08 April 2016

Το κίνημα για την κατάργηση του glyphosate αναπτύσσεταιΗ δημόσια πίεση ενάντια στη ζιζανιοκτόνο ουσία glyphosate στις χώρες της Ευρώπης υπήρξε έντονη, με σχεδόν 1,5 εκατομμύρια ανθρώπων να ζητούν από τον επίτροπο για την υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων της ΕΕ Vytenis Andriukaitis την απαγόρευση της ουσίας.

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Ασφάλειας Τροφίμων και Δημόσιας Υγείας (ENVI) εξέφρασε επίσημα αντιρρήσεις στην εκ νέου έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του ζιζανιοκτόνου glyphosate. Η πλειοψηφία των μελών του ENVI υποστήριξε τη μη έγκριση (36 υπέρ, 6 κατά και 18 αποχές) στην ψηφοφορία της Τρίτης 8 Μαρτίου. Ο ENVI δήλωσε: «Εφ 'όσον παραμένουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την πρόκληση καρκινογένεσης και διαταραχών του ενδοκρινικού συστήματος από το glyphosate, το οποίο χρησιμοποιείται σε εκατοντάδες εφαρμογές σε αγροκτήματα, στη δασοκομία, στις πόλεις και σε κήπους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα πρέπει να ανανεώσει την άδεια λειτουργίας του. Αντ 'αυτού, θα πρέπει να αναθέσει ανεξάρτητη επανεξέταση και να αποκαλύψουν όλα τα επιστημονικά στοιχεία που χρησιμοποίησε η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) για να αξιολογήσει το glyphosate.» Το μη δεσμευτικό ψήφισμα καλεί την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ να υποβάλει νέο σχέδιο. Οι ευρωβουλευτές θέλουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η EFSA να «δημοσιοποιήσουν άμεσα όλα τα επιστημονικά στοιχεία που ήταν η βάση για τη θετική ταξινόμηση του glyphosate και την προτεινόμενη επανέγκριση, λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο δημόσιο ενδιαφέρον για τη γνωστοποίηση». 

Η ΕΕ, μπροστά στο κίνδυνο να αντιμετωπίσει μια πιθανή ήττα, ανέβαλε τη δεύτερη ψηφοφορία του Μαρτίου. Η πρόταση ψηφίσματος θα τεθεί σε ψηφοφορία στις 11-14 Απριλίου στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Οι εθνικοί εμπειρογνώμονες της μόνιμης επιτροπής για τα φυτά, τα ζώα, τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (Τμήμα Φυτοφαρμακευτικών) θα ψηφίσουν την έγκριση ή την απόρριψη της πρότασης της Επιτροπής, με ειδική πλειοψηφία, το Μάιο. Αν δεν υπάρξει τέτοια πλειοψηφία, θα αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν). Χρειάζονται μια απόφαση πριν από το τέλος του Ιουνίου που λήγει η άδεια του glyphosate. Η ημερομηνία του Ιουνίου είναι ήδη παράνομη επέκταση από την EFSA από την αρχική λήξη τον Δεκέμβριο του 2015. 

Αλλά, όπως επανέλαβε πρόσφατα το IARC (Ινστιτούτο έρευνας για τον καρκίνο) της ΠΟΥ, η απόδειξη είναι ότι η ουσία glyphosate προκαλεί καρκίνο. Στο μεταξύ το μέγεθος της κρίσης γίνεται όλο και πιο εμφανές, όπως η πιο πρόσφατη μελέτη της έκθεσης για το glyphosate η οποία διαπίστωσε ότι πάνω από το 99% των Γερμανών έχουν κατάλοιπα glyphosate στα ούρα τους. «Η έκθεση βρήκε υπόλειμμα glyphosate στα ούρα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 75% της ομάδας στόχου εμφάνιζαν επίπεδα που ήταν 5 φορές υψηλότερα από το νόμιμο όριο του πόσιμου νερού. Ακόμα πιο ανησυχητικά ένα τρίτο του πληθυσμού έδειξε επίπεδα που ήταν μεταξύ 10 και 42 φορές υψηλότερα από ό, τι κανονικά είναι επιτρεπτά.» Τα παιδιά, που είναι πιο ευάλωτα στο γενοτοξικές και ενδοκρινικές διαταραχές του glyphosate, είχαν τα υψηλότερα επίπεδα. Αν λάβουμε υπόψη ότι η Γερμανία δεν έχει καμία καλλιέργεια Roundup Ready και ως εκ τούτου σημαντικά λιγότερη χρήση glyphosate από χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Αυστραλία, μπορούμε να δούμε ότι η επιθετικότητα με την οποία αυτό το τοξικότατο δηλητήριο εισβάλλει στα τρόφιμα μας, στο νερό και στους οργανισμούς έχει φτάσει σε ανυπόφορο επίπεδο.

Παρόλα αυτά, η Επιτροπή (Κομισιόν) προτείνει αυτό το καρκινικό δηλητήριο όχι μόνο να επανεγκριθεί για άλλα 15 χρόνια μέχρι το 2031, αλλά η χρήση του να επεκταθεί. Εν τω μεταξύ, η EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων) είναι ήδη στη διαδικασία του διπλασιασμού σχεδόν του επιτρεπτού επίπεδου "ανοχής" για ανθρώπινη λήψη. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η ΕΕ γνωρίζει από τη δεκαετία του 1980 ότι το glyphosate προκαλεί καρκίνο και γενετικές ανωμαλίες. Και αυτή η συγκάλυψη δεκαετιών τελικά και οριστικά ξεσκεπάστηκε από τον Οργανισμό Καρκίνου του ΠΟΥ το 2015. Δεν υπάρχει πλέον η παραμικρή αμφιβολία, εκ των πραγμάτων, ηθικά ή νομικά: Αυτοί που προωθούν το glyphosate, από τους κατασκευαστές μέχρι τις ρυθμιστικές αρχές, προωθούν ουσιαστικά την εκ προθέσεως πρόκληση καρκίνου σε μαζική κλίμακα.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι αρκετές αλυσίδες λιανικής πώλησης έχουν δεσμευθεί να σταματήσουν την πώληση των προϊόντων με βάση το glyphosate. Αυτές περιλαμβάνουν do-it-yourself καταστήματα στη Γερμανία (Bauhaus, BAUMARKT, Hornbach, Obi και Toom), στην Ελβετία (Coop, Migros), στην Αυστρία (Bauhaus, Bellaflora) και στο Λουξεμβούργο (Cactus, Profi Zentrum). Στην Ολλανδία, τα μεγάλα κέντρα κήπου και DIY καταστήματα έχουν σταματήσει να πωλούν glyphosate, συμπεριλαμβανομένων των Intratuin, Praxis, Groenrijk, Ranzijn και Hornbach. Αρκετές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων του Εδιμβούργου (Σκωτία), της Βαρκελώνης (Ισπανία), του Αμβούργου (Γερμανία), της Ρεν (Γαλλία), Rovereto και του Λιβόρνο (Ιταλία) έχουν υποσχεθεί να απαγορεύσουν ή να καταργήσουν τη χρήση του glyphosate σε δημόσιους χώρους.