20 July 2006

Κούβα: Αειφόρος γεωργία και αντίσταση



ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

http://www.cubainsideout.org/environment/organicfarm.shtml

Food First/Institute for Food and Development Policy


http://www.foodfirst.org/cuba


Το βιβλίο συνεκδόθηκε από την
Food First Books και την ACTAF (Κουβανική Ένωση Τεχνικών γεωργίας και δασονομίας) και το CEAS (Κέντρο Μελέτης της Αειφόρου Γεωργίας, Αγροτικό Πανεπιστήμιο της Αβάνας)



Το πρώτο παγκοσμίως εθνικό πείραμα στην αειφόρο(βιώσιμη) γεωργία

Αειφόρος γεωργία και αντίσταση: Ο μετασχηματισμός της παραγωγής τροφίμων στην Κούβα είναι η ιστορία των αξιοπρόσεκτων επιτευγμάτων της Κούβας στη χρήση της αειφόρου γεωργίας, της οργανικής καλλιέργειας, των αστικών κήπων, των μικρότερων αγροκτημάτων, της έλξης με ζώα, και του βιολογικού ελέγχου των παρασίτων για να θρέψουν τη χώρα.



"Για να καταλάβουμε την Κουβανική γεωργική ανάπτυξη πρέπει πρώτα να εξετάσουμε την αφθονία της λεπτομέρειας σε αυτό το βιβλίο. Κατόπιν πρέπει να πάμε πίσω και να κοιτάξουμε για να συλλάβουμε τον αληθινά νέο δρόμο ανάπτυξης που ανοίγει πρωτοποριακά η Κούβα. Και μετά για άλλη μια φορά πρέπει να εστιάσουμε στις λεπτομέρειες, και να δούμε τις διαδικασίες μέσω των οποίων η Κούβα δημιουργεί κάτι αληθινά νέο και αισιόδοξο για όλη την ανθρωπότητα."

–Καθηγητής Richard Levins, Πανεπιστημιακή Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ

Η επιτυχής μετάβαση της Κούβας από τη χημικά-εντατική στην αειφόρο γεωργία απομάκρυνε το νησιωτικό έθνος από το χείλος μιας εθνικής κρίσης τροφίμων που παρουσιάστηκε από την κατάρρευση των εμπορικών σχέσεων του 1990 με την προηγούμενη σοσιαλιστική ομάδα. Αυτή η συναρπαστική περίπτωση καταδεικνύει ότι η οργανική γεωργία θα μπορούσε πραγματικά να λειτουργήσει ως η βάση του γεωργίας ενός ολόκληρου έθνους, καταδεικνύοντας το ψέμα στον συχνά επαναλαμβανόμενο μύθο ότι η "οργανική καλλιέργεια δεν θα μπορούσε ποτέ να θρέψει τον κόσμο," σύμφωνα με μια νέα έκθεση-βιβλίο που παρουσιάστηκε από το Food First /το ίδρυμα για την τροφική και αναπτυξιακή πολιτική, ένα επιστημονικό επιτελείο στην τροφική πολιτική.



Ο μετασχηματισμός της παραγωγής τροφίμων στην Κούβα, έχει γραφτεί κατά ένα μεγάλο μέρος από Κουβανούς εμπειρογνώμονες στη γεωργική παραγωγή, και αντιπροσωπεύει την πρώτη φορά που Κουβανοί παραθέτουν δημόσια τις λεπτομέρειες αυτού του τεράστιου γεωργικού μετασχηματισμού.

Για 30 χρόνια η Κούβα είχε αγκαλιάσει πλήρως τις χημικές με φυτοφάρμακα και λίπασματα εντατικές μεθόδους καλλιέργειας για να ικανοποιήσει τις εσωτερικές ανάγκες τροφίμων και εξαγωγών της. Μετά από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1989, η Κούβα, ένας στόχος οικονομικού αποκλεισμού 40 και πλέον ετών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχασε το μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της και τη δυνατότητά της να εισάγει τρόφιμα και τις χημικές ουσίες και μηχανές για να την καλλιεργήσει χρησιμοποιώντας τη συμβατική τεχνολογία.

"Ξαφνικά $8 δισεκατομμύρια δολλάρια ετησίως εξαφανίστηκαν από το Κουβανικό εμπόριο. Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 75 τοις εκατό, και περιλαμβάναν τα περισσότερα τρόφιμα, ανταλλακτικά, αγροχημικά, και βιομηχανικό εξοπλισμό, "σύμφωνα με τον Δρ. Fernando Funes, ένα κύριο ερευνητή στο βιβλίο. "Απροσδόκητα ένα σύγχρονο" και βιομηχανοποιημένο γεωργικό σύστημα ` έπρεπε να αντιμετωπίσει την πρόκληση της αύξησης στην παραγωγή τροφίμων ενώ ταυτόχρονα να διατηρήσει την παραγωγή για εξαγωγή, και όλα αυτά με περισσότερο από 50 τοις εκατό πτώση στη διαθεσιμότητα [των γεωργικών] εισροών."

Η αειφόρος γεωργία ερευνά το φιλόδοξο πρόγραμμα που έχει δρομολογήσει η Κούβα κατά τη διάρκεια των δέκα ετών μετά από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ένα πρόγραμμα που ταΐσε τον πληθυσμό της χώρας. Μέχρι το 1999 η γεωργική παραγωγή της Κούβας είχε ανακτήσει και σε μερικές περιπτώσεις είχε φθάσει σε ιστορικά επίπεδα. Ενώ τα έπαρχιακά αγροκτήματα και οι αγρότες συνέβαλαν πολύ σε αυτήν την επιτυχία, ένα βασικό συστατικό ήταν η εμφάνιση των αστικών αγροκτημάτων και κήπων ως βασικής πηγής φρέσκων προϊόντων στις πόλεις.



"Στις αρχές της δεκαετίας του '90 μια ισχυρή αστική γεωργία γεννήθηκε στην οποία χιλιάδες άνθρωποι παράγουν τρόφιμα χρησιμοποιώντας οργανικές μεθόδους που βοηθούν στο να παρέχουν τα βασικά τρόφιμα στις αστικές οικογένειες," λέει ο Δρ Funes."Η αποτελεσματικότητα των οργανικών τεχνικών στην αστική κηπουρική έχει καταδειχθεί σαφώς, και είναι εδώ που είμαστε ενδεχομένως πιό κοντά στο ιδανικό της βιώσιμης γεωργίας, που οφείλεται εν μέρει στην απαγόρευση της χρήσης χημικών ουσιών λόγω της εγγύτητας στους πυκνούς ανθρώπινους πληθυσμούς."

No comments: