11 May 2015

Μελέτη: Θρέφοντας το κόσμο χωρίς ΓΤΟ

Μελέτη που δημοσιεύτηκε από την

Environmental Working Group

στις 31 Μαρτίου 2015
download_pdf
Κατεβάστε τη μελέτη στα αγγλικά κάνοντας κλικ στην εικόνα

Η καλλιέργεια τροφής έχει ένα σημαντικό τίμημα για το περιβάλλον, που θα επιδεινωθεί στη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών, καθώς η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρόκληση να θρέψει έναν αυξανόμενο πληθυσμό.

Οι εταιρείες βιοτεχνολογίας και οι υποστηρικτές της βιομηχανικής γεωργίας υποστηρίζουν ότι οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες (ΓΤΟ) είναι το κλειδί για να «τραφεί ο κόσμος», αλλά πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή η υπόσχεση είναι ανυπόστατη. Εδώ είναι μερικά βασικά στοιχεία:

–   Οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες – κυρίως καλαμπόκι και σόγια – δεν έχουν συνεισφέρει ουσιαστικά στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και χρησιμοποιούνται κυρίως ως ζωοτροφή και ως καύσιμο για τα αυτοκίνητα, και όχι για τους ανθρώπους.

–   Οι μελέτες δείχνουν ότι οι ΓΤ καλλιέργειες στις ΗΠΑ δεν είναι πιο παραγωγικές από τις μη-ΓΤ καλλιέργειες στη Δυτική Ευρώπη.

–   Μια πρόσφατη μελέτη στην Αφρική διαπίστωσε ότι ποικιλίες φυτών που διασταυρώθηκαν για ανθεκτικότητα στην ξηρασία χρησιμοποιώντας παραδοσιακές τεχνικές βελτίωσαν τις αποδόσεις 30 τοις εκατό περισσότερο από όσο οι ΓΤ ποικιλίες.

Αντί να βασιζόμαστε στις κενές ελπίδες των ΓΤ καλλιεργειών, είναι λογικό να εφαρμόσουμε στρατηγικές κοινής λογικής που θα μπορούσαν να αυξήσουν τη παραγωγή τροφίμων με ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Μεταξύ αυτών είναι:

– η χρήση των πόρων (η έξυπνη χρήση λιπασμάτων θα μπορούσε να αυξήσει κατά 30% τις διαθέσιμες θερμίδες)
– η αλλαγή της πολιτικής για τα βιοκαύσιμα (ο τερματισμός των καλλιεργειών ως βιοκαυσίμων θα μπορούσε να αυξήσει κατά 8% τις διαθέσιμες θερμίδες)
– η τροφή που πετιέται (αν πάψουμε να πετάμε τροφή, αυτό θα μπορούσε να αυξήσει κατά 33% τις διαθέσιμες θερμίδες),
– η αλλαγή της διατροφής (αν μειώσουμε τη παγκόσμια κατανάλωση κρέατος στο μισό, αυτό θα μπορούσε να αυξήσει κατά 27% τις διαθέσιμες θερμίδες)

ewg1

Συνολικά, η πιο έξυπνη χρήση των πόρων, η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και διάθεσης πόρων στους μικρούς αγρότες, η αλλαγή πολιτικής για τα βιοκαύσιμα, η μείωση της σπατάλης τροφίμων και η αλλαγή της διατροφής θα μπορούσαν να διπλασιάσουν τη διαθεσιμότητα θερμίδων και να μειώσουν την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την παραγωγή τροφίμων.


ΠΗΓΗ: https://gmfreegreece.wordpress.com