02 July 2016

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρατείνει την άδεια του glyphosate

ΠΗΓΗ: gmfreegreece.wordpress.com  

Η μη εκλεγμένη Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) επέκτεινε μονομερώς στις 29-6-2016 την άδεια του glyphosate μέχρι το τέλος του 2017 παρά τη Μεγάλη Εξέγερση κατά του συγκεκριμένου χημικού στην Ευρώπη. Προηγήθηκε μια εμμονή από πλευράς Κομισιόν με 3 ψηφοφορίες (14 Απριλίου, 19 Μαΐου και 24 Ιουνίου) όπου η αρχική πρόταση ήταν η 15ετής αδειοδότηση η οποία αργότερα έγινε 7ετής για να καταλήξει τελικά στη πρόταση για 18μηνη παράταση. Και στις 3 ψηφοφορίες τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη αρνήθηκαν να ψηφίσουν την ανανέωση της έγκρισης του πιο χρησιμοποιούμενου ζιζανιοκτόνου στο κόσμο.
campaign against herbicides1
Όμως η σαφής πλειοψηφία υπέρ της απαγόρευσης του glyphosate (η οποία εκφράστηκε είτε με άμεση καταψήφιση είτε με αποχή) εκθλήφθηκε από την Κομισιόν ως αδυναμία λήψης απόφασης και αυτή εντελώς αντιδημοκρατικά προχώρησε στην παράταση προτείνοντας στα κράτη μέλη ορισμένους περιορισμούς στη χρήση του glyphosate οι οποίοι δεν είναι σημαντικοί και περιλαμβάνουν:

– απαγόρευση του βοηθητικού συστατικού POE-tallowamine από τα προϊόντα με βάση το glyphosate. Αλλά αυτό είναι ήδη στη διαδικασία σταδιακής κατάργησης από τους κατασκευαστές τα τελευταία χρόνια και δεν επιφέρει κάποια επίπτωση στη βιομηχανία.

– «υποχρεώσεις για την ενίσχυση του έλεγχου των χρήσεων του glyphosate πριν από τη συγκομιδή». Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι τα κράτη μέλη πρέπει να εξετάσουν πιο προσεκτικά τη χρήση πριν τη συγκομιδή. Η γλώσσα δεν είναι δεσμευτική και δεν απαιτεί συγκεκριμένη δράση.

– να «ελαχιστοποιηθεί» η χρήση σε συγκεκριμένους τομείς (δημόσια πάρκα και παιδικές χαρές). Αυτό δεν σημαίνει «εξάλειψη» ή «απαγόρευση» και μπορεί να ερμηνευθεί ότι επιτρέπεται η συνέχιση της χρήσης.

Υποτίθεται ότι η παράταση δίνεται ώστε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων να εκδώσει γνώμη σχετικά με τους κινδύνους του glyphosate παρά το γεγονός ότι είναι ήδη διαπιστωμένος ο αρνητικός αντίκτυπος αυτού αλλά και γενικά όλων των ζιζανιοκτόνων στο περιβάλλον και στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η Heidi Chow από την Global Justice Now δήλωσε σχετικά:

«Η επέκταση της άδειας του glyphosate για 18 μήνες σημαίνει άλλους 18 μήνες όπου εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι ενός «πιθανώς καρκινογόνου» χημικού θα ψεκαστούν στα πάρκα μας, στα αγροκτήματα μας και στους κήπους μας. Η απόφαση της Κομισιόν είναι ενδεικτική του τρόπου που ενεργεί η ΕΕ: περιφρονεί τους απλούς ανθρώπους στην Ευρώπη και αντ ‘αυτού τάσσεται με τα συμφέροντα των εταιρειών όπως η Monsanto. Ως εκ τούτου γίνεται πλέον κατανοητό γιατί κάποιοι άνθρωποι έχουν ψηφίσει να εγκαταλείψουν την ΕΕ, αφού αισθάνονται ότι είναι ένα αντιδημοκρατικό θεσμικό όργανο.

Όμως παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμη μια πλήρης απαγόρευση του glyphosate, αυτό είναι μια νίκη της δύναμης των πολιτών. Μόλις πριν από λίγους μήνες φαινόταν σίγουρο ότι θα υπάρξει αδειοδότηση του glyphosate για 15 χρόνια χωρίς περιορισμούς και πολλές εταιρείες όπως η Monsanto υπέθεταν ότι αυτό θα προχωρούσε αδιαμφισβήτητα. Αλλά αυτή η απληστία των χημικών εταιρειών δέχθηκε πλήγμα από τη μαζική αντίδραση εκατομμύριων ανθρώπων που υπέγραψαν εκκλήσεις ζητώντας την απαγόρευση.»

Εν κατακλείδι, ανεξάρτητα από την έκβαση αυτής της πολύμηνης διαδικασίας, αυτό που αποκαλύπτεται πια ολοφάνερα στη κοινή γνώμη είναι ο απροκάλυπτα αντιδημοκρατικός ρόλος της Κομισιόν η οποία αποφασίζει ερήμην και εναντίον των ευρωπαίων πολιτών. Αν δεν τερματιστεί άμεσα αυτή η αντιδημοκρατική πρακτική, είναι βέβαιο ότι θα χρησιμοποιηθεί για να μεθοδευτεί τελικά το δέσιμο των Ευρωπαίων στην δρακόντεια συμφωνία TTIP.