12 February 2010

Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΣΠΟΡΩΝ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ ΣΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ

                              



Εάν οι πράξεις του παρελθόντος είναι ενδεικτικές για το τι θα συμβεί στο μέλλον, αυτοί που έχουν αναλάβει οι ίδιοι να τοποθετήσουν και να αποθηκεύσουν τους σπόρους σε αυτή την ασφαλή κατάσταση, δεν είναι καλοπροαίρετοι υπηρέτες της ανθρωπότητας και της διατήρησης της ζωής. Σκεφτείτε μόνο τα συμφέροντα του ιδρύματος Ροκφέλερ από το 1920 στο να οδηγήσει την επιστήμη στην υπηρεσία της ευγονικής. Τι συμβαίνει άραγε;

Κανένα άλλο πρόγραμμα δεν είναι πιο ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή, από το περίεργο αυτό πρόγραμμα που πραγματοποιείται σε μια από τις πιο απομονωμένες περιοχές του πλανήτη στο Σβάλμπαρντ, που βρίσκεται στη θάλασσα Μπάρεντς κοντά στον Αρκτικό Ωκεανό περίπου 1100 χιλιόμετρα μακριά από το Βόρειο Πόλο και όπου εγκαινιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2008 η τράπεζα σπόρων.

Σε αυτό το ξεχασμένο από το Θεό μέρος ο Μπίλ Γκέϊτς έχει επενδύσει δεκάδες εκατομμύρια καθώς επίσης και το Ίδρυμα Ροκφέλερ, η γνωστή εταιρεία παραγωγής μεταλλαγμένων σπόρων Μονσάντο, το Ιδρυμα Syngenta και η Κυβέρνηση της Νορβηγίας, ανάμεσα σε άλλους, σε αυτό που έχει ονομαστεί "υπόγειος χώρος φύλαξης της ημέρας της κρίσεως".

Η τράπεζα των σπόρων έχει κτιστεί μέσα σε ένα βουνό στο νησί Σπίτσμπεργκερ, κοντά στο μικρό χωριό του Λοντζ. Η τράπεζα αυτή θα έχει διπλές πόρτες που θα το προστατεύουν από εκρήξεις με αισθητήρες κίνησης, με τοίχους ενός μέτρου ενισχυμένους με χάλυβα. Θα περιέχει πάνω από 3 εκατομμύρια διαφορετικές ποικιλίες σπόρων από όλο τον κόσμο έτσι ώστε η ποικιλία των καλλιεργειών, να μπορεί να διατηρηθεί στο μέλλον, σύμφωνα με την Νορβηγική κυβέρνηση. Οι σπόροι θα είναι με ειδικό τρόπο τυλιγμένοι ώστε να μην πιάνουν υγρασία. Δεν θα υπάρχει προσωπικό αλλά η αδυναμία πρόσβασης στην περιοχή θα διευκολύνει την παρακολούθηση.

Μήπως μας διαφεύγει κάτι; Η συνέντευξη τύπου δήλωνε πως κατ' αυτόν το τρόπο θα διατηρηθούν οι ποικιλίες στο μέλλον. Ποιο είναι αυτό το μέλλον που προβλέπουν αυτοί οι χορηγοί της τράπεζας των σπόρων;
Τι θα απειλήσει την παγκόσμια διαθεσιμότητα των σπόρων, οι οποίοι στο σύνολό τους είναι ήδη καλά προστατευμένοι σε ειδικά σχεδιασμένες τράπεζες σπόρων, ανά τον κόσμο.

Μια σημαντική πλευρά η οποία οδήγησε τα συμφέροντα του Ιδρύματος Ροκφέλερ και τις αγροτοβιομηχανίες της Αμερικής ήταν το γεγονός ότι η Πράσινη Επανάσταση βασίστηκε στη διάδοση των νέων υβριδικών σπόρων σε αναπτυσσόμενες αγορές.

Ένα βασικό χαρακτηριστικό των υβριδικών σπόρων είναι η μειωμένη ικανότητα αναπαραγωγής τους. Οι υβριδικοί αυτοί σπόροι είναι φτιαγμένοι με προστασία ώστε να μην πολλαπλασιάζονται.

Σε αντίθεση με τους κανονικούς σπόρους που δίνουν σπόρους ανάλογους με τους "γονείς" τους, οι σοδειές των υβριδικών σπόρων ήταν σημαντικά μειωμένες από τις άλλες χρονιές, χαμηλότερα από εκείνη της πρώτης γενιάς.

Αυτοί οι μειωμένη απόδοση των νέων σπόρων σήμαινε οι αγρότες ότι λογικά θα αγοράζουν κάθε χρόνο σπόρο για να πετυχαίνουν μεγαλύτερες σοδειές. Αν και πολλοί εμπορεύονται σπόρους 2ης γενιάς δίχως την άδεια των δημιουργών των σπόρων, αυτό τείνει να εξαλειφθεί εξαιτίας της χαμηλής αποδοτικότητας αυτών των σπόρων.

Είναι κοινό μυστικό και στην Ελλάδα ότι οι σπόροι δεύτερης γενιάς από υβρίδια έχουν πολύ χαμηλή παραγωγικότητα.

...................

Διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών φυτών και σπόρων στην Ελλάδα

Γιορτή των σπόρων - την Κυριακή των Βαΐων από τα σχολεία της Κορίνθου