28 October 2007

Μιά πραγματικά άβολη αλήθεια!




Κατεβάστε τη ταινία σε PDF

14 October 2007


Αμφισβητείται η σκοπιμότητα των ανεμογεννητριών ...



Έντονα αμφισβητείται πλέον η κατασκευή και η λειτουργία ανεμογεννητριών, ως εναλλακτική λύση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα συμπεράσματα που έχουν προκύψει από τη χρονική στιγμή που άρχισαν να λειτουργούν οι πρώτες ανεμογεννήτριες είναι απογοητευτικά και ταυτόχρονα αποκαλυπτικά :


«Η ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΑΣΗΜΑΝΤΗ ΕΝΩ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΗ!»


Από τα γεγονότα που σχετίζονται
με την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών προκύπτει ότι μια ανεξέλεγκτη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος βρίσκεται σε εξέλιξη, με μοναδικό κίνητρο το οικονομικό όφελος επιχειρηματιών, που εκμεταλλευόμενοι τις μεγάλες επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης επωφελούνται της ευνοϊκής γι΄ αυτούς νομοθεσίας. Μερικές από τις επιπτώσεις είναι :

- Η χλωρίδα, η πανίδα, οι ανεξερεύνητες αρχαιολογικές θέσεις, τα παραδοσιακά μονοπάτια, θα χαθούν κάτω από το βάρος των βίαιων επεμβάσεων.

- Οι εκατοντάδες ανεμογεννήτριες,
οι υποσταθμοί, οι γραμμές μεταφοράς θα εξαφανίσουν το κάλλος των φυσικών τοπίων που θα μετατραπούν σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής αιολικής ενέργειας. Επίσης θα φέρουν καίριο πλήγμα στον τουρισμό ( στη Δανία ο τουρισμός έπεσε 40% ), την κτηνοτροφία και σε όλους αυτούς που εργάζονται και ζουν από το δάσος.

- Το μεγαλύτερο αιολικό «πάρκο»
στην Ευρώπη έχει τρεις μόνιμους υπαλλήλους. Επομένως το πρόσχημα για την καταπολέμηση της ανεργίας είναι ψευδές.

- Καταστρέφεται το δάσος
από διαμορφώσεις και διανοίξεις δρόμων.

- Οι εγκαταστάσεις εξυπηρετούν
τα ευκαιριακά συμφέροντα των επιχειρηματιών της αιολικής ενέργειας που σπεύδουν να αξιοποιήσουν τα Ευρωπαϊκά κονδύλια ως νέοι αποικιοκράτες.

- Αυτοί που επιζητούν
την ηρεμία της φύσης και της υπαίθρου, παύουν να επισκέπτονται περιοχές με ανεμογεννήτριες εξαιτίας της οπτικής και ηχητικής ρύπανσης. Αυτό το διαπιστώνει όποιος προσπαθήσει να ζήσει έστω και μια μέρα σε περιοχή δίπλα σε ανεμογεννήτριες,

- Ο ήχος μια ανεμογεννήτριας
είναι ένας θόρυβος διαπεραστικός, χαμηλής συχνότητας γδούπος, κάθε φορά που η έλικα περνά από τον πύργος της. Θυμίζει την αντήχηση του ελικοπτέρου από μακριά.

- Οπτικά μια ανεμογεννήτρια
διακρίνεται από απόσταση 40 χιλιομέτρων μιας και το ύψος της ξεκινά από 65 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και τα 105 μέτρα. Το συνολικό βάρος της κάθε ανεμογεννήτριας είναι ανάλογο με το μέγεθός της και ξεκινάει από 223 τόνους, 264 τόνους, 313 τόνους και φτάνει στους 383 τόνους. Κάθε ανεμογεννήτρια χρειάζεται 100 τ.μ. τσιμέντο και σε βάθος τουλάχιστον 3 μέτρων και για κάθε πυλώνα χρειάζεται να πέσουν 500 περίπου κυβικά μέτρα μπετόν.

- Αρκετές φορές έχει τύχει
να σπάσουν έλικες, που ο καθένας τους ζυγίζει 1,5 τόνο και να εκσφενδονιστούν έως και 400 μέτρα μακριά.

- Επηρεάζουν ψυχολογικά
τον άνθρωπο ακόμη και σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου.

- Ακόμα και αν τοποθετηθούν
25.000 ανεμογεννήτριες οι ρύποι σε διοξείδιο του άνθρακα και διοξείδιο του θείου θα παραμείνουν κατά 99,93%.

- Η τιμή του ρεύματος
που παράγεται από την αιολική ενέργεια, και που φτάνει στο τελικό αποδέκτη, δηλαδή τον καταναλωτή, όχι μόνο δεν είναι μειωμένη, αλλά αυξάνεται από 130% έως 400%, σε σχέση με τις τιμές της συμβατικής ενέργειας.

- Το ζωικό βασίλειο θα υποφέρει.
Οι ανεμογεννήτριες μόνο στην περιοχή της Καλιφόρνιας σκοτώνουν κατά μέσο όρο 200-300 γεράκια, και 40-60 χρυσαετούς ετησίως, ενώ έχει εκτιμηθεί ότι 7.000 αποδημητικά πουλιά το χρόνο σκοτώνονται από αιολικούς στοβιλοκινητήρες στη νότια Καλιφόρνια.

- Το μανιφέστο 100 Γερμανών
καθηγητών και διανοουμένων σχετικά με την αιολική ενέργεια αναφέρει : η ικανότητα παραγωγής ενέργειας από τον άνεμο είναι συγκριτικά χαμηλή. Οι ανεμογεννήτριες με επιφάνεια πτερυγίων ίσων με το μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου, παράγουν μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό της ενέργειας που παράγει ένας συμβατός σταθμός. Έτσι με περισσότερες από 5.000 ανεμογεννήτριες στη Γερμανία, παράγεται λιγότερο από το 1% του απαιτούμενου ηλεκτρισμού. Στη Μ. Βρετανία, θα χρειαζόντουσαν 14.400 ανεμογεννήτριες για να παραχθεί το 4,4% του ηλεκτρικού ρεύματος και 32.700 για να παράγουμε το 10%. Οι δείκτες μόλυνσης είναι παρόμοιοι για τον ίδιο λόγο. Η συνεισφορά της αιολικής ενέργειας προς αποφυγή του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι περίπου 1 έως 2 τοις χιλίοις ! Στατιστικά η αιολική ενέργεια είναι απολύτως ασήμαντη όσον αφορά την συνεισφορά της στη συλλογική παραγωγή ενέργειας και ως εκ τούτου στη μόλυνση του περιβάλλοντος και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

- Ενώ η τεχνολογία αυτή ήταν γνωστή
από πολλά χρόνια, εν τούτοις χρησιμοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια που άρχισαν οι επιδοτήσεις των αιολικών πάρκων. Όπου σταμάτησαν οι επιδοτήσεις έπαυσαν να τις συντηρούν. Αυτό συνέβη στη Σουηδία, Ολλανδία, Γερμανία, Νορβηγία και Καλιφόρνια των ΗΠΑ.


Το όριο ζωής των ανεμογεννητριών δεν ξεπερνά τα 20-25 χρόνια. Αν συνεχιστεί η κατασκευή τους ( που στην ουσία είναι συνέχιση των επιδοτήσεων αφού εκεί αποβλέπουν οι « επενδύσεις » ), αυτό που θα κληροδοτηθεί στις επόμενες γενιές, θα είναι ένα απέραντο νεκροταφείο παλιοσιδηρικών και βουνά φορτωμένα με χιλιάδες τόνους μπετόν και χιλιάδες μέτρα υπόγειων και υπέργειων καλωδιώσεων.


Στη χώρα μας το πρόβλημα τείνει να πάρει δραματική τροπή, με εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε τοποθεσίες μοναδικής ομορφιάς αλλοιώνοντας το περιβάλλον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περιοχή της νοτιοκεντρικής Εύβοιας, όπου ολόκληρα βουνά έχουν καταληφθεί από αιολικά πάρκα. Την ίδια στιγμή γίνονται ορατά και τα σημάδια της εγκατάλειψης σε όσα τμήματα έχει σταματήσει η επιδότηση.

Σε μια περιοχή εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, στην βορειοκεντρική Εύβοια, το Πήλι, οι κάτοικοι με την συνδρομή οργανώσεων και συλλόγων, ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις προκειμένου να αποτρέψουν την επικείμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα βουνά τους. Ταυτόχρονα εκφράζουν την απορία τους, για διάφορες πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει κατά καιρούς στα δάση που βρίσκονται γύρω τους, αλλά και τους φόβους τους για πιθανές νέες που μπορεί να ξεσπάσουν. Και όλα αυτά τη στιγμή που οι εταιρείες αναζητούν εδάφη για να δημιουργήσουν τα αιολικά πάρκα. Αναπόφευκτα είναι τα ερωτηματικά που προκύπτουν...

ΠΗΓΗ: Green-Planet.gr

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το άρθρο αναφέρεται στις τεράστιες, βιομηχανικές ανεμογεννήτριες και όχι στις ανεμογεννήτριες μικρών διαστάσεων που προορίζονται για οικιακή χρήση, στα ιστιοπλοϊκά σκάφη, κλπ.


01 October 2007



Who killed animal rights?


Το animal welfare (η θέση της ευζωίας) είναι κάτι ανάλογο με τα υβριδικά αυτοκίνητα.

Ενώ λόγω περιβάλλοντος και κλίματος θα έπρεπε να είχαμε αυτοκίνητα μηδενικών ρύπων, με εφοδιασμό από ήπιες μορφές ενέργειας, μια τεχνολογία που υπάρχει ήδη, και εφαρμόζεται από χιλιάδες ιδιώτες, ιδιαίτερα στη Καλιφόρνια, όλες οι εταιρείες με φανφάρες και τυμπανοκρουσίες προωθούν ως κορυφαία εξέλιξη της τεχνολογίας τα υβριδικά.

Το κέρδος είναι πολλαπλό γι αυτές.

Πρώτον, είναι ένα πολύ ωραίο άλλοθι για να κερδίσουν χρόνο και να μη φύγουμε από την οικονομία του πετρελαίου, εξέλιξη που προσπαθούν να αποτρέψουν με κάθε μέσο, μέχρι να καεί και η τελευταία σταγόνα πετρελαίου.

Δεύτερον, είναι η τέλεια διαφήμιση και μια πλήρης αντιστροφή της δημόσιας εικόνας τους, γιατι από κύριοι υπεύθυνοι της περιβαλλοντικής και κλιματικής αλλαγής, έχουν καταφέρει να παρουσιάζονται ως οι ευαισθητοποιημένοι, ακούραστοι υπέρμαχοι για το περιβάλλον αυτού του πλανήτη και ως σωτήρες μας.

Αποτέλεσμα: μέσω της διαφημιστικής προπαγάνδας έχει στηθεί το σκηνικό του εντυπωσιασμού και μια πλασματική θετική εικόνα, με τεράστιο όφελος για τις εταιρείες (το 2006 είχαμε αύξηση και το νέο ρεκόρ παραγωγής 64 εκατομμυρίων αυτοκινήτων παγκοσμίως- και μάλιστα συμβατικά) και χωρίς κανένα ουσιαστικό όφελος για το περιβάλλον και το κλίμα.

Την ίδια λογική αντιπροσωπεύει και το animal welfare.

Κύριος σκοπός κι εδώ είναι να διατηρηθεί το status quo στο θέμα των εκτρεφόμενων ζώων άθικτο, και να παραπεμφθεί για όσο περισσότερο χρονικό διάστημα γίνεται το ζήτημα των δικαιωμάτων των ζώων και της κατάργησης της εκμετάλλευσης τους.

Έχει δημιουργηθεί ένα αντίστοιχο επίπεδο εντυπωσιασμού με ωραία λόγια περί ευαισθησίας απέναντι στα ζώα, περί φροντίδας και καλυτέρευσης των συνθηκών, με εξίσου τεράστιο όφελος για το image της κρεατοβιομηχανίας και γαλακτοβιομηχανίας και τις πωλήσεις τους, αλλά με κανένα απολύτως αντίκρυσμα και όφελος για τα ζώα.

Το animal welfare στα πλαίσια του πλήρους εφυσηχασμού και άρα της συμμετοχής των καταναλωτών στο έγκλημα της σφαγής των ζώων μιλάει επίσης για ευσπλαχνικό θάνατο (humane death), άλλο ένα οξύμωρο.

Το animal welfare είναι η συνέχιση της εκμετάλλευσης με «ευσπλαχνικό τρόπο.»

Στον χώρο του animal welfare πέρα από τα κατεστημένα συμφέροντα κινείται και η PETA, η οποία έχει βραβεύσει σχεδιαστές μηχανημάτων σφαγείων και εταιρείες «ευσπλαχνικά εκτρεφόμενων» ζωικών προϊόντων, και προωθεί μή vegan φαστφούντ προϊόντα, όπως τα Burger King και τα veggie burger. Επίσης και ο Singer κινείται στο χώρο του animal welfare, μιας και ποτέ δεν μίλησε για τα δικαιώματα των ζώων.

Και φυσικά όταν αντιπροσωπεύεις το animal welfare ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζεσαι ως η πρωτοπορία και ο απόλυτος υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ζώων, αυτό τελικά προκαλεί τη τεράστια σύγχυση που έχουμε σήμερα στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Η θέση των δικαιωμάτων των ζώων μιλάει για την κατάργηση της ιδιοκτησίας των ζώων και την κατάργηση της εκμετάλλευσης των ζώων από τον άνθρωπο (Abolitionist movement).
http://www.abolitionistapproach.com

Και ο μόνος τρόπος για να γίνει κάτι τέτοιο είναι η υιοθέτηση ενός vegan τρόπου ζωής. Ο βεγκανισμός είναι ο προσωπικός μας τρόπος για να δείξουμε ότι υποστηρίζουμε έμπρακτα την κατάργησης της εκμετάλλευσης των ζώων.

Και είναι εύκολο. Είναι απλά θέμα να πάρουμε πραγματικά σοβαρά τα μη ανθρώπινα ζώα και όχι μόνο να λέμε ότι τα παίρνουμε σοβαρά.

Είναι απλά θέμα να αναγνώρισουμε ότι η οποιαδήποτε ευχαρίστηση ή απόλαυση δεν μπορεί ενδεχομένως να δικαιολογήσει την επιβολή πόνου, μαρτυρίου, και θανάτου σε ένα ζώο.

Γιατι τα ζώα, όπως λέει και το γνωστό σύνθημα, δεν χρειάζονται τις δικαιολογίες μας.


_____________________________________
Ο τίτλος του άρθρου παραπέμπει στο αποκαλυπτικό ντοκυμαντέρ:
Who killed the electric car και σε παλαιότερη αναφορά μου στο συγκεκριμένο ντοκυμαντέρ εδώ.