Πάθος για τον ήλιο
Ειδικά η Γερμανία με την επιθετική πολιτική προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας απορροφά τώρα τη μισή παγκόσμια παραγωγή φωτοβολταικών πάνελ.
Κι εμείς εδώ στη χώρα του φωτός; Θα αγνοήσουμε για πολύ ακόμα αυτό το μοναδικό πλεονέκτημα της ηλιοφάνειας;
Η εγκατάσταση φωτοβολταικών είναι η έμπρακτη απόδειξη φροντίδας για το περιβάλλον, τη ποιότητα του αέρα και το κλίμα.
Αλλά αυτή φροντίδα θέλει και την ανάλογη υποστήριξη σε επιδότηση που στην Ευρώπη μπορεί να φτάσει το 50%, ενώ εδώ δυστυχώς είναι αμελητέα.
Η εξάπλωση και η καθιέρωση του ηλιακού θερμοσίφωνα εδώ και 3 δεκαετίες πρέπει να επαναληφθεί και με τη περίπτωση των φωτοβολταικών πάνελ.
Χρειάζεται όμως τόλμη, ενθάρρυνση και γενναία επιδότηση και το κέρδος θα είναι σίγουρο και πολλαπλό, τόσο σε ενέργεια όσο και σε περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Για να βλέπω λοιπόν τα πάνελ σας!
3 comments:
Επιδοτηση στην Ελλαδα υπαρχει. Και μαλιστα τα ποσα της επιδοτησης ειναι τα ιδια εως λιγο καλυτερα απ' οτι στην Γερμανια.
Δεν υπαρχει ενημερωση, δεν υπαρχει θεληση των πολιτων, δεν υπαρχει γνωση στους μηχανικους, δεν υπαρχει ενδιαφερον στους αρχιτεκτονες. Δεν υπαρχει υποδομη, δεν υπαρχουν τεχνιτες.
Δεν υπαρχουν ευκολιες στις δημοσιες υπηρεσιες.
Αλλα __νομοι__ υπαρχουν.
Δεν υπάρχει Οικο-Λογική κουλτούρα και παιδεία στον πολύ κόσμο.
Ολοσέλιδη διαφήμιση είχε η Τράπεζα Πειραιώς χθες για επιδοτήσεις στα φωτοβολταϊκά.
Πρέπει να γίνει μόδα, δηλαδή να ασχοληθούν οι τηλεοπτικοί μας αστέρες με το ζήτημα ... για να πάρει μπροστά ο πολύς ο κόσμος.
Την επιδότηση των 700 ευρώ ανά κατοικία τη θεωρώ άτολμη και ενδεικτική για το πόσο εκτιμούν τις ΑΠΕ σ'αυτό το τόπο.
Με κόστος 5000 ευρώ ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ και τελικό κόστος 10 ή 15 χιλιάδες ευρώ όταν πρόκειται για 2 ή 3 κιλοβάτ η επιδότηση φαντάζει ως κοροιδία, τη στιγμή που στις ΗΠΑ παίρνουν πάνω από το 50% του κόστους.
Παρόλα αυτά νομίζω ότι τελικά κάποιοι πρέπει να κάνουν την αρχή τοποθετώντας φωτοβολταικά έτσι ώστε να τους μιμηθούν και οι άλλοι, όπως έγινε κάποτε με τους ηλιακούς.
Post a Comment