29 March 2010

Σημεία ζωής


Μισοφαγωμένες σάρκες
Κόκαλα στο πιάτο
Φέτα ζαμπόν
Κομμάτια τυρί
Γάλα στο ποτήρι
Κονσέρβα ψάρι
Δερμάτινο παπούτσι
Μάλλινη μπλούζα
Γούνινο παλτό
Το άρωμα

Σημεία ζωής που έσφυζε
Σημεία ζωής που έφυγε

Πέρασμα φευγαλέο
Πόδια κατευθυνόμενα
Ανάγκες που καταπιέστηκαν
Επιθυμίες που δεν ικανοποιήθηκαν
Σώματα που δεν ορίζονταν
Ψυχές που γέμισαν με τρόμο
Καρδιές που ράγισαν

Ανάσες κομμένες
Που είναι το παιδί μου;
Βλέμματα αγωνίας
Πού το πήγανε;
Κραυγές απελπισίας
Τί θα του κάνουνε;

Ένα μωρό κλαίει
Γιατί είναι μόνο του;
Πώς βρέθηκε δεμένο;
Πού είναι η μητέρα του;

Ζωές κάτω από την βαριά σκιά του θανάτου
Η συλλογική αδιαφορία συμπυκνωμένη σε ένα χέρι
Πιο γρήγορα! Πιο γρήγορα!
Σώμα που σείεται στη ρίγη του μέγιστου πανικού
Η ύστατη καταπίεση, η πιο συγκλονιστική
Προορισμένη να χαραχτεί ανεξίτηλα
Σε μια μνήμη που σε λίγο θα σβήσει
Αίμα αθώο
Σκοτάδι

Σημεία ζωής που κόπηκε

Είχαν την ατυχία να ανήκουν σε διαφορετικό είδος
Είχαν την ατυχία να μην έχουν φωνή
Είχαν την ατυχία να αισθάνονται

Σημεία ζωής που αγνοήθηκαν
Σημεία ζωής που την αρνήθηκαν


...

18 March 2010

Ντοκυμαντέρ DIRT! The Movie






«Οι πλημμύρες, η ξηρασία, η αλλαγή του κλίματος, ακόμη και  ο πόλεμος συσχετίζονται όλα άμεσα με τον τρόπο που μεταχειριζόμαστε το χώμα.»


DIRT! The Movie –Η ταινία σε σκηνοθεσία και παραγωγή από τους Bill Benenson και Gene Rosow--σας μεταφέρει στο θαύμα του χώματος. Λέει την ιστορία του πολυτιμότερου πόρου και πηγής γονιμότητας της Γης--από τη θαυμαστή αρχή του έως την σοβαρότατη υποβάθμισή του.


Οι αρχικές σκηνές της ταινίας βυθίζονται στο δέος του χώματος. Φτιαγμένο από τα ίδια στοιχεία με τα αστέρια, τα φυτά και τα ζώα, και εμάς, «το χώμα είναι πάρα πολύ ζωντανό.» Αν και, στις σύγχρονες βιομηχανικές επιδιώξεις για το κέρδος και για τους φυσικούς πόρους, η ανθρώπινη σύνδεση και ο σεβασμός του χώματος έχουν αναστατωθεί. «Η ξηρασία, η αλλαγή κλίματος, ακόμη και ο πόλεμος συσχετίζονται όλα άμεσα με τον τρόπο που μεταχειριζόμαστε το χώμα.»


DIRT! Η ταινία –σε αφήγηση της Jaime Lee Curtis--φέρνει στο φως την περιβαλλοντική, οικονομική, κοινωνική και πολιτική επίδραση που ασκεί το χώμα. Μοιράζεται τις ιστορίες ειδικών από όλο τον κόσμο οι οποίοι μελετούν και είναι σε θέση να διαχειριστούν την ομορφιά και την δύναμη μιας πλήρους σεβασμού και αμοιβαία ευεργετικής σχέσης με το χώμα.


Το DIRT! The Movie είναι απλά μια ταινία για το χώμα. Η πραγματική αλλαγή βρίσκεται στην αντίληψη μας για το τί είναι χώμα. Η ταινία μας διδάσκει: «Όταν έφθασαν οι άνθρωποι δύο εκατομμύρια χρόνια πριν, όλα άλλαξαν για το χώμα. Και από εκείνη την στιγμή, η μοίρα του χώματος και των ανθρώπων έχουν συνδεθεί στενά. «Αλλά πέρα από την ταινία και τα μαθήματα που διδάσκει, το DIRT! The Movie είναι μια πρόσκληση για δράση.


«Η μόνη θεραπεία για την αποσύνδεση των ανθρώπων από το φυσικό κόσμο τους είναι η επανασύνδεση τους.»


Ότι έχουμε καταστρέψει, μπορούμε να το θεραπεύσουμε.

02 March 2010

Η ιδεολογική βάση των Athens vegans


Πρόσφατα η συλλογικότητα των Athens vegans επανακαθόρισε την ιδεολογική της βάση, σε σχέση με τις τρέχουσες εξελίξεις και την κατάσταση που επικρατεί στην υπόθεση των ζώων παγκόσμια.

Με τις νέες της θέσεις η συλλογικότητα κάνει σαφές ότι θα προωθήσει τον veganism και τίποτε άλλο, επιλέγοντας να ευθυγραμμιστεί με την νέα, διεθνή προσπάθεια που αναπτύσσεται και η οποία αποκαθιστά την πραγματική σημασία του veganism ορίζοντας τον ως μια συνολική θεωρία και πρακτική ενάντια στην καταπίεση κάθε όντος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο με τις θέσεις. Περισσότερα στοιχεία στο blog της συλλογικότητας.


Η ιδεολογική βάση των Athens vegans

Έπειτα από διεξοδική ανάλυση και μελέτη της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί διεθνώς, από τη μία με την προπαγάνδα των κατεστημένων συμφερόντων και από την άλλη με τη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί από τις διάφορες προσεγγίσεις στην υπόθεση των ζώων, έχουμε καταλήξει στα εξής:

1- Ο veganism χρησιμοποιείται από εμάς με τον διευρυμένο του ορισμό, ο οποίος επιγραμματικά είναι η ενεργή αντίθεση στην καταπίεση κάθε όντος, ανθρώπινου ή μη. Θεωρούμε πως η καταπίεση των ανθρώπων και των ζώων είναι αλληλένδετη και γι αυτό η μονομερής προσέγγιση δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική.

2- Θέλουμε να προωθήσουμε την πραγματική διάσταση του veganism (όπως ακριβώς ορίστηκε από τους θεμελιωτές του), ότι δηλαδή είναι μια θεωρία και πρακτική ενάντια στην καταπίεση, και στόχος μας είναι η αποκατάστασή του στο κέντρο της δράσης, κάτι που ήδη έχει ξεκινήσει να γίνεται στο εξωτερικό. Ειδικότερα, η πρακτική πλευρά του veganism κατανοείται πλέον ότι είναι η μόνη χειροπιαστή αλλαγή για τα ζώα και η πραγματική τους απελευθέρωση από την ανθρώπινη καταπίεση.

3- Προωθούμε αποκλειστικά τον veganism ως θεωρία και πρακτική της αντι-καταπίεσης και προσπαθούμε να ξαναφέρουμε τους vegans στην θεωρία τους και να τους δείξουμε ότι μπορούν να βασίζονται σε αυτήν και στο όραμα της.

Οι Athens vegans είναι ιδεολογικά αντίθετοι και δεν υποστηρίζουν τον βετζεταριανισμό (vegetarianism), τον ευημερισμό (animal welfare), τα δικαιώματα των ζώων (animal rights) και το μέτωπο απελευθέρωσης των ζώων (animal liberation front) καθώς θεωρούμε πως λειτουργούν αποπροσανατολιστικά. Ειδικότερα ο ευημερισμός, τα δτζ και το αλφ, κατανοώντας ότι εκτίθενται με το να ισχυρίζονται ότι αγωνίζονται για τα ζώα χωρίς να αναφέρονται στον veganism, έχουν αναγκαστεί να τον συμπεριλάβουν στην προσέγγιση τους. Αλλά αυτή η ιδιοποίηση του veganism, τον παραμορφώνει και τον μετατρέπει από μια θεωρία και πρακτική της αντι-καταπίεσης σε μια "ρηχή" εκδοχή veganism που ουσιαστικά ταυτίζεται με την vegan διατροφή ή απλά με καταναλωτική συμπεριφορά.

Επιπλέον, το μήνυμα αυτών των προσεγγίσεων είναι αντιφατικό και δεν ωθεί στο προφανές: ότι η μη εκμετάλλευση των ζώων είναι χρέος κάθε ανθρώπου. Έτσι η εμπλοκή αυτών των προσεγγίσεων αντί να οδηγεί στην υλοποίηση αυτού του χρέους λειτουργεί ως απόσπαση της προσοχής από αυτόν τον στόχο με:
-την αποδοχή της εκμετάλλευσης και την ενασχόληση με την ρύθμιση της (animal welfare), (vegetarianism),
-την ενασχόληση με την διεκδίκηση δικαιωμάτων (animal rights),
-την αντιπαλότητα με το κατεστημένο εκμετάλλευσης ζώων και την παρούσα δομή της εξουσίας (animal liberation front),

Η απάντηση μας στις παραπάνω προσεγγίσεις είναι η άμεση αλλαγή με το να γίνει ο καθένας vegan, γιατί έτσι παρακάμπτεται η εξουσία και η δομή της καταπίεσης και επιτυγχάνεται η ολική απεμπλοκή από κάθε είδους εκμετάλλευση.

4- Προωθούμε τον vegan ακτιβισμό ο οποίος είναι σύμφωνος με τις αξίες του veganism(όπως μη βία) και στοχεύει στην δημιουργία ενός vegan κινήματος και δεν υποστηρίζουμε τις δράσεις και τον ακτιβισμό των άλλων προσεγγίσεων.

5- Δεν χρησιμοποιούμε τις λέξεις χορτοφαγία/χορτοφάγος γιατί είναι ασαφείς και παραπλανητικές, αφού αδυνατούν να περάσουν την συγκεκριμένη θεωρία/φιλοσοφία.

6- Θέλουμε να διασφαλίζουμε ότι το μήνυμα της προσπάθειας μας θα είναι πάντα σαφές και θα τερματίζει την σύγχυση, γιατί μόνο έτσι θα μπορούν όλο και περισσότεροι άνθρωποι να βλέπουν ξεκάθαρα τον στόχο της αντι-καταπίεσης και να διαμορφώνουν vegan συνείδηση.

7- Δεν επιδιώκουμε ούτε την γρήγορη, ούτε απλά την αριθμητική αύξηση της συλλογικότητας των Athens vegans ή του vegan κινήματος, αλλά την σταθερή και στερεή ανάπτυξη στην βάση της σωστής κατανόησης της vegan θεωρίας. Στοχεύουμε να δημιουργήσουμε μια συμπαγή συλλογικότητα με πλήρως συνειδητοποιημένα μέλη.

8- Υπεύθυνη για την λειτουργία της συλλογικότητας είναι η συντονιστική της ομάδα, η οποία διασφαλίζει ότι η δράση της είναι σύμφωνη με τις θέσεις της και τις αρχές της. Η ένταξη ως μέλος στην συλλογικότητα γίνεται εφόσον πληρούνται οι όροι συμμετοχής και τα μέλη της συλλογικότητας δεσμεύονται να μην παίρνουν πρωτοβουλίες στο όνομα αυτής και εν αγνοία της συντονιστικής ομάδας.

Με βάση τα παραπάνω, προτείνουμε την προσεκτική μελέτη και επεξεργασία των θέσεων μας, πριν ζητήσει κάποιος να γίνει μέλος και είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, σε προτάσεις και παρατηρήσεις ή στο να δώσουμε διευκρινήσεις σε τυχόν ερωτήματα. Ωστόσο, ο χρόνος είναι πολύτιμος και επιθυμούμε να τον αξιοποιήσουμε δημιουργικά προς όφελος της υπόθεσης την οποία υπηρετούμε και όχι να αναλωθούμε σε διαφωνίες.

Εάν λοιπόν από την προσεκτική μελέτη των θέσεων μας συμφωνείτε και έχετε οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι η θεωρία και η πρακτική του veganism πρέπει να καθιερωθεί ως η αποκλειστική προσέγγιση του αγώνα για την απελευθέρωση και των ανθρώπων και των ζώων και πιστεύετε ότι η συλλογικότητα μας είναι ο χώρος που σας εκφράζει, τότε ίσως σκεφτείτε την πιθανότητα να συμβάλλετε ενεργά και να ζητήσετε να γίνετε μέλος.

Η συντονιστική ομάδα των Athens vegans