Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι η λύση στην αλλαγή του κλίματος
Οι σταθμοί πυρηνικής ενέργειας δεν προσφέρουν καμία λύση στην κρίση της αλλαγής του κλίματος.
Πυρηνική ενέργεια: Μια εξέταση των κινδύνων, των επιδράσεων και της βιωσιμότητας διαπιστώνει ότι η πυρηνική ενέργεια, όπως και οι άλλες μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συνδέεται με σοβαρές περιβαλλοντικές επιδράσεις όπως:
- Τη παραγωγή μεγάλων ποσών ραδιενεργών και επιβλαβών αποβλήτων σε κάθε στάδιο της διαδικασίας παραγωγής της πυρηνικής ενέργειας. Αυτά τα απόβλητα θα απαιτούν τη φροντίδα χιλιάδων ετών για λόγους περιβάλλοντος, υγείας, ασφάλειας και φύλαξης.
- Πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων μέσω της εκπομπής ραδιενεργών και τοξικών ρύπων. Τα απόβλητα από τα ορυχεία και τους μύλους ουράνιου έχουν βρεθεί ότι είναι μια τοξική ουσία.
- Εκπομπές στον αέρα ραδιενεργών και επικίνδυνων ρύπων που προκαλούν νέφος και όξινη βροχή, και επιπλέον αέρια του θερμοκηπίου.
Καμία άλλη πηγή ενέργειας δεν συνδυάζει την παραγωγή μιας ευρείας κλίμακας συμβατικών ρύπων και ρευμάτων αποβλήτων - συμπεριλαμβανομένων των βαρέων μετάλλων, αιθαλομίχλης - και προδρόμους της όξινης βροχής και των αερίων του θερμοκηπίου - με την παραγωγή μεγάλων όγκων ραδιενεργών αποβλήτων που θα απαιτούν την φροντίδα και τη διαχείριση για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.
Αυτές οι περιβαλλοντικές προκλήσεις, μαζί με τους κινδύνους ασφάλειας, ατυχήματος και διάδοσης όπλων που δεν υπάρχουν σε οποιαδήποτε άλλη πηγή ενέργειας, θέτουν τη πυρηνική ενέργεια σε μια μοναδική κατηγορία σχετικά με όλες τις άλλες επιλογές ενεργειακού ανεφοδιασμού.
Η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας αντιμετωπίζει πρόσθετες προκλήσεις ως μακροπρόθεσμο ενεργειακό ανεφοδιασμό, συμπεριλαμβανομένου ενός περιορισμένου ανεφοδιασμού καυσίμων και μιας δραματικής αύξησης στις τιμές καυσίμων. Οι παγκόσμιες αξίες του ουράνιου, η πηγή καυσίμων για την πυρηνική ενέργεια, έχουν αυξηθεί περισσότερο από έξι φορές από το 2001.
Στα πλαίσια αυτών των επιδράσεων και κινδύνων, η πυρηνική ενέργεια δεν μπορεί να θεωρηθεί ως βιώσιμη απάντηση στα προβλήματα εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου που συνδέονται με τα ορυκτά καύσιμα (π.χ. άνθρακας) για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Εκτός από το γεγονός ότι η πυρηνική ενέργεια δεν είναι η ίδια μια πηγή ενέργειας χωρίς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, μια μελλοντική πορεία βασισμένη στην πυρηνική ενέργεια θα αντικαθιστούσε απλά ένα πρόβλημα με μια σειρά διαφορετικές, αλλά εξίσου απαράδεκτες επιδράσεις και κινδύνους. Αυτοί καλύπτουν τα πάντα από την αξιοπιστία των εγκαταστάσεων και τη διαχείριση των αποβλήτων έως τη πιθανότητα για καταστροφικά ατυχήματα και το πολλαπλασιασμό των πυρηνικών όπλων.
Η ενεργειακή αποδοτικότητα και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προσφέρουν πολύ ασφαλέστερες, φτηνότερες, πιό αξιόπιστες και πιό βιώσιμες επιλογές για τις ενεργειακές ανάγκες της κοινωνίας, και πρέπει να είναι η εστίαση της μελλοντικής ενεργειακής πορείας του πλανήτη.
4 comments:
Ωραία η επιλογή του θέματος αλλά δεν συμφωνώ ότι από την πυρινική ενέργεια ρυπαίνεται η ατμόσφαιρα. Εκτός από τα ορυχεία ουράνιου και η ακόλουθη επεξεργασία...αλλά και πάλι, παρόμοιο με τα άλλα μη-ανανεώσιμα καύσιμα θα είναι, φαντάζομαι.
Ένα μεγάλο κακό, εκτός από τη μεταχείρηση των αποβλήτων, είναι η υπερθέρμανση του νερού που χρησιμοποιήται για να δροσιστούν οι εγκαταστάσεις. Αυτό το ζεστό νερό, όταν χύνεται στα ποτάμια, και στις μικρές λίμνες, έχει την τάση να εξαφανίζει τα ψάρια και να ενθαρρύνει ταυτόχρονα την απεριόριστη ανάπτυξη της άλγης και βακτηριοειδών ως που πνίγονται τα υδατινά εδάφη.
Τελικά δεν υπάρχει τίποτα θετικό στη πυρηνική ενέργεια.
Είναι αναγχρονιστική σαν μορφή ενέργειας γιατι όχι μόνο δεν είναι καθαρή αλλά υποκαθιστά ένα πρόβλημα με ένα πολύ μεγαλύτερο και άκρως επικινδυνότερο.
Βρήκα ένα ντοκουμαντέρ με θέμα για τα ορυχεία του ουράνιου από την πλευρά των ιθαγενών του Καναδά (που λατρεύουν το περιβάλλον γενικά).
Δείτε το εδώ:
http://www.nfb.ca/enclasse/doclens/visau/index.php?mode=view&filmId=18301&language=english&sort=title#
Κόπηκε...
http://www.nfb.ca/enclasse/doclens/visau
/index.php?mode=view&filmId=18301&language
=english&sort=title#
Post a Comment