26 February 2007

Παγκόσμια θέρμανση και κλιματική αλλαγή :

Αντί για κινδυνολογία ας δούμε τα αίτια και να δόσουμε λύση


Οι πάντες πλέον μιλούν για τη παγκόσμια θέρμανση και τη κλιματική αλλαγή και μάλιστα έχει γίνει το προσφιλές θέμα για ντοκυμαντέρ, κινδυνολογία και ακραία σενάρια κάθε είδους.


Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η υπερβολική εστίαση στις συνέπειες και στο φάσμα της συντέλειας του κόσμου με το οποίο θα έρθει αντιμέτωπη η ανθρωπότητα, ενώ ουσιαστικά αποσιωπόνται οι αιτίες και αυτοί οι οποίοι οδήγησαν την ανθρωπότητα στη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της.


Άραγε είναι η μόνη καταστροφή που έχουν επιφέρει οι κοντόφθαλμες και εγκληματικές ανθρώπινες δραστηριότητες και γιατί ως δια μαγείας όλοι ξεχνούν και τις τόσες άλλες προκαλούμενες επίσης από τον άνθρωπο καταστροφές που συντελούνται ταυτόχρονα με αυτήν;


Αυτό που βλέπουμε είναι ότι σιγά σιγά χτίζεται το σκηνικό ενός νέου μπαμπούλα για να καλύψει τον πραγματικό ένοχο του προβλήματος και να σπείρει το φόβο και την απογοήτευση.


Αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα είναι οι ίδιοι που σχεδιάζουν να επωφεληθούν από αυτό, αυτοχρηζόμενοι όπως πάντα ως σωτήρες μας, ενώ για μας τους υπόλοιπους επιφυλάσσεται ο αρνητικός αντίκτυπος από αυτή την αλλαγή.


Η παραπληροφόρηση και η δημιουργία σύγχυσης για το πρόβλημα μαζί με τη κινδυνολογία και το φόβο έχουν ως στόχους αφ’ενός μεν να αδρανοποιήσουν τα δισεκατομμύρια των κατοίκων του πλανήτη και αφ’ετέρου να αποτρέψουν κάθε προσπάθεια για αναζήτηση λύσης έξω από τα πλαίσια του τρέχοντος αδιέξοδου μοντέλου ζωής που έχει επιβληθεί.


Αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα συνεχίζουν αναπόσπαστοι και ακόμα πιο επιθετικοί να κάνουν μπίζνες ως συνήθως σαν να μη συμβαίνει τίποτα, σαν να ζουν σε άλλο πλανήτη.


Στη κοντόφθαλμη, ανόητη και εγκληματική στάση τους αυτό που μετράει πάνω απ’όλα, ακόμα και τώρα που κυριολεκτικά είμαστε στο χείλος της καταστροφής, είναι το κέρδος, η εξουσία και η διατήρηση των προνομίων τους.


Όμως η κρισιμότητα της κατάστασης αντί να μας δημιουργήσει πανικό ή σύγχυση μπορεί να γίνει αφορμή να επαναπροσδιορίσουμε το ρόλο μας ή καλύτερα να ξαναβρούμε το χαμένο ρόλο μας ως πλάσμα της φύσης, μέσα σ’αυτήν και όχι έξω απ’αυτήν ως αλλαζόνες "κυρίαρχοι" της.


Η "κυριαρχία" δεν είναι παρά η αυταπάτη ενός ασήμαντου και εφήμερου όντος μπροστά στο αιώνιο.


Είναι η ύβρις που έγινε μπούμερανγκ γιατι πολύ απλά η φύση δεν υποτάσσεται ούτε κυριαρχείται.


Αυτή θέτει τα όρια και τους κανόνες του παιχνιδιού μέσω των φυσικών νόμων που πρέπει να τηρεί κάθε δημιούργημα της μέσα στο συνολικό οικοσύστημα.


Στη συγκεκριμένη συγκυρία υφιστάμεθα τις συσσωρευμένες συνέπειες της παράβασης αυτών των νόμων και της παραβίασης της αρχής της βιωσιμότητας.


Ας ρίξουμε λοιπόν μια σχολαστική ματιά γύρω μας και ας επανεξετάσουμε πώς όλα τα άλλα είδη που θεωρούμε κατώτερα από εμας κατάφεραν και καταφέρνουν να επιβιώνουν για εκατομμύρια χρόνια ενώ εμείς μέσα σε τόσο λίγο διάστημα σπείραμε τον όλεθρο και διαταράξαμε σε μη αναστρέψιμο ίσως βαθμό την οικολογική ακεραιότητα του πλανήτη.


Ίσως κάνοντας το πάψουμε να αρνούμαστε πεισματικά το κάλεσμα της λογικής και της βιωσιμότητας και αποφασίσουμε να πετάξουμε από πάνω μας όλες εκείνες τις αρνητικές αντιλήψεις που προκάλεσαν όλη αυτή την ανισορροπία και αστάθεια.


Ακόμα και τώρα δεν είναι αργά.


Ακόμα και τώρα έχουμε το περιθώριο να το κάνουμε για να σώσουμε οτιδήποτε μπορεί να σωθεί.





22 February 2007

Συνέντευξη με τον Δρ Janez Drnovsek

Συνέντευξη με τον Δρ Janez Drnovsek, Πρόεδρο της Σλοβενίας

Η συνέντευξη δόθηκε στον δημοσιογράφο Damjan Likar τον Ιανουάριο του 2006 στη Σλοβενική γλώσσα και δημοσιεύτηκε στο Σλοβενικό περιοδικό Svobotitev Zivali


Σε ολόκληρη την ιστορία της ανθρωπότητας έχει υπάρξει μόνο μια χούφτα ξεχωριστών πολιτικών που ήταν χορτοφάγοι και κράτησαν μια σθεναρή στάση υπερ των δικαιωμάτων των ζώων. Ακόμη και σήμερα υπάρχουν πολύ λίγοι. Η Σλοβενία είναι ένα από τα λίγα λαμπερά φώτα στον κόσμο της πολιτικής σήμερα. Δίνοντας αυτή τη συνέντευξη, ο Πρόεδρος Δρ Janez Drnovsek εκφράζει για πρώτη φορά το μήνυμα στο ευρύ κοινό που θα πρέπει να αρχίσει να προβληματίζεται για την αφάνταστη βιαιότητα που ο άνθρωπος επιβάλλει επάνω στα ζώα.



Γιατί γίνατε χορτοφάγος και ποιές αλλαγές παρατηρήσατε κατά συνέπεια;

Επειδή αισθάνομαι ότι η χορτοφαγική τροφή είναι καλύτερη, και υψηλότερης ποιότητας. Τρώμε το κρέας επειδή μεγαλώσαμε μ’αυτό το τρόπο. Είμαι χορτοφάγος για μερικά χρόνια τώρα και πρόσφατα έγινα ολικός χορτοφάγος(
vegan), που σημαίνει ότι δεν τρώω αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα ή γάλα. Υπάρχει αφθονία επιλογής ποικίλων χορτοφαγικών τροφών που είναι επαρκείς για τις ανάγκες μας. Έκανα αυτό το βήμα ακολουθώντας το εσωτερικό μου αίσθημα. Μερικοί θεωρούν ότι η διατροφή vegan είναι πολύ περιορισμένη και βαρετή, κάτι που δεν είναι αληθινό. Μπορεί να έχει πολύ μεγάλη ποικιλία.


Ήταν η σοβαρή ασθένειά σας μερικά χρόνια πίσω ο κύριος λόγος για την αλλαγή της διατροφής σας;

Τότε ήταν¶Τότε όταν άρχισα βαθμιαία να αλλάζω. Το πρώτο βήμα ήταν να κόψω το κόκκινο κρέας, έπειτα τα πουλερικά, κατόπιν τα ψάρια και ούτω καθ’εξής.


Αισθάνεστε καλύτερα, υγιέστερος από πριν;

Αισθάνομαι τέλεια - και οι άλλοι μου λένε ότι έχω πάρα πολλή ενέργεια.


Στην Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Ζώων (4 Οκτωβρίου) προσκαλέσατε τα μέλη της Ένωσης για την Απελευθέρωση των Ζώων και των Δικαιωμάτων τους για συζητήσεις. Τι συζητήθηκε;

Τους προσκάλεσα κυρίως προκειμένου να δοκιμάσω να περάσω ένα μήνυμα σε ένα ευρύτερο κοινό αυτήν την ημέρα. Δεν¶Δ συνειδητοποιούμε πάντα πώς μεταχειριζόμαστε τα ζώα, πώς τα διαχειριζόμαστε. Είναι κι αυτά ζωντανά πλάσματα. Όπως ανέφερα ήδη, οι άνθρωποι έχουν μια καθορισμένη ιδέα της συμπεριφοράς προς τα ζώα, και ως αποτελέσμα πολύ σπάνια αναρωτιούνται για το τι πραγματικά προκαλούμε. Εάν σκεφτόμασταν για μια στιγμή πώς ο άνθρωπος διαχειρίζεται τα ζώα και τι αντίκτυπο έχει στο ζωικό κόσμο, θα έπρεπε πραγματικά να πούμε ότι δεν είναι καθόλου ανθρώπινος. Σκεφτείτε μονάχα όλα τα σφαγεία και την παραγωγή του βόειου κρέατος ή των πουλερικών, όπου οι συνθήκες για τα ζώα είναι αβίωτες. Τα ζώα μεταφέρονται συχνά στα φορτηγά χωρίς οποιαδήποτε τροφή ή νερό, κάτι που είναι ένας εξαιρετικά σκληρός τρόπος να φέρεσαι σ’αυτά. Δεν είναι ότι οι άνθρωποι που κάνουν αυτό είναι κακοί, απλά δεν σκέφτονται για αυτό. Όταν το τελικό προϊόν είναι μπροστά τους σε ένα πιάτο, δεν σκέφτονται τι ήταν αυτό πριν από και πώς έφτασε ως εκεί.


Άρα και οι ηθικοί λόγοι έπαιξαν επίσης ένα ρόλο στην απόφασή σας να γίνετε χορτοφάγος;

Φυσικά τα ηθικά κίνητρα ήταν παρόντα και επίσης το γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν χρειάζονται το κρέας καθόλου. Είναι απλά ο ριζωμένος τρόπος σκέψης και οι συνήθειες μας. Είναι πιθανά πολύ δύσκολο να αλλαχτεί αυτό σε μια στιγμή, αλλά μπορεί να γίνει βαθμιαία. Έτσι το έκανα εγώ.


Έχετε μιλήσει ευθαρσώς στα μέσα ενάντια στην επιχορήγηση της μαζικής εκτροφής ζώων. Ποιός ήταν ο λόγος σας για αυτό;

Πιστεύω ότι είναι ανόητο η κύρια προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι η εκατό τοις εκατό επιχορήγηση της γεωργίας, ειδικότερα των προϊόντων κρέατος. Το γεγονός ότι η ΕΕ επιχορηγεί τη μαζική εκτροφή κρέατος και πουλερικών είναι το πιό αμφισβητήσιμο από ηθική και θρεπτική άποψη. Η ίδια η Φύση μας το υπενθυμίζει αυτό: μέσω της ασθένειας των τρελλών αγελάδων, και πιό πρόσφατα μέσω της πανώλης των χοίρων ή της γρίπης των πουλιών. Είναι προφανές ότι κάτι δεν είναι όπως πρέπει να είναι, κάτι ενοχλεί την ισορροπία της φύσης, και αυτό πρέπει να είναι μια προειδοποίηση προς όλους εμας.

Τα χορτοφαγικά προϊόντα στα καταστήματα είναι ακριβότερα από τα προϊόντα κρέατος, κάτι που δεν ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αγοράσουν υγιέστερα τρόφιμα. Νομίζετε ότι περισσότεροι άνθρωποι θα σταματούσαν το κρέας εάν οι χορτοφαγικές επιλογές ήταν φτηνότερες;
Αυτός είναι πιθανά ένας παράγοντας επίσης, αν και πιστεύω ότι ο κύριος λόγος είναι η συνειδητοποίηση. Πάνω απ’όλα¶Π είναι θέμα να ενημερώσουμε τους ανθρώπους για αυτό που συμβαίνει και σε τι συνεισφέρουν. ¶Ν Νομίζω ότι αυτό είναι το κλειδί. Αυτό οδηγεί στη συνέχεια σε αλλαγές στην πολιτική δηλαδή στην αγροτική πολιτική, τις επιχορηγήσεις εκτροφής και τους μελλοντικούς στόχους.
Γιατί να μη διοχετεύσουμε μεγάλα ποσά των χρημάτων στην οργανική,βιολογική καλλιέργεια διαφορετικών προϊόντων όπως τα δημητριακά, τα όσπρια, τα φρούτα και όλα τα προϊόντα που προέρχονται από αυτά, αντί στην μαζική παραγωγή κρέατος;
Αυτό θα ήταν σίγουρα ευγενέστερο για τη φύση, δεδομένου ότι η οργανική παραγωγή προϊόντων σημαίνει ότι κανένα χημικό λίπασμα ή πρόσθετη ουσία δεν χρησιμοποιείται. Θ¶Θα σήμαινε καθόλου ρύπανση στο περιβάλλον και καθόλου χημικές πρόσθετες ουσίες στα τρόφιμά μας.
Προς το παρόν καταναλώνουμε επιβλαβείς και ανθυγειινές χημικές ουσίες στα τρόφιμά μας κάθε ημέρα. Πίσω από αυτό είναι τα συμφέροντα των μεγάλων κατασκευαστών, οι μεσάζοντες με τεράστια κέρδη που είναι πίσω από τον επικρατούντα συγκεντρωτισμό της βιομηχανίας τροφίμων. Εν τούτοις, πιστεύω ότι η συνειδητοποίηση των ανθρώπων συνεχίζει να μεγαλώνει, και μέσα στη χώρα μας και αλλού στην ΕΕ. Οι άνθρωποι ψάχνουν πιο επίμονα τα φυσικά προϊόντα και νομίζω ότι γυρίζουν περισσότερο στη φύση και γίνονται πιό ευαίσθητοι όσον αφορά τα ζώα και τα ζωικά προϊόντα.


Βάσει της εμπειρίας σας, θα συστήνατε στους ανθρώπους να γίνουν χορτοφάγοι;

Εφόσον το εφαρμόζω ο ίδιος, δεν μπορώ να δω το λόγο που δεν θα το σύστηνα σε άλλους. Δεν έχω κανένα παράπονο, όπως έχω ήδη πει: Έχω περισσότερη ενέργεια από όση χρειάζομαι. Άν μη τι άλλο, είμαι ζωντανή απόδειξη ότι μπορείτε να επιζήσετε χωρίς κρέας και προϊόντα κρέατος.



Πώς βλέπετε το γεγονός ότι όλοι πρέπει να καταβάλουμε τις ίδιες συνεισφορές εθνικής ασφάλειας; Είναι ευρέως γνωστό ότι οι χορτοφάγοι είναι πολύ υγιέστεροι και επομένως δεν χρησιμοποιούν τις υγειονομικές υπηρεσίες τόσο συχνά.

Αυτό είναι ένα ευρύτερο πρόβλημα και το όλο σχήμα θα μπορούσε να είναι διαφορετικό. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι το βασικό σημείο, καθώς θα πρέπει να υπάρχει κάποια αλληλεγγύη μέσα στο σύστημα υγείας, όπου οι υγιείς άνθρωποι βοηθούν εκείνους που είναι αδιάθετοι. Εντούτοις είναι αλήθεια, ότι ο καθένας είναι αρμόδιος για την υγεία του. Εάν καταναλώναμε λιγότερο τα επιβλαβή και ανθυγειινά τρόφιμα, θα ελαττώναμε αρκετά το οικονομικό βάρος στην υγειονομική υπηρεσία μας. Φυσικά δεν είναι προς το συμφέρον του καθενός να συμβεί κάτι τέτοιο. Τι θα συνέβαινε στη φαρμακευτική βιομηχανία, τις τεράστιες πολυεθνικές επιχειρήσεις που κερδίζουν δισεκατομμύρια από τους αρρώστους;


Ποια είναι η άποψή σας σχετικά με το κυνήγι;

Το κυνήγι από την άποψη της δολοφονίας των ζώων και ως σπορ δεν είναι βεβαίως ένα ηθικό θέμα. Εάν αναφέρεστε στο μέρος της δραστηριότητας του κυνηγιού που φροντίζει τη συντήρηση της φύσης, του περιβάλλοντος και των άγριων ζώων, παραδείγματος χάριν βοηθώντας με τη σίτιση το χειμώνα - αυτό το μέρος είναι πολύ χρήσιμο. Το κυνήγι που εξυπηρετεί απλά το σκοπό του ως μια μορφή σωματικής δραστηριότητας και της επιθυμίας να σκοτώσεις, φαίνεται σε μένα να είναι απολύτως ανήθικο.

Ποιά η άποψή σας για τα πειράματα σε ζωντανά ζώα;
Αυτό είναι ένα καλά γνωστό δίλημμα στη Μεγάλη Βρετανία που πρόσφατα ήρθε στην πρώτη γραμμή της πολιτικής στην Ευρώπη επίσης. Πρέπει να αναρωτηθούμε κατά πόσο θα το θέλαμε εάν είμασταν εμείς τα υποκείμενα τέτοιων πειραμάτων. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου ο πατέρας μου ήταν κρατούμενος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του
Dachau, όπου υποβλήθηκε σε τέτοια ιατρικά πειράματα από τους Γερμανούς, μαζί με χιλιάδες άλλους ανθρώπους. Δεν του άρεσε καθόλου. Αν και μερικοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι η δοκιμή στα ζώα είναι απαραίτητη για την πρόοδο της επιστήμης, είμαι βέβαιος ότι στις περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικές μέθοδοι χωρίς την ανάγκη για τη ζωική δοκιμή.


Από πού νομίζετε ότι προέρχεται η βάναυση μεταχείριση των ζώων;

Προέρχεται από το χαμηλό επίπεδο συνειδητοποίησης των ανθρώπων.



Και εξετάζοντας το ιστορικά;

Είναι δύσκολο να επισημανθεί ο ακριβής χρόνος στην ιστορία. Βασικά, είναι θέμα σεβασμού της ζωής γενικά. Τα ζώα είναι ζωντανά πλάσματα με συναισθήματα. Ο καθένας που έχει ένα κατοικίδιο ζώο ξέρει ότι τα ζώα έχουν συναισθήματα. Οι θρησκείες μιλούν συχνά για το σεβασμό της ζωής, αλλά εννοούν μόνο την ανθρώπινη ζωή και μερικές φορές ούτε ακόμη και αυτή. Κοιτώντας πίσω, για μεγάλο διάστημα του Μεσαίωνα οι Καθολικοί διακήρυσσαν ότι οι ερυθρόδερμοι Ινδιάνοι, που υποδουλώθηκαν από τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους, δεν είχαν ψυχή. Αυτό σήμανε ότι δεν έπρεπε να αντιμετωπίζονται ως ζωντανά πλάσματα με συναισθήματα. Σε κάποια άλλη χρονική στιγμή άλλαξαν γνώμη και διακήρυσσαν ότι οι μαύροι άνθρωποι δεν είχαν ψυχή. Αιώνες μαύρης σκλαβιάς ακολούθησαν. Όλο αυτό συνέβη με την ευλογία της εκκλησίας. Σήμερα, κανένας δεν το δέχεται αυτό πια. Μπορούμε να δούμε πώς η συνειδητοποίηση των ανθρώπων αλλάζει στη διάρκεια της ιστορίας, παρά τις αντιτιθέμενες απόψεις από ορισμένους θεσμούς ή κανόνες στη διάρκεια κάποιων εποχών.

Είναι σχεδόν Χριστούγεννα. Για εκατομμύρια ανθρώπων αυτό είναι καιρός ευτυχίας, αγάπης και ειρήνης. Για τα εκατομμύρια των ζώων, εντούτοις, είναι καιρός φοβερής σκληρότητας στη σφαγή τους έτσι ώστε τα πιάτα μας να είναι γεμάτα σφάγια. Και όλο αυτό για να γιορτάσουμε τη γέννηση ενός ατόμου που αγάπησε τα ζώα, τα προστάτευε και δεν τα σκότωνε. Ποια είναι η άποψή σας σχετικά με αυτό;

Ο Ιησούς θα γύριζε πιθανά στον τάφο του εάν ήξερε ότι μια μαζική σφαγή των ζώων πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο όνομά του. Το μήνυμά του βασίστηκε στον απόλυτο σεβασμό της ζωής και είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε ότι θα δεχόταν εκατομμύρια ζωντανά πλάσματα να δολοφονούνται προς τιμή του.

Γνωρίζετε ότι όλοι οι χορτοφάγοι (συμπεριλαμβανομένου και εσας) είναι αναθεματισμένοι από την εκκλησία και καταδικάζονται στην αιώνια κόλαση;
Είναι ευτυχές που οι άνθρωποι που το λένε αυτό δεν αποφασίζουν ποιος πηγαίνει στην κόλαση και ποιος όχι.


Όλοι οι παγκόσμιοι ηγέτες συνεχώς υπογραμμίζουν τις προσπάθειές τους για την παγκόσμια ειρήνη. Νομίζετε ότι η ειρήνη συνδέεται με τη σχέση μας με τα ζώα και την θρέψη των ανθρώπων χωρίς την ανάγκη για δολοφονία και αιματοχυσία; Ή μήπως ισχύει αυτό που δήλωσε ο
Tolstoy: " Όσο υπάρχουν σφαγεία θα υπάρχουν πόλεμοι".
Εάν η συνειδητοποίηση κάποιου είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη δεν θα σκοτώσουν ή θα είναι σκληροί στα ζώα. Είναι επίσης λιγότερο πιθανό ότι ένα τέτοιο άτομο θα πήγαινε στον πόλεμο και θα σκότωνε ανθρώπους για να αποκομίσει ένα πλεονέκτημα. Οι άνθρωποι που δεν σκοτώνουν και δεν τρώνε ζώα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να βρουν ένα τρόπο να ζήσουν με ειρήνη και αρμονία. Όλα είναι αλληλένδετα στη συνείδηση κάποιου. Εάν το επίπεδο συνειδητοποίησης είναι αρκετά υψηλό, το ένα οδηγεί στο άλλο. Το να κάνουμε τους ανθρώπους πιό ενήμερους είναι το κλειδί.


Πώς το βλέπουν αυτό οι πολιτικοί του κόσμου;

Οι πολιτικοί του κόσμου δεν είναι περισσότερο ή λιγότερο ενήμεροι για αυτό από τους περισσότερους ανθρώπους. Έχω παρατηρήσει ότι σε πολλές περιπτώσεις οι απλοί άνθρωποι ξεπερνούν τους πολιτικούς. Εάν πάρουμε τις μη κυβερνητικές οργανώσεις στην Ευρώπη για παράδειγμα - υπερασπίζονται θέματα που δεν είναι ακόμα προτεραιότητες για τους πολιτικούς, είτε πρόκειται για τη μεταχείριση των ζώων μας, τη προστασία του περιβάλλοντος ή την αλλαγή του κλίματος. Αυτή η ώθηση για αλλαγή προέρχεται από τα συνηθισμένα μέλη της κοινωνίας. Όταν μια κρίσιμη μάζα ανθρώπων δέχεται μια ιδέα, όταν η πλειοψηφία των ανθρώπων προσδοκά και απαιτεί αλλαγή, μόνο τότε η πολιτική θα αποκριθεί. Δυστυχώς, οι πολιτικοί δεν είναι συχνά αυτοί που θα ενθαρρύνουν άλλους, αλλά αντ' αυτού ακολουθούν την κοινή γνώμη της στιγμής. Μόνο όταν βλέπουν ότι είναι απίθανο να επανεκλεγούν επαναξιολογούν τις προτεραιότητές τους προς εκείνες που έχουν σπουδαιότητα για τους πολίτες τους.
Ο Tolstoy είναι μόνο ένα από πολλά "μεγάλα μυαλά" της ανθρωπότητας που μίλησε δημόσια για τη χορτοφαγία. Επιτρέψτε να ονομάσω μερικά: Πυθαγόρας, Leonardo Da Vinci, Nikola Tesla, Αλβέρτος Einstein, και Mahatma Ghandi... Αυτοί οι άνθρωποι αναγνωρίζονται για το μεγάλο εργο τους και τα επιτεύγματα τους, και συχνά αναφέρονται σε αναγνώριση της μεγαλοφυίας τους. Γιατί νομίζετε ότι η ανθρωπότητα είναι κωφή προς τη σκέψη αυτών των μεγάλων ανθρώπων που αφορά τα ζώα και τη χορτοφαγία; Ένα παράδειγμα αυτού είναι η άποψη του Αλβέρτου Einstein "ότι τίποτα δεν θα αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσής μας στη Γη τόσο σημαντικά όσο η στροφή στη χορτοφαγική διατροφή." Πώς θα σχολιάζατε αυτή τη ρήση από τον μεγαλοφυή φυσικό;

Σίγουρα¶Σί οι πιθανότητες της μακροπρόθεσμης επιβίωσης της ανθρωπότητας θα αυξάνονταν. Όλα συνδέονται. Τα τρόφιμα καλύτερης ποιότητας συνδέονται με ένα πιό υψηλό επίπεδο συνειδητοποίησης κατά κάποιο τρόπο. Είναι μια παράλληλη διαδικασία: εάν μπορούμε να κάνουμε το ένα, μπορούμε να κάνουμε το άλλο. Εντούτοις, είναι αδικαιολόγητο να περιμένουμε ανθρώπους με χαμηλότερα επίπεδα συνειδητοποίησης, που είναι σκληροί στα ζώα, να σταματήσουν τους πολέμους, να σταματήσουν να εκμεταλλεύονται άλλους, να βοηθήσουν να ξεριζωθεί η παγκόσμια γτώχεια. Εν ολίγοις: εφ' όσον το επίπεδο συνείδησης είναι χαμηλό, όλες οι διαφωνίες στον κόσμο σήμερα θα παραμένουν και ενδεχομένως θα αυξηθούν μέχρι το σημείο αφανισμού των ανθρώπων.


Είναι οι άνθρωποι που λένε ότι αγαπούν τα ζώα, αλλά τρώνε κρέας, πραγματικοί ζωόφιλοι;

Νομίζω¶Ν ότι αυτοί οι άνθρωποι αγαπούν τα ζώα, τα κατοικίδια ζώα τους, αλλά κάπως αυτόματα τρώνε άλλα ζώα. Εάν κάποιος έφερνε μια αγελάδα στην κουζίνα τους και τους έλεγε ότι θα σκοτωνόταν έτσι ώστε να μπορούν να έχουν μια μπριζόλα, θα το σκέφτονταν πιθανά δύο φορές. Τα προϊόντα κρέατος είναι τόσο αλλαγμένα στην εμφάνιση από η βιομηχανία κρέατος που οι άνθρωποι δεν τα συνδέουν με τα πραγματικά ζώα.



Μερικές κυρίες φορούν γούνα το χειμώνα. Ποια είναι η άποψή σας σχετικά με αυτό το μέρος της βιομηχανίας μόδας;

Πάλι είναι ένα θέμα συνειδητοποίησης των ανθρώπων. Οι άνθρωποι συχνά δέχονται αυτόματα ορισμένα πρότυπα συμπεριφοράς χωρίς να τα αμφισβητούν. Μόνο όταν θέσετε ερωτηματικά για κάτι, μπορείτε να αλλάξετε την άποψή σας και να γίνετε πιό ενήμεροι για αυτό που αγοράζετε.



Από πού παίρνουν οι άνθρωποι το δικαίωμα να θανατώσουν, να φυλακίζουν και να βασανίζουν ζώα και την ίδια στιγμή να απαιτούν ειρήνη και δικαιώματα για τους ίδιους; Εγκρίνεται κάτι τέτοιο από το σύνταγμα;

Δεν εγκρίνεται υπό αυτήν τη μορφή, αλλά φυσικά οι δικηγόροι και οι νομοθέτες θα σας πουν ότι δεν είναι απαγορευμένο και επομένως υποτίθεται πράγματι ότι είναι νόμιμο.


Έχω ακούσει από μια ανεπίσημη πηγή ότι ακόμη και το σκυλί σας ο
Brodi είναι χορτοφάγος. Είναι αλήθεια αυτό;
¶ΘαΕίστε καλά ενημερωμένοι. Θα ήταν καλύτερα να τον ρωτούσατε προσωπικά. Δεν είμαι εξουσιοδοτημένος να απαντήσω στο όνομά του.(γελώντας)



12 February 2007


ExxonMobil
: κέρδος εις βάρος του Πλανήτη

από το Worldwatch Institute
http://www.worldwatch.org/node/4891


Ήταν ίσως απλά σύμπτωση ότι η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Αλλαγή του Κλίματος ( IPCC- Intergovernmental Panel on Climate Change) δημοσίευσε την πιό πρόσφατη, ψυχρή αξιολογιτική της έκθεση την ίδια ημέρα που η ExxonMobil και η Shell δημοσίευαν τα καθαρά κέρδη του 2006 που ήταν $39.5 και $25,4 δισεκατομμύρια, αντίστοιχα - τα οποία έσπασαν όλα τα προηγούμενα εταιρικά ρεκόρ κέρδους.


Στην πραγματικότητα, τα ετήσια κέρδη των δύο επιχειρήσεων από το 2004 είναι τόσο τεράστια που τώρα διεκδικούν τις κορυφαίες 5 πρώτες θέσεις όλων των εποχών στην κερδοφορία των πολυεθνικών εταιρειών γενικά. Το κέρδος της Exxon υπερ- τριπλασιάστηκε από το 2002 μέχρι το 2006.


Η διοίκηση της Exxon είναι διάσημη για την ανηλεή αποδοτικότητά της, που γιορτάζεται στη Γουώλ Στρητ ως μια εξαιρετική καπιταλιστική επιτυχημένη περίπτωση .


Αλλά η επιτυχία της εταιρίας είναι συμβολική της διαιώνισης μιας οικονομίας που βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα και που απειλεί να εκτροχιάσει το κλιματικό σύστημα του πλανήτη.


Οι παχυλές μετοχικές αποδόσεις και μια ισχυρή βιομηχανία ορυκτών καυσίμων είναι η μια πλευρά του νομίσματος.


Η άλλη, σκοτεινή πλευρά του νομίσματος είναι η προοπτική των παράκτιων περιοχών να πνιγούν καθώς η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει, περισσότερες πόλεις να αντιμετωπίσουν τη μοίρα της Νέας Ορλεάνης, συγκομιδές που θα ξεραίνονται από την επιδείνωση της ξηρασίας, άνθρωποι που θα μετατρέπονται σε "περιβαλλοντικούς πρόσφυγες."


Η σχεδίαση μιας διαφορετικής πορείας θα εξαρτηθεί φυσικά από τις διαφορετικές προτεραιότητες, τις συνήθειες, και τις πολιτικές όχι μόνο στον επιχειρησιακό τομέα, αλλά και μεταξύ των κυβερνήσεων και των πολιτών.


Οι δυτικές χώρες πρέπει να φωτίσουν ένα νέο δρόμο, καταδεικνύοντας ότι η οικονομική επιτυχία και η ανθρώπινη ευημερία μπορούν να επιτευχθούν χωρίς το τηγάνισμα του πλανήτη.


Χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία πρέπει να αποφύγουν τις δυτικές απερισκεψίες και να υπερπηδήσουν τις τεχνολογίες της εποχής των ορυκτών καυσίμων.


Αλλά επιπλέον η ExxonMobil επιδιώκει να υπονομεύσει τη συναίνεση για το κλίμα.


Την ίδια μέρα που η IPCC εξέφρασε περισσότερη από 90 τοις εκατό επιστημονική βεβαιότητα ότι η αλλαγή του κλίματος οφείλεται στις ανθρώπινες ενέργειες, η βρετανική εφημερίδα Guardian αποκάλυψε ότι μια χρηματοδοτούμενη από την ExxonMobil ιδεολογική ομάδα, η American Enterprise Institute με έδρα την Ουάσιγκτον, πρόσφερε σε επιστήμονες και οικονομολόγους $10.000 στο καθένα για άρθρα που θα διέδιδαν αμφιβολία για την έκθεση της IPCC.


Οι βασικές αρχές της επιστήμης του κλίματος δεν είναι πλέον σε αμφισβήτιση, αλλά εκείνοι που ωφελούνται υπέρογκα από την τρέχουσα πορεία προς την Ημέρα της Κρίσεως έχουν ένα κατεστημένο συμφέρον στη διασπορά συσκότισης -- και πολύ βαθιές τσέπες πράγματι.


Η έκθεση της
IPCC καθιστά σαφές ότι μια θεμελιώδης αλλαγή στην ενεργειακή πολιτική είναι επείγουσα.


Ακόμα κι αν οι εκπομπές άνθρακα επρόκειτο να σταματήσουν σε μία νύχτα, ο πλανήτης είναι ήδη στη πορεία προς ένα μέλλον που θα χαρακτηρίζεται από την αστάθεια του κλίματος.


Αλλά η συνεχιζόμενη τακτική των μπίζνες σαν να μη συμβαίνει τίποτα, προεξοφλεί έναν ακόμα πιό δραματικό βαθμό ευπάθειας στη καταστροφή.


Θα παραμείνει δύσκολο να προδιαγράψουμε οποιοδήποτε ιδιαίτερο γεγονός καταστροφής από την αλλαγή κλίματος.


Αλλά γενικά, πολλές περιοχές και κοινότητες του κόσμου θα εκτεθούν σε πιό πολυάριθμες και σε πιό άγριες " φυσικές" καταστροφές - ιδιαίτερα εάν οι ανθρώπινες ενέργειες συνεχίσουν να συμβάλλουν στην περιβαλλοντική υποβάθμιση με άλλους τρόπους, όπως η αποδάσωση.


Το κόστος παραπληροφόρησης της Exxon δεν θα μπορούσε να είναι πιό υψηλό.


08 February 2007

Η θεραπεία Gerson κατά του καρκίνου


Θεραπεύοντας το σώμα σου με τη θεραπεία
Gerson


Καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής μας το σώμα μας γεμίζει με ποικίλους ρύπους που προκαλούν ασθένεια και καρκίνο. Αυτές οι τοξίνες φθάνουν σε μας μέσω του αέρα που αναπνέουμε, τα τρόφιμα που τρώμε, τα φάρμακα που παίρνουμε και το νερό που πίνουμε. Καθώς περισσότερα από αυτά τα δηλητήρια χρησιμοποιούνται κάθε ημέρα και τα ποσοστά καρκίνου συνεχίζουν να αναρριχούνται, το να είσαι σε θέση να στραφείς σε μια αποδεδειγμένη, φυσική, θεραπεία αποτοξίνωσης όπως η θεραπεία Gerson είναι όχι μόνο καθησυχαστικό, αλλά απαραίτητο.

Η θεραπεία Gerson είναι μια ισχυρή, φυσική θεραπεία που τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας για να θεραπεύσει τον καρκίνο, την αρθρίτιδα, τις καρδιακές παθήσεις, τις αλλεργίες, και πολλές άλλες εκφυλιστικές ασθένειες. Μια πτυχή της θεραπείας Gerson που τη ξεχωρίζει από τις περισσότερες άλλες μεθόδους θεραπείας είναι η ολιστική της φύση της. Μια αφθονία θρεπτικών ουσιών από δέκα τρεις φρέσκους, οργανικούς χυμούς καταναλώνεται κάθε ημέρα, παρέχοντας στο σώμα σας μια υπερδόση ενζύμων, μετάλλων και θρεπτικών ουσιών. Αυτές οι ουσίες διαλύουν έπειτα τον ασθενή ιστό στο σώμα, ενώ τα κλύσματα βοηθούν στην εξάλειψη της ισόβιας συγκέντρωσης τοξινών από το συκώτι.

Με τη θεραπευτική της προσέγγισή σε ολόκληρο το σώμα, η θεραπεία Gerson επανενεργοποιεί φυσικά τη θαυμάσια δυνατότητα του σώματός σας να θεραπευθεί - χωρίς βλαβερές παρενέργειες. Πάνω από 200 άρθρα στη σεβαστή ιατρική βιβλιογραφία, και χιλιάδες άνθρωποι που θεραπεύτηκαν από τις "ανίατες" ασθένειες τους τεκμηριώνουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας Gerson. Η θεραπεία Gerson είναι μια από τις λίγες θεραπείες που έχει μια ιστορία 60 ετών επιτυχίας.

Αν και η φιλοσοφία της να καθαρίσει και επανενεργοποιήσει το σώμα είναι απλή, η θεραπεία Gerson είναι μια σύνθετη μέθοδος θεραπείας που απαιτεί σημαντική προσοχή στη λεπτομέρεια. Ενώ πολλοί ασθενείς έχουν κάνει πλήρη αποκατάσταση ακολουθώντας τη θεραπεία Gerson από μόνοι τους, για καλύτερα αποτελέσματα ενθαρρύνουμε την αρχική θεραπεία σε ένα εξουσιοδοτημένο από το Ίδρυμα Gerson κέντρο θεραπείας.

Παρακαλούμε σημειώστε: Το Ίδρυμα Gerson δεν έχει στη κατοχή του, δεν λειτουργεί, ή ελέγχει οποιοδήποτε κέντρο θεραπείας. Διατηρούμε ένα πρόγραμμα χορήγησης αδειών σε κλινικές για να εξασφαλίσουμε ότι οι ασθενείς λαμβάνουν την αληθινή, 100% φροντίδα Gerson. Βεβαιωθείτε ότι η κλινική σας είναι εξουσιοδοτημένη από το Ίδρυμα για να παρέχει τη θεραπεία Gerson. Τηλεφωνήστε στο ίδρυμα Gerson για να συζητήσετε πώς η θεραπεία Gerson μπορεί να σας βοηθήσει. Θα είμαστε ευτυχείς να απαντήσουμε στις ερωτήσεις σας. Μέσα στις ΗΠΑ καλέστε το 1-888- 4gerson, εκτός ΗΠΑ παρακαλώ τηλεφωνείστε στο 619-685-5353.

Η θεραπεία Gerson είναι μια προηγμένη, σύγχρονη, εναλλακτική και φυσική θεραπεία, η οποία χρησιμοποιεί το θεραπευτικό μηχανισμό του σώματος στην αντιμετώπιση και τη θεραπεία της χρόνιας καταβάλουσας ασθένειας. Όταν πρωτοπαρουσιάστηκε στον κόσμο από τον ιατρό Max Gerson, M.D., η διαιτητική θεραπεία ήταν τόσο μπροστά από την εποχή της που δεν υπήρχε σχεδόν καμία τεκμηρίωση διαθέσιμη στην επιστημονική λογοτεχνία για να εξηγήσει πώς μπορούσε να παράγει θεραπείες στις χρόνιες καθώς επίσης και μολυσματικές παθήσεις. Αλλά, επειδή ακριβώς θεράπευε πολλές περιπτώσεις προηγμένης φυματίωσης, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και πολυάριθμες μικρότερες παθήσεις, η θεραπεία Gerson καθιερώθηκε ως σημαντική συμβολή στον ιατρικό τομέα, μέσω της δημοσίευσης άρθρων αναθεωρημένων από συναδέλφους(peer reviewed) στη ιατρική βιβλιογραφία http://cancer-research.net/GersonPubs.html. Ο Gerson πρώτο-δημοσίευσε στο θέμα του καρκίνου το 1945, σχεδόν 40 χρόνια πριν από την υιοθέτηση τη θρέψη, και το καρκίνο.

Ο Max Gerson θεράπευσε πολλές εκατοντάδες ασθενών και συνέχισε να αναπτύσσει και να βελτιώνει τη θεραπεία του μέχρι το θάνατό του το 1959, στην ηλικία των 78. Ο διασημότερος ασθενής του ήταν ο Δρ Αλβέρτος Schweitzer, που ο Gerson θεράπευσε από προχωρημένο διαβήτη όταν ο Schweitzer ήταν 75. Ο Schweitzer επέστρεψε στο νοσοκομείο του στην Αφρική, κέρδισε το βραβείο Νόμπελ, και δούλεψε μετά από την ηλικία των 90. Ο Schweitzer έγραψε "Βλέπω στο Δρ Gerson μια από τις πιό διαπρεπείς μεγαλοφυίες στην ιστορία της ιατρικής."

Πρόσφατα, ο Δρ Gerson αναγνωρίστηκε ως πρωτοπόρος στον τομέα του όταν εγκαταστάθηκε στη αίθουσα φήμης της Ορθομοριακής Ιατρικής στην Οττάβα του Καναδά στις 14 Μαϊ'ου 2005. Ενώθηκε με άλλους επτά γίγαντες της ιατρικής των οποίων η δημιουργική εργασία έχει επιδράσει στον ιατρικό και επιστημονικό κόσμο, και θεωρούνται πρωτοπόροι στους αντίστοιχους τομείς τους.

Είναι σπάνιο να βρεθεί ο καρκίνος, η αρθρίτιδα, ή άλλες εκφυλιστικές ασθένειες στους πολιτισμούς που θεωρούνται από το δυτικό πολιτισμό "πρωτόγονοι". Είναι λόγω της διατροφής; Το γεγονός ότι οι εκφυλιστικές ασθένειες εμφανίζονται σε αυτούς τους πολιτισμούς μόνο όταν εισάγονται τα σύγχρονα συσκευασμένα τρόφιμα και οι πρόσθετες ουσίες σίγουρα θα υποστήριζε αυτή την ιδέα. Ο Max Gerson είπε "μείνετε κοντά στη φύση και οι αιώνιοι νόμοι της θα σας προστατεύσουν." Θεωρούσε ότι οι εκφυλιστικές ασθένειες παρουσιάζονταν από τη τοξική, υποβιβασμένη τροφή, νερό και αέρα.

Η θεραπεία Gerson επιδιώκει να αναζωογονήσει το σώμα στην υγεία, υποστηρίζοντας κάθε σημαντική μεταβολική απαίτηση με το να πλημμυρίζει το σώμα με τις θρεπτικές ουσίες από σχεδόν 10 κιλά βιολογικά καλλιεργημένων φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Τα περισσότεροα χρησιμοποιούνται για να φτιαχτούν φρέσκοι ακατέργαστοι χυμοί, ένα ποτήρι κάθε ώρα, 13 φορές την ημέρα. Ωμά και μαγειρεμένα στερεά τρόφιμα καταναλώνονται γενναιόδωρα. Η οξυγόνωση είναι συνήθως περισσότερο από διπλάσια, καθώς η ανεπάρκεια οξυγόνου στο αίμα συμβάλλει σε πολλές εκφυλιστικές ασθένειες. Ο μεταβολισμός επίσης υποκινείται μέσω της προσθήκης συμπληρωμάτων, του θυροειδή, καλίου και άλλων και με την αποφυγή των βαριών ζωικών λιπών, της υπερβολικής πρωτεϊ'νης, του αλατιού και άλλων τοξινών.

Οι εκφυλιστικές ασθένειες καθιστούν το σώμα όλο και περισσότερο ανίκανο να εκκρίνει τα απόβλητα επαρκώς, κάτι που συνήθως καταλήγει στην ανεπάρκεια του ήπατος και των νεφρών. Για να το αποτρέψει αυτό, η θεραπεία Gerson χρησιμοποιεί την εντατική αποτοξίνωση για να αποβάλει τα απόβλητα, να αναζωογονήσει το συκώτι, να επανενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να αποκαταστήσει την ουσιαστική άμυνα του σώματος – τα συστήματα ενζύμων, μετάλλων και ορμονών. Με τη γενναιόδωρη, υψηλής ποιότητας διατροφή, την αυξανόμενη διαθεσιμότητα οξυγόνου, την αποτοξίνωση, και το βελτιωμένο μεταβολισμό, τα κύτταρα - και το σώμα - μπορούν να αναζωογονηθούν, να γίνουν υγιή και να αποτρέψουν μελλοντική ασθένεια.

Καμία θεραπεία δεν λειτουργεί για τον καθένα, κάθε φορά. Οποιοσδήποτε σας πει διαφορετικά δεν σας δίνει τα γεγονότα. Ξέρουμε ότι αν έχετε διαγνωστεί με μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια, η επιλογή της καλύτερης στρατηγικής για την ασθένειά σας μπορεί να είναι μια δύσκολη υπόθεση. Ο καθένας υποστηρίζει ότι έχει είτε "την καλύτερη θεραπεία", "τη γρηγορότερη θεραπεία", είτε "τη μόνη θεραπεία που λειτουργεί." Στις περισσότερες περιπτώσεις ο έμπιστος οικογενειακός γιατρός σας έχει μόνο γνώση των συμβατικών θεραπειών, και είναι είτε απληροφόρητος, ή ακόμα και εχθρικός προς τις εναλλακτικές επιλογές. Ανεξάρτητα από το πόσες απόψεις λάβετε για το πώς να θεραπεύσετε την ασθένειά σας, εσείς πρόκειται να πάρετε τη τελική απόφαση για το τι να κάνετε, και εσείς πρέπει να είσαστε άνετοι με την απόφασή σας. Επιλέξτε μια θεραπεία που έχει το περισσότερο νόημα για σας.

Οι περισσότερες θεραπείες, συμβατικές ή εναλλακτικές αντιμετωπίζουν μόνο τα μεμονωμένα συμπτώματα αγνοώντας τι προκαλεί τελικά την ασθένεια. Ο λόγος που η θεραπεία Gerson είναι αποτελεσματική με τόσες πολλές διαφορετικές ασθένειες είναι επειδή αποκαθιστά την απίστευτη δυνατότητα του σώματος να θεραπευθεί. Παρά την αντιμετώπιση μόνο των συμπτωμάτων μιας ιδιαίτερης ασθένειας, η θεραπεία Gerson αντιμετωπίζει την αιτία της ίδιας της ασθένειας. Αν και αισθανόμαστε ότι η θεραπεία Gerson είναι η περιεκτικότερη θεραπεία για την ασθένεια, δεν ισχυριζόμαστε ότι θα θεραπεύσει τα πάντα ή τον καθένα.

Αν και το ίδρυμα Gerson δεν έχει ούτε λειτουργεί ιατρικές εγκαταστάσεις, παραπέμπει όμως τους ασθενείς σε κλινικές που τους έχει χορηγηθεί πλήρως η άδεια από το ίδρυμα Gerson να παρέχουν τη θεραπεία Gerson. Εάν σκοπεύετε να ακολουθήσετε τη θεραπεία από μόνος σας στο σπίτι, αν θα επιθυμούσατε να προγραμματίσετε την είσοδο σε μια κλινική, ή αν απλά έχετε ερωτήσεις για τη θεραπεία, σας προτείνουμε να έρθετε σε επαφή με ένας από τους αντιπροσώπους εξυπηρέτησης πελατών μας στο ίδρυμα Gerson.

Προσοχή: Μην αρχίζετε τη θεραπεία Gerson χωρίς την επίβλεψη ενός επαγγελματία στη θεραπεία Gerson εάν οποιοιδήποτε από τους ακόλουθους όρους ισχύουν:

- χημειοθεραπεία
- διαβήτης
- μεταστάσεις εγκεφάλου
- σοβαρή ζημία νεφρών
- ξένα οργανα όπως βηματοδότες, μοσχεύματα στήθους, ατσάλινες λάμες ή βίδες.

Οι ασθενείς πρέπει να είναι σε θέση να φάνε, να πιούν και να αποβάλουν κανονικά.
Η θεραπεία Gerson δεν μπορεί να εφαρμοστεί στους παραλήπτες μεταμόσχευσης οργάνων.



Αποχυμωτές
Η αποχύμωση είναι ένα ουσιαστικό συστατικό της θεραπείας Gerson. Για να εξασφαλίσει αξιόπιστα αποτελέσματα, ο ασθενής στη θεραπεία Gerson θα πρέπει να αγοράσει τον κατάλληλο αποχυμωτή.Η έρευνα του Δρ.Gerson δείχνει ότι οι ασθενείς με καρκίνο πρέπει να έχουν ένα αποχυμωτή δύο σταδίων με έναν χωριστό μύλο και μια υδραυλική πρέσσα. Οι αποχυμωτές ενός σταδίου γενικά δεν παράγουν την ίδια ποιότητα της περιεκτικότητας σε ένζυμα, μέταλλα ή μικροθρεπτικά, και μερικοί ασθενείς έχουν αποτύχει να δουν αποτελέσματα απλά με τη χρησιμοποίηση του λανθασμένου αποχυμωτή.

Δεν συστήνουμε τη χρήση οποιωνδήποτε τύπων φυγοκεντρικών αποχυμωτών για τους ασθενείς
Gerson. Άλλοι μη φυγοκεντρικοί αποχυμωτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για συντήρηση της υγείας ή τις διαγνώσεις μη-καρκίνου.

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τους αποχυμωτές τύπου πρέσσας, παρακαλώ ελάτε σε επαφή με τους αντιπροσώπους του Norwalk
Juicer, τον Richard Boger ή τη Gisela Summer Gisela στο 1-800-405-8423/760-436-9684 έξω από τις ΗΠΑ.

Η διατροφή
Η διατροφή Gerson είναι φυσικά πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, ένζυμα, μικροθρεπτικά, εξαιρετικά χαμηλή στο αλάτι και τα λίπη, και πλουσία σε υγρά.

Η παρακάτω είναι μια χαρακτηριστική καθημερινή διατροφή για έναν ασθενή Gerson στο καθεστώς πλήρους θεραπείας:
· 13 ποτήρια φρέσκου, ωμού καρότου/ μήλου και των χυμών από πράσινα φύλλα που προετοιμάζονται ανά μία ώρα από φρέσκα, βιολογικά φρούτα και λαχανικά.
· 3 πλήρη χορτοφάγα γεύματα, που προετοιμάζονται πρόσφατα από βιολογικά αυξημένα φρούτα, λαχανικά και πλήρη δημητριακά. Ένα χαρακτηριστικό γεύμα περιλαμβάνει τη σαλάτα, τα μαγειρεμένα λαχανικά, τις ψημένες πατάτες, τη φυτική σούπα και το χυμό.
· Φρέσκα φρούτα και επιδόρπιο νωπών καρπών διαθέσιμο σε όλες τις ώρες για σνακ, επιπλέον της κανονικής διατροφής.

Φάρμακα
Όλα τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σχετικά με τη θεραπεία Gerson ταξινομούνται ως βιολογικά, υλικά οργανικής προέλευσης που χορηγούνται σε θεραπευτικά ποσά.
· ένωση καλίου
· διάλυμα Lugol
· βιταμίνη β- 12
· ορμόνη θυροειδή
· ενέσιμο εκχύλισμα συκωτιού
· παγκρεατικά ένζυμα
· κλύσματα καφέ ή/και χαμομιλιού

Αποτοξίνωση
Ένα πολύ σημαντικό μέρος της θεραπείας Gerson είναι η συχνή αποτοξίνωση των ιστών και του αίματος. Αυτό ολοκληρώνεται μέσω ποικίλων μέσων, πρώτα απ' όλα μέσω της χρήσης των κλυσμάτων καφέ.

Η επιστημονική βάση για τη χρήση των κλυσμάτων καφέ είναι καλά τεκμηριωμένη, και μπορεί να ληφθεί από το ίδρυμα Gerson. Οι ασθενείς αναφέρουν ότι τα κλύσματα μειώνουν τον πόνο και επιταχύνουν τη θεραπεία. Βιολογικά, τα ενζυμικά συστήματα του τοιχώματος των εντέρων και του συκωτιού υποκινούνται, και η ροή χολής αυξάνεται. Αυτό έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τη δυνατότητα του σώματος να αποβάλει τα τοξικά υπολείμματα από τις περιβαλλοντικές, χημειοθεραπευτικές, και άλλες πηγές.

Ο όγκος και ο υπόλοιπος αρρωστημένος ιστός επίσης αποβάλλονται γρηγορότερα καθώς διασπώνται. Άλλα μέσα αποτοξίνωσης περιλαμβάνουν το καστορέλαιο, που χρησιμοποιείται ως πρόσθετο τονωτικό ροής της χολής και ως ένας άλλος τρόπος να ενισχυθεί η δυνατότητα του συκωτιού να φιλτράρει το αίμα. Επιπλέον, τα πεπτικά ένζυμα χρησιμεύουν στο να ενισχύσουν την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών καθώς επίσης και να βοηθήσουν στην αποβολή του χαλασμένου ιστού.

Οι ασθενείς πρέπει να έχουν μια πλήρη κατανόηση της θεραπείας Gerson έτσι ώστε να μπορούν αποτελεσματικά να συνεχίσουν τη θεραπευτική αγωγή στο σπίτι αφότου αφήσουν το κέντρο θεραπείας. Τα παρακάτω είναι παραδείγματα εκπαιδευτικών ευκαιριών σε μια τυπική εξουσιοδοτημένη κλινική Gerson:
· εκπαιδευμένοι παθολόγοι Gerson ή/και εκπαιδευτές παρουσιάζουν διαλέξεις και οδηγίες για τις θεραπευτικές αντιδράσεις και τις χρήσεις των φαρμάκων.
· η Σάρλοτ Gerson ή/και άλλα ανώτερα μέλη προσωπικού του ιδρύματος Gerson μιλούν για τη θεωρία και τη πρακτική της θεραπείας Gerson, τα επιστημονικά τεκμηρία και τη σχετική έρευνα.
· οδηγίες και επίδειξη των διμερών αποχυμωτών τύπου πρέσσας, όπως ο Norwalk Juicer.
· βιντεοταινίες των διαλέξεων από τη Σάρλοτ Gerson, και άλλων από το προσωπικό του ιδρύματος Gerson, και τους εκπαιδευμένους παθολόγους Gerson είναι διαθέσιμες για να τις δει κανείς οποιαδήποτε στιγμή.
· τακτική, εξατομικευμένη διαβουλεύση με τον Gerson παθολόγο σας για τις λεπτομέρειες της κατάστασης σας και οποιεσδήποτε απαραίτητες τροποποιήσεις στη θεραπεία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οποιεσδήποτε συγκεκριμένες ερωτήσεις έχετε μπορούν να εξεταστούν.

05 February 2007

Ελιά εναντίον της βιομηχανίας καρκίνου


Το θέμα που άνοιξε το τελευταίο διάστημα με τα φύλλα της ελιάς έχει πολύ βαθύτερες προεκτάσεις από τη θεραπεία του καρκίνου ή οποιασδήποτε άλλης "ανίατης" ασθένειας.


Κλονίζει σοβαρά το ηδη κλονισμένο σύστημα υγείας που δέχεται μόνο ως "ορθόδοξη" τη συμβατική, ή αλλιώς αλλοπαθητική ιατρική.( αλλοπαθητική - η πάθηση έρχεται από αλλού χωρίς να φταίμε σε τίποτα εμείς και ο τρόπος ζωής και
διατροφής μας και η θεραπεία γίνεται αποκλειστικά με φάρμακα και χειρουργικές επεμβάσεις.)


Και ταυτόχρονα στρέφει το προβληματισμό της κοινής γνώμης προς τη κατεύθυνση της φυσικής καταπολέμησης της οποιασδήποτε νόσου και κατ’επέκταση της σωστής πρόληψης μέσω της φυσικής διατροφής.


Η πλειοψηφία του κόσμου αλλά και μεγάλο μέρος των συμβατικών, αλλοπαθητικών γιατρών είναι πλήρως απογοητευμένοι από την αναποτελεσματικότητα των συμβατικών θεραπειών.


Αλλά και όλοι μας βλέπουμε γονείς, συγγενείς και φίλους μας να χάνονται αβοήθητοι από την επιδημία των εκφυλιστικών παθήσεων(καρκίνος, καρδιακά, εγκεφαλικά, διαβήτης), των λεγομένων και ασθενειών του πηρουνιού που έναν αιώνα πριν ήταν από σπάνιες έως άγνωστες.


Η ελπίδα για μια θεραπεία μέσα στα όρια της συμβατικής ιατρικής έχει διαψεύσει τους πάντες τα τελευταία 30 χρόνια και πολλοί μάλιστα μιλούν για τη λεγόμενη πια βιομηχανία καρκίνου.(Η διαιώνιση αποτυχημένων θεραπειών που ωφελούν ορισμένα κατεστημένα συμφέροντα και όχι τους ασθενείς.)


Δικαιολογημένη λοιπόν ή ανταπόκριση του κόσμου στις θεραπευτικές ιδιότητες της ελιάς γιατί σε μια τόσο κρίσιμη κατάσταση ζωής ή θανάτου το σκεπτικό των ανθρώπων είναι να δοκιμαστεί κάθε δυνατότητα θεραπείας.


Και θα έλεγα επίσης ότι το ένστικτο του κόσμου δεν γελιέται όταν περιμένει τη θεραπεία από ένα φυτό γιατι είναι γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων ότι τα φυτά έχουν θεραπευτικές ιδιότητες.


Το λάθος του κόσμου είναι ότι παρασύρεται σε μια αντίληψη που λέει πως υπάρχει η εύκολη και γρήγορη θεραπεία και η πανάκεια ή το μαγικό χάπι για οποιαδήποτε νόσο.


Τα πράγματα δεν είναι δυστυχώς έτσι γιατί η πορεία πίσω στην υγεία είναι μια διαδικασία ενημερωμένης και υπεύθυνης δράσης και εξαρτάται απόλυτα από μια στροφή 180 μοιρών στο τρόπο ζωής και διατροφής του ατόμου προς τη πραγματικά και ουσιαστικά υγιεινή κατεύθυνση.


Το άλλο λάθος είναι η εμμονή σε ένα και μόνο φυτό λόγω της ανεύθυνης ή και σκόπιμης εστίασης σε αυτό από τα μαζικά μέσα, τη στιγμή που σήμερα ξέρουμε ότι όλα τα φυτά περιέχουν θεραπευτικές ουσίες, τα λεγόμενα φυτοχημικά με αντικαρκινικές και όχι μόνο ιδιότητες.


Τρανά παραδείγματα, η αλόη βέρα και το σιταρόχορτο αλλά και όλα τα άλλα γνωστά βότανα με τις ιδιαίτερες χρήσεις τους το καθένα.


Άρα λοιπόν όσο χυμό ελιάς και να πιεί κανείς και όσα βότανα κι αν πάρει, θα έχουν σίγουρα επικουρική δράση αλλά αυτά ποτέ δεν θα μπορέσουν να υποκαταστήσουν την ανάγκη του οργανισμού για θρέψη.


Γιατι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν ο οργανισμός μας νοσεί δεν του λείπουν φάρμακα αλλά του λείπουν θρεπτικά συστατικά και ότι οι εκφυλιστικές ασθένειες οφείλονται καθαρά σε λανθασμένες διατροφικές επιλογές.


Το κυρίαρχο λοιπόν είναι η συνεχής τροφοδότηση του οργανισμού μας με τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα κύτταρα μας για να λειτουργήσουν όπως οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ένζυμα και μάλιστα σε πρωτογενή, ανεπεξέργαστη, φυσική, ζωντανή μορφή.


Μόνο έτσι προστατευόμαστε απέναντι στην ασθένεια αλλά και δίνουμε τη δυνατότητα στο γιατρό που υπάρχει μέσα μας και δεν είναι άλλος από το ανοσοποιητικό μας σύστημα να μας θεραπεύσει σε περίπτωση που νοσήσουμε.


Μέσα μας κρύβουμε τεράστιες δυνάμεις αυτοθεραπείας (
Vis Medicatrix Naturae – η Θεραπευτική Δύναμη της Φύσης) και το μόνο που χρειάζεται είναι να τις βοηθήσουμε και όχι να τους πάμε κόντρα.


Σ’αυτή μας τη προσπάθεια η πλήρως φυσική διατροφή είναι ο κύριος σύμμαχος μας αφού είναι και ο κυρίαρχος παράγοντας υγείας, όπως τόσο εύστοχα και με τόση σοφία τον όρισε ο Ιπποκράτης χιλιετίες πριν:

η τροφή σου είναι το φάρμακο σου και το φάρμακο σου είναι η τροφή σου.


Γι αυτό και οι πιο επιτυχημένες θεραπείες για το καρκίνο τα τελευταία 50 χρόνια είναι καθαρά διατροφικές όπως η πασίγνωστη μέθοδος
Gerson που βασίζεται στους φυσικούς χυμούς.


Εξάλλου με μια απλή έρευνα στο ιντερνετ μπορούμε να διαβάσουμε από πρώτο χέρι τις αμέτρητες μαρτυρίες ανθρώπων που σώθηκαν από το καρκίνο μέσω διατροφικής θεραπείας όπως η ωμοφαγία.

Ιδιαίτερα αξιόλογη είναι η περίπτωση της Shelly Keck η οποία αναφέρει τη θεραπεία της (χωρίς φάρμακα παρά μόνο μέσω της διατροφής) σε ένα ολόκληρο βιβλίο που μπορεί κανείς να κατεβάσει δωρεάν σε μορφή pdf από εδώ:

http://www.dyingtogetwell.com/


Συνοψίζοντας λοιπόν το μήνυμα της ελιάς είναι ότι ένα φυτό από μονο του δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά αλλά μια συνολικά φυσική, υγιεινή διατροφή μπορεί και ότι αν θέλουμε τη μεγαλύτερη πιθανότητα ίασης η φυσική οδός είναι η ενδεδειγμένη.



01 February 2007


Ζάχαρη - Μέρος 2ο

Πίσω από τη κατανάλωση και το καταναλωτισμό

του Anup Shah
www.globalissues.org

http://www.globalissues.org/TradeRelated/Consumption/Sugar.asp



Ένας τεράστιος χρήστης εργασίας, κεφαλαίου και πόρων. Αλλά είναι παραγωγικός;


M
ε αυξανόμενη χρήση στο τσάι που συνδυάστηκε με την άνοδο στην παραγωγή κομπόστας και σοκολάτας, κ.λπ..., η παραγωγή και κατανάλωση της ζάχαρης αυξήθηκε περαιτέρω. Λαμβάνοντας υπόψη την άνοδο στην κατανάλωση άλλων γλυκών τροφίμων, όπως οι μαρμελάδες, η ζάχαρη στο ψωμί, και πιό πρόσφατα, στη σόδα τα ποτά και άλλες βιομηχανίες ζαχαρωδών προϊόντων, καραμέλες, γλυκά και γρήγορα τρόφιμα κ.λπ..., το ποσό εδάφους για να παραχθεί η ζάχαρη, να ραφιναριστεί, και να φιλοξενίσει τη βιομηχανία έχει επίσης αυξηθεί. Δηλαδή ακόμη περισσότεροι πόροι έχουν χρησιμοποιηθεί.


Η ζάχαρη έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον με πολυάριθμους τρόπους:

· Τα δάση πρέπει να καθαριστούν για να φυτέψουν τη ζάχαρη

· Τα ξύλινα ή καύσιμα απαιτούνται στα βήματα επεξεργασίας

· Τα αποβλήτα από την επεξεργασία έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον

· Η παράλληλη κατανάλωση άλλων προϊόντων που σχετίζονται με τη ζάχαρη, συμπεριλαμβανομένου του καφέ, του τσαγιού, της σοκολάτας, κ.λπ... όλα συνολικά απαιτούν πρόσθετους πόρους από το περιβάλλον

· Πολυάριθμα "κρυμμένα" ή "εξωτερικά " κόστη περιλαμβάνουν (και αυτό είναι ένα πολύ περιορισμένο σύνολο παραδειγμάτων):

· Την δημιουργία, συντήρηση και υποστήριξη των κτηρίων γραφείων όπου οι άνθρωποι εργάζονται σε αυτές τις βιομηχανίες

· Την υποστήριξη του μάρκετινγκ

· Την υποστήριξη των προσπαθειών στη δημιουργία των απαιτήσεων καθώς επίσης και την ικανοποίηση πραγματικών και προκυπτουσών απαιτήσεων

· Την διανομή και να πώληση

· Την δημιουργία νέων ιδεών και προϊόντων

· Την δημιουργία, συντήρηση και υποστήριξη των εργοστάσιων που παράγουν τα προϊόντα

· Την δημιουργία των υλικών για τη συσκευασία

· Την αντιμετώπιση των αποβλήτων/την αποκομιδή αυτών των συσκευασιών

· Την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας που προκύπτουν και τους πόρους που χρησιμοποιούνται για να τα αντιμετωπίσουν αυτά

· Την πληρωμη και υποστήριξη των πολιτικών μεσαζόντων που θα βοηθήσουν ώστε οι κυβερνήσεις και οι νομοθετικοί μηχανισμοί να δουν τις προοπτικές αντιλήψεις τους

και τα λοιπά


Επιπλέον, μερικές από τις σχετικές βιομηχανίες συνεχίζουν να ασκούν πρόσθετες πολιτικές επιδράσεις, οι οποίες περαιτέρω απορροφούν πόρους, ή έχουν συμπληρωματικές δαπάνες που άλλα τμήματα της κοινωνίας πρέπει να αντιμετωπίσουν. Για παράδειγμα, εξετάστε τα εξής, για την κοκα κόλα:


Εάν τα πολιτιστικά, τα οικονομικά και τα προβλήματα υγείας με την αποίκιση από την κοκα κόλα της Λατινικής Αμερικής δεν ήταν αρκετά κακά, έχει επίσης ένα ιστορικό όσον αφορά την εργασία που θα έκανε ακόμη και τις περισσότερες άλλες πολυεθνικές να ντρέπονται. Στη Γουατεμάλα και την Κολομβία, υπάρχουν ισχυρά στοιχεία ότι η εταιρεία κόκα κόλα υποστήριξε ενεργά τις δολοφονίες των ενεργών συνδικαλιστών από παραστρατιωτικά μέλη στις εγκαταστάσεις εμφιάλωσης που διοικούνται από τις θυγατρικές της στη διάρκεια των ετών. Στο Μεξικό, το Ελ Σαλβαδόρ και άλλες χώρες έχουν υπάρξει επίσης άφθονοι ισχυρισμοί ότι η εταιρεία χρησιμοποιεί την παραστρατιωτική δύναμη για να αποτρέψει την συνδικαλιστική οργάνωση και να κρατήσει τους υπαλλήλους στη γραμμή.


Το 2001, το Παρατηρητήριο των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (HRW) και οι Ένωση Εργαζομένων Αυτοκινήτου (UAW) αρχειοθέτησαν μια δίκη ενάντια στη κοκα κόλα για τη δολοφονία του ενεργού συνδικαλιστή Isidro Gil Segundo και για την τρέχουσα εκστρατεία εκφοβισμού, τρόμου, δολοφονίας και παραστρατιωτικής δραστηριότητας ενάντια στα μέλη και τους ηγέτες του σωματείου. Σε ολόκληρο τον πίνακα, η κοκα κόλα και οι λατινοαμερικανικοί συνεργάτες εμφιάλωσης της, συμπεριλαμβανομένης της Panamco και Bebidas Υ Alimentos, έχουν εξαπολύσει κακοήθεις εκστρατείες εναντίον των εργατικών σωματείων και κατηγορούνται για αχαλίνωτα παράνομες πρακτικές εργασίας, τεχνικές εκφοβισμού, άδικες απολύσεις και φυσικές επιθέσεις.


... Σήμερα, η κόκα κόλα στέκεται απλά ως αλουστράριστο σύμβολο του νεοφιλελευθερισμού και του σύγχρονου εταιρικού μερκαντιλισμού.Είναι, με απλά λόγια, μια πολυεθνική εταιρία που εκμεταλλεύεται τη φτηνή εργασία και " τις αναδυόμενες αγορές," που υιοθετεί μια σειρά από παράνομες και εγκληματικές εταιρικές"στρατηγικές," και χρησιμοποιεί τις ισχυρές δημόσιες σχέσεις, τις δυνάμεις μάρκετινγκ και πίεσης για να αποφύγει την υποχρέωση λογοδοσίας και να παχύνει τα κέρδη της επιχείρησης ακριβώς όπως τα προϊόντα της παχαίνουν τους καταναλωτές της.

-- Kari Lydersen, Ζάχαρη και αίμα: Η Κόκα κόλα στη Λατινική Αμερική, Lip Magazine, 28 Μαϊ'ου 2002


Σημειώστε εδώ πώς ένα προϊόν πολυτέλειας που ετατράπηκε σε είδος ανάγκης και που καταναλώνεται μαζικά έχει παράγει τόσες πολλές αρνητικές παρενέργειες. Παρ’όλα αυτά υπάρχει ο ισχυρισμός ότι είναι παραγωγικό ή επιθυμητό επειδή πολλές θέσεις εργασίες θεωρείται ότι υποστηρίζονται και επομένως έχει δημιουργήσει πλούτο για εκείνους σε αυτήν την βιομηχανία (εν τούτοις από τα ανωτέρω, βλέπουμε επίσης ότι δεν έχουν ωφεληθεί απαραιτήτως όλοι που εργάζονται σε αυτήν την βιομηχανία).


Είναι, κατά συνέπεια, κάπως πολιτικά ευαίσθητο ακόμη και να προτείνει κανείς ότι σχεδόν ολόκληρη η βιομηχανία ζάχαρης (και όλα τα εξαρτώμενα από αυτή πράγματα, όπως τα ανθρακούχα ποτά και οι βιομηχανίες ζαχαρωδών προϊόντων, οι καραμέλες, κ.λπ...) σπαταλά πολλούς πόρους και ότι οι αληθινές δαπάνες (οικονομικές, πολιτικές, κοινωνικές, υγείας, περιβαλλοντικές κ.λπ...) δεν πληρώνονται από τη βιομηχανία. Τελικά, ο τρόπος που η οικονομική πρόοδος μετριέται σήμερα, μέσω δεικτών όπως τα ποσοστά ανάπτυξης, το ΑΕΠ, κ.λπ..., όλες αυτές οι βιομηχανίες συμβάλλουν και επομένως στα χαρτιά, μοιάζει ότι η οικονομία πάει καλά!


Τον Απρίλιο του 2003, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) και η Οργάνωση για τη Διατροφή και την Υγεία των Η.Ε (FAO) δημοσίευσαν μια λεπτομερή έκθεση σχετικά με τη
διατροφή, τη θρέψη και τη πρόληψη των χρόνιων παθήσεων. Μεταξύ πολλών άλλων πραγμάτων, η έκθεση τόνισε ότι το φορτίο των χρόνιων παθήσεων αυξάνεται γρήγορα. Το 2001, παραδείγματος χάριν, συνέβαλαν περίπου στο 59 τοις εκατό των 56,5 εκατομμυρίων συνολικών αναφερόμενων θανάτων στον κόσμο και στο 46 τοις εκατό του παγκόσμιου φορτίου ασθένειας. Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα λίπη, τα σάκχαρα και το άλας, και υψηλή σε λαχανικά και φρούτα, μαζί με την κανονική σωματική δραστηριότητα, θα ασκήσει σημαντική επίδραση στην καταπολέμηση αυτού του υψηλού φόρου θανάτου και ασθένειας.


Αλλά η πρόταση για μείωση της πρόσληψης ζάχαρης θύμωσε τη βιομηχανία ζάχαρης:

· Μια ομάδα λόμπι των ΗΠΑ, η Ένωση Ζάχαρης απείλησε να ζητήσει από το κογκρέσσο να αποσύρει την ετήσια συμβολή των ΗΠΑ ύψους $400 εκατομμυρίων στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, όπως επισημαίνεται από την εφημερίδα Guardian (21 Απριλίου ..2003)

· Προσπάθησαν επίσης να εμποδίσουν την δημοσίευση της έκθεσης.

· "Η απειλή περιγράφεται από τα μέλη του WHO ότι ισοδυναμεί με εκβιασμό και ότι είναι χειρότερη από οποιαδήποτε πίεση ασκείται από το λόμπι του καπνού," προσθέτει επίσης η Guardian


Μια τέτοια πρόταση στην επικρατούσα τάση ότι αυτό είναι στην πραγματικότητα τεράστια σπατάλη θα οδηγούσε σε πολλή αντίδραση. Ως εκ τούτου, αυτό είναι ένα παράδειγμα για το πώς το σπαταλημένο κεφάλαιο οδηγεί στη σπαταλημένη εργασία και τους σπαταλημένους πόρους.


Το ότι δεν συζητείται ακόμη και στην επικρατούσα τάση των οικονομικών, στα μέσα, στη πολιτική, κ.λπ..., δεν προξενεί καμία έκπληξη, καθώς πολλές από τις σημερινές πολυάριθμες βιομηχανίες χτίζονται από τέτοια "εξωτερικευμένα" κόστη και αποτελέσματα. Το να επικρίνουμε τον πυρήνα θα ισοδυναμούσε με το να τραντάξουμε ένα από τα θεμέλια της ευημερίας σε πολλά πλούσια έθνη σήμερα.


Αυτό όμως δεν θέλει να πει ότι η εξάλειψη αυτής της σπατάλης θα οδηγήσει στην φτώχεια των πλούσιων εθνών, δεδομένου ότι κανείς δεν θα επιθυμούσε να δει κάτι τέτοιο. Αντ' αυτού, η λογικότερη διανομή του υπόλοιπου παραγωγικού πλούτου και των θέσεων εργασίας, κ.λπ..., θα επέτρεπαν σε όλους να είναι εξίσου πλούσιοι υποβαθμίζοντας λιγότερο το περιβάλλον. Φυσικά, αυτό είναι ένα σύνθετο ζήτημα και όχι τόσο απλό όσο αυτό.


Παιδιά -- η απόλυτη "αγορά"


Η αυξανόμενη κατανάλωση ζάχαρης και σχετικών προϊόντων φυσικά επίσης έχει κατευθυνθεί προς τα παιδιά και ο Eric Schlosser, συγγραφέας του best-seller
Fast Food Nation(έθνος γρήγορων τροφίμων), αξίζει να παρατεθεί:


Η "υγρή καραμέλα(
Liquid Candy)," μια μελέτη του 1999 από το Κέντρο της Επιστήμης για το δημόσιο συμφέρον, περιγράφει ποιος δεν ωφελείται από τις πιό πρόσφατες προσπάθειες μάρκετινγκ της βιομηχανίας ποτών: τα παιδιά [ των ΗΠΑ ].

· Το 1978, ο τυπικός έφηβος στις Ηνωμένες Πολιτείες έπινε περίπου 200 γραμμάρια σόδας(αναψυκτικών) κάθε ημέρα. Σήμερα πίνει σχεδόν τρεις φορές εκείνο το ποσό, παίρνοντας το 9 τοις εκατό της καθημερινής θερμιδικής πρόσληψης του από τα μη αλκοολούχα ποτά.

· Η κατανάλωση σόδας μεταξύ των εφήβων κοριτσιών έχει διπλασιαστεί μέσα στην ίδια περιόδο, που φθάνει σε έναν μέσο όρο 350 γραμμάρια ημερησίως.

· Ένας σημαντικός αριθμός εφήβων αγοριών πίνει τώρα πέντε ή περισσότερα κουτιά σόδας κάθε ημέρα.


Κάθε κουτί περιέχει το αντίστοιχο περίπου 10 κουταλιών του γλυκού ζάχαρη.Τα αναψυκτικά
Coke, Pepsi, Mountain Dew, και Dr Pepper περιέχουν επίσης καφεϊ'νη. Αυτές οι σόδες παρέχουν κενές θερμίδες και έχουν αντικαταστήσει τα πολύ πιό θρεπτικά ποτά στην αμερικανική διατροφή.

· Η υπερβολική κατανάλωση σόδας στην παιδική ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκειες ασβεστίου και μια μεγαλύτερη πιθανότητα για σπασίματα οστών.


Η κατανάλωση μη αλκοολούχων ποτών έχει γίνει επίσης κοινή μεταξύ των μικρών παιδιών στις ΗΠΑ.

· Περίπου το ένα πέμπτο των παιδιών του έθνους ηλικίας ένα - και δύο ετών πίνουν τώρα σόδα.

· "Σε ένα από τα πιό αχρεία τεχνάσματα μάρκετινγκ," ο michael Jacobson, ο συντάκτης της "υγρής καραμέλας" αναφέρει ότι οι "PEPSI, Dr Pepper και Seven-Up ενθαρρύνουν τη χορήγηση μη αλκοολούχων ποτών στα μωρά επιτρέποντας σε έναν σημαντικό κατασκευαστή μπουκαλιών μωρών(Munchkin Bottling, Inc) να χρησιμοποιεί τα λογότυπα τους,."

· Μια μελέτη του 1997 που δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό της Οδοντιατρικής για τα Παιδιά διαπίστωσε ότι πολλά νήπια ταΐζονταν πράγματι σόδα σε εκείνα τα μπουκάλια.

-- Eric Schlosser, Fast Food Nation, (Houghton Mifflin Company, 2001), σ.54


Έτσι, έχουμε δει ότι

· Με την άνοδο του καταναλωτισμού, έχει υπάρξει μια άνοδος στη χρήση της ζάχαρης.

· Με τις αυξανόμενες απαιτήσεις εργασίας, εν μέρει ως αποτέλεσμα του αυξανόμενου καταναλωτισμού, έχει υπάρξει μια άνοδος στην ευκολία και τα γρήγορα τρόφιμα

· Αυτό υπονοεί περισσότερη ζάχαρη!

· Η εκμετάλλευση έχει συνεχιστεί. Από τη σκλαβιά, έχει κινηθεί προς τους καταναλωτές και τα παιδιά (αν και με μια άλλη μορφή), ενώ το περιβάλλον συνεχίζει να υποφέρει.


Μια ολόκληρη βιομηχανία γρήγορων τροφίμων έχει προκύψει λόγω του καταναλωτισμού.