30 May 2011

Οι επιδράσεις της ακτινοβολίας στον άνθρωπο

Ο παρακάτω πίνακας αναφέρει τις συνέπειες που έχουν οι διαφορετικές δόσεις ακτινοβολίας σε millisievert

Κάποια χρήσιμα στοιχεία που δεν περιλαμβάνονται είναι:
  • Κάθε οδοντιατρική ακτινογραφία είναι 0,4 millisievert
  • Η ακτινογραφία θώρακος είναι 0,6 millisievert
  • Η ακτινοβολία του περιβάλλοντος είναι 2,4 millisievert το χρόνο
  • Τα πληρώματα των αεροπλάνων σε υπεραντλαντικές πτήσεις δέχονται 9 millisievert το χρόνο
  • Η αξονική τομογραφία είναι 10 millisievert
  • Το κάπνισμα 1,5 πακέτου την ημέρα είναι 13 millisievert το χρόνο
Φυσικά καμία δόση ακτινοβολίας δεν είναι ασφαλής.

Δύο πράγματα που σοκάρουν στον πίνακα είναι τα εξής:

α) στην υποτιθέμενη θεραπεία του καρκίνου που χρησιμοποιεί η συμβατική (αλλοπαθητική) ιατρική, η δόση είναι 20.000 millisievert και είναι απόλυτα θανατηφόρος.

β) στην Φουκουσίμα έχουμε ήδη τήξη στους πυρήνες 3 αντιδραστήρων, δηλαδή 3 meltdown, τα οποία συνέβησαν από την πρώτη στιγμή στις 11 Μαρτίου και από τότε έχουν περάσει 2,5 μήνες και οι πυρήνες αυτοί παραμένουν ακάλυπτοι και εκπέμπουν απόλυτα θανατηφόρες δόσεις.

Εκτενέστερη αναφορά γίνεται στο άρθρο που ακολουθεί.

Κατανοώντας τα Millisieverts και τα αποτελέσματα της ακτινοβολίας στους ανθρώπους
του Ted Twietmeyer

Οι βιολογικές βλάβες για τα διάφορα επίπεδα ακτινοβολίας προσδιορίστηκαν πριν από περίπου 50 χρόνια από την Υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας της κυβέρνησης των ΗΠΑ, γνωστή πλέον ως FEMA. Εμπιστεύομαι τα επίπεδα βλάβης στον άνθρωπο από την έκθεση στην ακτινοβολία που αναφέρονται στο παλαιότερο εγχειρίδιο από αυτά στο εγχειρίδιο της FEMA του Ιουλίου του 1990 που το αντικατέστησε.

Αυτό που ακολουθεί δείχνει τα αποτελέσματα της ακτινοβολίας στον άνθρωπο με την αύξηση της έκθεσης. Και έχει αντιγραφεί απευθείας από ένα επίσημο εγχειρίδιο που τυπώνεται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ [3]. Για απλούστευση, η δόση της ακτινοβολίας παρουσιάζεται παρακάτω σε millisieverts:

500 millisieverts:
Μη ορατά αποτελέσματα.

75 έως 1.000 millisieverts:
Σύντομες περίοδοι ναυτίας κατά την ημέρα της έκθεσης σε περίπου 10% της ομάδας.

2.000 millisieverts:
Έως και το 50% της ομάδας μπορούν να αισθανθούν μερικά από τα συμπτώματα της ασθένειας της ακτινοβολίας*. Παρά το γεγονός ότι μόνο το 5% έως το 10% ενδέχεται να απαιτήσει ιατρική φροντίδα, δεν αναμένονται θάνατοι.

4500 millisieverts:
Σοβαρή ασθένεια ακτινοβολίας στα περισσότερα μέλη της ομάδας που ακολουθείται από το θάνατο περίπου του 50% σε δύο έως τέσσερις εβδομάδες.

6.000 millisieverts:
Σοβαρή ασθένεια ακτινοβολίας σε όλα τα μέλη της ομάδας που ακολουθείται από το θάνατο σχεδόν όλων των μελών μέσα σε μία έως τρεις εβδομάδες.

*** Τέλος παράθεσης ***

1.000 millisieverts/ώρα είναι μια πρόσφατη μέτρηση της ακτινοβολίας που αναφέρθηκε έξω από τον αντιδραστήρα 3. [1]

Πιθανόν δεν θα θέλατε να ξέρετε πώς η αμερικανική κυβέρνηση έλαβε τα παραπάνω δεδομένα της ζημιάς έκθεσης. Ακόμη και στα 500 millisieverts δεν είναι γνωστό αν συμβαίνει βλάβη στο DNA. Οι περισσότεροι ειδικοί σήμερα δηλώνουν ότι οποιοδήποτε αυξημένο επίπεδο ακτινοβολίας είναι κακό και αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου αναλογικά.

Ως "ομάδα" αναφέρεται σε μια ομάδα επιζώντων μέσα σε ένα καταφύγιο προστασίας από το ραδιενεργό νέφος μετά από μια πυρηνική επίθεση. Αλλά δεν έχει σημασία πόσο μεγάλη είναι η οποιαδήποτε ομάδα ανθρώπων. Για παράδειγμα, αν 10.000 άτομα εκτεθούν σε 2.000 millisieverts, στη συνέχεια, περίπου 5.000 άνθρωποι θα πάθουν την ασθένεια ακτινοβολίας.

Άλλοι άνθρωποι στην Ιαπωνία ενδέχεται να υποστούν βλάβη του DNA, ακόμη και αν ζουν σε κάποια απόσταση μακριά στο Τόκιο. Τα πρόσφατα υψηλά επίπεδα στα αποχετευτικά λύματα του Τόκιο δείχνουν ότι όταν έβρεχε οι άνθρωποι πιθανότατα βρέχονταν με ραδιενεργό νέφος. Ή χειρότερα - το δημόσιο δίκτυο νερού ή των τροφίμων είναι μολυσμένο. Με την ιαπωνική κουλτούρα και την κυβερνητική πολιτική του να μην λεει τίποτα κακό για να μην αναστατώσει τους ανθρώπους, πιθανότατα ποτέ δεν θα μάθουμε την πλήρη έκταση της ανθρώπινης έκθεσης και τον συνολικό αριθμό θανάτων.

Οι εργαζόμενοι στο πυρηνικό εργοστάσιο έχουν ελεγχθεί με σαρωτές ολόκληρου του σώματος. Εξ αυτών 1.193 είχαν μετρήσεις ακτινοβολίας πάνω από 10.000 μετρήσεις/λεπτό (100 microsieverts.) [2] Κάθε «μέτρηση» είναι ένα σωματίδιο υψηλής ταχύτητας που διαπερνά βιαία μέσα από τα ζωντανά ανθρώπινα κύτταρα για να φύγει από το σώμα και να φτάσει στον σαρωτή. Κάθε ένα από αυτά τα σωματίδια μπορεί να αλλάξει το DNA των κυττάρων και να αυξήσει το ενδεχόμενο για καρκίνους. Μόλις τα ραδιενεργά υλικά εισβάλλουν στο εσωτερικό των ιστών του σώματος, η πλήρης αφαίρεση είναι δύσκολη.

Είναι δύσκολο να κατανοηθεί το μέγεθος της προσπάθειας για την απολύμανση μιας τεράστιας, πολυπληθούς πόλης του μεγέθους του Τόκιο και τα εκατοντάδες τετραγωνικά μίλια γύρω από αυτό. Αυτό δεν έχει ποτέ πριν επιχειρηθεί στην ιστορία της ανθρωπότητας. Και πού θα αποθηκευτεί ο τεράστιος όγκος των αποβλήτων;
ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ ΑΛΦΑ

Αυτό που σπάνια συζητιέται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι η ζημιά από την ιοντίζουσα ακτινοβολία που προκαλείται από τα χαμηλής ενέργειας σωματίδια άλφα. Αυτά τα σωματίδια δεν ανιχνεύονται από τους απλούς μετρητές Geiger. Απαιτείται ειδικός ανιχνευτής σωματιδίων άλφα για να τα ανιχνεύσει. Αυτά τα σωματίδια σταματώνται από ένα φύλλο χαρτιού. Οι αγωγοί των μετρητών Geiger είναι συνήθως κατασκευασμένοι από μέταλλο το οποίο τα σωματίδια άλφα δεν μπορούν να διαπεράσουν.

Υλικά σε μορφή σκόνης που εκπέμπουν σωματίδια άλφα δεσμεύονται από τον ιστό των πνευμόνων κατά την εισπνοή. Μετά την ενσωμάτωση στους πνεύμονες, τα σωματίδια σκόνης συνεχίζουν να εκλύουν ακτινοβολία άλφα για πολλά χρόνια προκαλώντας συνεχή ζημία και μετάλλαξη του DNA, τελικά προκαλώντας καρκίνο του πνεύμονα. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, ότι όταν τα σωματίδια άλφα είναι παρόντα, τα βήτα και γάμμα είναι συνήθως επίσης παρόντα, τα οποία είναι εύκολα ανιχνεύσιμα με μετρητή Geiger.

Οι άνθρωποι σε περιοχές υψηλού κινδύνου που δεν θα αγοράσουν μετρητή ραδιενέργειας απλά και μόνο επειδή δεν μπορεί να ανιχνεύσει τα σωματίδια άλφα, κάνουν μεγάλο λάθος.

ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ

Οι επιπτώσεις της τοξικότητας των βαρέων μετάλλων είναι έξω από το πεδίο του παρόντος άρθρου, αλλά αυτά τα μέταλλα αποτελούν άλλον ένα κίνδυνο για την υγεία, οπουδήποτε είναι παρόντα ραδιενεργά υλικά. Το πλουτώνιο είναι από τα χειρότερα από αυτά - ένα μικροσκοπικό σωματίδιο μπορεί να σκοτώσει έναν άνθρωπο.

Ας ελπίσουμε ότι αυτό το άρθρο θα βοηθήσει τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν μετρητές Geiger και όσους θέλουν να κατανοούν τις μετρήσεις ακτινοβολίας στα άρθρα. Είναι σαφές ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην Ιαπωνία. Με την ακτινοβολία εξαπλώνεται ακόμη περισσότερο έξω στον κόσμο είναι σοφό να γνωρίζουμε και να είμαστε προετοιμασμένοι.

Ted Twietmeyer

tedtw@frontiernet.net



[3] Handbook for Radiological Monitors dated April 1963, page 29.

.............

ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ των REM ΣΕ SIEVERT για παλιότερους μετρητές GEIGER

(Εάν δεν χρησιμοποιείτε έναν παλαιότερο μετρητή Geiger παραλείψτε αυτή την παράγραφο.) Στις ΗΠΑ, οι μονάδες μέτρησης της ζημιάς από την δόση ιστορικά μετρώνται σε rems. Πολλοί δημόσιοι μετρητές Geiger απεικονίζουν την ακτινοβολία σε rems. Η μετατροπή από millisieverts (0.001 sieverts) σε rems επιτυγχάνεται απλά μετακινώντας την υποδιαστολή.

Για παράδειγμα, 1 millisievert = 0,1 rems και 2.000 millisieverts = 200 rems

ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ σε SIEVERTS

100 μετρήσεις / λεπτό = 1 microsievert
1 sievert = 1.000 millisieverts
1 sievert = 1.000.000 microsieverts
......................

* Η ασθένεια της ακτινοβολίας (radiation sickness) είναι το σύνολο των επιπτώσεων στην υγεία από την τυχαία ή σκόπιμη (η ακτινοβολία που χρησιμοποιείται από την αλλοπαθητική ιατρική ως θεραπεία για τον καρκίνο) έκθεση σε ιοντίζουσα ακτινοβολία. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι: αιμορραγία από τη μύτη, το στόμα, τα ούλα, και το ορθό, αίμα στα κόπρανα, μώλωπες, αφυδάτωση, διάρροια, λιποθυμία, κόπωση, απώλεια μαλλιών, φλεγμονή των εκτεθειμένων περιοχών (ερυθρότητα, ευαισθησία, οίδημα, αιμορραγία), στοματικά έλκη, ναυτία και εμετός, ανοιχτές πληγές στο δέρμα, εγκαύματα του δέρματος (κοκκίνισμα, φουσκάλες), απόρριψη νεκρών τμημάτων του δέρματος, έλκη στον οισοφάγο, το στομάχι ή τα έντερα, εμετός αίματος, αδυναμία.




23 May 2011

Πολλαπλά τα meltdown και τα ψέματα από την πρώτη στιγμή

Για την πιο μεγάλη κρίση που έχει βιώσει η ανθρωπότητα στην σύγχρονη ιστορία της και η οποία σιωπηλά μπορεί να τερματίσει την ζωή στη Γη, εκτυλίσσεται μια προκλητική προσπάθεια διαχείρισής της. Προκλητική ως προς το μέγεθος του θράσους, της συγκάλυψης και της περιφρόνησης προς την ζωή που επιδεικνύεται, αφού πρόκειται για μια πρωτοφανή «Φουκουσίμα» ανευθυνότητας και απανθρωπιάς εκ μέρους των υπευθύνων.

Ένα θέμα το οποίο, λόγω της κρισιμότητάς του, χρήζει διεθνούς εγρήγορσης και δράσης ώστε να αποφευχθεί όσο πλέον είναι δυνατόν η καταστροφή, έχει σχεδόν κουκουλωθεί και αφήνεται να ξεχαστεί.

Και ενώ όλο σχεδόν το Βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη μετατρέπεται σε ραδιενεργή χωματερή και το ίδιο γίνεται και με τον Ειρηνικό ωκεανό, οι υπεύθυνοι της κρίσης παραμένουν ακλόνητοι στις θέσεις τους, συνεχίζοντας να προκαλούν.

Τώρα λοιπόν που το όλο θέμα έχει υποβαθμιστεί η TEPCO βγάζει τα άπλυτά της στη φόρα και μας λεει για τα πολλαπλά meltdown, μόνο και μόνο για να μην κατηγορηθεί ότι δεν μας το είπε. Τώρα που όλο και πιο λίγοι ενημερώνουν και όλο και πιο λίγοι παρακολουθούν την εξέλιξη της κρίσης, η TEPCO παραδέχεται ότι και οι αντιδραστήρες 2 και 3 υπέστησαν Meltdown και μάλιστα αυτό συνέβη λίγες ώρες μετά τον σεισμό. Τώρα δηλαδή μας λεει ότι η κατάσταση υπήρξε απόλυτα κρίσιμη από τη πρώτη στιγμή και φυσικά έκτοτε συνεχώς επιδεινώνεται αφού δεν μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο και να τερματιστεί.

Τελικά αυτό που μας λεει είναι ότι από την πρώτη στιγμή επιλέχθηκε η προσφιλής τακτική της απάτης και του ψέματος με ότι αυτό συνεπάγεται για όλους εμάς. Η σαρκοφάγος λοιπόν που έπρεπε να σφραγίσει τους αντιδραστήρες, αλλά και ολόκληρη την πυρηνική βιομηχανία, και βέβαια τον νούμερο ένα ηθικό αυτουργό αυτής της τραγωδίας, δηλαδή το σύστημα της νέας τάξης,  σφράγισε τελικά την αλήθεια.

Αντί άλλης συνέχειας, παραθέτω δύο χαρακτηριστικά σχόλια για το θέμα. Το πρώτο είναι από τον γνωστό φυσικό Michio Kaku σχετικά με τον ισχυρισμό της TEPCO ότι η κατάσταση είναι σταθερή:

«Όταν η εταιρία λεει ότι τα πράγματα είναι σταθερά, είναι σταθερά μόνο κατά την έννοια ότι αιωρείσαι από ένα γκρεμό, κρεμασμένος από τα νύχια σου. Και καθώς ο χρόνος περνάει κάθε νύχι αρχίζει να ραγίζει. Αυτή είναι η κατάσταση τώρα.»

Το δεύτερο σχόλιο είναι από τον αναγνώστη mic στο blog.alexanderhiggins.com:

«Δεν με εκπλήσσει καθόλου που η TEPCO, η ιαπωνική κυβέρνηση και τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης θα μπορούσαν να είναι τόσο ανέντιμοι και κυνικοί για το τι πραγματικά συνέβη εκεί.

Θυμάμαι στην αρχή ήταν μόνο ένα μικρό, "μερικό" meltdown, οτιδήποτε περισσότερο ήταν τρομοκράτηση ή πρόκληση πανικού - έτσι μας έλεγαν.

Οι αξιωματούχοι αυτοί ήταν Ψεύτες, απάνθρωποι ψεύτες που διαιωνίζουν την απάτη η οποία πιθανώς έχει ήδη οδηγήσει σε μακροχρόνια θανατηφόρα έκθεση χιλιάδες Ιάπωνες. Μήπως είναι κι αυτό πρόκληση πανικού;

Τώρα ομολογούν ότι είπαν ψέματα γιατί ήξεραν ότι μέσα σε 16 ώρες μετά το τσουνάμι ολόκληροι οι πυρήνες στους περισσότερους αντιδραστήρες υπέστησαν πλήρη τήξη. Είπαν ψέματα.

Εάν δεν υπάρχει η Κόλαση ακόμα, ελπίζω ο Θεός στο πνεύμα της Εκκλησίας του Φονταμενταλισμού της Αγοράς να μετατρέψει μια μεγάλη έκταση του ουρανού σε κόλαση, σε ένα μέρος μαζικού μαρτυρίου, με χωράφια μεταλλαγμένου καλαμποκιού, εκτεθειμένους πυρηνικούς αντιδραστήρες, πεδία μαχών με απεμπλουτισμένο ουράνιο, δηλητηριασμένους με PCB και υδράργυρο τοξικούς ωκεανούς και να στείλει εκεί αυτούς τους ασπόνδυλους ψεύτες να ζήσουν στην αιωνιότητα.
Ω χάλια! Αυτό το μέρος είναι η Γη! Τι στο καλό είμαστε ακόμη εδώ; Γαμώτο.

FUCK TEPCO
FUCK MONSANTO
FUCK GE (εννοεί την General Electric που κατασκεύασε τους αντιδραστήρες)
FUCK THE US GOVERNMENT
FUCK GOLDMAN SACHS
FUCK CAPITALISM, LAISSEZ-FAIRE, FREE MARKET FUNDAMENTALISM(ο φονταμενταλισμός της οικονομίας της αγοράς), CON-SERVATUDES(οι πολιτικοί υπηρέτες του συστήματος), PRESSTITUDES (τα κυρίαρχα, μισθοφορικά μέσα)»


16 May 2011

Έχουμε meltdown αλλά η ενημέρωση μας τελείωσε

Σύμφωνα με επίσημη πλέον δήλωση, έχουμε τήξη πυρήνα του αντιδραστήρα 1 στην Φουκουσίμα και το κτίριο του αντιδραστήρα 4 έχει πάρει κλίση. Δεν χρειάζεται να εξηγηθεί τι είναι τήξη πυρήνα (meltdown), αρκεί να πούμε ότι είναι το πιο εφιαλτικό σενάριο και αυτό που από την αρχή φοβόντουσαν και απεύχονταν όλοι.

Αλλά ενώ η κατάσταση βαίνει συνεχώς προς το χειρότερο, και ενώ η Φουκουσίμα μπορεί να γίνει ο σιωπηλός φονιάς της ζωής στην Γη, η υποβάθμιση, η φίμωση, και το blackout της ενημέρωσης είναι η πρώτη είδηση.

Είναι φανερό ότι δεν θέλουν να γνωρίζουμε τι συμβαίνει και τι μας περιμένει από την πιο ανεγκέφαλη και παρανοϊκή επιλογή κάποιων να γεμίσουν τον πλανήτη της ζωής με μια «τεχνολογία» του θανάτου (πυρηνικά).

Για ένα θέμα που αφορά την επιβίωση του Βόρειου ημισφαιρίου του πλανήτη και την ζωή των 4/6 του παγκόσμιου πληθυσμού, εφαρμόζεται η συνήθης πρακτική της απόσπασης της προσοχής και της συγκάλυψης.

Στην προσπάθεια αυτή πρωτοστατούν τα μεγαλύτερα μέσα του πλανήτη, τα κυρίαρχα δηλαδή μέσα των ΗΠΑ, κάποια από τα οποία (τι σύμπτωση;) ανήκουν σε εταιρίες πυρηνικών.

Και ο τόσο ευαίσθητος ΟΗΕ (μάλλον στα κελεύσματα της νέας τάξης - βλέπε «ανθρωπιστική» επιδρομή στη Λιβύη, η την κατάσταση συναγερμού για την «γρίπη» των χοίρων, κλπ) εδώ δεν βλέπει ανάλογη κατάσταση συναγερμού για την ανθρωπιστική και περιβαλλοντική καταστροφή που έρχεται;

Επίσης η κατά τα άλλα αυστηρή Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) αποφάσισε να μετράει ανά τρεις μήνες πλέον τα ποσοστά ραδιενέργειας, την στιγμή που, κατά ένα ειρωνικό τρόπο, το μεγαλύτερο ποσοστό το δέχονται οι ΗΠΑ και ο Καναδάς.

Θύμα της ομίχλης της συγκάλυψης είναι και μια από τις πιο αξιόπιστες πηγές πληροφοριών, το NILU (Νορβηγικό Ινστιτούτο για την Έρευνα του Αέρα). Το NILU μάλλον αναγκάστηκε να κλείσει προσωρινά και στην συνέχεια να αλλάξει διεύθυνση domain και να συνεχίσει να μεταδίδει δεδομένα με έναν πιο συγκαλυμμένο και δυσπρόσιτο τρόπο. Τα δεδομένα είναι πλέον διαθέσιμα εδώ: http://zardoz.nilu.no/%7Eflexpart/fpinteractive/plots/?C=M;O=D.

Κατά έναν περίεργα υπαινικτικό τρόπο, το νέο όνομα domain, "zardoz", αναφέρεται στην ομώνυμη ταινία του 1974, η οποία έχει ως υπόθεση την μελλοντική σχεδόν πλήρη εξαφάνιση των ανθρώπων λόγω της ραδιενέργειας.

Η μόνη πηγή ενημέρωσης πλέον είναι τα μικρά, ανεξάρτητα, εναλλακτικά μέσα (όπως το http://www.fairewinds.com/) και κάποια μπλογκς (όπως το http://blog.alexanderhiggins.com/), τα οποία συνεχίζουν το δύσκολο έργο της αναζήτησης του τι πραγματικά συμβαίνει και το πως θα επηρεάσει η ραδιενέργεια τον πλανήτη, ιδιαίτερα το Βόρειο ημισφαίριο όπου αυτή μεταφέρεται λόγω των ανέμων.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι μια τέτοια συγκάλυψη θα οδηγήσει σε ακόμα περισσότερη έκθεση, αν και με την ραδιενέργεια καμία δόση δεν είναι ασφαλής, όσο αμελητέα και να είναι.

Μήπως κάποιοι δεν θέλουν να συνδεθούν τα υψηλά ποσοστά καρκίνου, που θα εμφανιστούν μαζικά από εδώ και πέρα, με κάποια κατεστημένα συμφέροντα;

Μήπως κάποιοι προβλέπουν ότι εάν συνεχιστεί η δημοσίευση κινδυνεύει με κατάρρευση η ίδια η πυρηνική βιομηχανία. Ήδη το πλήγμα που έχει υποστεί από την Φουκουσίμα είναι τεράστιο και κοντεύει να αποβεί μοιραίο και η χαριστική βολή γι αυτήν.

Μήπως κάποιοι φοβούνται ότι τα συνεχώς πιο άσχημα και δυσάρεστα νέα, τα οποία, εάν φτάσουν στην αντίληψη της μεγάλης πλειοψηφίας του κόσμου, θα φέρουν τελικά σε πολύ δύσκολη θέση συνολικά το σύστημα της εκμετάλλευσης; Κάτι που φυσικά θα έπρεπε να έχει γίνει από καιρό πριν οδηγηθούμε στην σημερινή κρίση.

Είναι βέβαιο ότι κάποιοι ωφελούνται από αυτή την κατάσταση συγκάλυψης εξού και η εντολή για κάτι τέτοιο.

Η εντολή προφανώς προέρχεται κατευθείαν από τον ηγετικό μηχανισμό της νέας τάξης, το συλλογικό όργανο προστασίας των πολυεθνικών και των βιομηχανικών κλάδων του συστήματος της εκμετάλλευσης.

Η νέα τάξη ως το κεντρικό συνδικαλιστικό τους όργανο και όργανο προστασίας των κατεστημένων συμφερόντων έδωσε προφανώς την εντολή στα ιδιωτικά, μισθοφορικά καρτέλ της ειδησεογραφίας που ελέγχει να πνίξουν κάθε δυσάρεστη πληροφορία για την εξέλιξη της κατάστασης στην Φουκουσίμα.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται μάταιο να διεκδικούμε την αντικειμενικότητα στην ενημέρωση από αυτά τα μέσα, και όπως φαίνεται από εδώ και στο εξής οι μόνες ειδήσεις θα είναι οι φιλτραρισμένες, δημοσιοσχεσίτικες ειδήσεις του στυλ “όλα βαίνουν καλώς και ότι όλα είναι ασφαλή”.

Ο λόγος δεν είναι για να μην ανησυχούν οι πολίτες. Δεν τους ενδιαφέρει σε καμία περίπτωση η ηρεμία και η μη ψυχολογική επιβάρυνση του κόσμου, τον οποίον (χωρίς καν να τον ρωτήσουν όταν γέμιζαν τον πλανήτη με πυρηνικά) επιβαρύνουν τώρα με την πιο ύπουλη απειλή. Η απειλή της ακτινοβολίας είναι ιδιαζόντως μοναδική επειδή δεν είναι ορατή, δεν έχει οσμή, γεύση, δεν την ακούς, δεν την αισθάνεσαι έως ότου ήδη κάνει την καταστροφή και υποστεί κάποιος τις συνέπειες της.

Από εδώ και στο εξής η ολέθρια κληρονομιά του Τσερνομπίλ πολλαπλασιάζεται εκθετικά από την κλιμακούμενη και αδύνατον να ελεγχθεί και να τερματιστεί άμεσα (θα χρειαστούν μήνες) καταστροφή της Φουκουσίμα, και όλοι μας θα αντιμετωπίζουμε όλο και πιο έντονα τις επιπτώσεις ενώ οι υπεύθυνοι της καταστροφής εάν αφεθούν ανενόχλητοι, θα λειτουργήσουν και πάλι σε ένα καθεστώς άρνησης των ευθυνών, το οποίο θα αρνείται να καταγράφει τους θανάτους που σχετίζονται με αυτές, όπως έγινε και στο Τσερνομπίλ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι εξίσου τεράστιο θα ήταν το πλήγμα και σε άλλη μία βιομηχανία του συστήματος της εκμετάλλευσης. Μια επίσης περιττή και άχρηστη βιομηχανία η οποία στήθηκε σε μια αντίληψη η οποία είναι ύβρις και προσβολή προς το οικοσύστημα το οποίο μας δημιούργησε και μας φιλοξενεί, και η οποία λόγω της ύπαρξής της δημιουργεί την μέγιστη ανωμαλία στον πλανήτη και τεράστια ανισορροπία με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Η μέγιστη ανωμαλία είναι η αντίληψη της εκμετάλλευσης και το συνεπακόλουθο ότι έχει αξία η εφαρμογή μιας αυθαίρετης παρανοϊκής αντίληψης (κόντρα στο δίκαιο και στην λογική) και ότι δεν έχει αξία η ζωή, είτε των ζώων είτε των ανθρώπων, όπως υποκριτικά δήθεν προσποιείται ότι νοιάζεται .

Πρόκειται για την βιομηχανία εκμετάλλευσης των ζώων και ιδιαίτερα την βιομηχανία γαλακτοκομικών (της οποίας η ύπαρξη και μόνο είναι ύβρις στην ανατομία των θηλαστικών γενικότερα), η οποία, εάν συνεχιζόντουσαν οι μετρήσεις στα διάφορα “προϊόντα” της, θα υφίστατο τεράστια ζημιά. Μια βιομηχανία που μετέτρεψε τους ανθρώπους σε βυζανιάρικα δια βίου των άλλων ζώων μόνο και μόνο για το δικό της όφελος και για την συνολική ενίσχυση του συστήματος της εκμετάλλευσης και η οποία εάν έκλεινε θα άδειαζαν τα μισά νοσοκομεία όπως λεει ο Δρ Douglas N. Graham.

Τελικά η εξίσωση καταλήγει ότι όσο θα «πίνουμε γάλα», όσο δηλαδή θα καταναλώνουμε την εκμετάλλευση και τον φόνο άλλων αισθανόμενων όντων συμμετέχοντας και επιβραβεύοντας το σύστημα της εκμετάλλευσης, τόσο θα καταναγκαζόμαστε να «τρωμε ραδιενέργεια», να εκτιθέμεθα δηλαδή σε ολόκληρο το φάσμα των συνεπειών αυτού του συστήματος.

Κι ενώ θα καταδικαζόμαστε να βιώνουμε όλο και πιο δραματικά την «Αποκάλυψη τώρα!», αυτό θα γίνεται κάτω από ένα πέπλο συγκάλυψης, σύγχυσης και άγνοιας.

Δεν μας αξίζει μια τέτοια προοπτική. Δεν είμαστε έρμαια των διαθέσεων αυτού του συστήματος.

Υπάρχει πάντα η δυνατότητα αποσύνδεσης από αυτό και η επιλογή ενός δρόμου ενάντια στην πορεία του προαναγγελθέντος ολοκαυτώματος.




08 May 2011

Η τέχνη είναι αντίσταση

Η τέχνη είναι αντίσταση στην βαρβαρότητα που στο πέρασμα της αφήνει χαλάσματα:

χαλασμένες ζωές, χαλασμένα σπίτια, χαλασμένα χωριά και πόλεις, χαλασμένο αέρα, γη και νερό, χαλασμένη φύση.

Σε έναν κόσμο που καταρρέει, η τέχνη, ενσαρκώνοντας την ομορφιά και την αλήθεια, μπορεί να εμπνεύσει την ελπίδα, να αφυπνίσει την συνείδηση, να ξαναδώσει τη δύναμη για την ανοικοδόμηση του κόσμου σε δίκαιη βάση.



Ο Boris Kovac, ο σαξοφωνίστας από την Σερβία, βίωσε την παράνοια και την φρίκη της νέας τάξης με τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς της χώρας του. Όπως ο ίδιος λεει, εκφράζοντας το συλλογικό αίσθημα των Σέρβων, η περίοδος εκείνη ισοδυναμούσε γι αυτούς με το τέλος του κόσμου.

Αυτό το τέλος ο Boris Kovac το μετέτρεψε σε απελευθερωτική τέχνη μέσα στα δύο άλμπουμ του The Last Balkan Tango (Το τελευταίο Βαλκανικό Ταγκό) και Ballads at the End of Time (Μπαλάντες στο τέρμα του χρόνου) που σχετίζονται με αυτήν την δραματική περίοδο.

Το επαπειλούμενο δράμα και το επικείμενο τέλος γίνονται αφορμή για αληθινή τέχνη της ψυχής και ο Boris Kovac συνεχίζοντας την παράδοση του, είναι σε θέση να μας ξαναδώσει μέσα από την γλυκόπικρη μουσική του την ελπίδα για ένα νέο ξεκίνημα μέσα από τα χαλάσματα.