19 April 2015

Πρίγκιπες του Γεν: αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ για το ρόλο των κεντρικών τραπεζών


Ο επίλογος του αποκαλυπτικού ντοκιμαντέρ: «Πρίγκιπες του Γεν: Κεντρικές Τράπεζες και ο μετασχηματισμός της οικονομίας» που αναφέρεται στην Eυρωπαϊκή κρίση χρέους και στην Ελλάδα.

Δείτε ολόκληρο το ντοκιμαντέρ εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=p5Ac7ap_MAY


Το ίδιο έργο με τους ίδιους θύτες και τα ίδια θύματα επαναλαμβάνεται ως τραγική και επώδυνη φάρσα μπροστά σε μια ανύποπτη ανθρωπότητα. Αυτό που αποκαλύπτει το ντοκιμαντέρ: «Πρίγκιπες του Γεν: Κεντρικές Τράπεζες και ο μετασχηματισμός της οικονομίας» είναι ότι η ίδια εξαπάτηση περιοδεύει από τη μια περιοχή του κόσμου στην άλλη και αφήνει πίσω της τα ίδια καταστροφικά αποτελέσματα: κρίση χρέους, ανεργία, αυτοκτονίες. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις της τελευταίας 30ετίας η Ιαπωνία τη δεκαετία του 1980, οι Ασιατικές τίγρεις τη δεκαετία του 1990 και η Ευρώπη σήμερα.

Το ντοκιμαντέρ «Πρίγκιπες του Γεν: Κεντρικές Τράπεζες και ο μετασχηματισμός της οικονομίας» εστιάζει κυρίως στο πώς ιαπωνική κοινωνία μετασχηματίστηκε για να προσαρμοστεί στα σχέδια και την επιθυμία των ισχυρών ομάδων συμφερόντων, και πώς οι πολίτες κρατήθηκαν εντελώς στο σκοτάδι σχετικά με αυτό.


Βασισμένο σε ένα βιβλίο του καθηγητή Richard Werner, επισκέπτη ερευνητή στην Τράπεζα της Ιαπωνίας κατά τη διάρκεια της κρίσης της δεκαετίας του '90, στην οποία το χρηματιστήριο έπεσε κατά 80% και οι τιμές των ακινήτων έως και 84%. Το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει την πραγματική αιτία αυτής της εκπληκτικής περιόδου στην πρόσφατη ιαπωνική ιστορία.

Κάνοντας εκτεταμένη χρήση αρχειακού υλικού και των τηλεοπτικών εμφανίσεων του Richard Werner από εκείνη τη περίοδο, ο θεατής οδηγείται σε μια νέα κατανόηση του τι κατευθύνει τον κόσμο. Και ανακαλύπτει ότι αυτό που συνέβη στην Ιαπωνία σχεδόν 25 χρόνια πριν, επαναλαμβάνεται και πάλι το ίδιο στην Ευρώπη. Για να καταλάβετε πώς, γιατί και από ποιον, παρακολουθήστε ολόκληρο το ντοκιμαντέρ.

Το ντοκιμαντέρ «Πρίγκιπες του γεν» είναι μια άνευ προηγουμένου πρόκληση απέναντι στο κυρίαρχο ιδεολογικό σύστημα πεποιθήσεων του σήμερα, και τους μοχλούς ελέγχου που το στηρίζουν. Κομμάτι-κομμάτι, η πραγματικότητα αποδομείται για να αποκαλύψει τον κόσμο όπως είναι και όχι όπως αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία θέλουν να πιστεύουμε ότι είναι.

«Επειδή μόνο η εξουσία που κρύβεται είναι η εξουσία που διαρκεί.»

Μια ταινία του Michael Oswald






03 April 2015

Το κάλεσμα της ειρηνικής διατροφής



Η πνιγμένη κραυγή του πόνου της αισθανόμενης ζωής που δόλια δολοφονείται σε εγκαταστάσεις του αίσχους (σφαγεία) μπορεί να μη φτάνει στ’ αυτιά μας, αφήνει όμως πάντα ένα μόνιμο απόηχο που σαν βουητό διαταράσσει την ηθική χειμερία νάρκη και προειδοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά.

Ναι, τώρα φαίνεται καθαρά ότι αυτό το κάτι είναι η ίδια η αξία της ζωής, η οποία απαξιώνεται με το ψευδές πρόσχημα της κάλυψης της ανάγκης της τροφής. Μια κολοσσιαία εκστρατεία λεηλασίας της ζωής (των ζώων) έχει μετατρέψει τον πλανήτη (της ζωής) σε ένα απέραντο κολαστήριο. Η προφανής, συνετή επιλογή της ειρηνικής διατροφής αποσιωπάται και αποκλείεται. Η πιο βασική βιολογική μας ανάγκη, η τροφή, αλώθηκε για να μας παρεκκλίνει στο ξένο ρόλο της καταπίεσης των ζώων: σε απερίσκεπτα πιόνια μιας κλιμακούμενης λεηλασίας η οποία τελικά στηρίζει και την δική μας καταπίεση.

Όμως η  αλήθεια του σώματος μας αλλά και ο αισθανόμενος άνθρωπος που φέρουμε μέσα μας, δεν συμβιβάζονται. Ούτε στιγμή δεν παύουν να μας καλούν να επιστρέψουμε στην ουσία της ύπαρξής μας: σε μια ζωή συμφιλίωσης, σύνδεσης, και ειρήνης με τον κόσμο μας και τα πλάσματά του.

Η ανάγκη ειρηνοποίησης είναι άμεση για να πάψουμε να ζούμε πλημμυρισμένοι στο αίμα των αθώων. Το κάλεσμα της συγκυρίας είναι να γίνουμε ειρηνοποιοί αγκαλιάζοντας μια διατροφή που τερματίζει την καταδίκη των ζώων. Με την ειρηνική διατροφή ανοίγουμε μια λυτρωτική προοπτική στην οποία όχι απλά επιβιώνουμε διατροφικά αλλά θριαμβεύουμε σε κάθε επίπεδο. Ακόμα πιο σημαντικά όμως, αποκαθιστούμε την κουλτούρα της ζωής και της ειρήνης που τόσο έχει ανάγκη ο κόσμος μας. Και οι ζωές που βρίσκουν καταφύγιο στη ζωή μας, θα μας ευγνωμονούν για πάντα.