29 October 2010

Το μανιφέστο της Vegan Society του 1944


Νοέμβρης  2010: 66 χρόνια από την εμφάνιση του Veganism

Με αφορμή τα 66 χρόνια από την εμφάνιση του Veganism δημοσιεύεται παρακάτω ένα σημαντικό ιστορικό κείμενο της προσπάθειας αυτής: το Μανιφέστο της Vegan Society του 1944.

Επίσης για πρώτη φορά στα ελληνικά μπορείτε να διαβάσετε και το ιστορικό πρώτο τεύχος του περιοδικού Vegan News

.........................

Από το ξεκίνημα του ο veganism ορίστηκε από τους θεμελιωτές του ως μια θεωρία και πρακτική ενάντια στην εκμετάλλευση των μη ανθρώπινων ζώων .

Τον Νοέμβριο του 1944, η Vegan Society δημοσίευσε το ιδρυτικό της μανιφέστο το οποίο ήταν ιδιαίτερα σημαντικό επειδή απαιτούσε την κατάργηση όχι μόνο όλων των τροφίμων ζωικής προέλευσης αλλά επίσης όλων των ζωικά βασισμένων προϊόντων. Επιπλέον, υπογράμμιζε το αλληλένδετο μεταξύ της καταπίεσης των ανθρώπινων και μη ανθρώπινων ζώων και τον στόχο του vegan κινήματος να τιμήσει τις προσπάθειες όλων όσων προσπαθούν να επιτύχουν την απελευθέρωση και του ανθρώπου και των ζώων.

Το μανιφέστο της Vegan Society του 1944

Οι στόχοι της Vegan Society είναι:
(1) να υποστηρίξει ότι η τροφή του ανθρώπου θα πρέπει να προέρχεται από τα φρούτα, τους κελυφωτούς καρπούς, τα λαχανικά, τα δημητριακά και άλλα θρεπτικά μη ζωικά προϊόντα και ότι αυτή θα πρέπει να αποκλείει τη σάρκα, τα ψάρια, τα πτηνά, τα αυγά, το μέλι, και το γάλα των ζώων, το βούτυρο και το τυρί.
(2) να ενθαρρύνει την κατασκευή και την χρήση εναλλακτικών λύσεων στα ζωικά προϊόντα.
Η Vegan Society επιδιώκει να καταργήσει την εξάρτηση του ανθρώπου από τα ζώα, με την αναπόφευκτη βαναυσότητα της και την σφαγή, και αντ' αυτής να δημιουργήσει μια λογικότερη και πιο ανθρωπιστική κοινωνία. Ταυτόχρονα τιμώντας τις προσπάθειες όλων όσων προσπαθούν να επιτύχουν την απελευθέρωση και του ανθρώπου και των ζώων. Η Vegan Society θεωρεί ότι τα αποτελέσματα θα παραμείνουν περιορισμένα εφ' όσον αγνοείται η εκμετάλλευση στην παραγωγή τροφίμων και ιματισμού.

Η
Vegan Society ενδιαφέρεται για το ότι θα πρέπει να συνειδητοποιηθεί το πόσο πολύ σχετίζονται οι βιομηχανίες κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Οι αγριότητες της γαλακτοκομικής παραγωγής είναι, κατά κάποιους τρόπους, μεγαλύτερες από εκείνες της βιομηχανίας κρέατος αλλά είναι περισσότερο κρυμμένες λόγω της άγνοιας. Επιπλέον, η Vegan Society βεβαιώνει ότι η χρήση του γάλακτος με οποιαδήποτε μορφή μετά από την περίοδο της απογαλάκτισης είναι λάθος βιολογικά και ότι αυτό, με εξαίρεση την λήψη του άμεσα από την μητέρα, γίνεται μολυσμένο και επισφαλές. Η Vegan Society, επομένως, δεν βλέπει καμία αξιότιμη εναλλακτική λύση παρά το να αμφισβητήσει τις αποδεκτές παραδόσεις με το  να υποστηρίξει μια εντελώς αναθεωρημένη διατροφή βασισμένη στην λογική και στην ανθρωπιστική αρχή και η οποία καθοδηγείται από την επιστήμη και [έχει σχεδιαστεί] για να καλύψει τις φυσιολογικές απαιτήσεις.


Πηγή: από το βιβλίο The Vegan Sourcebook της Joanne Stepaniak



17 October 2010

ΟΙ ΑΦΕΝΤΕΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ (The Money Masters)

Το ντοκιμαντέρ The Money Masters αποκαλύπτει τον παραλογισμό του οικονομικού συστήματος που έχει επικρατήσει στον πλανήτη, όπου δισεκατομμύρια άνθρωποι είναι έρμαια μιας «συμμορίας» τραπεζιτών οι οποίοι έχουν καταφέρει να έχουν την αποκλειστική δυνατότητα έκδοσης του χρήματος.

Ουσιαστικά είναι η ιστορία και η ανάλυση της νόμιμης τοκογλυφίας που εξασκεί η παραπάνω συμμορία δανείζοντας με τόκο το χρήμα που παράγει από το πουθενά.

Και όμως αυτό το παράλογο και άδικο σύστημα υφίσταται αιώνες και συνεχώς επεκτείνεται και μαζί με αυτό επεκτείνεται η οικονομική καταπίεση και η εξαθλίωση ολόκληρων εθνών.

Οι κρίσεις είναι μια διαδικασία ρουτίνας του συγκεκριμένου συστήματος και δημιουργούνται τεχνητά μόλις το σύστημα επιθυμεί την εκ νέου αναδιανομή του πλούτου και την περαιτέρω φτωχοποίηση των μαζών.

Ειδικότερα στην περίπτωση της Ελλάδος η κοροϊδία είναι απροκάλυπτη και το όλο έργο παίζεται μπροστά στα μάτια μας χωρίς καθόλου αναστολές από την εν λόγω επαγγελματική συμμορία και τους δωσίλογους συνεργάτες της.

Το ντοκιμαντέρ The Money Masters θα είναι πάντα επίκαιρο όσο η δυνατότητα έκδοσης του χρήματος θα βρίσκεται στα χέρια μιας τέτοιας κλίκας ιδιωτών τραπεζιτών.


The Money Masters [Greek Subtitles]


Λίγα λόγια για το Ντοκιμαντέρ
Οι ΑΦΕΝΤΕΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ είναι ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ 3,5 ωρών που ανιχνεύει την προέλευση της δομής της πολιτικής εξουσίας, η οποία έχει τις ρίζες της στην κρυφή χειραγώγηση και στην συσσώρευση του χρυσού και άλλων μορφών χρήματος.

Συζητά τις έννοιες του χρήματος, του χρέους, και των φόρων, και περιγράφει την ανάπτυξή τους από τους βιβλικούς χρόνους και μετά.

Καλύπτει την ιστορία του τραπεζικού συστήματος που βασίζεται σε κλασματικά αποθεματικά (fractional reserve banking), των κεντρικών τραπεζών, της νομισματικής πολιτικής, το σύστημα των ομολόγων, καθώς και το σύστημα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Εξηγεί πώς σε όλη την ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών σημαντικοί πολιτικοί έχουν δωροδοκηθεί, εξαπατηθεί ακόμη και δολοφονηθεί (περιλαμβανομένου και του Αβραάμ Λίνκολν) λόγω πολιτικών που σχετίζονται με τις τράπεζες.

Η ανάπτυξη των τραπεζικών πρακτικών που βασίζεται σε κλασματικά αποθεματικά τον 17ο αιώνα αναβάθμισε σε μια πανούργα εκλέπτυνση τις μυστικές τεχνικές που αρχικά είχαν δόλια χρησιμοποιηθεί από χρυσοχόους για να συσσωρεύουν πλούτο.

Με την ίδρυση της υπό ιδιωτική ιδιοκτησία Τράπεζας της Αγγλίας το 1694, ο ζυγός της οικονομικής σκλαβιάς σε μια ιδιωτικά κατεχόμενη κεντρική τράπεζα επιβαλλόταν για πρώτη φορά στις πλάτες ενός ολόκληρου έθνους, που όχι μόνο δεν θα αφαιρούνταν, αλλά θα γινόταν βαρύτερος με το πέρασμα των τριών αιώνων μέχρι τις μέρες μας. Το ένα έθνος μετά το άλλο έχουν πέσει θύματα σε αυτήν την σκευωρία της κλίκας των διεθνών κεντρικών τραπεζιτών.

Το ντοκιμαντέρ υποστηρίζει ότι το κέρδος από την έκδοση χρήματος χρησιμοποιείται επί του παρόντος στις Ηνωμένες Πολιτείες για να επωφεληθούν μερικοί πλούσιοι ιδιώτες.

Περαιτέρω, συνεχίζει και υποστηρίζει ότι η κατάσταση αυτή πρέπει να διορθωθεί, έτσι ώστε το κέρδος να ωφελεί το δημόσιο συμφέρον, όπως στη διάρκεια τεσσάρων περιόδων στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τέλος, παρουσιάζει ένα νομοσχέδιο, την Πράξη Νομισματικής Μεταρρύθμισης, ώστε να εφαρμοστεί μια τέτοια θεραπεία.

Το Money Masters γυρίστηκε το 1995, με παραγωγό τον Patrick SJ Carmack και σε σκηνοθεσία και αφήγηση από τον William T. Still.

Ως υποστήριξη, το ντοκιμαντέρ παραθέτει πολλές ρήσεις από ξεχωριστές προσωπικότητες και κάποιες από αυτές ακολουθούν παρακάτω.

Χαρακτηριστικές ρήσεις διασήμων


"Αν ο αμερικανικός λαός ποτέ επιτρέψει σε ιδιωτικές τράπεζες την έκδοση χρήματος, οι τράπεζες θα αποκτήσουν όλη την δημόσια περιουσία, και τα παιδιά μας θα ξυπνήσουν κάποιο πρωί χωρίς σπίτι, μέσα στην πατρίδα που κατέκτησαν οι πρόγονοί τους. Η δυνατότητα έκδοσης χρήματος πρέπει να αφαιρεθεί από τις τράπεζες και να επιστραφεί στο λαό, εκεί όπου φυσιολογικά ανήκει."
(Thomas Jefferson, Πρόεδρος των ΗΠΑ)

"Πιστεύω ότι τα τραπεζικά ιδρύματα είναι πιο επικίνδυνα για τις ελευθερίες μας από τους  οργανωμένους στρατούς"                                                                                              
(Thomas Jefferson, Πρόεδρος των ΗΠΑ)

"Αν το κογκρέσο απέκτησε το συνταγματικό δικαίωμα να εκδίδει χρήμα, το δικαίωμα αυτό του έχει δοθεί για να το χρησιμοποιήσει το ίδιο, όχι για να το παραχωρήσει σε ιδιώτες και εταιρίες"
(Andrew Jackson, Πρόεδρος των ΗΠΑ)

"Η κυβέρνηση είναι που θα έπρεπε να τυπώνει να εκδίδει και να κυκλοφορεί το χαρτονόμισμα και τις πιστώσεις που χρειάζονται για τις ανάγκες των δημόσιων δαπανών και της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. Με την υιοθέτηση της θέσης αυτής, οι φορολογούμενοι θα γλιτώσουν τεράστια ποσά από τόκους. Το χρήμα θα σταματήσει να είναι ο κυρίαρχος και θα γίνει υπηρέτης του λαού."
(Abraham Lincoln, Πρόεδρος των ΗΠΑ)

"Όταν μια κυβέρνηση εξαρτάται νομισματικά από τραπεζίτες, τότε είναι αυτοί και όχι οι αρχηγοί της κυβέρνησης που ελέγχουν την κατάσταση, αφού το χέρι που δίνει είναι πάνω από το χέρι που παίρνει... Το χρήμα δεν έχει πατρίδα. Οι χρηματιστές δεν έχουν πατριωτισμό ή αξιοπρέπεια. Ο μοναδικός τους στόχος είναι το κέρδος."
 (Ναπολέων Βοναπάρτης, Αυτοκράτορας της Γαλλίας)

"Άσε με να εκδίδω και να ελέγχω το χρήμα ενός έθνους και δεν με ενδιαφέρει ποιoς γράφει τους νόμους." (Mayer Amschel Rothschild, ιδρυτής του Οίκου των Rothschild)

"Οι ελάχιστοι που καταλαβαίνουν το σύστημα, είτε θα ενδιαφέρονται τόσο για τα κέρδη του είτε θα είναι τόσο εξαρτημένοι από την εύνοιά του, που δεν θα υπάρξει αντίδραση από την τάξη αυτή, ενώ από την άλλη μεριά η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου, πνευματικά ανίκανοι να συλλάβουν το τρομερό πλεονέκτημα που το κεφάλαιο αντλεί από το σύστημα, θα υπομείνουν τα βάρη χωρίς παράπονο, και ίσως χωρίς ούτε να υποπτευθούν ότι το σύστημα είναι εχθρικό προς τα συμφέροντά τους." 
(Αφοί Rothschild του Λονδίνου, σε επιστολή προς τους συνεργάτες τους στην Νέα Υόρκη, 1863).

"Το Τραπεζικό Σύστημα επινοήθηκε μέσα στην ανομία και γεννήθηκε μέσα στην αμαρτία. Οι τραπεζίτες κατέχουν τη γη. Πάρτε την από αυτούς, αλλά αφήστε τους τη δύναμη να δημιουργήσουν χρήματα, και με μια κίνηση της πένας θα δημιουργήσουν αρκετές καταθέσεις για να την αγοράσουν και πάλι . Ωστόσο, πάρτε τους αυτήν την δύναμη, και όλες οι μεγάλες περιουσίες όπως η δική μου θα εξαφανιστούν και θα έπρεπε να εξαφανιστούν, γιατί αυτός θα ήταν ένας πιο ευτυχισμένος και καλύτερος κόσμος για να ζει κανείς. Όμως, εάν επιθυμείτε να παραμείνετε σκλάβοι των τραπεζιτών και να πληρώνετε το κόστος της δικής σας δουλείας, αφήστε τους να συνεχίζουν να δημιουργούν χρήμα. "  
(Sir Josiah Stamp,
διευθυντής της Τράπεζας της Αγγλίας (την δεκαετία του 1920), ο οποίος φημολογείται ότι ήταν ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στην Αγγλία εκείνη την εποχή.)


"Τα χρήματα είναι μια νέα μορφή δουλείας, και διακρίνεται από την παλιά απλά από το γεγονός ότι είναι απρόσωπη - ότι δεν υπάρχει ανθρώπινη σχέση μεταξύ αφέντη και δούλου."
Λέων Τολστόι, Ρώσος συγγραφέας.

"Είναι πολύ καλό που ο λαός δεν καταλαβαίνει το τραπεζικό και χρηματικό σύστημα, γιατί αν το ήξερε θα είχαμε επανάσταση πριν ξημερώσει η αυριανή μέρα."
(Henry Ford, πρόεδρος της Ford Motor Company)

"Το σύγχρονο τραπεζικό σύστημα παράγει χρήμα από το μηδέν. Η διαδικασία αυτή είναι ίσως η πιο καταπληκτική ταχυδακτυλουργία που εφευρέθηκε ποτέ.  Οι τράπεζες μπορούν επί της ουσίας να δημιουργούν πληθωρισμό, να κυκλοφορούν ή να αποσύρουν το μοντέρνο λογιστικό χρήμα."
(Major Lawrence Lee Bazley Angαs, διάσημος οικονομολόγος)





04 October 2010

Η κοινή γνώμη σταμάτησε τα μεταλλαγμένα

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η παλίρροια έχει γυρίσει ενάντια στην εισαγωγή των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών, δήλωσε ο Λόρδος Melchett, πρώην διευθυντικό στέλεχος της Greenpeace και εμπλεκόμενος στην εκστρατεία για τη βιολογική γεωργία.

Πριν από δεκαπέντε χρόνια, πολλές κυβερνήσεις θεωρούσαν ότι οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες και τροφίμα θα γίνονταν ο κανόνας, αλλά αυτό δεν έχει συμβεί λόγω της αύξησης της κοινωνικής αντίστασης σε όλο τον κόσμο, και ούτε θα συμβεί, είπε.

"Αυτή είναι μια περιττή τεχνολογία και πολλοί άνθρωποι στην Ευρώπη μπορεί να αγνοούν το βαθμό αντίστασης στα μεταλλαγμένα σε μέρη όπως η Ινδία και η Κίνα, επειδή καταπίνουν τη γραμμή της βιομηχανίας μεταλλαγμένων ότι δήθεν υποστηρίζεται σε όλη τον κόσμο», είπε. «Πρέπει να πω ότι, εδώ που είμαστε τώρα όσον αφορά τα μεταλλαγμένα μου επιτρέπει να αισθάνομαι πολύ αισιόδοξος."

Μιλώντας στο φόρουμ για τον Αειφόρο Πλανήτη(Sustainable Planet forum) στη Λυών της Γαλλίας, είπε ότι η τεχνολογία γενετικής τροποποίησης, που προωθείται από επιχειρήσεις, όπως η Monsanto, η γιγαντιαία αγρο-βιομηχανία των ΗΠΑ και κατασκευαστής φυτοφαρμάκων, είχε κατορθώσει την αρχική της επιτυχία μόνο "με μυστικότητα", είπε. Πολλές πτυχές της είχαν κρατηθεί μυστικές από τους αγρότες και τους καταναλωτές, αλλά μόλις η επισήμανση των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων άρχισε, η δημόσια στήριξη κατέρρευσε. Ανέφερε την περίπτωση της μεταλλαγμένης ορμόνης αύξησης γάλακτος για βοοειδή της Monsanto.

«Στην Αμερική είναι που μας λένε ότι τα γενετικά τροποποιημένα(GM) είναι μια τεράστια επιτυχία, και όπου όλοι από τους παραγωγούς μέχρι τους καταναλωτές αγαπούν τα GM, αλλά κάτι τέτοιο απλά δεν είναι αλήθεια», είπε. "Αν κάποιος σας το πει αυτό, ρωτήστε τους, που είναι το GM στάρι; Η Monsanto το είχε έτοιμο να ξεκινήσει, αλλά μπλοκαρίστηκε από τους αμερικανούς αγρότες. Ρωτήστε τους, που είναι η GM έκδοση του αλφάλφα, του τέταρτου πιο ευρέως καλλιεργούμενου φυτού στον κόσμο; Οι αμερικανοί αγρότες πήγαν στο δικαστήριο για να σταματήσουν την εμπορευματοποίηση του», δήλωσε στη διάσκεψη, η οποία γίνεται συν-χορηγία της γαλλικής εφημερίδας Libération, της βρετανικής The Independent και της ιταλικής La Repubblica.

Ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ