11 April 2007


Νίκη στον αγώνα για τη σωτηρία των δασών του
Αμαζονίου

Κλείνει το τέρμιναλ εξαγωγής σόγιας πολυεθνικής που απειλεί το περιβάλλον


Ένας από τους γίγαντες της αγροτεχνολογίας, η αμερικανική πολυεθνική εταιρεία
Cargill, με κέρδη που το 2006 έφτασαν τα 70 δισεκατομμύρια δολάρια, αναγκάστηκε να κλείσει τον τερματικό σταθμό εξαγωγής σόγιας στον Αμαζόνιο, κάτι που θεωρείται μεγάλη νίκη για εκείνους που υπερασπίζονται τον αγώνα για τη σωτηρία του τροπικού δάσους, αφού το εργοστάσιο κατασκευάστηκε παράνομα και ήταν η αιτία για την απώλεια σημαντικής έκτασης του δάσους.


Η αστυνομία και αξιωματούχοι της περιβαλλοντικής υπηρεσίας έκλεισαν το τερματικό της Κάρτζιλ στο Σανταρέμ, λιμάνι στον κάτω Αμαζόνιο 1500 χλμ. από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Αφού προηγουμένως δικαστής έκρινε ότι η εταιρεία δεν υπέβαλε όπως όφειλε μελέτη για τις περιβαλλοντικές συνέπειες όταν κατασκεύασε το τέρμιναλ στις αρχές της δεκαετίας. Το τέρμιναλ στο Σανταρέμ ήταν ο στόχος της καμπάνιας της Γκρινπις από τη στιγμή που τέθηκε σε λειτουργία το 2003. σχετική έκθεση της οργάνωσης πέρσι κατηγορούσε την Κάρτζιλ ότι είναι άμεσα ή έμμεσα υπεύθυνη για επιβολή καταναγκαστικής εργασίας, παράνομες καταπατήσεις γης και καταστροφή του δάσους με ρυθμό όση η έκταση 6 ποδοσφαιρικών γηπέδων το λεπτό.


Ο συντονιστής της καμπάνιας της Γκρινπις στη Βραζιλία, Πάουλο Αντάριο χαρακτήρισε την εξέλιξη σαν «μεγάλο βήμα προς την υπεύθυνη χρήση των φυσικών πόρων και την καλύτερη διακυβέρνηση του Αμαζονίου»


Η Κάρτζιλ από τη πλευρά της που θεωρεί ότι είναι η μηχανή της οικονομικής ανάπτυξης στην φτωχή περιοχή θα κάνει έφεση στην απόφαση η οποία βασίστηκε υποστηρίζει σε παρεξήγηση σχετικά με το ποιος η Πολιτεία της Πάρα ή η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να ελέγχει περιβαλλοντικές μελέτες για τόσο μεγάλα έργα. Ο εισαγγελέας την υπόθεση της Σκάρτζιλ, Φελίσιο Πόντες τάχθηκε με τη πλευρά της προστασίας του περιβάλλοντος και θεώρησε παράνομο το τέρμιναλ του Σανταρέμ.
Η Κάρτζιλ πίστευε είπε πως επειδή είναι μια πανίσχυρη πολυεθνική θα μπορούσε να τόσο τη νομοθεσία όσο και το ίδιο το περιβάλλον».



Από τη στιγμή που άνοιξε το τέρμιναλ οι αξία της γης στη περιοχή πολλαπλασιάστηκε 18 φορές επάνω ωθώντας πολλούς ιδιοκτήτες να πουλήσουν στην εταιρεία και σε άλλες πολυεθνικές και έτσι να σημειωθεί εκτίναξη της παραγωγής σόγιας. Εκατομμύρια στρέμματα τροπικού δάσους έχουν μετατραπεί σε καλλιέργειες σόγιας η οποία προορίζεται για ζωοτροφές σε Ευρωπαϊκές φάρμες


Η Σκάρτζιλ λέει ότι η σόγια καλύπτει μόνο το 6% του Αμαζονίου κάτι που είναι πιστεύει το τίμημα για τις σημαντικές εξαγωγές που ωφελούν την οικονομία της Βραζιλίας. Η Βραζιλία έρχεται δεύτερη μετά τις ΗΠΑ στην παραγωγή.


Εκτιμάται πως το 20% του τροπικού δάσους του Αμαζονίου έχει ήδη καταστραφεί και περίπου 6500 τετραγωνικά μίλια χάθηκαν επιπλέον τη διετία 2005 2006. αυτό δείχνει μια ελαφρά μείωση στο ρυθμό της καταστροφής σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, κάτι που οφείλεται στη μείωση των τιμών της σόγιας και την ισχυροποίηση του βραζιλιάνικου νομίσματος στις παγκόσμιες αγορές.

Επιμέλεια : One Earth


No comments: