19 December 2010

Μπορούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα του κόσμου σε έναν κήπο!


Αυτή η μεστή σοφίας φράση και  άποψη ανήκει στον Αυστραλό Geoff Lawton, έναν από τους πλέον καταξιωμένους ακτιβιστές στον χώρο της περμακουλτούρας. Όπως λέει:

«Μπορείτε να τα λύσετε όλα, σε έναν κήπο. Μπορείτε να λύσετε όλα σας τα προβλήματα της ρύπανσης και όλες σας τις ανάγκες εφοδιασμού, σε έναν κήπο. Και οι περισσότεροι σήμερα δεν το ξέρουν αυτό. Και αυτό κάνει τους περισσότερους ανθρώπους πολύ ανασφαλείς.»

Ο
Lawton, ως παράδειγμα, δημιούργησε ένα κήπο περμακουλτούρας (permaculture) 10 στρεμμάτων στο επίπεδο, αλμυρό έδαφος της έρημου 400 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας κοντά στη Νεκρά Θάλασσα στην Ιορδανία, ο οποίος, λέει:

«συνεχίζει να αναπτύσσεται από μόνος του.
Και το εννοώ ότι αναπτύσσεται από μόνος! Δημιουργεί χώμα. Θα συνεχίσουμε να τον μελετάμε. Παρά το γεγονός ότι δεν χρηματοδοτείται καλά, συνεχίζει να παράγει και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από τον τοπικό πληθυσμό ως παράδειγμα.»

Το σχέδιο πρασινισμού της ερήμου ξεκίνησε το 2001 και η πορεία του είναι εντυπωσιακή μέχρι σήμερα παρά την διακοπή της χρηματοδότησης.
 
Το εκπληκτικό παράδειγμα του τι μπορεί να κάνει μητέρα φύση για εμάς, εάν εργαστούμε με ευαισθησία και περίσκεψη μαζί της και με την χλωρίδα της, έχει καταγραφεί σε διάφορα σύντομα ή μεγαλύτερα βίντεο με πιο αντιπροσωπευτικό το «Πρασίνισμα της Ερήμου» - '
Greening the Desert'.