26 November 2014

Τοπικές λύσεις για μια διαταραχή παγκόσμια

Από τη γεωργία του πολέμου στη γεωργία της ειρήνης




Ένα ντοκιμαντέρ της Coline Serreau, δημιουργού της περίφημης ταινίας La Belle Verte (Green Beautiful) το οποίο παρουσιάζει την άλωση της φυσικής, αειφόρου γεωργίας μετά το 2ο ΠΠ από ένα μη αειφόρο, αδιέξοδο μοντέλο γεωργίας που βασίζεται στο πετρέλαιο και στα χημικά και το οποίο ευφημιστικά και προκλητικά ονομάστηκε "πράσινη επανάσταση".

Ο αρχικός τίτλος του ντοκιμαντέρ στα γαλλικά είναι Solutions Locales Pour Un Desorde Global, στα αγγλικά επίσης είναι γνωστός ως The Agriculture That Came With The War, ενώ στην Γερμανία κυκλοφόρησε ως Good Food Bad Food.

Η κάμερα του ντοκιμαντέρ ταξιδεύει σε όλες τις γωνιές του κόσμου - από την Ευρώπη μέχρι την Ινδία και την Βραζιλία - και μας παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη εικόνα της παρούσας κατάστασης αλλά και των εναλλακτικών. Μεταξύ αυτών που εμφανίζονται στο ντοκιμαντέρ είναι o Dominique Guillet, ιδρυτής της οργάνωσης διαφύλαξης φυσικών σπόρων Kokopelli, η καταξιωμένη διεθνώς ακτιβίστρια για το περιβάλλον Vandana Shiva, ο θεωρητικός της απο-ανάπτυξης Serge Latouche, και πολλοί άλλοι αξιόλογοι ομιλητές οι οποίοι αποκαλύπτουν την παταγώδη αποτυχία της γεωργίας του πολέμου καθώς και την τραγική κληρονομιά που αφήνει πίσω της, αλλά και την αλήθεια για την αγροοικολογικές μεθόδους και την επιτυχία στο να θρέψουν το κόσμο.

Στη συγκυρία μας, παρά την ραγδαία εξάπλωση της γεωργίας του πολέμου και της εξέλιξής της που λέγεται βιοτεχνολογία και ΓΤΟ, την Γη εξακολουθούν να την θρέφουν οι μικροί αγρότες και μάλιστα στο 25% του συνολικού εδάφους και με πολύ ελάχιστες εισροές:


Επιπλέον όλες οι συνετές φωνές του πλανήτη προτείνουν τις αειφόρες καλλιέργειες ως λύση για να θρέψουμε τον αυξανόμενο πληθυσμό. Μεταξύ αυτών είναι και η έκθεση του ΟΗΕ από το 2013 με τίτλο: Trade and Environment Review 2013: Wake Up Before it is Too Late








14 November 2014

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 1ο Vegan Pledge στην Ελλάδα



Την 1η Νοεμβρίου 2014, Παγκόσμια Ημέρα για τον Veganism και την Ειρηνική Διατροφή, πραγματοποιήθηκε το βιωματικό εργαστήριο «Η Δυναμική της Ειρηνικής Διατροφής» από τους μαρία α. αγγελή και Χρήστο Γεωργιάδη, εκ μέρους των φορέων «Η σπείρα – ολιστική εκπαίδευση» και «Veganism-now – Ειρηνική Διατροφή» αντίστοιχα. Το εργαστήριο περιελάμβανε και το 1ο Vegan Pledge στην Ελλάδα, δηλαδή τη δέσμευση των συμμετεχόντων να δοκιμάσουν τη φυτοφαγία για διάστημα από μία εβδομάδα έως ένα μήνα και μέσα από αυτήν την εμπειρία να υιοθετήσουν τελικά την ειρηνική διατροφή.


Το εργαστήριο ξεκίνησε με μια δραστηριότητα για την αλληλοσύνδεση και για το πως όλοι συνδεόμαστε μέσα στον ιστό της ζωής που λέγεται Μητρικό Οικοσύστημα. Στη συνέχεια μέσα από την προβολή εικόνων δόθηκε το ερέθισμα για καταγραφή αισθημάτων και σκέψεων καθώς και για μια πρώτη συζήτηση-εισαγωγή στη σημασία της Ειρηνικής Διατροφής για τους ανθρώπους, τα ζώα, και το περιβάλλον. 


Κατόπιν ακολούθησε παρουσίαση με τον ομώνυμο τίτλο του εργαστηρίου για την αναγκαιότητα της Ειρηνικής Διατροφής και την δυναμική της να μεταμορφώσει τον καθένα μας ξεχωριστά αλλά και συνολικά τον κόσμο, η οποία συνοδεύτηκε από γόνιμο διάλογο με ερωτήματα και τοποθετήσεις. 


Η επόμενη δραστηριότητα ήταν βιωματική και αφορούσε την αειφορία και πως θα μπορούσαμε να την πραγματοποιήσουμε μέσω της Ειρηνικής Διατροφής. Το περιεχόμενό της αφορούσε τις καθημερινές διατροφικές μας επιλογές, πρακτικά ζητήματα που προκύπτουν, και προβληματισμούς στους οποίους η Ειρηνική Διατροφή αποτελεί διέξοδο.

 

Το τελευταίο μέρος του εργαστηρίου αφιερώθηκε στο σημαντικό κομμάτι της διατροφής όπου δόθηκε έμφαση στο να διαλυθούν οι διάφοροι μύθοι οι οποίοι δυστυχώς αποθαρρύνουν ένα μεγάλο μέρος του κόσμου από το να προσεγγίσει και να αγκαλιάσει την Ειρηνική Διατροφή.


Το εργαστήριο έκλεισε με την συλλογική κουζίνα όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν γευστικότατες και υψηλής διατροφικής αξίας φυτικές συνταγές από βιολογικά υλικά, που είχαν προετοιμάσει με αγάπη και μεράκι φίλοι-συνεργάτες, και να πάρουν ένα ακόμα κίνητρο, αυτή τη φορά γευστικό, για να τηρήσουν τη δέσμευσή τους αλλά και για να κάνουν το οριστικό βήμα προς την Ειρηνική Διατροφή.
 


Το βιωματικό εργαστήριο «Η Δυναμική της Ειρηνικής Διατροφής» αποτέλεσε ένα κάλεσμα και μια υπενθύμιση για τη σύνδεσή μας με όλα τα πλάσματα της γης, καθώς και για την επέκταση του Παγκόσμιου Δικτύου «Ειρηνική Διατροφή» και στην Ελλάδα.  Για πρώτη φορά στην χώρα μας έχει ξεκινήσει πλέον αυτό το δίκτυο, χάρη στη δική σας συμμετοχή και θετικότητα. Με ευγνωμοσύνη σας ευχαριστούμε όλους και όλες για τη συνύπαρξη, τη συζήτηση, το μοίρασμα, την εμπιστοσύνη.

Για όσους δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν, μείνετε συντονισμένοι για το επόμενο βιωματικό εργαστήριο & «vegan pledge» για την Ειρηνική Διατροφή.











01 November 2014

1944-2014: εβδομήντα χρόνια veganism και ειρηνικής διατροφής




Ήταν στο αποκορύφωμα του πιο καταστροφικού πολέμου στην ιστορία της ανθρωπότητας, σε μια συγκυρία απόλυτης παράνοιας όπου μέσα από το ολοκληρωτικό χάος και την γενικευμένη απελπισία αναδύθηκε η πιο λυτρωτική ιδέα για την οριστική απελευθέρωση του ανθρώπου, των ζώων και της Γης.

Ένας ταπεινός δάσκαλος ξυλοτεχνίας, ο Donald Watson, και οι συν αυτώ εντοπίζουν και φέρνουν στο προσκήνιο την αλήθεια που ήδη υπάρχει μέσα μας: τον αισθανόμενο άνθρωπο και το χρέος που αυτός νοιώθει προς την άμεση συγγένεια του: την αισθανόμενη ζωή. Αυτή την ιδέα την ονόμασαν veganism (περιεκτική δικαιοσύνη) και είναι αυτή που αναδεικνύει το ζήτημα της ειρήνευσης και της ολιστικής ειρήνης με το μητρικό οικοσύστημα που μας δημιούργησε και μας φιλοξενεί. Είναι η ιδέα που προωθώντας την ειρήνη στην πιο βασική μας βιολογική ανάγκη, στην τροφή, (αλλά και σε κάθε πτυχή της ζωής μας) δημιουργεί και κάνει πράξη την ειρήνη.

Ο veganism, ο οποίος πηγάζει από την ανάγκη του αισθανόμενου ανθρώπου να δώσει τέλος στην αδικία προς τα ζώα, τους ανθρώπους και το οικοσύστημα, κοιτάζει στο μέλλον και στο επόμενο κεφάλαιο της ανθρώπινης εξέλιξης. Είναι η πραγματική επανάσταση που χρειάζεται η εποχή μας γιατί είναι η μόνη που μπορεί να αποκαταστήσει και πάλι την νομιμότητα στον πλανήτη της ζωής: την πανηγυρική επάνοδο στο προσκήνιο της αξίας της ζωής.

Μέσα από την κύρια πρακτική εφαρμογή του, την Ειρηνική Διατροφή, μπορεί να κάνει πραγματικότητα το όραμα ενός άλλου κόσμου χωρίς βία και καταπίεση προς κάθε αισθανόμενο ον, και να μετατρέψει ξανά τον πλανήτη σε φιλόξενο, ειρηνικό τόπο για τα πλάσματα που αυτός δημιούργησε και στα οποία δικαιωματικά ανήκει και να φέρει την ειρήνευση και στην ανθρώπινη κοινωνία.

Γιατί η Ειρηνική Διατροφή είναι η λυτρωτική επανασύνδεση με την πραγματική  μας  φύση,  την  πραγματική μας πεπτική ανατομία του φυτοφάγου πλάσματος και την έμφυτη  ευφυΐα που  φέρουμε από τη γέννησή μας ως όντα ενός σοφού μητρικού οικοσυστήματος. Μας δείχνει ότι μας αξίζει και μας  περιμένει  η  ελευθερία  μέσα  από  την  συνάντησή  μας  με  τον  πραγματικό  άνθρωπο  που  υπήρχε εκτοπισμένος και περιθωριοποιημένος μέσα μας: τον αισθανόμενο άνθρωπο ο οποίος αναγνωρίζει πλέον καθαρά ότι η συγγένεια μας είναι με την αισθανόμενη ζωή της οποίας είμαστε και οι ίδιοι μέρος, και ότι αυτή η συγγένεια υπαγορεύει το χρέος μας προς αυτήν.

Έτσι η Ειρηνική Διατροφή μας απελευθερώνει από τη καταδίκη μιας ζωής που έχει ως υποχρεωτική της συνοδεία τη δυστυχία, το δράμα και το θάνατο άλλων αισθανόμενων πλασμάτων. Μας δείχνει ότι ένα τόσο ευφυές και εξελιγμένο ον όπως ο άνθρωπος, ένα ον που μπορεί να αναπτύξει τόση ευαισθησία, που έχει άμεση εμπειρία του τι σημαίνει να πονάς (σε κάθε επίπεδο), δεν είναι  υποχρεωμένο να ζει μέσα στη κουλτούρα του θανάτου με  μια διατροφή που βασίζεται στη λεηλασία της ζωής.

Μας κάνει να δούμε ότι το ζήτημα της τροφής δεν είναι διατροφικό αλλά πρώτιστα ζήτημα δικαιοσύνης και αξιών και ότι όταν ακυρώνουμε αυτές τις θεμελιώδεις αξίες στην πιο βασική πράξη της επιβίωσης (στην διατροφή) τότε αυτές οι αξίες  δεν γίνεται να  ξαναζωντανέψουν  και  να  υπάρχουν  στην κοινωνία και στις άλλες πτυχές της ζωής μας: στην πολιτική, στην οικονομία, στην παιδεία, στην υγεία, στην επιστήμη, κλπ. Έτσι η επαναφορά της δικαιοσύνης στην διατροφή είναι πράξη αντίστασης και απελευθέρωσης. Είναι το πέρασμα σε έναν κόσμο αξιών αφού αυτές διασφαλίζονται όταν κατοχυρώνονται στην πιο βασική ανάγκη της επιβίωσης: στην διατροφή.

Η Ειρηνική Διατροφή, φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο την σοφία της ανθρώπινης οντότητας, φωτίζει την επίγνωση ότι είμαστε προορισμένοι για άλλες επιλογές και πορεία ζωής και ότι μπορούμε να υπάρξουμε στο οικοσύστημα του πλανήτη της ζωής μόνο ως ενσάρκωση του υψηλού,  του  συμπονετικού, του αλτρουιστικού και του αλληλέγγυου.

Και η έκκληση της Ειρηνικής Διατροφής είναι η έκκληση για μια τέτοια αλλαγή. Ο πλανήτης της ζωής και τα πλάσματά του αλλά και ο αισθανόμενος άνθρωπος μέσα μας ακατάπαυστα και εναγώνια προσπαθούν να στρέψουν τη προσοχή μας στο κατεπείγον αυτής της μεταμόρφωσης: πρέπει να γίνει τώρα! Δεν υπάρχει ούτε δευτερόλεπτο για χάσιμο γιατί η απαξίωση της αξίας της ζωής και η καταστροφή του πλανήτη που βρίσκεται σε εξέλιξη (λόγω της κυρίαρχης διατροφής με ζώα), τρέχουν με δαιμονική ταχύτητα. Τώρα και οριστικά πλέον είναι ζωτικής σημασίας να αποκατασταθεί το τοπίο της ειρήνης στον πλανήτη της ζωής. Και αυτή η ειρηνική επανάσταση προϋποθέτει να συνειδητοποιηθεί αυτό που συνεχώς και με κάθε τρόπο μας εμποδίζουν να συνειδητοποιήσουμε: ότι υπάρχει μόνο ένας δρόμος προς έναν τέτοιο κόσμο και αυτός ο δρόμος περνάει από την γενικευμένη αποδοχή και εφαρμογή της περιεκτικής δικαιοσύνης, αυτής δηλαδή της αξίας που είναι η ουσία του veganism.

......................
Donald Watson: ο εμπνευστής του veganism
Ένα σπάνιο ηχητικό ντοκουμέντο με τη φωνή του



Αποφθέγματα του Donald Watson








...