τους.

Μοιραζόμαστε με αυτά και έχουμε κοινό το πιο βασικό στοιχείο: την ζωή και μάλιστα την αισθανόμενη ζωή, που σημαίνει ότι μπορούμε να νοιώσουμε μια πλήρη γκάμα αισθημάτων και συναισθημάτων, από τα πιο θετικά μέχρι τα πιο αρνητικά.

Παρόλα αυτά, κι ενώ έχουμε αίσθηση του τι σημαίνει να υποφέρεις και να πονάς και προσπαθούμε πάση θυσία να αποφύγουμε τέτοια αισθήματα και συναισθήματα για τους εαυτούς μας, δεν έχουμε κανένα δισταγμό να τα επιτρέψουμε να συμβούν στα μη ανθρώπινα ζώα.

Και το ερώτημα είναι: 

Μπορεί η αυτή η εικόνα και αυτή η γνώση να μας αγγίξει και να μας μεταμορφώσει άμεσα, ώστε να πάψουμε να εμμένουμε στην υπεροπτική στάση περιφρόνησής τους ως κατώτερα όντα, και στην απαξίωσή τους ως ηλίθια, ανίκανα, βρώμικα ή κάθε άλλο υποτιμητικό τρόπο αναφοράς σε αυτά;

Και εν συνεχεία, μπορεί αυτή η συνάντηση να γίνει επίγνωση, ώστε να αποσύρουμε την συμμετοχή μας από το άδικο μαρτύριο και τον θάνατο τους, και να μην επιτρέψουμε να υπάρχει και να διογκώνεται η καταπίεση τους; (Ειδικά, όσον αφορά τις κότες και τα κοτοπουλάκια, είναι μακράν το πιο εκμεταλλευόμενο ζώο, με πολύ πάνω από 40 δισεκατομμύρια να θανατώνονται ετησίως για τα αυγά τους και το κρέας τους.)

Η αδυναμία να δούμε τα μη ανθρώπινα ζώα όπως πραγματικά είναι, δεν μας επιτρέπει να φτάσουμε στο «γνώθι σ’ αυτόν» και να δούμε ποιοι πραγματικά είμαστε και οι ίδιοι. Γιατί όταν απαξιώνουμε τα ζώα, τελικά απαξιώνουμε πρώτα απ’ όλα εμάς τους ίδιους ως αισθανόμενα όντα και σκεπτόμενα άτομα.

Και έτσι παραμένουμε και συντηρούμε τον φαύλο κύκλο της δουλείας και της εκμετάλλευσής τους που είναι τελικά ο φαύλος κύκλος και της δικής μας δουλείας και εκμετάλλευσης.

Όπως πολύ σωστά λεει και το γνωστό τραγούδι None Of Us Are Free (Κανένας μας δεν είναι ελεύθερος) του Solomon Burke: «κανένας μας δεν είναι ελεύθερος, όταν κάποιος είναι δεμένος με αλυσίδες.»


...........................

* Το ντοκιμαντέρ Peaceable Kingdom: The Journey Home (Ειρηνικό Βασίλειο: Το ταξίδι στην εστία) πραγματεύεται γενικά την αλλαγή της συνείδησης των ανθρώπων από την σκληρότητα στην συμπόνια, από την αποσύνδεση στην ταύτιση, από τον ρόλο του θύτη στον ρόλο του συντρόφου και του φίλου των μη ανθρώπινων ζώων και η εστία (home στον τίτλο) σημαίνει ακριβώς την ενσωματωμένη στον άνθρωπο κλίση προς την δικαιοσύνη και τον σεβασμό της ζωής.

** Το ζευγάρι Cheri and Jim Vandersluis που εμφανίζεται στο μικρό αυτό απόσπασμα είχαν σαν όνειρο της ζωής τους να αποκτήσουν την δική τους φάρμα γαλακτοπαραγωγής με κατσίκες. Όμως η ειδυλλιακή εικόνα της φάρμας γρήγορα γκρεμίζεται μόλις έρχονται σε επαφή με την τραγική αλήθεια που επιφυλάσσει η γαλακτοπαραγωγή για τα ζώα και τα μικρά τους: για να υπάρξει παραγωγή γάλακτος, πρέπει να υπάρξει εγκυμοσύνη και μωρό, το οποίο όμως δεν επιτρέπεται να πιει αυτό γάλα, γιατί αν το πιει δεν θα μείνει καθόλου ποσότητα για να διοχετευθεί στην αγορά, και έτσι θα πρέπει να σταλεί για σφαγή και να γίνει κρέας του «γάλακτος».

Έτσι καθώς η εσωτερική τους σύγκρουση μεγαλώνει, η Cheri και ο Jim εγκαταλείπουν την γαλακτοπαραγωγή η οποία πάει κόντρα στα αισθήματά τους και περνώντας στην άλλη πλευρά φτάνουν στην αφετηρία, δηλαδή στην συμπόνια και στην δικαιοσύνη προς την ζωή, αφού τώρα πλέον δραστηριοποιούνται στην πραγματική φροντίδα για τα ζώα μέσα από το καταφύγιο ζώων φάρμας Maple Farm Sanctuary που έχουν ιδρύσει.







21 March 2012

Βιομηχανική κάνναβη – η λύση

Η βιομηχανική κάνναβη δίκαια θα μπορούσε να φέρει τον τίτλο του πιο γενναιόδωρου και ευλογημένου φυτού αφού μπορεί να μας δώσει σχεδόν τα πάντα.

 Μπορούμε γενικά να παράγουμε:

- ότι τώρα παράγουμε από το πετρέλαιο, από καύσιμο μέχρι πλαστικά

- χαρτί άριστης ποιότητας χωρίς να χρειάζεται να καταστρέψουμε άλλα δέντρα και δάση

- δομικό υλικό που είναι από μόνο του μονωτικό για κατασκευή τοιχοποιίας σπιτιών με φυσικά υλικά

- τροφή (ο σπόρος της κάνναβης είναι πλήρης πρωτεΐνη) η οποία θα μπορούσε να είναι βασικό είδος διατροφής όπως πχ τώρα είναι το ρύζι

- ρουχισμό και παπούτσια μεγάλης αντοχής και άριστης ποιότητας τα οποία επιπλέον είναι υγιεινά για το σώμα (σε αντίθεση με τα σημερινά συνθετικά υλικά και το συμβατικό ή μεταλλαγμένο βαμβάκι που βγάζουν τα χημικά με τα οποία έχουν ραντιστεί στο σώμα)

- πάρα πολλά άλλα πράγματα καθώς μιλάμε όχι για δεκάδες αλλά για 50 χιλιάδες χρήσεις

Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, η κάνναβη αποδεικνύεται πλήρως αποτελεσματική και θεραπευτική για την καταπολέμηση των εκφυλιστικών ασθενειών όπως ο καρκίνος.


Εικόνα από το http://www.globalhemp.com

Συνολικά μιλάμε για ένα θείο δώρο, αφού είναι ένα φυτό που καλλιεργείται πάρα πολύ εύκολα χωρίς φυτοφάρμακα και χημικά λιπάσματα, δηλαδή με φυσική καλλιέργεια.

Και σε συγκυρίες ιδιαίτερα δύσκολες όπως η τωρινή, η κάνναβη γίνεται το συνώνυμο της δωρεάν, ανεξάντλητης ενέργειας, της αυτάρκειας, και της αειφορίας και θα μπορούσε να κάνει τα εξαρτημένα έθνη και κοινότητες ανθρώπων ανεξάρτητα από τα κατεστημένα συμφέροντα.

Αν βέβαια δεν απαγορευόταν.

Μια απαγόρευση που βγάζει μάτι καθώς όλο και περισσότεροι αποκτούν συνολική εικόνα της κατάστασης και αντιλαμβάνονται τι τελικά συμβαίνει.

Γι αυτό και το τελευταίο διάστημα αναπτύσσεται μια κινητικότητα σε πολλές χώρες του κόσμου και από πολλές διαφορετικές φωνές που δεν ανέχονται άλλο αυτόν το εμπαιγμό.

Μια από αυτές τις φωνές είναι η σύμπραξη καλλιτεχνών ELEVATE η οποία πρόσφατα δημιούργησε το παρακάτω τραγούδι και βίντεο για να αναδείξει το σημαντικό μήνυμα:

Η κάνναβη μπορεί να σώσει τον κόσμο




Οι στίχοι του τραγουδιού

Ρεφρέν 1
Φανταστείτε έναν κόσμο που θα μπορούσαμε να ζήσουμε
Φυτέψτε αυτούς τους σπόρους στα μυαλά των παιδιών μας
Φυτέψτε αυτά τα δένδρα και καλλιεργείστε μια λύση
Η κάνναβη μπορεί να θεραπεύσει τον κόσμο
Φανταστείτε έναν κόσμο που θα μπορούσαμε να ζήσουμε
Φυτέψτε αυτούς τους σπόρους στα μυαλά των παιδιών μας
Φυτέψτε αυτά τα δένδρα και καλλιεργείστε μια λύση
Η Κάνναβη μπορεί να σώσει τον κόσμο

Στροφή 1
Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον καλλιεργούσε κάνναβη
Ακόμη και η διακήρυξη της ανεξαρτησίας έγινε σε χαρτί κάνναβης
Ο Τόμας Τζέφερσον είχε χωράφια κάνναβης
Αφήστε με να σας πω όλα τα πράγματα που αποδίδει η βιολογική καλλιέργεια κάνναβης
Ο Jack Herrer προσπάθησε να μας πει τα νέα
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους σπόρους ακόμα και για να βελτιώσουμε την τροφή μας
Να χτίσουμε σπίτια στο μέλλον φτιαγμένα κατ' ευθείαν από την κάνναβη
Δεν υπάρχει κόστος για θέρμανση και έτσι εξοικονομούμε για το νοίκι
Είναι θέμα ελεύθερης βούλησης, πουκάμισο κάνναβης, η κάνναβη συναρπάζει
Παράγει πράγματα που έχουν συνείδηση της γης
Ας πάμε παρακάτω με τη λίστα
Οι ίνες της είναι οι ισχυρότερες, τα προϊόντα της διαρκούν περισσότερο
Αλλάξτε όλη την υποδομή μας, η κάνναβη δεν θα μας κάνει ποτέ κακό
Προφανώς είναι το φυτό που μπορεί να αναπτύξει ολόκληρη την οικονομία μας
Αν ανοίξουμε τα μυαλά μας να δούμε
Φτιάξε το σπίτι σου μονωμένο βιολογικά
Αυτό είναι πραγματικότητα
Δεν είναι φαντασίωση
Φυτέψτε το σπόρο
Έχουμε έναν κόσμο να ταΐσουμε
Καλλιεργήστε κάνναβη παντού, όλα τα τρόφιμα που θα μπορούσαμε ποτέ να χρειαστούμε
Λάδι, ίνα, φάρμακο και χαρτί
Η απαγόρευση της κάνναβης ήταν η μεγαλύτερη απάτη στον κόσμο
Ισχυρή, ανθεκτική, μεγάλης διαρκείας, φυσική
Ανανεώσιμο βότανο που μεγαλώνει κάθε χρόνο
Η κάνναβη μπορεί να σώσει τον πλανήτη
Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να την φυτέψουμε
Θα ήθελα να την δω να μεγαλώνει στις ρωγμές του γρανίτη

Ρεφρέν 2
Φανταστείτε έναν κόσμο
Ταΐστε τα παιδιά
Φανταστείτε έναν κόσμο
Χωρίς ρύπανση
Φανταστείτε έναν κόσμο
Πράσινη Λύση
Φανταστείτε έναν κόσμο
Η κάνναβη μπορεί να θεραπεύσει τον κόσμο
Φανταστείτε έναν κόσμο
Όχι άλλη πείνα
Φανταστείτε έναν κόσμο
Με αγάπη ο ένας για τον άλλο
Φανταστείτε έναν κόσμο
Γινόμαστε δυνατοί
Φανταστείτε έναν κόσμο
Η κάνναβη μπορεί να σώσει τον κόσμο

Στροφή 2
Ας πάμε πίσω, πίσω, πίσω έως το 10 χιλιάδες π.Χ.
Το αρχαιότερο λείψανο του κόσμου, ύφασμα κάνναβης από τους Κινέζους
Πάνω από 50.000 χρήσεις, όπως το καύσιμο και το υλικό σαν ατσάλι που έκαναν το Model-T, το αυτοκίνητο του Henry Ford
Έλληνες, Φοίνικες, Ιερείς και Ιέρειες
Από την Ασία στην Αμερική τα πανιά κάνναβης σαλπάρουν στην ανοικτή θάλασσα
Μια καλλιέργεια δισεκατομμυρίων δολαρίων
Δεν μπορεί να σταματήσει, δεν θα σταματήσει
Αντιστρέφει το φαινόμενο του θερμοκηπίου
Η ατμόσφαιρα είναι ζεστή
Πήρα καπέλο, πουκάμισο, παντελόνι, όλα κατασκευασμένα από κάνναβη
Ακόμη και τα παπούτσια στα πόδια μου είναι ΟΙΚΟ φρέσκα!
Το κίνημα είναι η ωμοφαγία
Τρώω τους σπόρους
Μεγάλη πηγή πρωτεΐνης αλλά και ωμέγα 3
Είναι η πιο θρεπτική, καθώς και τόσο νόστιμη
Την βάζω στο μίξερ μου, στο πράσινο ρόφημά μου
Μας δόθηκε κάθε φυτό που φέρει σπόρους στη γη
Γένεση 1:29 ελέγξτε το στίχο
Καλλιεργείστε ένα πραγματικό χωράφι των ονείρων, ψηλό και πράσινο
Αυτή η μια καλλιέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα πάντα
Γάλα κάνναβης, πιες μια γουλιά, οι γευστικοί κάλυκες αισθάνονται την ευδαιμονία
Αγοράστε ένα σημειωματάριο κάνναβης, κρατάτε τις σημειώσεις σας σ’ αυτό
Αναγεννήστε τη γη, δημιουργήστε νέες θέσεις εργασίας
Αυξήστε τους πόντους του κάρμα σας, και την καθαρή σας αξία
Υποστηρίζω ελεύθερα την κάνναβη, προσέξτε να ακούσετε αυτή την ρήση
Κρατείστε την επίκαιρη και φρέσκια, όπως, το σαπούνι μέντας του Δρ Bronner

Ρεφρέν 3
Φανταστείτε έναν κόσμο που θα μπορούσαμε να ζήσουμε
Φυτέψτε αυτούς τους σπόρους στα μυαλά των παιδιών μας
Φυτέψτε αυτά τα δένδρα και καλλιεργείστε μια λύση
Η κάνναβη μπορεί να θεραπεύσει τον κόσμο
Φανταστείτε έναν κόσμο που θα μπορούσαμε να ζήσουμε
Φυτέψτε αυτούς τους σπόρους στα μυαλά των παιδιών μας
Φυτέψτε αυτά τα δένδρα και καλλιεργείστε μια λύση
Η Κάνναβη μπορεί να σώσει τον κόσμο


14 March 2012

Πλανήτης των φυτών και των φυτοφάγων

Η Γη δεν είναι ένας οποιοσδήποτε πλανήτης αλλά από κατασκευής της, πέρα από πλανήτης της ζωής, είναι και ένας πλανήτης των φυτών, αφού ο τρόπος λειτουργίας του οικοσυστήματος δίνει ολοφάνερα στα φυτά πρωτεύοντα ρόλο. Όλη η ζωή στον πλανήτη στηρίζεται σ’ αυτά, τα οποία αξιοποιώντας μόλις το 1% της ηλιακής ακτινοβολίας, το μετατρέπουν σε συγκεκριμένη ποσότητα βιομάζας κάθε χρόνο. Μέσω των φυτών η ενέργεια του ήλιου μετατρέπεται σε τροφή η οποία μπορεί να υποστηρίξει την ζωή των ζώων. Και αφού η φυτική τροφή αφθονεί στο οικοσύστημα, τα ζώα που κατά κύριο λόγο ευνοούνται είναι τα φυτοφάγα, τα οποία είναι η πλειοψηφία, ενώ τα σαρκοφάγα προορίζονται να είναι η μειοψηφία. Άρα μπορούμε επίσης να μιλάμε για έναν πλανήτη των φυτοφάγων.

Η συγκεκριμένη αρχή λειτουργίας του οικοσυστήματος δημιουργεί μια πυραμίδα με τροφικά πεδία στην βάση της οποίας βρίσκονται οι παραγωγοί (τα φυτά). Τα επόμενα τροφικά πεδία είναι κατά σειρά των πρωτογενών καταναλωτών (φυτοφάγa ζώa), των δευτερογενών καταναλωτών (μικρά σαρκοφάγα), και φτάνοντας στην κορυφή της πυραμίδας των τριτογενών καταναλωτών (μεγάλα σαρκοφάγα).

Η διαμόρφωση της πυραμίδας υπακούει στον πολύ βασικό νόμο της απώλειας της ενέργειας, αφού σε κάθε επόμενο τροφικό πεδίο περνάει περίπου μόλις το 10% της ενέργειας του προηγούμενου (λόγω του μεταβολισμού των οργανισμών).

Η τεράστια μείωση της διαθέσιμης ενέργειας σημαίνει αντίστοιχα μειωμένη βιομάζα και αναλογικά μειωμένους πληθυσμούς ζώων στα επόμενα επίπεδα. Αυτό απεικονίζεται σε επιπλέον δύο πυραμίδες, της βιομάζας και των αριθμών, όπου φαίνεται ότι υπάρχει μια αναλογία μεταξύ των οργανισμών στα τροφικά επίπεδα: ο αριθμός των οργανισμών σε κάθε προηγούμενο επίπεδο πρέπει να είναι πάντα πολλές φορές μεγαλύτερος για να υποστηρίξει έναν πολύ μικρότερο πληθυσμό στο επόμενο επίπεδο.

Με άλλα λόγια, αυτό που επισημαίνουν αυτές οι πυραμίδες είναι ότι η Γη έχει μια συγκεκριμένη παραγωγική ικανότητα η οποία μπορεί να υποστηρίξει έναν συγκεκριμένο αριθμό φυτών και ζώων. Γι αυτό είναι σημαντική η προσήλωση του κάθε είδους στην διατροφική του ανατομία, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η εύθραυστη ισορροπία του όλου συστήματος κινδυνεύει.

Ποια είναι η θέση του ανθρώπου μέσα στην πυραμίδα

Το κριτήριο κατάταξης στην πυραμίδα των τροφικών πεδίων είναι αποκλειστικά το διατροφικό προφίλ κάθε είδους, δηλαδή τα χαρακτηριστικά εκείνα που έχει αποκτήσει στην διάρκεια εκατομμυρίων ετών εξέλιξης τα οποία το κάνουν να έχει μία από τις δύο βασικές ανατομίες: φυτοφάγο ή σαρκοφάγο.

Αντικειμενικά, η διατροφική ανατομία του ανθρώπου έχει, όπως φαίνεται στον συγκριτικό πίνακα παρακάτω, τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των φυτοφάγων και έτσι κατατάσσεται στο τροφικό επίπεδο των πρωτογενών καταναλωτών.
Η κατάταξη σε μια από τις δύο κατηγορίες δεν σημαίνει ότι όλα τα φυτοφάγα ή όλα τα σαρκοφάγα έχουν ακριβώς ίδια όλα τα χαρακτηριστικά, αλλά ότι μοιράζονται και έχουν κοινά, κάποια βασικά από αυτά. Δεν σημαίνει ταυτοποίηση και ακριβή ομοιότητα μεταξύ όλων των σαρκοφάγων και όλων των φυτοφάγων, αλλά ότι υπάρχουν μικροδιαφορές και υποκατηγορίες, αφού η φύση αρέσκεται στην ποικιλότητα και στην εξειδίκευση. Σχηματικά, αυτό θα μπορούσαμε να το παραλληλίσουμε με τον διαχωρισμό ανάμεσα στα δίτροχα και στα τετράτροχα: δεν είναι όλα τα αυτοκίνητα τα ίδια, αλλά όλα μοιράζονται το βασικό χαρακτηριστικό να έχουν 4 τροχούς. Για παράδειγμα, ο άνθρωπος μπορεί να μην έχει τα πολλαπλά στομάχια των μηρυκαστικών, αλλά έχει πχ την ίδια αναλογία μήκους εντέρου σε σχέση με τον κορμό και με τον ίδιο τρόπο μοιράζεται σχεδόν όλα τα βασικά χαρακτηριστικά με αυτά.

Επιπλέον, δεν ισχύει εξειδικευμένη ανατομία για τον άνθρωπο η οποία ξεφεύγει από αυτές τις δύο γενικές κατηγορίες. Γιατί, όπως φαίνεται στον πίνακα, τα παμφάγα είναι υποκατηγορία των σαρκοφάγων, αφού ουσιαστικά μοιράζονται με αυτά τα βασικότερα χαρακτηριστικά τους. Αλλά και στην υποθετική περίπτωση ότι είμαστε παμφάγοι, αυτό σημαίνει ότι μπορούμε κάλλιστα να επιβιώσουμε και να ευδοκιμήσουμε με φυτά, ενώ ταυτόχρονα θα είμαστε συνεπείς με την γενική τάση της ενέργειας του οικοσυστήματος.

Η θέση μας λοιπόν είναι καθορισμένη (στα φυτοφάγα) και το να νομίζουμε και να τρώμε σαν σαρκοφάγα, δεν αλλάζει αυτό το θεμελιώδες ανατομικό γεγονός.

Η τεχνητή ώθηση στην κορυφή

Τα τελευταία  60 χρόνια έχουμε μια συνολική παρέμβαση στον χώρο της τροφής, ενώ υπάρχουν οι αποδείξεις ότι εξελίσσεται ένα σχέδιο άλωσής της και χρησιμοποίησής της ως μέσου ελέγχου των ανθρώπων. Το σκεπτικό αυτού του σχεδίου είναι ότι αν χτυπηθεί η σύνδεση και ο δεσμός του ανθρώπου με την Φύση ώστε αυτός να ξεκοπεί τελείως από αυτήν, τότε μπορεί πιο εύκολα να ελεγχθεί από το σύστημα της καταπίεσης (ΣτΚ), να ενσωματωθεί εντελώς σε αυτό και να γίνει το απόλυτο έρμαιο στον παραλογισμό του.

Έτσι όλο αυτό το προηγούμενο διάστημα μέχρι σήμερα βλέπουμε να εκτυλίσσεται παράλληλα η καταστροφική μετάλλαξη του φυσικού περιβάλλοντος και του ανθρώπου, μέσα από την σκόπιμη και τεχνητή δημιουργία ενός χάους στον χώρο της διατροφής. Γιατί μια διατροφή εχθρική και ξένη με το οικοσύστημα μπορεί να διαβρώσει τον άνθρωπο και να τον κάνει να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά που θέλει το ΣτΚ: να γίνει σταδιακά όσο πιο απαθής, αδιάφορος και σκληρός προς την ζωή, να αποδέχεται ή να εξοικειώνεται με την καταπίεση των άλλων ανθρώπων και των ζώων, και τελικά να αποδέχεται και την δική του καταπίεση.

Το καταλυτικό βήμα σε μια τέτοια πορεία μετάλλαξης ήταν η αποσύνδεση του ανθρώπου από την πραγματική διατροφική του ανατομία και η αυθαίρετη μετατόπιση του στην κορυφή της πυραμίδας. Η στόχευση στην ανατομική μας ταυτότητα (ίσως το πιο καθοριστικό και ουσιαστικό γνώρισμα για κάθε είδος) και η διαστρέβλωση της, άνοιξε τον δρόμο για την άλωση του μυαλού και της σκέψης μας και για την καταστροφή που επρόκειτο να ακολουθήσει.

Ο λόγος ήταν απλός: αν οι άνθρωποι πίστευαν ότι είναι σαρκοφάγοι, τότε θα μπορούσε να δικαιολογηθεί ή να υπάρξει ανοχή στην αντίληψη ότι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», αφού η διατροφή με ζωικά δεν σημαίνει απλά κρέας, γάλα και αυγά, αλλά καταπίεση και εκμηδένιση της ζωής (μη ανθρώπινης και ανθρώπινης) και το γκρέμισμα κάθε φραγμού ώστε να υπάρχουν αυτά τα «προϊόντα» στην αγορά. Αν οι άνθρωποι πίστευαν ότι είναι σαρκοφάγοι, τότε εύκολα επίσης θα μπορούσαν να εξαπατηθούν και να συναινέσουν και σε όλα τα άλλα «αναγκαία κακά» αυτής της πρακτικής.

Έτσι ξαφνικά η μετατροπή της Γης σ’ ένα απέραντο «εργοτάξιο» εκτροφής ζώων φαίνεται «φυσιολογική», και επίσης φαίνονται «φυσιολογικά» όλα τα επόμενα κακά όπως:
- οι επεμβάσεις εναντίον χωρών για την αρπαγή του πετρελαίου το οποίο στηρίζει όλη αυτή την αναποτελεσματική «παραγωγή»,
- η εισαγωγή μιας χημικής, δηλητηριώδους γεωργίας που ευφημιστικά ονόμασαν «πράσινη επανάσταση» και της οποίας το 50% τώρα πάει στην εκτροφή ζώων,
- η επιβαλλόμενη μετεξέλιξη αυτής της γεωργίας σε μεταλλαγμένη δήθεν «για να αντιμετωπίσουμε την πείνα»,
- το κούρεμα των δασών και η καταστροφή του 70% και πλέον του Αμαζονίου για να καλλιεργηθούν σιτηρά ως ζωοτροφή,
- η εξάρτηση των φτωχών χωρών να πουλούν αυτά τα σιτηρά ενώ οι πληθυσμοί τους λιμοκτονούν,
- η μονοπώληση του νερού και των πόρων,
- η διάβρωση των εδαφών από τις μονοκαλλιέργειες, 
- ο διωγμός της άγριας ζωής και η εξαφάνιση της βιοποικιλότητας,
- η αλίευση του 50% της θαλάσσιας ζωής για να γίνει και αυτή ζωοτροφή,
- η αστείρευτη ανάγκη για συνεχώς αυξανόμενη ενέργεια όλου αυτού του παρασιτισμού η οποία σημαίνει νέα πυρηνικά εργοστάσια ρεύματος,
- η τεράστια μόλυνση και καταστροφή από τα απόβλητα αυτής της διαδικασίας,
- η έξαρση των εκφυλιστικών ασθενειών λόγω της ασύμβατης με την φυσιολογία διατροφής,
- η γιγάντωση μια «διατροφικής βιομηχανίας» που παράγει μη τροφή, 
- η άγρια φορολόγηση μας για να επιδοτείται αυτός ο παραλογισμός,
- και τέλος η διάβρωση της συνείδησης των ανθρώπων ώστε να βλέπουν την αδικία και την καταπίεση της ζωής πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων ζώων και εκατομμυρίων ανθρώπων «φυσιολογική».

Όλο αυτό το χάος και όλος αυτός ο φαύλος κύκλος εξακολουθεί να συμβαίνει και να διογκώνεται ως πρακτική ρουτίνας μακριά από την αντίληψη των ανθρώπων. Όμως δεν πείθει και φαίνεται ξεκάθαρα ότι είναι πολύ κακό για το τίποτα, που άκομψα και μάταια επιχειρείται να δικαιολογηθεί στο όνομα της κάλυψης της ανάγκης της τροφής. Γιατί το ΣτΚ δεν μπορεί να αγνοεί ότι η όψιμη ανάγκη για «ζωικά προϊόντα» σκοντάφτει στην πυραμίδα της ενέργειας. Δεν μπορεί να μην γνωρίζει ότι με όποιο τρόπο και να γίνει η εκτροφή, θα είναι πάντα αδιέξοδη, αναποτελεσματική και αντι-αειφόρος, αφού στο επόμενο τροφικό επίπεδο περνάει πάντα μόλις το 10% της ενέργειας, ενώ χάνεται το 90%. Δεν μπορεί τώρα να μην γνωρίζει ότι η μετατροπή δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε σαρκοφάγους και ο σχεδιαζόμενος διπλασιασμός της παραγωγής «ζωικών προϊόντων» μέχρι το 2020 θα ωθήσει στα άκρα την ευρείας κλίμακας αλλοίωση και καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος που έχει ήδη προκαλέσει.

Παρόλα αυτά επιμένει να διατηρεί την ψευδαίσθηση του «σαρκοφάγου» ανθρώπου, στο πρότυπο του βασικού κανόνα της προπαγάνδας: «όσο πιο μεγάλο το ψέμα και όσο πιο πολύ επαναλαμβάνεται, τόσο πιο εύκολα γίνεται πιστευτό». Το ψέμα του «σαρκοφάγου» ανθρώπου του δίνει εν λευκώ την άδεια της εκτροφής ζώων, την οποία  χρησιμοποιεί για να μετατρέψει την διατροφική ασφάλεια σε ανασφάλεια, την αφθονία σε έλλειψη, και να προκαλεί μια διογκούμενη, τεχνητή κρίση στον χώρο της τροφής ως την ευκαιρία να προωθήσει το κακόβουλο σχέδιο του ακόμη παραπέρα με την γενίκευση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, αλλά και άλλων σχεδίων. Ενώ ταυτόχρονα, με το κλίμα του φόβου και της ψευδο-έκτακτης ανάγκης που έχει δημιουργήσει, καταφέρνει πιο εύκολα να εισάγει όλο και πιο ολοκληρωτικά μέτρα και με αυτόν το τρόπο να εδραιώνει την αρχή λειτουργίας του (την καταπίεση) προς κάθε κατεύθυνση.

Μέχρι τώρα η πορεία αυτή φαίνεται να είναι ανέλπιστα επιτυχής για το ΣτΚ, αφού αντί να αποκαλύπτεται ο πραγματικός του ρόλος, αντίθετα του προσδίδεται κύρος ως παράγοντας εξασφάλισης της τροφής και μπορεί να «νομιμοποιεί» οποιαδήποτε φρικαλεότητα και ανωμαλία αυτό διαπράττει στο όνομα δήθεν αυτής της εξασφάλισης. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο πλανήτης έχει αλλοιωθεί ριζικά σε σχέση με μόλις λίγες δεκαετίες πριν, σε σημείο που η εικόνα του σημερινού κόσμου μας να είναι αυτή που τώρα είναι λόγω της διατροφής με ζώα.

Όμως αν είχαμε αντιληφθεί την προπαγάνδα και είχαμε παραμείνει πιστοί στην διατροφική ανατομία μας, η εικόνα αυτή θα ήταν εντελώς διαφορετική από την σημερινή εικόνα ενός άρρωστου, λεηλατημένου, βαρύτατα κακοποιημένου αλλά και μεταλλαγμένου κόσμου. Και επίσης δεν θα είχε αλλοιωθεί η σκέψη μας και η συνείδησή μας, ώστε να εξοικειωθεί και να βλέπει ως «φυσιολογικό» όλον αυτό τον φαύλο κύκλο και την τραγική περιφρόνηση της ζωής που εξακολουθεί με περισσότερη μανία να συμβαίνει.

Ο μόνος που ωφελείται από αυτή την πορεία συνεχούς έντασης και αντιπαλότητας με το οικοσύστημα είναι το ΣτΚ. Η τρέχουσα τεράστια αναστάτωση και ανισορροπία που του έχουμε επιτρέψει να δημιουργεί, το δυναμώνει όλο και περισσότερο, ενώ ταυτόχρονα αποδυναμώνει εμάς. Αν όμως αυτό το σύστημα λατρεύει την ένταση, τις κρίσεις και το χάος και θρέφεται από αυτά, το δικό μας συμφέρον είναι να του αφαιρεθεί η δυνατότητα να παράγει καταπίεση, ώστε να χάσει κάθε λόγο ύπαρξης και να καταρρεύσει.

Όλο αυτό το κακό για το τίποτα μπορεί να σταματήσει και είναι εύκολο αρκεί να ακολουθήσουμε μιαν αντίστροφη πορεία για να ξαναβρούμε τον πραγματικό εαυτό μας και την πραγματική ανατομία μας. Αρκεί να επιστρέψουμε άμεσα στην πραγματική μας θέση στην πυραμίδα και να συμπλεύσουμε με την ροή του οικοσυστήματος, αντί όπως τώρα να πηγαίνουμε κόντρα σ’ αυτό. Η πορεία δικαίωσης της ανατομίας μας θα εξαλείψει την ένταση με τον κόσμο γύρω μας και θα μας συμφιλιώσει με τα άλλα είδη που τώρα αντιμετωπίζουμε με αδιαφορία και εχθρότητα. Είναι η πορεία της επίγνωσης και της αναίρεσης του λάθους, η οποία αποκτά κορυφαία σημασία στην συγκυρία που έχουμε βρεθεί, γιατί αποκαθιστώντας την πιο βασική πράξη της επιβίωσης, την διατροφή, απελευθερώνει και την συνείδηση από την τωρινή ματαιότητα και την αποδίδει ξανά στο γίγνεσθαι αυτού του κόσμου ως ενεργό παράγοντα δικαιοσύνης.





07 March 2012

Ένα απλό πείραμα δείχνει γιατί η βιολογική καλλιέργεια είναι καλύτερη

Η Ελίζα, μια μικρή μαθήτρια στις ΗΠΑ, έκανε για το μάθημα της φυτολογίας ένα ενδιαφέρον πείραμα το οποίο για μια ακόμη φορά δείχνει ότι υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ βιολογικών και συμβατικών φρούτων και λαχανικών.

Για την παρουσίασή της, η Ελίζα αγόρασε 3 διαφορετικές γλυκοπατάτες: μια συμβατική πατάτα, μια δήθεν βιολογική πατάτα από το ίδιο σούπερ μάρκετ, και μια πατάτα από πιστοποιημένη βιολογική αγορά.

Μετά έβαλε τις πατάτες σε μεγάλες κούπες με νερό, και περίμενε να δει πόσο καιρό θα έπαιρνε για κάθε μία να πετάξει βλαστούς και φύλλα. Τα αποτελέσματα;

Μετά από δύο περιόδους τριών εβδομάδων (χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικές πατάτες), η συμβατική απέτυχε εντελώς να βγάλει βλαστούς, ενώ η υποτιθέμενη βιολογική πατάτα ανέπτυξε μικρά φύλλα σε ένα μήνα. Δεν αποτελεί έκπληξη, ότι η βιολογική πατάτα από την αγορά των βιολογικών τροφίμων έβγαλε πολύ μεγάλα βλαστάρια και φύλλα σε μία μόνο εβδομάδα.


Η Ελίζα ανακάλυψε ότι οι συμβατικές πατάτες ψεκάζονται με το φυτοφάρμακο που λέγεται chlorpropham. Η χημική ουσία ψεκάζεται επίσης στα μούρα, στα καρότα, στο σπανάκι, στα κρεμμύδια, στις ντομάτες, στα τεύτλα, και στα μούρα cranberries.

Σύμφωνα με το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Διαχείρισης Φυτοφαρμάκων (Pesticide Management Education Program): το Chlorpropham είναι μέτρια τοξικό στην κατάποση. Μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των οφθαλμών ή του δέρματος. Ανάμεσα στα συμπτώματα της δηλητηρίασης σε πειραματόζωα έχουν συμπεριληφθεί η νωθρότητα, η έλλειψη συντονισμού, ρινορραγίες, πρησμένα μάτια, δάκρυα με αίμα, δυσκολία στην αναπνοή, κατάπτωση, δυσκολία στην ούρηση, υψηλός πυρετός, και θάνατος. Η νεκροψία των ζώων έδειξε φλεγμονή του στομάχου και της επένδυσης του εντέρου, συμφόρηση του εγκεφάλου, των πνευμόνων και άλλων οργάνων, και εκφυλιστικές αλλαγές στους νεφρούς και στο ήπαρ.

Περιττό να αναφερθεί, ότι δεν είναι καλό να καταναλώνονται καθόλου φυτοφάρμακα. Αφού αυτά είναι βλαβερές χημικές ουσίες που διακινδυνεύουν την υγεία των ανθρώπων, των ζώων και των εντόμων – και οδηγούν στην καταστροφή του οικοσυστήματός μέσω και της δηλητηρίασης των μελισσών, οι οποίες είναι πολύ σημαντικοί και αναγκαίοι επικονιαστές. Επίσης τα φυτοφάρμακα έχει βρεθεί ότι συμβάλλουν στην κρίση παχυσαρκίας που σαρώνει σήμερα τον κόσμο.

Το ερώτημα λοιπόν είναι: Ποια πατάτα θα θέλατε να φάτε;





...

01 March 2012

Μια φανταστική επανάσταση του ... πεντάλ

Τι συμβαίνει όταν απέναντι στην ανάγκη και στην ανέχεια αντιπαρατίθεται η επινοητικότητα και η εφευρετικότητα;

Τι συμβαίνει όταν η αγνή και καθαρή επιθυμία για προσφορά γίνεται το πρότυπο λειτουργίας της ανθρώπινης κοινότητας;

Πως η αλληλοβοήθεια και η αμοιβαία υποστήριξη και αλληλεγγύη μπορούν να μεταμορφώσουν τον κόσμο;

Οι απαντήσεις στο μαγευτικό ταινιάκι που μας ταξιδεύει σε έναν άλλο νοσταλγικό κόσμο του χθες, τότε που όλα είχαν μια αθωότητα και μια αγνότητα.

Σε έναν ολοζώντανο κόσμο με έντονα ζωηρά χρώματα, όπου η χαρά της δημιουργίας και το αίσθημα της πληρότητας είναι στα πρόσωπα και στα βλέμματα των ανθρώπων.

Σε έναν κόσμο φτωχό σε υλικά και τεχνολογία αλλά βαθύπλουτο σε αίσθηση της αλληλεγγύης και της κοινότητας, βαθύπλουτο σε συναίσθημα και σε γαλήνια απλότητα, συνεργατικότητα, και στο μεράκι για την αληθινή εργασία – αυτή που πηγάζει από τον διάλογο του ανθρώπου με τη φύση και οδηγεί στην επινόηση των εργαλείων της δημιουργικότητας που την σέβονται και συνεργάζονται μαζί της. Μια γόνιμη διαδικασία μας κάνει ολοένα πιο δημιουργικούς, και βοηθά στην επίτευξη του ευγενούς στόχου για αειφορία, αρμονία, και συνύπαρξη με το οικοσύστημα.


Πενία τέχνας κατεργάζεται αλλά και ... ποδηλατομηχανές (Bicimáquinas)

Το 1997, στο San Andrés Itzapa στη Γουατεμάλα, η Ένωση Μάγια Πεντάλ (Maya Pedal Association) άρχισε την ανακύκλωση παλιών ποδηλάτων σε ποδηλατομηχανές (Bicimáquinas).

Τα Bicimáquinas είναι κινούμενα από πεντάλ μπλέντερ, πλυντήρια ρούχων και αλωνιστικές μηχανές, που εξαλείφουν την ανάγκη για καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια. Και επίσης αντλίες, οι οποίες είναι σε θέση να εξάγουν 30 λίτρα νερού ανά λεπτό από γεωτρήσεις 30 μέτρων (οι ηλεκτρικές αντλίες φτάνουν μόλις στα 12 μέτρα).

Η ιδέα γι αυτά τα ευφυή κατασκευάσματα προέκυψε από την επιθυμία να βοηθηθούν οι αγροτικές οικογένειες της κοινότητας του San Andrés. Ο λόγος που οδήγησε στην εμφάνιση της Μάγια Πεντάλ ήταν το κόστος και η έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων στο χωριό.

Οι Carlos και Cesar, οι δημιουργοί της Μάγια Πεντάλ, έχουν πετύχει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα: ένα αξιόλογο έργο που δεν ρυπαίνει και είναι εξαιρετικά γοητευτικό ώστε να προσελκύει εθελοντές από όλο τον κόσμο οι οποίοι χτίζουν μια φανταστική επανάσταση του πεντάλ!

Περισσότερες πληροφορίες: