29 September 2010

17η Πανελλαδική γιορτή οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας

 


«Ένας άλλος κόσμος είναι εδώ», υπαρκτός και με αυτοπεποίθηση. Ένας κόσμος που δημιουργεί, που γεύεται, που μοιράζεται και γιορτάζει. 

Φέτος, η 17η Πανελλαδική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας έρχεται στην Αθήνα Σκοπός της είναι να συναντηθούν οι ατομικές και συλλογικές πρωτοβουλίες οικολογικής γεωργίας, διατήρησης των ντόπιων ποικιλιών, απαγόρευσης εισαγωγής των μεταλλαγμένων με εγχειρήματα αλληλέγγυας οικονομίας, εναλλακτικούς τρόπους κατανάλωσης και δίκτυα ανταλλαγής υπηρεσιών και προϊόντων. Πρόθεση των συμμετεχόντων είναι να αναδείξουν έναν τρόπο ζωής που βασίζεται στις αξίες της αυτάρκειας, της αλληλεγγύης, του μοιράσματος, του κοινοτισμού, του σεβασμού προς την φύση.

Στη Γιορτή συμμετέχουν:
  • Αγρότες που χρόνια τώρα επιλέγουν μία βιώσιμη και αειφόρα γεωργία χωρίς δηλητήρια (βιολογική και φυσική καλλιέργεια, βιοδυναμική και ομοιοδυναμική γεωργία). Αγρότες που επιλέγουν, επιδιώκουν και προάγουν ένα μοντέλο παραγωγής το οποίο βασίζεται στην ποιότητα και τοπικότητα των προϊόντων και όχι στο χρηματικό κέρδος.
  • Χειροτέχνες και μεταποιητές που επιλέγουν φυσικά υλικά και ήπιες μεθόδους κατεργασίας.
  • Συλλογικότητες που ασχολούνται με ζητήματα οικολογικού περιεχομένου, με το εναλλακτικό και αλληλέγγυο εμπόριο, με την αυτοδιαχείριση των βασικών αναγκών και με την επανοικειοποίηση και δημιουργική αξιοποίηση των δημοσίων χώρων.
Η έκθεση και πώληση των προϊόντων δεν γίνεται για αναζήτηση πελατών. Είναι η διάθεση των συμμετεχόντων να μοιραστούν τον ιδρώτα τους, τις γνώσεις τους, τις δεξιότητές τους και να αναπτύξουν άμεσες και τίμιες σχέσεις με τους καταναλωτές των προϊόντων τους.
Είναι η διάθεση να σπάσει το ανταγωνιστικό δίπολο παραγωγού-καταναλωτή που ευνοεί τη διαμεσολάβηση, την εκμετάλλευση και τον κατακερματισμό και να αναζητήσουμε νέες συνθέσεις.

Tο ζητούμενο αυτής της Γιορτής είναι η προώθηση όχι απλά της οικολογικής γεωργίας, αλλά η παρουσίαση και προώθηση μιας αυτοοργανωμένης οικολογικής ζωής. Είναι η ανάπτυξη τίμιων σχέσεων και η δημιουργία δομών αλληλέγγυας οικονομίας. 

Η μακροβιότητα του θεσμού μαζί με τα αποτελέσματα των επιλογών και των πρακτικών των συμμετεχόντων στη Γιορτή αυτή, επιβεβαιώνουν και το εφικτό και το βιώσιμο ενός άλλου τρόπου ζωής. Με άλλα λόγια, αυτά τα πράγματα γίνονται, λειτουργούν! Δεν είναι ουτοπικά, ούτε αποκυήματα της φαντασίας κάποιων ρομαντικών ή θεωρητικών. 

Κάθε χρόνο η γιορτή διοργανώνεται σε διαφορετική πόλη από διάφορες συλλογικότητες και παραγωγούς με ανώτατο όργανο τη συνέλευση των συμμετεχόντων. Φέτος, συνδιοργανώνεται από τον συνεταιρισμό για το εναλλακτικό και Αλληλέγγυο Εμπόριο «ο Σπόρος» (www.sporos.org) και το Δίκτυο Οικοκοινότητα (www.oikodiktyo.espiv.blogs.net).

Πληροφορίες για πρόσβαση , πρόγραμμα, τρόπους συμβολής στη διοργάνωση και συμμετοχές:
http://oikogiorti.gr / info@oikogiorti.gr


04 September 2010

Είμαστε βυζανιάρικα των άλλων ζώων;


Από το βιβλίο*
The 80/10/10 Diet
του
Dr. Douglas N. Graham



Αμφιβάλλω ότι βύζαξαν ποτέ οι άνθρωποι άμεσα από βοοειδή, κατσίκες, φοράδες, καμήλες, πρόβατα και άλλα ζώα. Και, φυσικά, μόνο η ιδέα του να γίνει αυτό είναι απεχθής για την διάθεσή μας.

Η πρακτική της κατανάλωσης γάλακτος ζώων ως τακτικό μέρος της ενήλικης διατροφής μας υπάρχει μόνο μερικές εκατοντάδες χρόνια. Για τις περισσότερες οικογένειες πριν από την έλευση του κινητήρα εσωτερικής καύσης, δεν ήταν δυνατόν να οργώσουν, να σπείρουν, και να συγκομίσουν επαρκή σιτηρά που να μπορούν να υποστηρίξουν πάνω από μια αγελάδα ή δύο. Η χορήγηση στα παιδιά γάλακτος αγελάδας αντί του μητρικού γάλακτος αποτελεί επίσης μια σχετικά νέα πρακτική που χρονολογείται μόλις διακόσια περίπου χρόνια.

Ορισμένοι αραβικοί και αφρικανικοί λαοί έχουν χρησιμοποιήσει ζωικό γάλα για αιώνες, αλλά η χρησιμοποιούμενη ποσότητα ήταν εξαιρετικά περιορισμένη. Είναι αλήθεια, ορισμένοι λαοί, όπως οι Μασάϊ, ζουν ουσιαστικά με γάλα και αίμα, αλλά αυτά δεν είναι σε καμία περίπτωση οι φυσικές τροφές μας. Πράττουν έτσι κατά κύριο λόγο από την έλλειψη άλλων εύκολα διαθέσιμων τροφών.

Κανένα άλλο ζώο στη φύση δεν πίνει το γάλα ενός άλλου είδους. Τα ζώα γνωρίζουν ενστικτωδώς ότι το γάλα από τις μητέρες τους είναι η τέλεια τροφή για να υποστηρίξει την ταχεία ανάπτυξή τους και να τους παρέχει το ακριβές θρεπτικό μείγμα που απαιτούν τα αναπτυσσόμενα σώματά τους. Δεν είμαστε περισσότερο σχεδιασμένοι για το αγελαδινό γάλα από ό,τι για το γάλα ενός χοίρου ή το γάλα των αρουραίων ή το γάλα της καμηλοπάρδαλης ... ή το αντίστροφο.

Η κατανάλωση γάλακτος είναι παθογόνος. Αν το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα διακόπτονταν σήμερα, εκατομμύρια άνθρωποι θα σταματούσαν να υποφέρουν από ασθένειες και παθολογικές καταστάσεις μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.13 Στην πραγματικότητα, εάν σταματούσε αυτή και μόνο η διατροφική πρακτική, τα νοσοκομεία σχεδόν θα άδειαζαν και οι αίθουσες αναμονής των ιατρείων θα ήταν ως επί το πλείστον κενές.

Οι άνθρωποι είναι σίγουρα σχεδιασμένοι από τη φύση ως θηλάζοντα πλάσματα - αλλά μόνο για τα πρώτα έτη της ζωής τους, και μόνο για το γάλα της δικής τους μητέρας. θα κάναμε στους εαυτούς μας μια αστρονομική χάρη, αν είχαμε την κοινή λογική να σταματήσουμε την κατανάλωση του γάλακτος μετά την ηλικία του απογαλακτισμού, όπως άλλωστε κάνει και κάθε άλλο πλάσμα στη Γη που πίνει γάλα.

............................

*Κεφάλαιο 1: Καθορίζοντας την πραγματική διατροφική μας φύση (Determining Our True Dietary Nature), σελίδα 23

13-Επισκεφτείτε την σελίδα http://www.pcrm.org/health/veginfo/dairy.html για μια πληθώρα πληροφοριών σχετικά με την τοξικότητα του ζωικού γάλακτος για τους ανθρώπους κάθε ηλικίας.