10 May 2007

Παγκόσμια πείνα και παραγωγή κρέατος
του Scott Hughes


"Τα 2,1 κιλά σιτηρών που ταϊζονται σε μία αγελάδα για να παραχθούν μόλις 45 γραμμάρια βοδινού για ανθρώπινη κατανάλωση αντιπροσωπεύουν την κολοσσιαία σπατάλη των πηγών τροφής στον πλανήτη. Σπατάλη που συνεχίζει να υποβαθμίζει τους ανθρώπους που υποφέρουν από πείνα και κακή διατροφή"
Jim Motavalli (συγγραφέας & εκδότης)


Όταν μελετούνται οι παράγοντες που έχουν συμβάλλει στην παγκόσμια πείνα, πολλοί παραβλέπουν την παραγωγή και κατανάλωση κρέατος. Έγινα ολικός φυτοδίαιτος
(vegan), κυρίως γιατί συνειδητοποίησα πως με τις ίδιες πρώτες ύλες μπορεί κάποιος να παράγει περισσότερα φυτο-βασισμένα γεύματα παρά γεύματα κρέατος.

Όταν μεγαλώνονται ζώα στις φάρμες για ανθρώπινη κατανάλωση, ο παραγωγός κτηνοτρόφος πρέπει να ταϊζει το ζώο με εντατικούς ρυθμούς. Για παράδειγμα, φανταστείτε όλη την ποσότητα τροφής που ένας κτηνοτρόφος ταϊζει ένα γουρούνι πριν το σκοτώσει, και συγκρίνετέ το με την σχετικά μικρή ποσότητα τροφής που παράγει
τελικά αυτό το γουρούνι με τη μορφή του κρέατος.

Αντί η τροφή να δοθεί σε ένα γουρούνι που εκτός των άλλων μεγαλώνει σε άθλιες συνθήκες και καταλήγει στη σφαγή, θα μπορούσε να έχει ταϊσει έναν πεινασμένο άνθρωπο, όπως ένα από τα 16.000 παιδιά που πεθαίνουν κάθε μέρα από υποσιτισμό.

Είναι προφανές πως η παγκόσμια πείνα και οι αιτίες της επεκτείνονται πέρα από την παραγωγή τροφής.
Στην πραγματικότητα, ο πλανήτης διαθέτει επαρκή τροφή για όλους, ακόμη και με τη σημερινή μείωση των αποθεμάτων.

Κανείς δεν υποστηρίζει πως η φυτο-διατροφή (ολική ή μη) πρόκειται να λύσει αυτό το πρόβλημα. Πολιτικά και κοινωνικο-οικονομικά φαινόμενα είναι η αιτία για τον παγκόσμιο υποσιτισμό και την επιδημία φτώχειας, διεφθαρμένες κυβερνήσεις, η κοινωνική ανισότητα και φυσικά ο αιμοβόρος κόσμος του εμπορίου.

Παρ' όλα αυτά, προσωπικά επέλεξα να γίνω ολικός φυτοδίαιτος (vegan), γιατί έχω την προσωπική αρχή να μην χρησιμοποιώ πάνω σε αυτόν τον πλανήτη τίποτα παραπάνω από αυτό που μου αναλογεί.

Για παράδειγμα, αν περπατούσα στην έρημο με μία ομάδα ανθρώπων και φτάναμε σε μία λιμνούλα με καθαρό νερό, θα έπαιρνα μόνο το μερίδιο που μου αναλογούσε.

Δεν είμαι κομμουνιστής. Πιστεύω στο ελεύθερο εμπόριο. Αν δούλευα δύο φορές περισσότερο από ό,τι κάποιος άλλος, και παρήγαγα δύο φορές περισσότερα φρούτα, τότε θα δικαιούμουν δύο φορές περισσότερη τροφή. Θέλω να υπάρχει δικαιοσύνη.

Κατά τη γνώμη μου, ο καθένας αξίζει να καρπώνεται την ανταμοιβή της εργασίας του. Καθένας αξίζει τους καρπούς του κόπου του.

Ωστόσο, όταν μιλούμε για γη, δεν μιλούμε για τους καρπούς της εργασίας μας. Αντίθετα, μιλάμε για κάτι που μας παρέχει η φύση.

Όπως το νερό που θα έβρισκα στην έρημο και δεν θα μου ανήκε, έτσι και η γη ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ, ούτε σ' εμένα, ούτε σ' εσένα ούτε σε κανέναν. Κανείς δεν δούλεψε για να του ανήκει ο πλανήτης, η γη, το χώμα.


Οι τύρρανοι του παρελθόντος συχνά χρησιμοποιούσαν τη διεκδίκηση γης για να δικαιολογήσουν τις αυταρχικές κοινωνικές δομές. Δήλωναν πως η γη τους ανήκει, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν ένα ψευδές οικονομικό σύστημα με εικονική δύναμη και πλούτο.

Αυτό έχει επιβεβαιωθεί ιστορικά. Για παράδειγμα, αυτοί οι τύρρανοι άρπαζαν τη γη και μετά υποχρέωναν τους πολίτες να δουλεύουν στη γη προκειμένου να έχουν το δικαίωμα στην τροφή αλλά και στην κατοικία εκεί.

Ο εκάστοτε 'τσιφλικάς' δεν δούλευε, αφού έβγαζε χρήματα από τη γη, αλλά αυτός ήταν που έτρωγε το καλύτερο φαγητό, κοιμόταν στο καλύτερο κρεβάτι και ζούσε άνετα εκμεταλλευόμενος τους καρπούς της εργασίας άλλων. Έτσι, στην πραγματικότητα, ο 'τσιφλικάς' ήταν ένας κλέφτης και ιδιοκτήτης σκλάβων, αλλά χρησιμοποιώντας την έννοια της ιδιοκτησίας της γης, κατάφερνε να 'μεταμφιέζει' την τυρρανία με μία επίφαση νομιμότητας.

Αυτό το βλέπουμε να συνεχίζεται και σήμερα.

Οι τράπεζες χρεώνουν τους πολίτες, οι οποίοι παίρνουν δάνεια για να αγοράσουν γη. Οι ιδιοκτήτες γης νοικιάζουν το έδαφος στους ανθρώπους. Οι λεγόμενες χώρες του 'τρίτου κόσμου' μαστίζονται από διαφθορά, γιατί μία μικρή ομάδα ανθρώπων που αποτελούν την ανώτερη τάξη έχουν πάρει στα χέρια τους τις φυσικές πηγές, όπως το πετρέλαιο.

Είναι η φτωχή εργατική τάξη σε αυτές τις χώρες που δουλεύει, που συντηρεί και απασχολείται στα εργοστάσια κλπ αλλά είναι οι τεμπέληδες τύρρανοι που έχουν τον πλούτο και τη δύναμη, απλά και μόνο γιατί έχουν χωρίς καμία αμφιβολία τους τίτλους ιδιοκτησίας ενός πράγματος που δεν ανήκει σε κανέναν.


Πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα.

Το να πείσεις κάποιον ότι αυτό το θέμα και όλα τα παρεμφερή περνούν από το χέρι του, πρέπει να πειστεί πως έχει τη δύναμη μέσα από τον τρόπο που ζει. Όταν οι άνθρωποι καταλαβαίνουν πως είναι και οι ίδιοι θύματα αυτής της ψευδαίσθησης, τότε ετοιμάζονται για να τη σταματήσουν.

Νομίζω πως η Lila Watson είχε απόλυτο δίκιο όταν είπε:
" Αν έχεις έρθει εδώ για να με βοηθήσεις, τότε ξοδεύεις το χρόνο σου. Αν όμως έχεις έρθει επειδή η δική σου ελευθερία είναι δεμένη με τη δική μου, τότε έλα να παλέψουμε μαζί".

Όταν συνειδητοποιήσουμε πως αυτά τα προβλήματα μπορούν να μας επηρεάσουν αρνητικά σε προσωπικό επίπεδο και να μας φέρουν στη θέση του θύματος, πρέπει να κατανοήσουμε πως οφείλουμε να κάνουμε βήματα για να τα σταματήσουμε.

Όχι μόνο οφείλουμε να δράσουμε για να σταματήσει η παγκόσμια πείνα και η ανισότητα στη διαχείριση πόρων, αλλά πρέπει να σταματήσουμε και την φευδαίσθηση πως οι φυσικοί πόροι ανήκουν σε κάποιον.

Οι φυσικοί πόροι δεν ανήκουν σε κανέναν.


Όταν αγοράζουμε κρέας, γινόμαστε συνένοχοι σε όλα αυτά τα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα που μας βάζουν στη θέση του θύματος και του θύτη.

Βοηθούμε το πρόβλημα της πείνας και της φτώχειας να γίνει μεγαλύτερο.

Πολύ άνθρωποι που ζουν στη Δύση είναι πρόθυμοι να πληρώνουν περισσότερα χρήματα για να έχουν κρέας παρά για να έχουν την αντίστοιχη ποσότητα τροφής σε λαχανικά.

Χρειάζεται 10 φορές περισσότερη έκταση γης για να τραφεί ένας κρεατοφάγος από ότι ένας φυτοδίαιτος. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει αρκετή γη και πόροι (νερό, ηλεκτρισμός κλπ) για να τραφούν όλοι ως κρεατοφάγοι σύμφωνα με το δυτικό τρόπο ζωής.


Αυτή η γη δεν είναι δική μας : δεν είναι δική σου: ανήκει σε όλους. Γι' αυτό το λόγο αυτή η γη θα έπρεπε να χρησιμοποιείται για να τραφούν όλοι.Και κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν αν μιλούμε για κρεατοφαγικά γεύματα.

Γι' αυτό είμαι vegan. Δεν κρίνω κανέναν που δεν είναι. Δεν θα πετροβολήσω κανέναν, γιατί κι εγώ ο ίδιος ζω σε ένα 'γυάλινο σπίτι'.

Όλοι είμαστε συνένοχοι στο κοινωνικο-οικονομικό σύστημα όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα. Όλοι έχουμε τα μειονεκτήματά μας, και όλοι έχουμε διαφορετικές απόψεις.

Αλλά για να λυθούν τα προβλήματα που βασανίζουν τον πλανήτη μας, τους συνανθρώπους μας και όλα τα πλάσματα που μας συντροφεύουν σε α
υτή τη ζωή, πρέπει να κοιτάξουμε μέσα μας και να δούμε αν μπορούμε να βρουμε τρόπο να αλλάξουμε πρώτα τον εαυτό μας.


Η παρακάτω φράση ανήκει σε έναν ανώνυμο μοναχό :

"Όταν ήμουν νεαρός, ήθελα να αλλάξω τον κόσμο. Διαπίστωσα πως ήταν πολύ δύσκολο, γι' αυτό και προσπάθησα να αλλάξω το λαό της χώρας μου. Όταν κατάλαβα πως δεν μπορούσα, άρχισα να επικεντρώνομαι στην πόλη μου. Ούτε αυτό το μπόρεσα και καθώς μεγάλωνα, προσπαθούσα να αλλάξω την οικογένειά μου. Τώρα που γέρ
ασα, συνειδητοποιώ ότι το μόνο που μπορώ να αλλάξω είναι ο εαυτός μου, και ξαφνικά κατάλαβα πως αν από καιρό προσπαθούσα να κάνω αυτό, θα είχα επίδραση στην οικογένειά μου. Η οικογένειά μου κι εγώ ίσως θα μπορούσαμε να αλλάξουμε την πόλη μας. Αυτό θα είχε αντίκτυπο στη χώρα και πριν το καταλάβουμε θα μπορούσαμε να αλλάξουμε τον κόσμο."


Με αυτό το άρθρο, θέλησα απλά να εξηγήσω γιατί έγινα φυτο-δίαιτος και γιατί η κατανάλωση κρέατος συμβάλλει στην παγκόσμια πείνα. Και τελειώνω με μερικά στατιστικά:

"Το ένα τρίτο (1/3) της παραγωγής σιτηρών σήμερα καταναλώνεται από τα ζώα στις φάρμες" -
International Vegetarian Union (IVU)

"Περισσότερο από το 60% των σιτηρών και της σόγιας που παράγεται στις ΗΠΑ ταϊζεται σε ζώα εντός της χώρας αλλά και στην Ευρώπη, ενώ θα μπορούσαν να ταϊσουν 840 εκατομμύρια πεινασμένους ανθρώπους. Μία μικρή μείωση στην κατανάλωση κρέατος της τάξης του 10% θα μπορούσε να εξασφαλίσει τροφή για 24.000 ανθρώπους που πεθαίνουν κάθε μέρα από ασθένειες και πείνα" -‘
Veggies For Ecology

"Χρειάζονται 100.000 λίτρα νερού για να παράγουν ένα κιλό βοδινού κρέατος, ενώ μόλις 500 λίτρα νερού για να παράγουν ένα κιλό πατάτες. Η έλλειψη νερού είναι ένα τεράστιο παγκόσμιο πρόβλημα"
Compassion In World Farming


ΠΗΓΗ: Hunger and Poverty

No comments: