28 March 2011

Απεμπλουτισμένο ουράνιο: ένας παράξενος τρόπος προστασίας των αμάχων Λιβύης

του David Wilson

"[Οι πυραύλοι με μύτες απεμπλουτισμένου ουρανίου] συμβαδίζουν με την περιγραφή μιας βρώμικης βόμβας με κάθε τρόπο ... θα έλεγα ότι είναι το τέλειο όπλο για τη δολοφονία πολλών ανθρώπων." - Marion Falk, χημικός φυσικός , εργαστήριο Lawrence Livermore, στην Καλιφόρνια, ΗΠΑ

Κατά τις πρώτες 24 ώρες της επίθεσης στη Λιβύη, αμερικανικά B-2 έριξαν σαράντα πέντε βόμβες των 2.000-λιβρών. Αυτές οι τεράστιες βόμβες, μαζί με τους πυραύλους Κρουζ που εκτοξεύθηκαν από βρετανικά και γαλλικά αεροπλάνα και πλοία, όλα περιείχαν κεφαλές απεμπλουτισμένου ουρανίου (DU - depleted uranium).

Το DU είναι απόβλητο από τη διαδικασία εμπλουτισμού του μεταλλεύματος ουρανίου. Χρησιμοποιείται στα πυρηνικά όπλα και στους αντιδραστήρες. Επειδή είναι μια πολύ βαριά ουσία, 1,7 φορές πυκνότερη από τον μόλυβδο, εκτιμάται ιδιαίτερα από τους στρατιωτικούς για την ικανότητά της να διατρυπά τεθωρακισμένα οχήματα και κτίρια. Όταν ένα όπλο που έχει στην μύτη του DU χτυπήσει ένα στερεό αντικείμενο, όπως τα πλευρά ενός τανκ, το διαπερνά κατ 'ευθείαν, μετά εκρήγνυται σε ένα φλεγόμενο νέφος αέριων αναθυμιάσεων. Οι αναθυμιάσεις εγκαθίσταται σαν σκόνη, η οποία δεν είναι μόνο δηλητηριώδης, αλλά επίσης ραδιενεργή.

Ένα βλήμα απεμπλουτισμένου ουρανίου καιει στους 10.000 βαθμούς C. Όταν χτυπά ένα στόχο, το 30% κομματιάζεται σε θραύσματα. Το υπόλοιπο 70% εξατμίζεται σε τρία άκρως τοξικά οξείδια, συμπεριλαμβανομένου του οξειδίου του ουρανίου. Αυτή η μαύρη σκόνη παραμένει αιωρούμενη στον αέρα και, σύμφωνα με τις καιρικές συνθήκες, μπορεί να ταξιδέψει σε μεγάλες αποστάσεις. Εάν νομίζετε ότι το Ιράκ και η Λιβύη είναι πολύ μακριά, θυμηθείτε ότι η ακτινοβολία από το Τσερνομπίλ έφθασε στην Ουαλία.

Τα σωματίδια κάτω των 5 micron σε διάμετρο εύκολα εισπνέονται και μπορούν να παραμείνουν στους πνεύμονες ή σε άλλα όργανα για χρόνια. Το συσσωρευμένο εσωτερικά DU μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα νεφρά, καρκίνο των πνευμόνων και των οστών, διαταραχές του δέρματος, ψυχομετρικές διαταραχές, βλάβες χρωμοσωμάτων, σύνδρομα ανεπάρκειας του ανοσοποιητικό και σπάνιες ασθένειες των νεφρών και του εντέρου. Οι έγκυες γυναίκες που εκτίθενται σε απεμπλουτισμένο ουράνιο μπορεί να γεννήσουν παιδιά με γενετικές ανωμαλίες. Μόλις η σκόνη γίνει αναθυμιάσεις, μην περιμένετε το πρόβλημα να φύγει σύντομα. Ως πομπός σωματιδίων άλφα, το απεμπλουτισμένο ουράνιο έχει χρόνο ημίσειας ζωής 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Στην επίθεση «σοκ και δέος» την στο Ιράκ, περισσότερες από 1.500 βόμβες και πύραυλοι έπεσαν στη Βαγδάτη και μόνο. Ο δημοσιογράφος Seymour Hersh έχει υποστηρίξει ότι η Τρίτη Πτέρυγα αεροπορίας ναυτικού των ΗΠΑ έριξε μόνη της πάνω από «πεντακόσιες χιλιάδες τόνους πυρομαχικών". Όλα αυτά με μύτες DU.

Το πρακτορείο ειδήσεων Al Jazeera ανέφερε ότι δυνάμεις εισβολής των ΗΠΑ έριξαν διακόσιους τόνους ραδιενεργών υλικών στα σπίτια, κτίρια, δρόμους και κήπους της Βαγδάτης. Ένας δημοσιογράφος από το Christian Science Monitor πήγε με έναν μετρητή Geiger στα σημεία της πόλης που είχαν υποστεί βαρύ βομβαρδισμό από τα αμερικανικά στρατεύματα. Βρήκε τα επίπεδα ακτινοβολίας 1.000 έως 1.900 φορές μεγαλύτερα από τα κανονικά για κατοικημένες περιοχές. Με έναν πληθυσμό 26 εκατομμυρίων, οι ΗΠΑ έριξαν μια βόμβα ενός τόνου για κάθε 52 ιρακινούς πολίτες ή 40 κιλά εκρηκτικών ανά άτομο.

Ο William Hague έχει πει ότι είμαστε στη Λιβύη "για την προστασία των αμάχων και περιοχών κατοικημένων από πολίτες». Δεν χρειάζεται να κοιτάξουμε πολύ μακριά για το ποιος και τι «προστατεύεται».

Σε αυτό το πρώτο 24ωρο οι «Συμμάχοι» «δαπάνησαν» 100 εκατομμύρια λίρες σε πυρομαχικά με μύτες DU. Η έκθεση ελέγχου όπλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ότι τα κράτη μέλη εξέδωσαν άδειες το 2009 για την πώληση όπλων και οπλικών συστημάτων στη Λιβύη αξίας 293,2 εκατομμυρίων λιρών. Η Βρετανία έδωσε σε επιχειρήσεις όπλων άδειες για την πώληση όπλων στη Λιβύη αξίας 21,7 εκατομμυρίων λιρών και επίσης πληρώθηκε από τον συνταγματάρχη Καντάφι για να στείλει τη SAS να εκπαιδεύσει την 32η Ταξιαρχία του.

Για τα επόμενα 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, θα στοιχηματίσω ότι ο William Hague δεν θα  κάνει διακοπές στη Βόρεια Αφρική.
..................

Γνωρίζουμε ότι τα ραδιενεργά απόβλητα θέλουν ειδικό τρόπο διαχείρισης και φύλαξης και ότι απαγορεύεται η χρήση τους σε πολεμικές επιχειρήσεις. Παρόλα αυτά, εντελώς παράνομα εξαπολύονται εναντίον των πληθυσμών. Ένας πύραυλος κρουζ φέρει περίπου 350 κιλά ουρανίου, οπότε ήδη στην Λιβύη έχουν ριχτεί χιλιάδες τόνοι. Φανταστείτε ότι το ίδιο ακριβώς έγινε και στους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και κατόπιν στο Ιράκ και ότι ο αέρας μεταφέρει αυτό το ραδιενεργό νέφος ουρανίου σε πολύ μακρινές από την εστία ρίψης περιοχές. Και βέβαια πρόκειται για ουράνιο «απεμπλουτισμένο» στα λόγια αλλά όχι την πραγματικότητα.

Επίσης γνωρίζουμε ότι τα πυρηνικά εργοστάσια παράγουν τόνους ραδιενεργών αποβλήτων κάθε χρόνο, τους οποίους έχουν πρόβλημα πως να τους διαχειριστούν ή που να τους αποθηκεύσουν με ασφάλεια – οι γνωστές πλέον πισίνες με ξοδεμένες ράβδους που ακούμε στη Φουκουσίμα.

Εάν τώρα σκεφτούμε ότι όλα τα πυρηνικά εργοστάσια του κόσμου(γύρω στα 450) έχουν πολύ μικρή συνεισφορά στην παραγωγή ενέργειας -παράγουν περίπου το 17% της ηλεκτρικής ενέργειας παγκόσμια, το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να καλυφτεί με άλλους τρόπους ή και  ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ρεύματος – τότε αναδεικνύεται ίσως ο πραγματικός λόγος ύπαρξης των πυρηνικών εργοστασίων ρεύματος: πρόκειται δηλαδή για εργοστάσια που προμηθεύουν με πρώτη ύλη την παραγωγή όπλων: ουράνιο και πλουτώνιο που χρησιμοποιείται στις πυρηνικές βόμβες. Κάθε εργοστάσιο των 1000 MW παράγει κάθε χρόνο περίπου 250 κιλά πλουτωνίου. Ενώ μια πυρηνική βόμβα που μπορεί να καταστρέψει μια ολόκληρη πόλη χρειάζεται περίπου 5 κιλά πλουτωνίου.



24 March 2011

Η πανωλεθρία της πυρηνικής κρίσης της Ιαπωνίας και η Ατζέντα αποπληθυσμού

του Ethan Jacobs, J.D.
ΠΗΓΗ: Activist Post
 Photo: Fukushimi Daiichi nuclear plant - Wiki Commons

Είναι πιθανό η ακτινοβολία που εκλύεται από το πυρηνικό εργοστάσιο Daiichi στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας να στοχεύει να αρρωστήσει και να βλάψει τον πληθυσμό της Ιαπωνίας, της Χαβάης και των ΗΠΑ; Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η καταστροφή εντάσσεται  άνετα στο καλά τεκμηριωμένο σχέδιο της παγκοσμιοποίησης να μειώσει σημαντικά τον πληθυσμό του πλανήτη.

Η πυρηνική κρίση της Φουκουσίμα

Μετά από έναν καταστροφικό σεισμό, με αποτέλεσμα το τσουνάμι και την διαρροή των πυρηνικών αντιδραστήρων, η προτεραιότητα της ιαπωνικής κυβέρνησης δεν είναι η διάσωση των ανθρώπινων ζωών και η ανοικοδόμηση των υποδομών της Ιαπωνίας, αλλά μάλλον η διάσωση των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων της Tokyo Electric Power Company (η πυρηνική εγκατάσταση) σε βάρος της υγείας και της ασφάλειας ολόκληρου του Βόρειου Ημισφαιρίου. Είναι πάνω από μια εβδομάδα αφότου εξερράγη ο αντιδραστήρας 3 στη Φουκουσίμα απελευθερώνοντας θανάσιμη ακτινοβολία. Και επίσης, ο αντιδραστήρας 4 είναι γνωστό ότι διαρρέει. Παρ 'όλα αυτά, η ιαπωνική κυβέρνηση εξακολουθεί να μην έχει καλύψει τους αντιδραστήρες με τσιμέντο και άμμο για να σταματήσει την διαρροή ακτινοβολίας, όπως τελικά έγινε στο Τσερνομπίλ. Οι διαρρέοντες αντιδραστήρες θα μπορούσαν να έχουν καλυφθεί και σφραγιστεί μέσα σε λίγες ημέρες, αν όχι ώρες, χρησιμοποιώντας αεροσκάφη για να ρίξουν τόνους άμμου και τσιμέντου όλο το εικοσιτετράωρο. Αντ 'αυτού, η Ιαπωνία συνεχίζει τον επικίνδυνο εξαερισμό του ραδιενεργού αερίου για να ανακουφίσει από μια νέα απότομη αύξηση της πίεσης τους κατεστραμμένους πυρηνικούς αντιδραστήρες της.

Ενώ η αρχική βλάβη του πυρηνικού σταθμού θα μπορούσε να αποδοθεί στο τσουνάμι που κατέστρεψε την Ιαπωνία (ένα φυσικό γεγονός αν υποτεθεί ότι το HAARP ή κάποια άλλη τεχνολογία δεν συμμετείχε), η έλλειψη κυβερνητικής δράσης για την προστασία του κοινού αποδεικνύει ακραία ανικανότητα του Ιάπωνα πρωθυπουργού Naoto Kan , αν όχι κακία.

Σε αντίθεση με την κυβερνητική προπαγάνδα που διαχέεται από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, δεν υπάρχει ασφαλής δόση ακτινοβολίας. Ο Δρ Chris Busby, Επιστημονικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Κίνδυνο της Ακτινοβολίας, αναφέρει ότι η διαρροή ακτινοβολίας από την Φουκουσίμα θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία του λαού της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ. Μετά από ημέρες καθυστέρησης, ο Οργανισμός Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας παραδέχθηκε ότι η καταστροφή ήταν στο επίπεδο 5, η οποία χαρακτηρίζεται ως μια κρίση που προκαλεί «αρκετούς θανάτους από ακτινοβολία» από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ. Όπως γράφει ο Paul Joseph Watson, οι κυβερνήσεις έχουν ιστορία εξαπάτησης του κοινού σε περιόδους κρίσεων: Οι ίδιοι άνθρωποι που μας λένε ότι τα επίπεδα είναι αμελητέα και η ακτινοβολία «αβλαβής», είναι από τους ίδιους οργανισμούς, που μας διαβεβαίωναν ότι η καταστροφή του Τσερνομπίλ σκότωσε μόνο 9.000 ανθρώπους, ενώ στην πραγματικότητα εξέθεσε σε ισχυρή μόλυνση 550 εκατομμύρια Ευρωπαίους, και 150 - 230.000.000 άλλους στο βόρειο ημισφαίριο και οδήγησε σε σχεδόν ένα εκατομμύριο θανάτους.

Η Ιαπωνία ήδη αντιμετωπίζει μια κρίση ασφάλειας τροφίμων, λόγω του ραδιενεργού νέφους. Δοκιμές βρήκαν επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου μέχρι επτά φορές πάνω από το νόμιμο όριο σε δείγματα νωπού γάλακτος, στο σπανάκι και στα φυλλώδη λαχανικά τόσο μακριά από το πυρηνικό εργοστάσιο, όπως στο νομό Τσίμπα, ανατολικά του Τόκιο. Η Καλιφόρνια και οι ΗΠΑ ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ένα παρόμοιο πρόβλημα, καθώς το αεριωθούμενο ρεύμα έχει ήδη μεταφέρει την τοξική ακτινοβολία από την Ιαπωνία πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η ατζέντα μείωσης του πληθυσμού

Αυτή η παρατεταμένη πυρηνική κρίση στη Φουκουσίμα μπορεί να συνδέεται με την ατζέντα μείωσης του πληθυσμού που αναφέρεται στο βιβλίο Ecoscience, στο οποίο συν-συγγραφέας είναι ο κύριος σύμβουλος επιστήμης και τεχνολογίας του Ομπάμα, John P. Holdren, και στο οποίο υποστηρίζει την δημιουργία ενός «πλανητικού συστήματος» που θα χρησιμοποιεί μια "παγκόσμια αστυνομική δύναμη" για την επιβολή ολοκληρωτικών μέτρων ελέγχου του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των εξαναγκαστικών εκτρώσεων, των μαζικών προγραμμάτων στείρωσης που θα πραγματοποιούνται δια μέσου του εφοδιασμού με τρόφιμα και νερό, καθώς και των υποχρεωτικών σωματικών εμφυτευμάτων που θα αποτρέπουν τα ζευγάρια από το να έχουν παιδιά.


Η ατζέντα αποπληθυσμού της παγκοσμιοποίησης έχει μια ιστορία χρήσης της ακτινοβολίας κατά πληθυσμών σε εδάφη με φυσικούς πόρους που πρέπει να κατακτηθούν. Στο άρθρο της με τίτλο «Από την Χιροσίμα στο Ιράκ, 61 χρόνια Πολέμων με ουράνιο», η παγκοσμίου φήμης γεω-επιστήμων, Leuren Moret, γράφει:

Η διεξαγωγή μυστικών πυρηνικών πολέμων από το 1991, μέσω της χρήσης όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου (DU) από τις ΗΠΑ και την Μεγάλη Βρετανία με τους συμμάχους τους, έλαβε χώρα στη Μέση Ανατολή, στην πρώην Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν και στον Λίβανο. Έχει πραγματοποιηθεί για τον προφανή σκοπό της καταστροφής της δημόσιας υγείας και τον ακρωτηριασμό του γενετικού μέλλοντος τεράστιων πληθυσμών σε περιοχές πλούσιες σε πετρέλαιο και / ή με αγωγούς.

Ο σαρωτικός βομβαρδισμός ολόκληρων περιοχών με όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου στο Ιράκ, στη Γιουγκοσλαβία και στο Αφγανιστάν έχει εγγυηθεί την μόνιμη ραδιενεργό μόλυνση του εδάφους. Η πρόσφατη ανακάλυψη ότι οι αμερικανικές βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου που ρίχτηκαν από το Ισραήλ στο Λίβανο το 2006 περιείχαν εμπλουτισμένο ουράνιο, δείχνει συγκαλυμμένη δοκιμή της τέταρτης γενιάς πυρηνικών όπλων.

Ίσως οι ακάλυπτοι διαρρέοντες αντιδραστήρες της Φουκουσίμα να χρησιμοποιούνται για να μειώσουν τον πληθυσμό της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ και της Ευρώπης, με έναν τρόπο που επιτρέπει την αληθοφανή άρνηση της υπαιτιότητας.

Συμπέρασμα

Σε λίγα χρόνια από τώρα οι άνθρωποι στο βόρειο ημισφαίριο κατά πάσα πιθανότητα θα βιώσουν αυξημένα ποσοστά καρκίνου, γενετικές ανωμαλίες, και άλλα θέματα υγείας που θα έχουν πυροδοτηθεί από την διαρροή ραδιενέργειας στη Fukushima. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα συνδέσουν τις τελείες ως προς την αιτία της ασθένειας τους. Και, ακόμη και αν το κάνουν, θα έχουν πρόβλημα στο να αποδειξουν τη σύνδεση και να λάβουν αποζημίωση για τις βλάβες τους.

Ο Πρωθυπουργός Kan και ο Μπαράκ Ομπάμα έχουν για άλλη μια φορά αποκαλυφθεί ως ανίσχυρες μαριονέτες της παγκόσμιας ελίτ. Αντί να θάψουν το εργοστάσιο της Φουκουσίμα βαθιά στην άμμο και στο τσιμέντο για την προστασία του κοινού, επιτρέπουν στην τοξική ακτινοβολία να συνεχίζει να διαρρέει, κάτι που ενδεχομένως μπορεί να προκαλέσει εκατομμύρια βλαβών και μια μολυσμένη παροχή τροφίμων. Ποιος νοιάζεται αν εκατομμύρια ζωές τίθενται σε κίνδυνο και οι εργαζόμενοι που προσπαθούν να σταματήσουν την τήξη στη Φουκουσίμα υπογράφουν τα πιστοποιητικά του θανάτου τους; Το σημαντικό είναι τελικά να σωθούν οι αντιδραστήρες και να επαναλειτουργήσουν ώστε να παράγουν περαιτέρω κέρδη για την εταιρία Tokyo Electric Power Company. Μπίζνες όπως πάντα στη Νέα Παγκόσμια Τάξη.

Ο λαός της Ιαπωνίας και όλων εκείνων που πλήττονται πρέπει να θέσουν τα κυβερνητικά στελέχη τους, και τους χειριστές τους από την παγκόσμια ελίτ, υπεύθυνους για την αποτυχία να σφραγίσουν τους αντιδραστήρες.


Ο Ethan Jacobs, JD είναι δικηγόρος στην Καλιφόρνια με πτυχίο στις Πολιτικές Επιστήμες. Το πάθος του είναι η έρευνα και το γράψιμο πάνω σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, ελπίζοντας στην ευαισθητοποίηση του κοινού.
......................

Πράγματι στην Φουκουσίμα ενώ έχουμε όχι έναν αλλά τέσσερις προβληματικούς αντιδραστήρες (δηλαδή αναλογικά σαν να έχουμε 4 Τσερνομπίλ) δεν ενεργούν για να σταματήσουν άμεσα την διαρροή ραδιενέργειας αλλά προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα περιουσιακά στοιχεία της ιδιωτικής εταιρίας, εξαπατώντας προκλητικά ολόκληρη την ανθρωπότητα ότι δεν υπάρχει κίνδυνος. Και ίσως ο βασικός λόγος που έγινε εσπευσμένα η νεοταξική επιδρομή στην Λιβύη είναι για να κουκουλωθεί η Φουκουσίμα. Ήδη έχει υποβαθμιστεί σαν είδηση και ελάχιστα πλέον αναφέρεται, ενώ ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και θα είναι εδώ για δεκαετίες με αποτέλεσμα πάρα πολλοί να υποστούμε τις συνέπειες που αναφέρονται στο άρθρο.

17 March 2011

Τι θα προκαλέσει την επόμενη Φουκουσίμα;

του John Vidal
ΠΗΓΗ: The Guardian

Μια ανάξια της εμπιστοσύνης πυρηνική βιομηχανία, ανεπαρκώς ελεγχόμενη, οδηγεί τον κόσμο σε όλο και μεγαλύτερο κίνδυνο

Photograph: Daisuke Tomita/AP

Η φουριόζα πυρηνική βιομηχανία βρίσκεται σε βαθύ σοκ. Καθώς αυτή και η μαζορέτα της, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, ετοιμάζονταν να εορτάσουν την 25η επετείο τον επόμενο μήνα από το ατύχημα του Τσερνομπίλ με μια σειρά από αυτο-συγχαρητήριες δηλώσεις σχετικά με το ξημέρωμα μιας ασφαλούς εποχής καθαρής ατομικής ενέργειας, μια σειρά από καταστροφικά, αλλά εντελώς εφικτό να αποφευχθούν ατυχήματα λαμβάνουν χώρα σε όχι ένα αλλά τρεις αντιδραστήρες σε μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου. Η Φουκουσίμα δεν είναι ένας σάπιος παλιός σταθμός σε ένα αποτυχημένο κράτος, επανδρωμένος με μισο-εκπαιδευμένα παιδιά, αλλά υποτίθεται ότι είναι ένας από τους ασφαλέστερους σταθμούς σε μία από τις πιο ευαισθητοποιημένες με την ασφάλεια χώρες με τους καλύτερους μηχανικούς και τεχνολόγους του κόσμου.

Το Τσερνομπίλ εξερράγη όχι επειδή ο αντιδραστήρας δεν λειτούργησε σωστά, αλλά επειδή βγήκε εκτός ελέγχου μια κακοσχεδιασμένη δοκιμή για να δουν για πόσο καιρό θα μπορούσε να λειτουργήσει ο εξοπλισμός ασφαλείας μετά τον τερματισμό λειτουργίας του αντιδρασήρα. Το ίδιο, επίσης, στην Ιαπωνία, δεν ήταν το πυρηνικό κομμάτι του σταθμού που πήγε στραβά, αλλά η συμβατική τεχνολογία. Οι αντλίες δεν λειτούργησαν, διότι η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος μειώθηκε και η εφεδρική υποστήριξη δεν ήταν εκεί, επειδή κανείς δεν είχε σκεφτεί ότι αυτό που συνέβη ήταν δυνατό.

Παρόλο που η Ιαπωνία είχε προειδοποιηθεί πολλές φορές ότι ίσως το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο για την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού ήταν στις ακτές της, κανείς δεν είχε λάβει υπόψη την επίδραση του διπλού χτυπήματος ενός τσουνάμι και ενός σεισμού στην συμβατική τεχνολογία. Είναι εύκολο να είσαι σοφός μετά το γεγονός, αλλά η ανάκριση σίγουρα θα δείξει ότι το ατύχημα δεν προκλήθηκε από μια απρόβλεπτη φυσική καταστροφή, αλλά από μια σειρά άκρως προβλέψιμες κακές εκτιμήσεις από τις ανθρώπινες ελεγκτικές αρχές.

Το ερώτημα τώρα είναι εάν η βιομηχανία μπορεί να τυγχάνει εμπιστοσύνης οπουδήποτε. Αν αυτή η βιομηχανία ήταν μια εταιρεία, οι μέτοχοι της θα την είχαν εγκαταλείψει από χρόνια. Σε μόλις μια γενιά αυτή η βιομηχανία έχει σκοτώσει, τραυματίσει ή επιδεινώσει τις ζωές πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων και έχει μολύνει με απόβλητα εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα της γης. Στο διάστημα αυτό έχει επιχορηγηθεί με ποσά τρισεκατομμυρίων δολαρίων και θα κοστίσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια περισσότερα για τον καθαρισμό και την αποθήκευση της ακαταστασίας που έχει προκαλέσει και των αποβλήτων που έχει δημιουργήσει. Είχε τρεις καταστροφικές αποτυχίες τώρα σε 25 χρόνια και δεκάδες παραπάνω που πέρασαν ξυριστά. Η δράση της έχει σημανθεί σε όλο τον κόσμο από ψευδολογία, συγκαλύψεις, μυστικότητα και οικονομική ανικανότητα.

Δυστυχώς, το μέλλον φαίνεται χειρότερο. Ο κόσμος έχει μια γενιά αντιδραστήρων οι οποίοι φθάνουν στο τέλος των ημερών τους και πολιτικούς οι οποίοι θέτουν έντονη πίεση στις ρυθμιστικές αρχές να επεκτείνουν τη χρήση τους πολύ πιο πέρα ​​από την σχεδιασμένη ζωή τους. Σε παγκόσμιο επίπεδο σχεδιάζουμε να διπλασιαστεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια στα επόμενα 20 χρόνια, αλλά δεν έχουμε αρκετά έμπειρους μηχανικούς για να λειτουργήσουν τους ολοένα και μεγαλύτερους σταθμούς. Έχουμε ιδιωτικές εταιρείες που πλασάρουν νέα σχέδια που λέγεται ότι είναι ασφαλέστερα, αλλά τα οποία δεν έχουν ακόμη αποδειχθεί, και έχουμε 10 νέες χώρες που προτίθενται να μπουν στην πυρηνική ενέργεια μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Η κατάσταση χειροτερεύει. Περισσότεροι από 100 αντιδραστήρες του κόσμου ήδη βρίσκονται σε περιοχές με υψηλή σεισμική δραστηριότητα και πολλοί από τους 350 νέους σταθμούς προγραμματίζονται για το εξαιρετικά ασταθές χείλος του Ειρηνικού όπου οι σεισμοί, τα τσουνάμι και άλλες φυσικές καταστροφές είναι βέβαιο ότι θα συμβούν. Κι εμείς ακόμα δεν έχουμε διευθετήσει το πώς να αποθηκεύουμε τα απόβλητα και, τώρα ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τους σταθμούς από όλες τις πιθανές δυσάρεστες εξελίξεις.

Αυτά που η βιομηχανία και οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να αποδεχθούν είναι οι δύο αμετάβλητοι νόμοι της ζωής – ο νόμος του Μέρφι και ο νόμος των ακούσιων συνεπειών. Αν κάτι είναι δυνατόν να πάει στραβά, τότε, τελικά θα πάει. Μπορεί να είναι δυνατό να αποφευχθούν οι τεχνολογικές αδυναμίες, αλλά είναι αδύνατο να γίνει υπολογισμός για τους άγνωστους αγνώστους.

Την επόμενη φορά η καταστροφή μπορεί να μην έχει καθόλου να κάνει με έναν σεισμό ή ένα τσουνάμι, αλλά να είναι εξαιτίας της τρομοκρατίας, των κλιματικών αλλαγών, ένα μοιραίο λάθος σε ένα ανώνυμο τεχνικό έργο, τη διακίνηση και τη διάδοση του πλουτωνίου ή έναν διαταραγμένο διευθυντή ενός πυρηνικού εργοστασίου. 

Εάν δεν υπήρχαν εναλλακτικές της πυρηνικής ενέργειας για να ανάψει μια λάμπα ή να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, τότε, η βιομηχανία και οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να συγχωρηθούν. Αλλά όταν το διακύβευμα είναι τόσο υψηλό, η κλίμακα είναι τόσο μεγάλη και υπάρχουν 100 άλλοι ασφαλέστεροι τρόποι, φαίνεται καθαρή τρέλα να ακολουθούμε την κατεύθυνση αυτή.
.......................

Το παρόν ιστολόγιο συμφωνεί με την άποψη του αρθρογράφου της Guardian για πλήρη εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας, αυτό όμως δεν υπονοεί την άκριτη και αυτόματη υποστήριξη της λεγόμενης «πράσινης» ενέργειας των αιολικών και φωτοβολταϊκών. Βασική θέση του Ζήσε βιώσιμα είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και μια παραγωγή ενέργειας συμβατή με το οικοσύστημα της Γης και όχι με την άπληστη διάθεση της αγοράς.


10 March 2011

Αγρόκτημα βιολογικής καλλιέργειας για συνταξιούχους

Αγρόκτημα βιολογικής καλλιέργειας το οποίο θα εκμεταλλεύονται περίπου 200 συνταξιούχοι θα λειτουργήσει σε δύο με τρεις μήνες στην Αλεξανδρούπολη.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλης Λαμπάκης, το αγρόκτημα είναι το πρώτο του είδους στην Ελλάδα, τουλάχιστον απ' ότι γνωρίζει. Θα λειτουργήσει σε δύο ακίνητα ιδιοκτησίας του δήμου, συνολικής έκτασης 19.450 τ.μ., ενώ σε κάθε αγρότη θα αντιστοιχεί έκταση 80 με 100 τετραγωνικών μέτρων. Ο δήμος θα διαθέσει τα μηχανήματα, τους σπόρους και την τεχνική γνώση, ενώ στο αγρόκτημα θα είναι εγκατεστημένος γεωπόνος για να παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη.

Οι αγρότες θα προέλθουν από τα ΚΑΠΗ και σε περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι είναι περισσότεροι από 200 θα γίνει κλήρωση. Ο κ. Λαμπάκης επισήμανε ότι οι ηλικιωμένοι θα έχουν τη δυνατότητα να ασκηθούν και θα αυξήσουν το εισόδημα τους κατά 100 ευρώ το μήνα γιατί δεν θα χρειάζεται να αγοράσουν λαχανικά. Το 10% της παραγωγής θα διατίθεται για το παντοπωλείο για τους άπορους που θα δημιουργήσει ο δήμος Αλεξανδρούπολης.

Ο διατελέσας καθηγητής Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Δαουτόπουλος, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο ρόλος του δήμου στις περιπτώσεις δημιουργίας δημοτικών λαχανόκηπων είναι να εξασφαλίζει κάποια έκταση η οποία θα μπορεί να παραχωρείται στους δημότες σημειώνοντας ότι δεν έχει ο καθένας από εμάς τη δυνατότητα να αγοράσει ένα κομμάτι γης για να καλλιεργήσει.

Παράλληλα επισήμανε ότι το κίνητρο για τη δημιουργία ενός τέτοιου λαχανόκηπου δεν είναι απλώς η εξοικονόμηση χρημάτων, αλλά και η ανάγκη για αγνά προϊόντα και άσκηση στην ύπαιθρο.

Πηγή: ΑΠΕ

…………….

Το πρόγραμμα των αστικών κήπων είναι ευρύτατα διαδεδομένο στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Συνήθως οι κατά τόπους δημοτικές αρχές παραχωρούν έναντι συμβολικού ετήσιου μισθώματος μια έκταση περίπου 100 -150 τ.μ. σε όσους το επιθυμούν για να έχουν τον δικό τους λαχανόκηπο (community vegetable garden) βιολογικής καλλιέργειας και να είναι έτσι διατροφικά αυτάρκεις σε κάποιο βαθμό.

Είναι καιρός το μέτρο αυτό να υιοθετηθεί και στην Ελλάδα από όλους τους δήμους της χώρας – (Μπράβο στον δήμο Αλεξανδρούπολης που το ξεκινάει) - όπου βλέπουμε να υπάρχουν ανεκμετάλλευτες εκτάσεις ή χρήσεις γης που δεν είναι οι πλέον αποτελεσματικές ή φιλικές στο περιβάλλον.

Ειδικότερα για την Αττική, δημόσια γη όπως πρώην στρατόπεδα αλλά και εκκλησιαστική γη θα μπορούσαν να δοθούν στο κοινό έναντι ενός συμβολικού ενοικίου 50 ευρώ το χρόνο ώστε να προωθηθεί σε μαζική κλίμακα ένα τέτοιο εγχείρημα.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της παραγωγής και του ελέγχου της διατροφής από τους ίδιους τους πολίτες/δημότες είναι ίσως η καλύτερη απάντηση στην επισιτιστική κρίση(αύξηση τιμών, ελλείψεις, και κάθετη πτώση της ποιότητας των τροφίμων, καθώς και νόμοι ασφυκτικού ελέγχου της διατροφής από λίγους) αλλά και στην όποια κρίση γενικότερα.


04 March 2011

Τι έδειξαν οι έλεγχοι στο εμφιαλωμένο νερό

Του Κασσιανού Τζέλη
ΠΗΓΗ: imerisia

Πόσο σίγουροι μπορούμε να είμαστε για την ασφάλεια του εμφιαλωμένου νερού που πίνουμε; Σύμφωνα με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) το 98% των δειγμάτων που ελέγχει είναι απόλυτα ασφαλή.

Ωστόσο ο ΕΦΕΤ έλεγξε μέσα στο 2010 μόνο 162 δείγματα από τα περίπου 1,5 δισεκατομμύριο μπουκάλια που υπολογίζεται ότι διακινούνται στην αγορά. Την ίδια στιγμή, εντύπωση και ανησυχία προκαλεί ανάλυση που πραγματοποίησε και δημοσίευσε το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) το οποίο διαπίστωσε ότι από τα 21 μπουκάλια, ισάριθμων εταιρειών που έλεγξε, τα 8 περιέχουν το καρκινογόνο στοιχείο εξασθενές χρώμιο σε ποσότητες από 3 μγ/λίτρο έως και 30 μγ/λίτρο, ενώ σε 9 βρέθηκαν ψευδομονάδες που είναι επικίνδυνες για την υγεία από 1 ml έως 35 ml.
Ακόμη και αν είναι τυχαίο αυτό το αποτέλεσμα, δείχνει εν πολλοίς τους πλημμελείς ελέγχους στα εμφιαλωμένα νερά και κυρίως ότι η δημόσια υγεία δεν είναι διασφαλισμένη. Στο Γενικό Χημείο του Κράτος οι έλεγχοι δεν ξεπερνούν τα 300 δείγματα το χρόνο, όσα δηλαδή αποστέλλονται προς ανάλυση από το υπουργείο Υγείας και δεν γίνονται δειγματοληψίες στην αγορά, ενώ οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΕΦΕΤ καμία χρονιά δεν ξεπέρασαν τους 300. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε πρόσφατα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής η ηγεσία του ΕΦΕΤ, το 2010 διενήργησε 162 δειγματοληψίες και διαπίστωσε ότι σε 3 εταιρείες υπηρχε σοβαρό πρόβλημα με τους κανόνες υγιεινής κατά τη διαδικασία εμφιάλωσης. Δεν υπάρχει από εκεί και πέρα κανένας έλεγχος στη διακίνηση και την αποθήκευση του εμφιαλωμένου νερού.

Πρόσφατα σε ημερίδα του ΤΕΕ για τη ποιότητα του νερού (βρύσης και εμφιαλωμένων) διαπιστώθηκε ότι η σχετική κοινοτική οδηγία για την προστασία του πόσιμου νερού έχει εφαρμοστεί μερικώς, αφού δεν έχει συσταθεί ακόμη ο φορέας που θα εποπτεύει τους συνεχείς ελέγχους ποιότητας. Το ίδιο πρόβλημα επισημαίνει στην ενημέρωση του προς την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής ο ΕΦΕΤ, ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι και το νερό του δικτύου (βρύσης) πρέπει να τύχει αποδοτικότερων και αποτελεσματικότερων ελέγχων.

Τα Πανεπιστήμια Θράκης και Πατρών, διενέργησαν τμηματικά μελέτες από το 1995 έως το 2003 και από το 2004 έως το 2008. Εξετάστηκαν περίπου 1.700 μπουκάλια νερού που κυκλοφορούν στο εμπόριο και εντοπίστηκαν σε πολλά από αυτά ψευδομονάδες, κολοβακτηρίδια και αποικίες μικροοργανισμών. Για να διατηρείται η ποιότητα του εμφιαλωμένου νερού, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα πρέπει να φυλάσσεται σε σκοτεινό και δροσερό μέρος με θερμοκρασία κάτω από τους 18 βαθμούς Κελσίου. Πόσα όμως από τα μπουκάλια διατηρούνται σε αυτές τις συνθήκες, ειδικά τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες όπου κατά κανόνα τα ψυγεία σε σούπερ μάρκετ, περίπτερα, ταβέρνες κ.λπ. είναι γεμάτα και δεκάδες μπουκάλια μένουν εκτός, προκειμένου να πωληθούν στη συνέχεια;

Στα σούπερ μάρκετ
Σε πολλά σούπερ μάρκετ μάλιστα το εμφιαλωμένο νερό αποθηκεύεται σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος ή δίπλα σε ψυγεία και ψυκτικά μηχανήματα, με αποτέλεσμα το νερό να θερμαίνεται.
Με απλά λόγια, ακόμα και αν οι εταιρείες τηρούν πλήρως τη νομοθεσία, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το νερό που καταναλώνουμε τελικά είναι ασφαλές.

Σε όλη την Ελλάδα αυτή τη στιγμή καταναλώνονται περίπου 1,5 δισεκατομμύρια μπουκάλια το χρόνο, ενώ η αγορά εμφιαλωμένου νερού αυξάνεται με ρυθμούς έως και 15% κάθε χρόνο. Μόνο στα σούπερ μάρκετ διακινούνται ετησίως 65 εκατομμύρια λίτρα νερού. Ποιος είναι ο κίνδυνος της δημόσιας υγείας από την ανυπαρξία ελέγχων; Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που έδωσε στη Βουλή η ηγεσία του ΕΦΕΤ. Σαραντα οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιδημία χολέρας που προκλήθηκε από εμφιαλωμένα νερά το 1974 στην Πορτογαλία!