Ο αρνητικός αντίκτυπος του καπνού στο περιβάλλον
Από την καλλιέργεια του καπνού μέχρι το πέταμα των αποτσίγαρων και των πακέτων, ολόκληρος ο κύκλος του τσιγάρου επιφέρει βαρύ τίμημα στο περιβάλλον. Αυτό συζητιέται ελάχιστα, γιατι πιθανόν οι οικολογικές επιπτώσεις του καπνού επισκιάζονται από τα καταστροφικά αποτελέσματα του στην ανθρώπινη υγεία. Όμως, αν αυτές οι επιπτώσεις σχετίζονταν με κάποιο άλλο φυτό, αναμφίβολα θα θεωρούνταν σοβαρή αιτία ανησυχίας.
Επιπτώσεις από την καλλιέργεια του καπνού
· Καταστροφή δασών: μετά τη σοδειά τα φύλλα του καπνού χρειάζονται στέγνωμα, το οποίο γίνεται με τη καύση ξύλου για τη δημιουργία θερμού αέρα. Περίπου 200.000 εκτάρια (1 εκτάριο=10 στρέμματα) δάσους καταστρέφονται κάθε χρόνο γι αυτό το σκοπό. Η αποδάσωση συμβαίνει στις αναπτυσσόμενες χώρες και χρειάζονται 19,9 κυβικά μέτρα ξύλου για το στέγνωμα κάθε τόννου καπνού. Επιπλέον, η καύση ξύλου απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο συμβάλλει στη παγκόσμια θέρμανση. Η απώλεια των δέντρων κάνει το έδαφος επιρρεπές στην ερημοποίηση και ακατάλληλο για καλλιέργεια.
· Εντομοκτόνα και ζιζανιοκτόνα: τεράστιες ποσότητες λιπασμάτων και εντομοκτόνων χρησιμοποιούνται στη καλλιέργεια του καπνού τα οποία καταλήγουν στο χώμα και από εκεί στα ποτάμια και στη τροφική αλυσίδα.
· Ο καπνός απαιτεί πολύ περισσότερο νερό: και το νερό εξαντλείται ακόμα περισσότερο καθώς οι καπνοβιομηχανίες συνιστούν το φύτεμα γρήγορων σε ανάπτυξη δέντρων όπως ο ευκάλυπτος (για καυσόξυλα στο στέγνωμα των φύλλων του καπνού) που όμως είναι απαιτητικά σε νερό.
· Εξάντληση και διάβρωση του εδάφους: ο καπνός εξαντλεί υπερβολικά τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους και αυτό με τη σειρά του προκαλλεί τη διάβρωση ειδικά σε λοφώδεις εκτάσεις εδάφους. Μόλις το χώμα χάσει τη γονιμότητα του, οι καπνοβιομηχανίες απλά μεταφέρουν τη καλλιέγεια σε άλλη περιοχή.
· Η ασθένεια του πράσινου καπνού (Green Tobacco Sickness): πέρα από τα φυτοφάρμακα οι εργάτες στις φυτείες καπνού είναι επιρρεπείς στην ασθένεια αυτή, η οποία προκαλείται με την απορρόφηση της νικοτίνης από το δέρμα κατά την επαφή με τα υγρά φύλλα του καπνού.
· Αντίκτυπος στη παραγωγή τροφής: η καλλιέργεια του καπνού σημαίνει ότι λιγότερα εδάφη είναι διαθέσιμα για τη καλλιέργεια τροφής. Εκτιμάται ότι 20 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να τραφούν αν αντί του καπνού καλλιεργούνταν δημητριακά ή άλλα φυτά.
Επιπτώσεις από τη παραγωγή τσιγάρων
· Το 1995, η παγκόσμια καπνοβιομηχανία παρήγαγε 2.262 εκατομμύρια κιλά βιομηχανικών αποβλήτων και 209 εκατομμύρια κιλά χημικών αποβλήτων.
· Ανάμεσα στα πολλά απόβλητα της καπνοβιομηχανίας που θεωρούνται τοξικά, είναι και η νικοτίνη. Περίπου 300 εκατομμύρια κιλά αποβλήτων νικοτίνης παράγονται κάθε χρόνο από τη παγκόσμια καπνοβιομηχανία.
· Εκτεταμένη χρήση χαρτιού: το περιτύλιγμα, η συσκευασία και η διαφήμιση καταστρέφουν περαιτέρω τα δάση. Χρειάζονται 4-5 μετρικοί τόννοι ξυλείας από ένα δάσος για να γίνει 1 μετρικός τόννος χαρτιού. Σύμφωνα με την ίδια τη καπνοβιομηχανία, το περιτύλιγμα και η συσκευασία αποτελούν το 16% της συνολικής χρήσης της σε δασικά προϊόντα. Αν αυτό το νούμερο είναι σωστό, η καπνοβιομηχανία χρησιμοποιεί 50 έως 94 μετρικούς τόννους ξυλείας για κάθε μετρικό τόννο καπνού, που μεταφράζεται σε ένα σύνολο 340 έως 639 εκατομμύρια μετρικούς τόννους ξυλείας το χρόνο.
Επιπτώσεις από τη χρήση του τσιγάρου
· Πάνω από 15 δισεκατομμύρια τσιγάρα καπνίζονται παγκοσμίως κάθε μέρα. Το ποσό του μονοξειδίου του άνθρακα (CO) που προέρχεται από τη καύση του αστρονομικού αυτού αριθμού τσιγάρων ισοδυναμεί με τις αντίστοιχες εκπομπές CO 300.000 αυτοκινήτων.To CO αυξάνει τις συγκεντρώσεις μεθανίου – ένα ισχυρότατο αέριο του φαινομένου του θερμοκηπίου και της παγκόσμιας θέρμανσης – και τελικά οξειδώνεται στο γνωστό εφιάλτη για το περιβάλλον, το διοξείδιο του άνθρακα (CO2).
· Μόλυνση εσωτερικών χώρων: τα τσιγάρα είναι η κύρια αιτία μόλυνσης του αέρα των εσωτερικών χώρων. Το τσιγάρο περιέχει πάνω από 4000 χημικές ουσίες και όταν καίγεται παράγει πολώνιο 210, ένα ραδιενεργό υλικό. Μια μελέτη δείχνει ότι κάποιος που καπνίζει 20 τσιγάρα την ημέρα λαμβάνει ετήσια δόση ακτινοβολίας ίση με 200 περίπου ακτινογραφίες.
· Σκουπίδια: Κάθε μέρα πετιούνται στο περιβάλλον δισεκατομμύρια αποτσίγαρα και εκατομμύρια πακέτα. Σε όλοκληρο το κόσμο, οι παραλίες είναι γεμάτες αποτσίγαρα. Τα φίλτρα των τσιγάρων γίνονται από ένα τύπο πλαστικού και χρειάζονται από 2 έως 25 χρόνια για να βιοδιασπαστούν.
· Κίνδυνος φωτιάς: τα τσιγάρα και τα σπίρτα είναι η πιό συνηθισμένη αιτία ανάφλεξης και οι φωτιές προξενούν τεράστια καταστροφή στα δάση και στη βιοποικιλότητα.
Όταν όλες οι παραπάνω επιπτώσεις υπολογιστούν συνολικά, τότε είναι φανερό ότι η καπνοβιομηχανία είναι ένας βασικός παράγοντας αποδάσωσης, απώλειας της βιοποικιλότητας, διάβρωσης του εδάφους και ατμοσφαιρικής μόλυνσης.
ΠΗΓΗ: WWF
http://www.ash.org.uk/ (factsheet no:22)
http://en.wikipedia.org/wiki/Carbon_monoxide