11 March 2007


1 χρόνος «Ζήσε βιώσιμα»


Σήμερα κλείνει ο πρώτος χρόνος του «Ζήσε βιώσιμα» με πάνω από 100 δημοσιεύσεις και 11.000 επισκέψεις. Τολμώ να πω ότι δεδομένης της θεματολογίας του μπλογκ αυτό είναι επιτυχία και αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι ο αναγνώστης εκτιμά την ουσιαστική πληροφόρηση για θέματα ζωτικής σημασίας.


Στο διάστημα που μεσολάβησε το «Ζήσε βιώσιμα» προσπάθησε μέσα από την έρευνα να εντοπίσει και να αποκαλύψει τις πλευρές του σημερινού τρόπου ζωής που είναι αδιέξοδες και αποσταθεροποιητικές για τη περαιτέρω πορεία του πλανήτη και ταυτόχρονα να ανοίξει ένα παράθυρο σε ένα άλλο μοντέλο ζωής με βιωσιμότητα και αειφορία ως εγγυητές της οικολογικής ακεραιότητας της Γης.


Στα πλαίσια αυτά παρουσιάστηκαν κάποιες βασικές ιδέες όπως του ηθικού καταναλωτισμού, της εθελοντικής απλότητας, και της αρμονικής συμβίωσης με την απέραντη βιοποικιλότητα που μας περιβάλλει.


Έγινε προσπάθεια να συνειδητοποιηθεί ο ατομικός μας αντίκτυπος στον υπόλοιπο πλανήτη μέσω του οικολογικού μας αποτυπώματος.


Ακόμα παρουσιάστηκαν πτυχές ενός εναλλακτικού τρόπου ζωής που αναβιώνει βιώσιμες και αειφόρες πρακτικές όπως τα οικολογικά χωριά, οι ήπιες μορφές ενέργειας, η βιολογική καλλιέργεια και η περμακουλτούρα, η βετζετέριαν διατροφή, και η ολιστική ιατρική.


Το «Ζήσε βιώσιμα» είναι αισιόδοξο και πιστεύει ότι η κρισιμότητα της συγκυρίας που ζούμε μπορεί να ξεπεραστεί από σήμερα κιόλας, εφόσον αντιληφθούμε ότι είναι εφικτό να ζήσουμε τον εναλλακτικό κόσμο που ονειρευόμαστε.


Αρκεί να κάνουμε το πρώτο βήμα, όποιο και νάναι αυτό, από το να χρησιμοποιούμε π.χ. λιγότερο το αυτοκίνητο και το να γίνουμε πιο ολιγαρκείς μέχρι π.χ. να καλλιεργούμε τη δική μας βιολογική τροφή και μετά τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν φυσικά.


Το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι διαβάζουν αυτά που έχω γράψει ή μεταφράσει είναι πολύ ενθαρρυντικό και με επιφορτίζει με την ευθύνη να εμβαθύνω κι άλλο στα συγκεκριμένα θέματα.


Φιλοδοξία του μπλογκ είναι να παρακολουθεί συνεχώς και να μεταφέρει τις φιλοσοφικές αναζητήσεις, τις ζυμώσεις και τις πρακτικές προσπάθειες που συντελούνται στο πλανήτη για τη μετάβαση μας στον εναλλακτικό τρόπο ζωής που οραματιζόμαστε.


Για περισσότερη αειφορία λοιπόν μείνετε συντονισμένοι στο «Ζήσε βιώσιμα»!


3 comments:

fidaki said...

Χρόνια πολλά !!!
Να τα εκατοστήσει το μπλογκ !!!

ecoChris said...

Σ'ευχαριστώ πολύ!
Νάσαι καλά!

foxy vegan said...

Εύχομαι και εις ανώτερα!!!