11 September 2006

ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ

Worldwatch Institute

http://www.worldwatch.org/node/4234




Η χρήση φυτοφαρμάκων έχει ανέβει εντυπωσιακά παγκοσμίως από τα 0,49 χιλιόγραμμα ανά εκτάριο(10 στρέμματα) το 1961 στα 2 χιλιόγραμμα το 2004.

Η αύξηση αποδίδεται κυρίως στην αυξανόμενη χρήση ζιζανιοκτόνων της Κίνας στις γενετικά τροποποιημένες συγκομιδές.

Στη Γερμανία, όπου ο ευρωπαϊκός κλάδος του Δικτύου Δράσης εναντίον των Φυτοφαρμάκων (Pesticide Action Network http://www.pan-uk.org/) εργάζεται για τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων των οποίων τα ποσοστά εφαρμογής έχουν παραμείνει σχετικά σταθερά από το 1994.

Εν τω μεταξύ, οι παγκόσμιες εξαγωγές φυτοφαρμάκων έφθασαν τα 15,9 δισεκατομμύρια δολλάρια το 2004, ένα νέο υψηλό στις πωλήσεις για αυτό το τμήμα της παγκόσμιας χημικής βιομηχανίας.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως πάσχουν από σοβαρή δηλητηρίαση από φυτοφάρμακα.

Οι χημικές ουσίες στα φυτοφάρμακα μπορούν επίσης να μολύνουν το πόσιμο νερό όταν φύγουν από τα χωράφια των αγροτών.

Είναι μεταξύ των συνθετικών χημικών ουσιών που βρίσκονται τώρα σε απαράδεκτα επίπεδα στους οργανισμούς των ανθρώπων παγκοσμίως και που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, γεννετικές ατέλειες, και ζημία στο νευρικό σύστημα.



Η Σουηδία, η Νορβηγία, και η Δανία εφαρμόζουν φόρους στα φυτοφάρμακα ως ένα τρόπο να εγείρουν τη συνειδητοποίηση για τέτοια προβλήματα και εξετάζουν νομοθετικές μεταρρυθμίσεις για να μειώσουν τη χρήση.

Η Σουηδία έχει περικόψει τη χρήση φυτοφαρμάκων κατά 68 τοις εκατό κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 12 ετών, κάτι που έχει βοηθήσει να μειώσει τις τυχαίες δηλητηριάσεις κατά 77 τοις εκατό.

No comments: