04 October 2010

Η κοινή γνώμη σταμάτησε τα μεταλλαγμένα

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η παλίρροια έχει γυρίσει ενάντια στην εισαγωγή των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών, δήλωσε ο Λόρδος Melchett, πρώην διευθυντικό στέλεχος της Greenpeace και εμπλεκόμενος στην εκστρατεία για τη βιολογική γεωργία.

Πριν από δεκαπέντε χρόνια, πολλές κυβερνήσεις θεωρούσαν ότι οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες και τροφίμα θα γίνονταν ο κανόνας, αλλά αυτό δεν έχει συμβεί λόγω της αύξησης της κοινωνικής αντίστασης σε όλο τον κόσμο, και ούτε θα συμβεί, είπε.

"Αυτή είναι μια περιττή τεχνολογία και πολλοί άνθρωποι στην Ευρώπη μπορεί να αγνοούν το βαθμό αντίστασης στα μεταλλαγμένα σε μέρη όπως η Ινδία και η Κίνα, επειδή καταπίνουν τη γραμμή της βιομηχανίας μεταλλαγμένων ότι δήθεν υποστηρίζεται σε όλη τον κόσμο», είπε. «Πρέπει να πω ότι, εδώ που είμαστε τώρα όσον αφορά τα μεταλλαγμένα μου επιτρέπει να αισθάνομαι πολύ αισιόδοξος."

Μιλώντας στο φόρουμ για τον Αειφόρο Πλανήτη(Sustainable Planet forum) στη Λυών της Γαλλίας, είπε ότι η τεχνολογία γενετικής τροποποίησης, που προωθείται από επιχειρήσεις, όπως η Monsanto, η γιγαντιαία αγρο-βιομηχανία των ΗΠΑ και κατασκευαστής φυτοφαρμάκων, είχε κατορθώσει την αρχική της επιτυχία μόνο "με μυστικότητα", είπε. Πολλές πτυχές της είχαν κρατηθεί μυστικές από τους αγρότες και τους καταναλωτές, αλλά μόλις η επισήμανση των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων άρχισε, η δημόσια στήριξη κατέρρευσε. Ανέφερε την περίπτωση της μεταλλαγμένης ορμόνης αύξησης γάλακτος για βοοειδή της Monsanto.

«Στην Αμερική είναι που μας λένε ότι τα γενετικά τροποποιημένα(GM) είναι μια τεράστια επιτυχία, και όπου όλοι από τους παραγωγούς μέχρι τους καταναλωτές αγαπούν τα GM, αλλά κάτι τέτοιο απλά δεν είναι αλήθεια», είπε. "Αν κάποιος σας το πει αυτό, ρωτήστε τους, που είναι το GM στάρι; Η Monsanto το είχε έτοιμο να ξεκινήσει, αλλά μπλοκαρίστηκε από τους αμερικανούς αγρότες. Ρωτήστε τους, που είναι η GM έκδοση του αλφάλφα, του τέταρτου πιο ευρέως καλλιεργούμενου φυτού στον κόσμο; Οι αμερικανοί αγρότες πήγαν στο δικαστήριο για να σταματήσουν την εμπορευματοποίηση του», δήλωσε στη διάσκεψη, η οποία γίνεται συν-χορηγία της γαλλικής εφημερίδας Libération, της βρετανικής The Independent και της ιταλικής La Repubblica.

Ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ