25 April 2007


Φυσικά Εντομοκτόνα

για τους κήπους και τις καλλιέργειες

Αν έχετε πρόβλημα με έντομα που προσβάλλουν τα φυτά, τα δέντρα ή τα λαχανικά στο κήπο ή στο χωράφι σας, δεν χρειάζεται να καταφύγετε στα δηλητηριώδη και επιβλαβή, χημικά εντομοκτόνα.


Στη βιολογική καλλιέργεια καταπολεμάμε τα έντομα με μέσα που μας παρέχει η φύση και τα οποία είναι φιλικά για το περιβάλλον, για τα φυτά και για εμάς τους ίδιους που τα ψεκάζουμε.


Νερό σκόρδου
ενάντια στη ¶MΜελίγκρα(φυτόψειρα)

Πολλοί βιολογικοί κηπουροί ορκίζονται στο νερό του σκόρδου, άλλοι το βρίσκουν καλύτερο ως αποτρεπτικό παράγοντα παρά ως εντομοκτόνο. Πάντως σίγουρα κάνει το κήπο να μυρίζει σαν μεσογειακό εστιατόριο για μια δύο ημέρες!


Λειώνετε
Λειώστε 3-4 σκελίδες σκόρδου και τις βάζετε σε μισό λίτρο καυτού νερού μέχρι να κρυώσει και να είναι κατάλληλα δύσοσμο.


Είναι αποτελεσματικότερο ενάντια στα έντομα με μαλακό σώμα όπως η μελίγκρα ή η μύγα. Μπορεί ακόμη και να χρησιμοποιηθεί στα λαχανικά στη εποχή της συγκομιδής -αν και μπορεί να πάρουν λίγο γεύση σκορδίλας.


Νερό
φύλλων καπνού

Φτιάξτε
Φτιάξτε το με τον ίδιο τρόπο, χρησιμοποιώντας φύλλο από φυτού καπνού (ή το καπνό από 2-3 τσιγάρα ή λίγο καπνό πίπας - πολύ καλύτερα από το να τα καπνίζατε!) σε ένα λίτρο καυτού νερού μέχρι να πάρει το ελαφρύ χρώμα του τσαγιού. Ο καπνός είναι δηλητηριώδης και μπορεί να απορροφηθεί στο δέρμα: φορέστε γάντια, ακόμα και αν δουλεύετε με ένα διάλυμα τόσο ήπιο όσο αυτό.


Σαπωνώδες νερό

Ένας ισχυρός αφρός σαπωνώδους νερού σκοτώνει τα έντομα, αλλά να χρησιμοποιήσετε μαλακό σαπούνι βασισμένο στο κάλιο παρά το συνηθισμένο σαπούνι βασισμένο στο νάτριο(αλάτι), μια ουσία που δεν θέλατε να προσθέσετε στο χώμα σας. Μπορείτε ακόμη να αγοράσετε σαπούνια που τους έχουν προσθέσει πύρεθρο(ένα φυτό της οικογένειας των χρυσάνθεμων που λειτουργεί ως εντομο-απωθητικό).


Ίσως θα θέλατε
Ίσως θα να προσθέσετε λίγο μαλακό σαπούνι και σε άλλα φυσικά εντομοκτόνα που παρασκευάζετε: τα βοηθά να κολλήσουν στα φυτά και τα ζωύφια. Όμως, μην χρησιμοποιήσετε κάποιο απορρυπαντικό, μιας και είναι μεγάλος ρυπαντής.


Φύλλα ντομάτας και κατιφέ

Άλλα φυτά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι τα φύλλα ντομάτας για τις κάμπιες, τα φύλλα του κατιφέ για τα μυρμήγκια, τις κάμπιες και τα νηματόζωα και το κρεμμύδι.


Συνταγή

Ψιλικόψτε ή λειώστε τα συστατικά και βράστε τα για 20 λεπτά.

Αραιώστε 1 μέρος του φυσικού εντομοκτόνου με 2 μέρη σαπουνόνερου(από πράσινο σαπούνι ελαιόλαδου)

Για 1 λίτρο εντομοκτόνου θα χρειαστείτε 1 φλυτζάνι φύλλα ντομάτας ή κατιφέ ή ένα μικρό κρεμμύδι.


Επιπλέον
Συνταγή

¶¶Είναι βασισμένη στη κόκκινη καυτερή πιπεριά, το σκόρδο, και το σαπούνι που τα μουσκεύουμε σε καυτό νερό και τα στραγγιζουμε. Μετά βάζουμε το υγρό σε ένα μικρό πλαστικό ψεκαστήρι και το ψεκάζουμε στα φυτά. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ένα πλήθος ελαίων αρωματοθεραπείας βασισμένων στα παράσιτα που θέλετε να καταπολεμήσετε.



1 comment:

Παντέλος K. said...

Γεια χαρά
Βρήκα τη σελίδα πολύ ενδιαφέρουσα, και θα ήθελα να δώσω τα συγχαρητήρια μου.
Έχω τοποθετήσει σύνδεσμο και στο δικο μου blog
θα ήθελα αν υπάρχει λίγος χρόνος , να ρίξετε μια ματια σε κάτι καινούριο ... που προσπαθούμε
http://homepages.pathfinder.gr/AAnet
και http://just-human-net.pblogs.gr
Και ... να μας πείτε τη γνώμη σας
Ευχαριστούμε...

pantelos@pathfinder.gr