06 April 2011

Η Ινδία απαγορεύει την εισαγωγή τροφίμων από Ιαπωνία

Με μια κυβερνητική δήλωση η Ινδία αναφέρει ότι «αναστέλλει με άμεση ισχύ" όλες τις εισαγωγές τροφίμων από την Ιαπωνία για τρεις μήνες ή μέχρι «να υπάρξουν αξιόπιστες πληροφορίες ότι ο κίνδυνος της ακτινοβολίας έχει υποχωρήσει σε αποδεκτά όρια».

Η κίνηση από την Ινδία, η οποία εισάγει μικρές ποσότητες φρούτων, λαχανικών και μεταποιημένων τροφίμων, είναι η πρώτη πανεθνική απαγόρευση, ενώ πολλές χώρες όπως η Κίνα, η Σιγκαπούρη και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποκλείσει τρόφιμα που προέρχονται από ορισμένους νομούς της Ιαπωνίας.


Το Kopp Online, το Xander και άλλα μη-αγγλικά πρακτορεία ειδήσεων αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εφαρμόσει μια μυστική εντολή «έκτακτης ανάγκης» χωρίς να ενημερώσει το κοινό και η οποία αυξάνει την ποσότητα της ακτινοβολίας στα τρόφιμα έως και 20 φορές από τα προηγούμενα διατροφικά όρια.

Μέχρι τώρα, επιτρεπόταν κατ 'ανώτατο όριο 600 μπεκερέλ ραδιενέργειας (καίσιο 134 και καίσιο 137) ανά χιλιόγραμμο, αλλά από το περασμένο Σαββατοκύριακο για παράδειγμα το λάδι ή τα φυτά ξαφνικά ανέβηκαν στα 12.500 μπεκερέλ ανά κιλό, πάνω από 20 φορές υψηλότερα. Η αύξηση αυτή καταγράφεται στο έκτακτο διάταγμα 297/2011 στις 27 Μαρτίου που τέθηκε σε ισχύ.

Σύμφωνα με νόμους της ΕΕ, τα όρια ακτινοβολίας μπορούν να αυξηθούν κατά τη διάρκεια μιας πυρηνικής έκτακτης ανάγκης για την αποφυγή έλλειψης τροφίμων.

Αλλά υπάρχει οργή ​​σε όλη την Ευρώπη επειδή αυτή η επείγουσα εντολή δόθηκε ενώ αξιωματούχοι λένε ότι δεν υπάρχει καμία απειλή για την διατροφή.