15 March 2007


Ανανεώσιμη ενέργεια από τα θαλάσσια κύματα


Εδώ και 10 χρόνια στο νησί Islay (Ίλα) της Σκωτίας εκμεταλλεύονται τα θαλάσσια κύματα για τη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.


Η αρχή έγινε με μια πρωτότυπη γεννήτρια
Limpet (Land Installed Marine Powered Energy Transformer- Μετατροπέας Ενέργειας Εγκατεστημένος στη Στεριά και κινούμενος από τη Θάλασσα) των 75 Κιλοβάτ που παράγει ηλεκτρισμό καθώς τα κύματα του ωκεανού χτυπούν στη στεριά.


Από το 2000 μια δεύτερη γεννήτρια
Limpet των 500 Κιλοβάτ εγκαταστάθηκε ξεκινώντας έτσι την εμπορική εφαρμογή παραγωγής ενέργειας από τα κύματα και η οποία στέλνει την ανανεώσιμη της ενέργεια στο δίκτυο του νησιού.


Η παραγόμενη ενέργεια είναι αρκετή για περίπου 300 σπίτια και επίσης τροφοδοτεί το ηλεκτρικό λεωφορείο του νησιού.(
Islay Wave Bus)


Ο τρόπος που λειτουργεί η γεννήτρια είναι ο εξής:


τα κύματα εισέρχονται σε ένα στεγανό θάλαμο από μπετόν που καταλήγει σε μια οπή στην οποία είναι εγκατεστημένη μια τουρμπίνα συνδεμένη με τη γεννήτρια. Ο αέρας που υπάρχει μέσα στο στεγανό θάλαμο με τη βοήθεια των κυμάτων πιέζεται ή ρουφιέται προς τα πτερύγια της τουρμπίνας και τα περιστρέφει, παράγοντας κατ’αυτό το τρόπο ηλεκτρισμό.


Οι τρόποι εκμετάλλευσης της ενέργειας των κυμάτων είναι πολλοί και ήδη βρίσκονται στα σκαριά ανάλογες προσπάθειες εκμετάλλευσης της.


Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ενέργειας λέει ότι οι ωκεανοί μπορούν να προμηθεύσουν πάνω από 2 φορές την ενέργεια που καταναλώνει ο κόσμος σήμερα.


Μήπως και τα δικά μας νησιά θα πρέπει να ξεκινήσουν κάτι ανάλογο;


Ειδικά σε κάποιες ακτές που τις χτυπούν αλύπητα τα μανιασμένα κύματα του βοριά;



No comments: