14 July 2010

Μια τραγική προεπισκόπηση της μοίρας του Κόλπου του Μεξικού


Η πετρελαιοκηλίδα της Βραζιλίας 10 χρόνια μετά

Μια δεκαετία έχει περάσει από την μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα της χώρας στο Guanabara Bay, έξω από το Ρίο ντε Τζανέϊρο.

Η καταστροφική πετρελαιοκηλίδα είχε χτυπήσει ένα οικοσύστημα παρόμοιο με τους βάλτους μαγγρόβιας βλάστησης στις ΗΠΑ σήμερα οι οποίοι απειλούνται από τη γιγαντιαία διαρροή πετρελαίου της ΒΡ στον Κόλπο του Μεξικού.

Το 2000, σχεδόν 350.000 γαλόνια πετρελαίου διέρρευσαν από υποβρύχιο αγωγό της Petrobras, καταστρέφοντας ευαίσθητα μαγγρόβια οικοσυστήματα και τον τόπο διαβίωσης των ντόπιων ειδών. Τότε, η κυβέρνηση της Βραζιλίας δήλωνε ότι η περιοχή θα επανέλθει μετά από 10 χρόνια, αλλά όπως φαίνεται από τις μεγάλες περιοχές με χοντρή μαύρη λάσπη και το χωρίς ζωή έδαφος, αυτό ούτε καν συμβαίνει.

Πριν την πετρελαιοκηλίδα τα ψάρια και τα καβούρια ήταν άφθονα στο μαγγρόβιο οικοσυστήμα. Αλλά τώρα τα καβούρια δεν ζουν εκεί πια, υπάρχουν πολύ λιγότερα ψάρια, ενώ ορισμένα είδη ψαριών έχουν εξαφανιστεί.

Ακόμη και με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, η συνολική διαρροή πετρελαίου στον κόλπο Guanabara της Βραζιλίας ήταν μόνο το 25% του ποσού που διαρρέει καθημερινά στον Κόλπο του Μεξικού.

05 July 2010

Ο καλός καταναλωτής




Από την ιστοσελίδα http://www.bonfireofthebrands.com/

Ο Tom Hodgkisnon, συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου Bonfire Of The Brands’ (Οι μάρκες στη πυρά), αποτελεί άλλη μια φωνή ενάντια στον καταναλωτισμό και περιγράφει την προσπάθεια να ζήσει κανείς με διαφορετικές αξίες μέσα στην τρέχουσα κουλτούρα.

Η εστίαση γίνεται κυρίως στην δουλική υποταγή των καταναλωτών στις μεγάλες επώνυμες μάρκες. Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα από το βιβλίο για την επιλογή φίρμας (στο ντύσιμο ή γενικά στην κατανάλωση προϊόντων):

"Ποιος είναι αυτός που έχει τα λογικά του και θα ήθελε να μαρκαριστεί σαν μια αγελάδα; Το μαρκάρισμα ταυτίζει κάποιον ως ιδιοκτησία κάποιου άλλου. Είναι το σημάδι ενός εξημερωμένου και εκμεταλλευόμενου ζώου. Οι φίρμες υπόσχονται ελευθερία αλλά προσφέρουν το αντίθετο: το χειρότερο είδος δουλικής συμμόρφωσης."