26 October 2006

ΔΙΑΤΡΟΦΗ : ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΟΠΛΟ


ΜΥΣΤΙΚΗ ΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ!
του
Larry Spencer
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Η κατανάλωση τροφής είναι μια ανάγκη, ένα κοινωνικό χόμπι και μια ευχάριστη δραστηριότητα για τους περισσότερους ανθρώπους. Αυτό δεν ήταν πάντα έτσι. Στο Rig-Veda, το αρχαιότερο θρησκευτικό κείμενο που καταγράφηκε στη γη, τα ανθρώπινα όντα στην προϊστορία δεν έτρωγαν τροφή καθόλου. Οι άνθρωποι άρχισαν την τροφή ως πηγή ενέργειας πολύ έπειτα στη χρονική διαδρομή. Σε εκείνο το μακρόχρονο απόμακρο παρελθόν, γράφεται ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν τροφή υποτιμόντουσαν με οίκτο! Οποιαδήποτε ύπαρξη είναι σε καλή πνευματική κατάσταση πρέπει να είναι σε θέση να δημιουργεί αφθονία ενέργειας για να λειτουργήσει το σώμα χωρίς οποιαδήποτε εξωτερική πηγή ενέργειας.

Στο πρώτο βιβλίο του Μωυσή, που ονομάστηκε Γένεση (1:2930), ο ησραηλινός Θεός Γιαχβέ παρέδωσε την ακόλουθη οδηγία στους ανθρώπους του: "Κοιτάξτε, σας έχω δώσει κάθε φυτό που παράγει σπόρο που είναι επάνω στο πρόσωπο όλης της γης, και κάθε δέντρο με σπόρο στα φρούτα του. Θα τους έχετε για τροφή. Και σε κάθε κτήνος της γης, και σε κάθε πουλί του αέρα, και σε όλα όσα σέρνονται στη γη, όλα όσα έχουν την αναπνοή της ζωής, έχω δώσει κάθε πράσινο φυτό για τροφή ".

Σύμφωνα με αυτά τα ίδια κείμενα, η μέση ηλικία των ανδρών και των γυναικών πριν από τον κατακλυσμό ήταν περισσότερο από 900 έτη! Ο Γιαχβέ άλλαξε προφανώς το μυαλό του ΜΕΤΑ τον κατακλυσμό και είπε στο Νώε ότι ο άνθρωπος θα μπορούσε να φάει τη σάρκα των ζώων: (Γένεση 9:34)"Κάθε κινούμενο πράγμα που ζει θα είναι τροφή για σας και όπως σας έδωσα τα πράσινα φυτά, σας τα δίνω όλα ". Μετά από αυτό η μέση ηλικία του ατόμου ελαττώθηκε από 900 σε μόνο 120 έτη και λιγότερα!

Επιστημονικές μελέτες από τον Harvey και τη Marilyn Diamond στο βιβλίο,μπεστσέλλερ τους, "Ικανός για τη ζωή", αποκαλύπτουν κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα αποτελέσματα της διατροφής στην υγεία και τη μακροζωία.

Αναφέρουν ότι οι Times του Λος Άντζελες και η Weekly World News δημοσίευσαν ένα άρθρο για ένα άτομο που ζει στη Κίνα ονόματι Wu Yunging. Ο κ. Yungying ήταν 142 ετών το 1980. Το άρθρο περιλαμβάνει μια φωτογραφία του που οδηγεί το ποδήλατό του! Όταν πέρασε από συνέντευξη για τη διατροφή του, απάντησε, "τρώω καλαμπόκι, ρύζι, γλυκές πατάτες, και άλλα φρούτα και λαχανικά."
Ο Δρ Alexander Leaf δημοσίευσε τα συμπεράσματα της έρευνάς του για τους ηλικιωμένους στον κόσμο τον Ιανουάριο, έκδοση του περιοδικού National Geographic του 1973.

Διαπίστωσε ότι οι τρεις πιό υγιείς και μακρόβιοι άνθρωποι στη γη είναι οι Αμπχάζιοι της Ρωσίας, οι Vilacabambans του Ισημερινού και οι Hunzukuts του Πακιστάν. Κανένας από αυτούς τους λαούς δεν πάσχει από τις δυτικές ασθένειες: ΟΥΤΕ παχυσαρκία, ΟΥΤΕ καρκίνος, ΟΥΤΕ καρδιακή πάθηση! Κατά μέσο όρο αυτοί οι άνθρωποι ζουν άνω των 100 ετών. Τα άτομα είναι φυσικά ενεργά και ακόμα γίνονται πατέρες στα 100 τους.

Η διατροφή όλων αυτών των ανθρώπων αποτελείται κατά 70-80 τοις εκατό από υψηλές σε περιεχομένο νερού τροφές όπως τα ωμά, άψητα φρούτα και λαχανικά. Αυτοί οι άνθρωποι τρώνε πολύ ελάχιστα ή κανένα ζωικό προϊόν. Ο τρόπος ζωής τους περιλαμβάνει πολλή άσκηση σε ένα χημικά-ελεύθερο, φυσικό περιβάλλον με καθαρό αέρα και φρέσκο, μη μολυσμένο νερό. 

Πώς η κατανάλωση του κρέατος μείωσε την υπολογιζόμενη διάρκεια ζωής του ατόμου τόσο δραστικά; Πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν τρώνε κρέας καθώς θεωρούν ότι η κατανάλωση των ζώων ως τροφή είναι όπως η δολοφονία του αδελφού ή της αδελφής κάποιου. Η απλή λογική είναι ότι το πνεύμα κατοικεί σε κάθε μορφή ζωής και επομένως πρέπει να του συμπεριφερθούμε όπως εσείς οι ίδιοι θα επιθυμούσατε να σας συμπεριφερθούν -- ως μέλος της οικογένειας των ζωντανών όντων.

Η ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ (S.A.D.) : ΝΕΚΡΑ ΤΡΟΦΙΜΑ = ΝΕΚΡΟ ΣΩΜΑ

Η τυποποιημένη αμερικανική διατροφή (που συντομεύεται ως "SAD") είναι σχεδόν το ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟ της διατροφής των ανθρώπων του πλανήτη που ζουν τις μακρύτερες, υγιέστερες ζωές. Η διατροφή SAD αποτελείται πρώτιστα από ΝΕΚΡΑ τρόφιμα, δηλ. επεξεργασμένα, ραφιναρισμένα, μαγειρεμένα. Έχει μαγειρευτεί κυριολεκτικά μέχρι ΘΑΝΑΤΟΥ. Δεν έχει απομείνει καθόλου ΖΩΗ σ’αυτήν.

Όταν οι γιατροί διαγνώνουν την υγεία του "μέσου Αμερικανού", η πρόγνωσή τους για τη θεραπεία της ασθένειας και της δυνατότητάς να ανακτήσουν από την ασθένεια είναι βασισμένη στις ακόλουθες στατιστικές:

Στη ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ του μέσου Αμερικανού, κάθε πρόσωπο θα μασήσει και θα καταπιεί τις ακόλουθες ποσότητες ΝΕΚΡΩΝ τροφίμων και τοξικών χημικών ουσιών: 

22500 ΜΗ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ
5,780 ΚΙΛΑ ΑΣΠΡΗ ΡΑΦΙΝΑΡΙΣΜΕΝΗ ΖΑΧΑΡΗ
30,000 ΓΛΥΚΑ
37,500 ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ(DOUGHNUTS)
12 ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΑΓΕΛΑΔΕΣ ΤΩΝ 1,300 ΚΙΛΩΝ
6 ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΟΙΡΙΝΑ
3,000 ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ
3,000 ΨΑΡΙΑ
30.000 ΛΙΤΡΑ ΓΑΛΑ
30,000 ΑΣΠΙΡΙΝΕΣ & ΠΑΥΣΙΠΟΝΑ
20,000 ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
7,500 ΛΙΤΡΑ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΟΣ

(Dr. Richard Schulze, σειρά μαθημάτων:Σταυροφορία Φυσικής θεραπείας, 1997) 

Σύμφωνα με τον John Robbins, στο βίντεό του, "η διατροφή για μια νέα Αμερική", ο μέσος αμερικανός που τρώει κρέας βάζει 45 κιλά ΖΩΙΚΟΥ ΛΙΠΟΥΣ στις φλέβες και τις αρτηρίες τους ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ! Ο μέσος Αμερικανός κάνει πολύ λίγη άσκηση, έχει 11 κιλά υπερβολικού βάρους, έχει υψηλή χοληστερόλη (το μέσο επίπεδο είναι 200) και θα έχει υψηλή πίεση αίματος. Συνεπώς, η κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ είναι οι καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό. Σχεδόν ΤΟ ΜΙΣΟ όλων των θανάτων στις ΗΠΑ προκαλείται από τις καρδιακές παθήσεις! Επιπλέον, άλλο ένα 20 τοις εκατό, το οποίο ανέρχεται σε 500.000 Αμερικανούς, πεθαίνουν από καρκίνο κάθε χρόνο! Αυτός ο αριθμός αυξάνεται. 

Σύμφωνα με το Δρ Matthias Rath, διευθυντή της καρδιαγγειακής ερευνητικής μονάδας στο ίδρυμα Linus Pauling, οι ΚΑΡΔΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ, τα ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ, οι ΚΑΡΚΙΝΟΙ, ο ΔΙΑΒΗΤΗΣ, η ΑΣΘΕΝΕΙΑ του ΗΠΑΤΟΣ και η ΑΡΤΗΡΙΟΣΚΛΗΡΥΝΣΗ προκαλούν το 70 ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ ΟΛΩΝ των ΘΑΝΑΤΩΝ στις Ηνωμένες Πολιτείες ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ!

ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΖΩΗ

Πολυάριθμες διατροφικές μελέτες έχουν καταδείξει αδιάψευστα ότι το ΤΟ ΣΩΜΑ ΘΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΥΠΟ ΤΟΝ ΟΡΟ ΟΤΙ ΣΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΟΙ ΕΞΙ ΟΡΟΙ: 

ΘΕΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ/ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΡΟΦΗ
ΝΕΡΟ ΧΩΡΙΣ ΤΟΞΙΝΕΣ
ΟΞΥΓΟΝΟ
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΙΣ ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ΟΥΣΊΕΣ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΒΟΛΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ 

Ως "ζωντανή τροφή" ορίζεται οποιαδήποτε τροφή στην οποία η "δύναμη ζωής" ή τα ένζυμα δεν έχουν καταστραφεί (από τη θερμότητα, τις χημικές ουσίες, την ακτινοβολία, την αποσύνθεση, το πάγωμα, το ραφινάρισμα, κ.λπ.). 

Τα ένζυμα είναι η "δύναμη ζωής" στις " ζωντανές τροφές ". Κάθε κύτταρο οποιουδήποτε ζωντανού οργανισμού αρχίζει να πεθαίνει όταν θερμαίνεται σε θερμοκρασία 42 βαθμών Κελσίου. Είναι καταφανές ότι, η μεγάλη πλειοψηφία των τροφίμων που καταναλώνονται από τον Δυτικό άνθρωπο ΕΧΕΙ ΜΑΓΕΙΡΕΥΤΕΊ μέχρι ΘΑΝΑΤΟΥ! Δεδομένου ότι τα κύτταρα πεθαίνουν στους 42 βαθμούς, οτιδήποτε έχει βραστεί, έχει ψηθεί, έχει βράσει στον ατμό ή έχει τηγανιστεί είναι νεκρό. Εδώ περιλαμβάνονται και τα ψημένα προιόντα, τα παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα,και οτιδήποτε είναι σε κουτί ή μπουκάλι -- σχεδόν όλα τα προιόντα σ’ένα τυπικό παντοπωλείο,σουπερμάρκετ!
Κανένα ζώο στη φύση δεν καταναλώνει "νεκρά" τρόφιμα, δηλαδή τρόφιμα που έχουν μαγειρευτεί ή έχουν υποβληθεί σε επεξεργασία. Κανένα από τα ιδιαίτερα εξελιγμένα είδη ζωών δεν ζεί με ανόργανο (νεκρό, άψυχο) υλικό, όπως η βρωμιά ή βράχια. Όλα τα τρόφιμα τρώγονται με όλη την ζωτική τους δύναμη ή τα ένζυμα άθικτα. Με άλλα λόγια, ωμή τροφή.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '20, έγινε ένα πείραμα από τους φύλακες ζωολογικών κήπων σε μία προσπάθεια να εξοικονομηθούν χρήματα στους λογαριασμούς τροφίμων.Τα σαρκοφάγα ζώα των ζωολογικών κήπων ταΐζονταν μαγειρεμένο κρέας. Όλα τα ζώα που ταΐστηκαν το μαγειρευμένο κρέας πέθαναν μέσα σε 30 ημέρες. Στην άγρια φύση, τα σαρκοφάγα ζώα προτιμούν να φάνε το πρόσφατα σκοτωμένο κρέας όποτε είναι δυνατόν.Περαιτέρω πειράματα έχουν αποδείξει ότι το μωρό μιας αγελάδας, που ταϊ'ζεται μόνο παστεριωμένο γάλα αντί του ωμού γάλακτος από την μητέρα του, θα πεθάνει μέσα σε 30 έως 60 ημέρες. (John Robbins Video)

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '30, ο Δρ Pottenger, ένας οδοντίατρος στην Ουάσιγκτον DC, έκανε πειράματα με 600 γάτες, ταΐζοντας τις μισές από αυτές με επεξεργασμένα τρόφιμα και τις άλλες μισές, ωμά τρόφιμα. Οι 300 γάτες που έφαγαν τα επεξεργασμένα τρόφιμα ανέπτυξαν εκφυλιστικές ασθένειες όπως καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και αρθρίτιδα. Το άλλο μισό παρέμεινε υγιές ως το τέλος της ζωής τους. Η δεύτερη γενεά των γατών που τράφηκε με επεξεργασμένα τρόφιμα ανέπτυξε τις ίδιες ασθένειες στην μέση της ζωής τους. Η τρίτη γενεά ανέπτυξε τις ασθένειες νωρίς στη ζωή τους και η τέταρτη γενεά δεν ήταν ικανή να αναπαραγάγει καθόλου. Οι γάτες που τράφηκαν με επεξεργασμένα τρόφιμα κυριολεκτικά εξαφανίστηκαν ως είδος μέσα σε 4 γενεές!
Σήμερα, το 25% των νέων στην Αμερική είναι στείροι... κάντε τους υπολογισμούς. (Διάλεξη του Δρ Joel Robbins σχετικά με "τα παιδιά & την Δίετα Hallelujah ") 

ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 

Ο νόμος του φυσικού κόσμου είναι ότι "για να ζήσει ένας οργανισμός, κάποιος άλλος πρέπει να πεθάνει". Το πόρισμα σε αυτόν τον νόμο είναι ότι οι "ζωντανοί οργανισμοί επιζούν με την κατανάλωση άλλων ζωντανών οργανισμών". Συνεπώς, μπορεί να παρατηρηθεί ότι όσο περισσότερη ΖΩΗ υπάρχει στην τροφή, τόσο πιό θρεπτικό όφελος περιέχει όταν καταναλώνεται.

Είναι εκπληκτικό που η μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών – οι οποίοι τρώνε πάρα πολύ κρέας -- πεθαίνουν από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο και πάσχουν από αρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα, μολύνσεις ιγμορείων, δυσκοιλιότητα, παχυσαρκία, υψηλή χοληστερόλη και υψηλή πίεση αίματος, για να πούμε μόνο μερικές; Ευτυχώς, κάθε κύτταρο στο σώμα σας αντικαθίσταται εντελώς κάθε 2 έτη. Το 98% σε λιγότερο από 1 έτος. Τα κύτταρα απαιτούν διαφορετικά χρονικά διαστήματα για να αναπαραχθούν, παραδείγματος χάριν:

ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ 1 ΕΤΟΣ
ΑΙΜΑ 4 ΜΗΝΕΣ
ΣΚΕΛΕΤΟΣ 3 ΜΗΝΕΣ
DNA 2 ΜΗΝΕΣ
ΣΥΚΩΤΙ 6 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ
ΔΕΡΜΑ 4 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ
ΕΠΙΣΤΡΩΣΗ ΣΤΟΜΑΧΟΥ 5 ΗΜΕΡΕΣ
ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ ΓΕΥΣΗΣ 6 ΗΜΕΡΕΣ

(Δρ George Malkmus, " Δεν ειναι απαραίτητο να είστε άρρωστοι " video) 

Εκτός από αυτήν την σταθερή διαδικασία επανοικοδόμησης, το σώμα έχει μια ενσωματωμένη, φυσική υπεράσπιση ενάντια στην ασθένεια ικανή να εμποδίζει ή να καταπολεμά την ασθένεια. Αυτό το αμυντικό σύστημα καλείται ανοσοποιητικό σύστημα. Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελείται από τα διάφορα όργανα του σώματος που καθαρίζουν και απελευθερώνουν το σώμα από τις τοξικές ή επιβλαβείς ουσίες. 

Το ανθρώπινο σώμα περιέχει περίπου 75 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΚΥΤΤΑΡΑ. Το αίμα περιέχει ένα μικρό σώμα μαχητών των τοξινών αποκαλούμενων " λεμφοκύτταρα" ή λευκά κύτταρα αίματος. Αυτά αποτελούν μόνο το ένα τοις εκατό περίπου της συνολικής μάζας του σώματος. Αυτά τα μικρά λεμφοκύτταρα "τρώνε" οτιδήποτε το σώμα θεωρεί ότι είναι τοξικό, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων του καρκίνου. Σκοτώνουν τα κύτταρα του καρκίνου με την παραγωγή υπεροξειδίου του υδρογόνου, μια μορφή οξυγόνου.

Τα κύτταρα του καρκίνου είναι μεταλλαγμένα κύτταρα. Τα ιατρικά εγχειρίδια φυσιολογίας δηλώνουν ότι "όλοι οι καρκίνοι προκαλούνται από την αποτυχία του ανοσοποιητικού συστήματος να καταστρέψει τα μεταλλαγμένα κύτταρα ". Προφανώς, η αποτελεσματική λύση για τον καρκίνο είναι να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος!

Παρά την προφανή αυτήν απλότητα, η "βιομηχανία του καρκίνου" απασχολεί τώρα περισσότερα άτομα για "να παλεψει" τον καρκίνο από τον αριθμό ατόμων που έχουν πραγματικά καρκίνο! Αυτή η βιομηχανία έχει τζίρο $100 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ετησίως στις ΗΠΑ μόνο. Τα γιγαντιαία, μονοπωλιακά κατοχυρωμένα συμφέροντα που περιλαμβάνουν τη "βιομηχανία καρκίνου" περιλαμβάνουν επίσης τις φαρμακοβιομηχανίες που κατασκευάζουν τα φάρμακα χημειοθεραπείας (επιχείρηση $50 δισεκατομμυρίων ετησίως!), την εταιρεία καρκίνου (που συλλέγουν $400 εκατομμύρια ετησίως), το εθνικό ίδρυμα καρκίνου, τον Αμερικανικό ιατρικό σύλλογο(AMA), την Διεύθυνση Τροφίμων και φαρμάκων(FDA), και "ασφαλιστικές εταιρείες υγείας" που προωθούν ψευδώς τη "πάλη" κατά του καρκίνου. (Charlotte Gerson, "η θεραπεία Gerson – θεραπεύοντας την " ανίατη "ασθένεια", τόμος 1, βιντεοσκοπημένη διάλεξη) 

Μέχρι σήμερα αυτά τα καθιερωμένα κατοχυρωμένα συμφέροντα δεν έχουν παράγει ακόμα μια ενιαία εφαρμόσιμη λύση για τον καρκίνο. Στην πραγματικότητα, έχει αποδειχθεί τώρα στατιστικά ότι τα θύματα του καρκίνου που δεν λαμβάνουν ΚΑΜΙΑ ΤΕΛΕΙΩΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ έχουν μια πιό μακροχρόνια υπολογιζόμενη διάρκεια ζωής και ένα υψηλότερο ποσοστό επιβίωσης από εκείνους που υποβλήθηκαν σε χημειοθεραπεία, ακτινοβολία και χειρουργική επέμβαση! (Albert Earl Carter, "η απάντηση στον καρκίνο", εκδόσεις ALM, 1988)

Στην πραγματικότητα, οι γιατροί και οι εναλλακτικοί επαγγελματίες υγειονομικής περίθαλψης που ΜΠΟΡΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΣΟΥΝ τον ΚΑΡΚΙΝΟ συλλαμβάνονται, διώκονται ποινικά, ρίχνονται στη φυλακή, τιμωρούνται με πρόστιμα και χάνουν την άδειά τους να εξασκούν την ιατρική. Εντούτοις, όλη αυτή η αναταραχή φαίνεται να μην έχει σοβαρές συνέπειες μιας και υπάρχει ένα μεγάλος και αυξανόμενος όγκος τεκμηριωμένων στοιχείων ότι μπορείτε να αποτρέψετε και να απελευθερωθείτε από τον καρκίνο απλά με την κατανάλωση μιας διατροφής που αποτελείται αποκλειστικά από οργανικά καλλιεργημένα ωμά φρούτα και λαχανικά και χυμούς.
(Δρ Lorraine Day, MD, " Ο καρκίνος δεν με φοβίζει άλλο πια!" Video, Rockford Press, 1996) 

ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΗΧΑΝΕΣ ΑΝΘΡΑΚΑ/ΟΞΥΓΟΝΟΥ 

Εύκολα καταδεικνύεται ότι το ανθρώπινο σώμα είναι ουσιαστικά μια ζωντανή μηχανή άνθρακα/οξυγόνου που λειτουργεί με καύση σε χαμηλή θερμοκρασία καυσίμου από ΑΝΘΡΑΚΑ, όπως οποιαδήποτε άλλη μηχανή εσωτερικής καύσης. Όπως μια μηχανή αυτοκινήτου, ένα σώμα παίρνει καύσιμα, τα καίει και αποβάλλει το άκαυτο μέρος των καυσίμων ως απόβλητα.

Το ΟΞΥΓΟΝΟ πρέπει για να συνδυαστεί με τα καύσιμα από ΑΝΘΡΑΚΑ ούτως ώστε να καούν τα καύσιμα. Εάν πολύ λίγο οξυγόνο αναμιγνύεται με τα καύσιμα, τα καύσιμα δεν θα καούν εντελώς. Εάν πολύ λίγα καύσιμα αναμιγνύονται με το οξυγόνο, τα καύσιμα δεν θα καούν εντελώς. Και στις δύο περιπτώσεις, το αποτέλεσμα είναι λιγότερη ενέργεια και περισσότερα απόβλητα από τα άκαυστα καύσιμα -- υψηλότερες εκπομπές εξάτμισης και χαμηλότερη απόδοση των μηχανών.

Εάν βάλετε λανθασμένο είδος καυσίμων στο ρεζερβουάρ, το αυτοκίνητο δεν θα λειτουργεί αποτελεσματικά. Η χρησιμοποίηση των σωστών καυσίμων για τη μηχανή σας θα κάνει την μηχανή του αυτοκινήτου σας και την "μηχανή" του σώματος σας να λειτουργεί αποτελεσματικότερα.
Τα άκαυτα απόβλητα από τη μηχανή αποβάλλονται από το σύστημα εξάτμισης μέσω του σωλήνα εξάτμισης. Εάν τα απόβλητα δεν αποβάλλονται, συσωρρεύονται στη μηχανή, φράζουν τα πάντα και η μηχανή "σβήνει".

Τα κύρια όργανα του "συστήματος εξάτμισης" του σώματος περιλαμβάνουν τους πνεύμονες, το δέρμα, το αίμα, το συκώτι, την χοληδόχο κύστη, τα νεφρά, τα έντερα, το παχύ έντερο, τους λεμφαδένες και την ουροδόχο κύστη. Εάν το σώμα επιβαρύνεται αφόρητα από τα χαμηλής ποιότητας καύσιμα ή "τα μη αποβαλλόμενα από την εξάτμιση" λόγω λανθασμένου είδους καυσίμων, η μηχανή του σώματος πεθαίνει επίσης.

Ποιά είναι τα σωστά "καύσιμα" για ένα ανθρώπινο σώμα; Ποιό οικοδομικό υλικό είναι καλύτερο για την κατασκευή ενός ισχυρού, ανθεκτικού σπιτιού; Άχυρο ή τούβλα; Προφανώς, τα τούβλα είναι το οικοδομικό υλικό που προτιμάται από τη μακροχρόνια εμπειρία επειδή το σπίτι που χτίζεται με αχύρο είναι αδύνατο και αποσυντίθεται γρήγορα. Η ζωντανή τροφή είναι το τούβλο που χρησιμοποιεί το σώμα για να χτίσει ένα ισχυρό, ανθεκτικό σώμα. Τα ζωντανά, οργανικά καύσιμα στα οποία τα ζωντανά ένζυμα δεν έχουν αφαιρεθεί με την επεξεργασία ή δεν έχουν σκοτωθεί με τη θερμότητα, την ακτινοβολία ή τις τοξικές χημικές ουσίες είναι το προτιμόμενο οικοδομικό υλικό όλων των μορφών ζωής στη γη.

Δεδομένου ότι το ανθρώπινο σώμα είναι ένας ζωντανός οργανισμός πρέπει να χρησιμοποιεί ζωντανά τρόφιμα ως καύσιμα. Οι μηχανές αυτοκινήτων είναι "ανόργανες" ή νεκρές και μπορούν επομένως να χρησιμοποιήσουν τα ανόργανα καύσιμα. Σε ένα ανθρώπινο σώμα, τα ζωντανά καύσιμα καίγονται αποτελεσματικότερα από τα ΝΕΚΡΑ τρόφιμα. Παράγεται περισσότερη ενέργεια με λιγότερα "καυσαέρια" και υψηλότερη απόδοση.

Πώς ξέρετε ότι τα ζωντανά τρόφιμα είναι καλύτερα καύσιμα για το σώμα από τα νεκρά τρόφιμα; Δοκιμάστε αυτό το πείραμα: τοποθετήστε ένα μικρό κομμάτι μαγειρεμένου κρέατος σε ένα ρηχό πιάτο με νερό.Επίσης τοποθετήστε μια φρέσκια, οργανική κορυφή καρότου σε ένα ρηχό πιάτο με νερό. Αφήστε τα σε ένα δωμάτιο με θερμοκρασία 37 βαθμώς Κελσίου για αρκετές ημέρες. Θα παρατηρήσετε ότι το κρέας θα σαπίσει, θα αποσυντεθεί και θα μυρίσει πολύ άσχημα. Το ίδιο πράγμα συμβαίνει στο κρέας μέσα στα έντερά σας! Αντίθετα, η κορυφή του καρότου, που είναι ένας ζωντανός οργανισμός, θα βλαστήσει και θα αρχίσει να μεγαλώνει. 

ΟΙ ΜΥΓΕΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ; 

Ο Louis Pasteur, ο διαπρεπής γάλλος φαρμακοποιός που εφηύρε "την παστερίωση", την διαδικασία που θερμαίνεται το γάλα και τα τρόφιμα προκειμένου να σκοτωθούν τα βακτηρίδια, πίστευε ότι "τα μικρόβια προκαλούν την ασθένεια". Στα πρόωρα πειράματά του με τα βακτηρίδια προσπάθησε να καλλιεργήσει βακτήρια σε φρέσκα φρούτα χωρίς επιτυχία. Εντούτοις, πέτυχε να κάνει τα βακτηρίδια να μεγαλώσουν σε σούπα που σάπιζε.

Ένας σύγχρονος του Pasteur ήταν ο Antoine Beauchamps. Ο Antoine εξέτασε τη θεωρία Pasteur ότι τα μικρόβια προκαλούν την ασθένεια, παρατηρώντας ότι οι μύγες δεν προκαλούν τα σκουπίδια. Μάλλον, τα σκουπίδια προσελκύουν τις μύγες. Επιπλέον, εάν σκοτώσετε τις μύγες, οι μύγες θα επιστρέψουν εφ' όσον παραμένουν τα σκουπίδια. Το ίδιο συμβαίνει με το ανθρώπινο σώμα.
Δύο προυποθέσεις πρέπει να ισχύουν για να πραγματοποιηθεί μια μόλυνση στο σώμα: 

1) Το σώμα πρέπει να αποδυναμωθεί από κάτι άλλο ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ τα βακτηρίδια.
Αυτό είναι προφανές δεδομένου ότι τα βακτηρίδια όπως ο στρεπτόκοκκος, η φυματίωση, η πνευμονία, κ.λπ., είναι παρόντα όλα γύρω μας και μέσα κι’έξω από το σώμα μας, και όμως δεν είμαστε πάντα άρρωστοι.

2) Πρέπει να υπάρξουν "τρόφιμα" για να τραφούν τα βακτηρίδια επάνω στο σώμα.
Ο υγιής ιστός κυττάρων, όπως στους νωπούς καρπούς στο πείραμα του Louis Pasteur, δεν προσφέρει τίποτα στα βακτηρίδια να τραφούν. Όλα τα βακτηρίδια είναι καθαριστές. Όπως οι μύγες, τα βακτηρίδια τρώνε ΜΟΝΟ το νεκρό, τοξικό, σαπίζοντα ή αποσυντεθειμένο ιστό. Οι ιοί, τα βακτηρίδια, οι μύκητες, κ.λπ., επιτίθενται στο σώμα μόνο αφού το σώμα έχει γίνει αποδυναμωμένο από τα συσσωρευμένα " σκουπίδια ".

Παραδείγματος χάριν, το κρύωμα και οι πυρετοί δεν προκαλούνται από τα μικρόβια. Αυτά είναι συμπτώματα της ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ του ΣΩΜΑΤΟΣ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ τις ΤΟΞΙΝΕΣ ΑΠΟ το ΣΩΜΑ. ΤΑ ΒΑΚΤΗΡΙΔΙΑ ΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΣΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΤΟΞΙΝΕΣ Ή ΤΗΝ ΚΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΑΝΑΓΚΑΖΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΝΑ ΑΠΟΣΥΝΤΙΘΕΤΑΙ.

Στην πραγματικότητα , η πρόληψη και η θεραπεία "της ασθένειας" δεν είναι μόνο "να σκοτώσουμε τις μύγες" -- πρέπει να καθαρίσουμε και να ξεφορτωθούμε τα σκουπίδια από τους οργανισμούς μας με τα οποία τρέφονται τα βακτηρίδια! Όταν το σώμα έιναι καθαρό, η φυσική υπεράσπισή μας ενάντια στην ασθένεια και τα βακτηρίδια (το ανοσοποιητικό σύστημα) θα είναι αρκετά ισχυρή να υπερασπίσει το σώμα μας από την ασθένεια.

(Τη στιγμή του θανάτου του ο Louis Pasteur αναγνώρισε ότι είχε κάνει λάθος στην "θεωρία περί μικροβίων" ως αιτία πρόκλησης ασθένειάς.)
(Διάλεξη του Δρ Joel Robbins σχετικά με τους ενηλίκους, τα παιδιά & τη διατροφή με ζωντανή τροφή) 

ΕΣΕΙΣ ΕΠΙΣΗΣ, ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΕΤΕ ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΣΗ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΣΑΣ! 

Ακριβώς όπως μια μηχανή αυτοκινήτου που έχει χρησιμοποιήσει τα λανθασμένα καύσιμα, ένα ανθρώπινο σώμα που έχει χρησιμοποιήσει τα νεκρά καύσιμα για μια χρονική περίοδο αρχίζει "να πεθαίνει". Ο θάνατος του σώματος αρχίζει όταν δεν μπορούν να ξεφορτωθούν τα λευκά λεμφοκύτταρα ή τα λευκά κύτταρα αίματος του σώματος τα τοξικά απόβλητα που αφήνονται από τη χρήση των νεκρών καυσίμων. Όταν πάρα πολλά κύτταρα πεθαίνουν, ολόκληρο το σώμα πεθαίνει.

Ευτυχώς, το σώμα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει κάθε μονό κύτταρο με ένα ολοκαίνουργιο αντίγραφο του κάθε έτος περίπου. Λόγω της συνεχούς προσπάθειας ανανέωσης των κυττάρων του σώματος, μπορούμε να ανακτήσουμε από την ασθένεια και να βελτιώσουμε την ποιότητα του σώματος - υπό τον όρο ότι χρησιμοποιούμε τα σωστά καύσιμα και δεν προσθέτουμε πάρα πολλές τοξικές ουσίες στο περιβάλλον των ζωντανών κυττάρων. Μπορείτε να αποτρέψετε την ασθένεια από τα βακτηρίδια και τις εκφυλιστικές ασθένειες και να απελευθερωθείτε από την ασθένεια απλά με την αλλαγή του είδους καυσίμων που καταναλώνετε. Η επανοικοδόμηση των υγιών κυττάρων απαιτεί τους ακόλουθους ΕΞΙ όρους:

1) ΘΕΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τα κύτταρα έχουν συναισθήματα επίσης. Ένα κύτταρο είναι ένας ζωντανός οργανισμός που επικοινωνεί με όλα τα άλλα κύτταρα. Μπορεί να καταδειχθεί ότι τα μεμονωμένα κύτταρα αναστατώνονται ή καταπιέζονται από την πνευματική διάθεσή σας ή από γεγονότα αναστάτωσης στο περιβάλλον γύρω τους. Όταν τα κύτταρα αναστατώνονται ή πιέζονται δεν κάνουν τις εργασίες τους καλά.

2) ΖΩΝΤΑΝΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Ζωντανά καύσιμα σημαίνει τα οργανικά καύσιμα. Τα κύτταρα πρέπει να ταϊστούν με ζωντανά τρόφιμα που περιέχουν μη θερμασμένα ή επεξεργασμένα ένζυμα. Τα τρόφιμα πρέπει να είναι χωρίς τοξικές ουσίες όπως είναι τα φυτοφάρμακα, τα συντηρητικά και η ακτινοβολία. Για να δημιουργήσουν τα κύτταρα την πρωτεϊ'νη και να χτίσουν το σώμα σας χρειάζονται και τα 22 αμινοξέα. Χρειάζονται όλες τις διαθέσιμες βιταμίνες και όλα τα ανόργανα άλατα (ιχνοστοιχεία) στα ωμά φρούτα και λαχανικά, και τα λαχανικά του ωκεανού όπως τα φύκια kelp και dulce. Χρειάζονται επίσης τα ουσιαστικά λίπη που βρίσκονται στα λίπη των ζωντανών τροφών (ξηροί καρποί, ελιές, σπόροι, κ.λπ.).

3) ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΞΙΝΗ ΝΕΡΟ
Το σώμα είναι νερό περισσότερο από 70%. Συμπτωματικά, τα ωμά φρούτα και λαχανικά αποτελούνται επίσης από 70% νερό. Όλα τα κύτταρα του σώματος χρειάζονται καθαρό νερό. Το νερό πρέπει να είναι απαλλαγμένο από μολύνση όπως οι δηλητηριώδεις χημικές ουσίες χλώριο και φθορίδιο που εισάγονται στα δημοτικά συστήματα νερού των μισών περίπου αμερικανικών πόλεων. Και οι δύο αυτές χημικές ουσίες πραγματικά προκαλούν καρκίνο. Πίνετε μόνο αποσταγμένο νερό από γυάλινα μπουκάλια. Τα πλαστικά μπουκάλια μπορούν να προκαλέσουν μια τοξική χημική αντίδραση με το νερό, ειδικά όταν εκτίθενται στο φως του ήλιου.

4) ΟΞΥΓΟΝΟ
Η μίξη της θερμότητας με το οξυγόνο και τα καύσιμα προκαλεί την καύση, η οποία παράγει την ενέργεια. Χρησιμοποιούμε την άσκηση για να πάρουμε οξυγόνο στο σώμα και να κάνουμε το οξυγόνο να κυκλοφορήσει μέσω του αίματος έτσι ώστε να μπορέσει να μεταφέρει τη τροφή στα κύτταρα. Αυτό απαιτεί τρεις τύπους ασκήσεων: αεροβική (που οξυγονώνει) άσκηση, ασκήσεις δύναμης και λεμφατική υποκίνηση.
Το περπάτημα, το τρέξιμο, το τέντωμα, οι βαθιές ασκήσεις αναπνοής και σχεδόν κάθε ενεργός αθλητισμός φέρνουν περισσότερο οξυγόνο στο σώμα. 

5) ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΙΣ ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Τα ζωντανά καύσιμα και το οξυγόνο παρέχουν την ενέργεια για τα κύτταρα. Αυτή η ενέργεια χρησιμοποιείται για το χτίσιμο των νέων κυττάρων και την καθαριότητα του σώματος από τις τοξίνες όπως τα νεκρά καύσιμα, τα απόβλητα, οι τοξικές χημικές ουσίες, οι ιοί και η ακτινοβολία. Για να φτάσουν τα καύσιμα και το οξυγόνο στα κύτταρα, πρέπει να μεταφερθούν σε όλο το σώμα από το αίμα. Η σωματική δραστηριότητα κάνει το αίμα να κινηθεί σε όλο το σώμα.

Η έρευνα δείχνει ότι η χρησιμοποίηση ενός "rebounder" καλύπτει όλες τις ανάγκες για άσκηση χωρίς καταστρεπτικές παρενέργειες. Η άσκηση αναπήδησης καταφέρνει τα εξής:

-Φέρνει τις θρεπτικές ουσίες στα κύτταρα μέσω του αίματος.
-Βελτιώνει την κυκλοφορία και βοηθά να πάρει τα απόβλητα από τα κύτταρα για αποβολή έξω από το σώμα.
-Χρησιμοποιεί τη βαρύτητα για να "αντληθούν" τα υγρά μέσω των τοιχωμάτων των κυττάρων, κάτι που βοήθά να μπούν οι θρεπτικές ουσίες μέσα στα κύτταρα και να βγούν τα απόβλητα.

6) ΑΠΟΒΟΛΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
Το υποπροϊόν του καψίματος των καυσίμων είναι απόβλητα, όπως ο καπνός και η τέφρα. Συχνά τα ίδια τα καύσιμα ΕΙΝΑΙ απόβλητα όσον αφορά τη μηχανή.Παραδείγματος χάριν, θα βάζατε ζάχαρη στη δεξαμενή του αυτοκινήτου σας; Θα χύνατε λίπος και τοξική λάσπη στη δεξαμενή σας; Όχι επειδή η μηχανή τα αντιλαμβάνεται ως απόβλητα. Δεν θα τα καψει και έτσι πρέπει να αποβληθούν. Πάρα πολλά απόβλητα φράζουν τη μηχανή και την σταματούν. Αυτή η αρχή ισχύει επίσης για τα τρόφιμα. Η κατανάλωση νεκρών τροφών αναγκάζει το σώμα σας να δουλεψει σκληρά για να ωθήσει τα απόβλητα έξω. Αυτή η διαδικασία σας αφαιρεί ένα τεράστιο ποσό ενέργειας, και σας αφήνει νωθρό.
Οι ανθρώπινοι οργανισμοί επεξεργάζονται τα νεκρά, τοξικά καύσιμα, όπως είναι το μαγειρεμένο κρέας, ως απόβλητα.

ΔΙΑΙΤΑ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ 

Η δίαιτα με ζωντανές τροφές δεν είναι μια "δίαιτα" υπό την παραδοσιακή έννοια. Είναι πραγματικά μια αλλαγή του τρόπου ζωής που είναι ένα πρόγραμμα διατροφής, άσκησης και αποτοξίνωσης μέσω του καθαρισμού του παχέος εντέρου. Η "δίαιτα" αναπτύχθηκε από το Δρ George Malkmus ως μέσο για να απελευθερωθεί από τον καρκίνο του. Το πρόγραμμα όχι μόνο απελευθέρωσε το Δρ Malkmus από ένα όγκο καρκίνου στο μέγεθος ενός μπέιζ-μπώλ στο παχύ έντερο του, αλλά θεράπευσε και πολλά άλλα ανεπιθύμητα συμπτώματα επίσης. Από το 1976 σχεδόν εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αρχίσει να ακολουθούν τη δίαιτα με ζωντανές τροφές που δημιουργήθηκε από το Δρ Malkmus. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν παράσχει γραπτές αποδείξεις δηλώνοντας ότι έχουν ανακουφιστεί σχεδόν από οποιαδήποτε ανεπιθύμητη κατάσταση στο σωμά τους, όπως καρκίνο, καρδιακές παθήσεις, υψηλή πίεση αίματος, διαβήτη, παχυσαρκία, και αρθρίτιδα.

Το πρόγραμμα είναι απλό. Καταναλώστε μόνο τα ωμά, οργανικά, άψητα φρούτα και λαχανικά ΚΑΙ τους πρόσφατα στιμένους φρουτοχυμούς και φυτικούς χυμούς, ειδικά χυμό καρότων. Κάντε καθημερινή άσκηση,απολαύστε φρέσκο αέρα και ηλιοφάνεια, και πίνετε μόνο αποσταγμένο νερό. Δοκιμάστε το για 21 ημέρες και δείτε και μόνοι σας τη διαφορά που τα ζωντανά καύσιμα κάνουν στη μηχανή σας!
ΑΛΛΑ, ΕΧΕΙ ΤΟΣΟ ΩΡΑΙΑ ΓΕΥΣΗ... 

Υπάρχουν μερικοί από μας που μπορεί να έχουν κάποια δυσκολία να σταματήσουν τις παλιές συνήθειες κατανάλωσης νεκρών "σκουπιδοτροφών". Αυτές οι παλιές συνήθειες είναι βασισμένες στη συμπεριφορά που μας έμαθαν και σε αυτά που έχουμε διδαχθεί από τότε που είμασταν μικρά παιδάκια. Παραδείγματος χάριν, διδαχθήκαμε από τους γονείς και τους δασκάλους μας "να τρώμε το κρέας μας και να πίνουμε το γάλα μας και έτσι θα μεγαλώσουμε και θα γίνουμε μεγάλοι και γεροί". Διδαχθήκαμε ότι το "Wonderbread" χτίζει ισχυρούς οργανισμούς με 12 τρόπους"

Στην πραγματικότητα, η βιομηχανία κρέατος, η γαλακτοκομική βιομηχανία, η βιομηχανία πουλερικών, και η βιομηχανία ψημένων αγαθών έχουν αγοράσει και έχουν πληρώσει για το μεγαλύτερο μέρος της "διατροφικής" κατάρτισης στο σύστημα της δημόσιας εκπαίδευσης τα προηγούμενα 70 ή περισσότερα χρόνια. Διδαχθήκαμε τις "4 βασικές ομάδες τροφίμων" -- φυσικά, ΤΡΕΙΣ από εκείνες τις ομάδες ήταν προϊόντα που αντιπροσωπεύονταν από εκείνα τα εμπορικά κατοχυρωμένα συμφέροντα.

Το μεγαλύτερο μέρος της "διατροφικής " εκπαίδευσής μας έχει προέλθει από τις πολύ ακριβές διαφημίσεις της τηλεόρασης και ΤΩΝ περιοδικών που σας διδάσκουν να θέλετε να φάτε την απανθρακωμένη σάρκα μιας νεκρής αγελάδας που σιγοκαίει σε ένα άσπρο ψωμάκι αλευριού που έχει κάθε κόκκο ζωής και θρεπτικής αξίας αλεσμένο και λευκασμένο εκτός του και το όποιο θα αναγκάσει τα κύτταρά σας να μεταλλαχθούν σε καρκινώδεις όγκους που θα φάνε το σώμα σας ζωντανό έως ότου πεθάνετε από βασανιστικό πόνο! Τώρα υποτίθεται ότι πρέπει να το συνεχίσουμε αυτό με πατάτες που τις έχουν παγώσει μέχρι θανάτου και έπειτα βράσει ζωντανές σε ζεματιστό, ταγγισμένο λίπος που θα κάνει τις φλέβες σας να φράξουν με λάσπη και να σας κάνουν να πεθάνετε με μια αγωνιωδώς επίπονη καρδιακή προσβολή! Το τελικό συμπλήρωμα είναι ένα ποτήρι ανθρακούχου νερού βρύσης που γεμίσανε με τοξικό αέριο χλωρίου και φθορίου που έχει αναμιχθεί με 11 ή περισσότερα κουταλάκια του γλυκού νεκρής, χωρίς διατροφική αξία, ραφιναρισμένης άσπρης ζάχαρης και τεχνητής αρωματικής ουσίας. Και μετά, μας λένε με ένα χαρούμενο, χαμογελαστό πρόσωπο κλόουν ότι εμείς υποτίθεται ότι πρέπει να θεωρήσουμε ότι αυτό είναι μια "ισορροπημένη διατροφή" και ότι ΕΧΕΙ ΩΡΑΙΑ ΓΕΥΣΗ!! (John Robbins, " Διατροφή για μια νέα Αμερική " Video) 

Εάν ψάχνετε κάποιον να κατηγορήσετε για όλες αυτές τις "θρεπτικές" αηδίες, προσπαθήστε να κοιτάξετε πρώτα στον καθρέφτη του λουτρού. Με τις αθάνατες λέξεις του W.C. Fields, " κάθε λεπτό γεννιέται ένας βλάκας".

Είναι καιρός να σταματήσουμε να πιστεύουμε τις διαφήμισεις πωλήσεων των εμπορικά κατοχυρομένων συμφερόντων που κάνουν τζίρο πολλά δισεκατομμυρία δολαρία ετησίως και να αρχίσουμε να παίρνουμε τον έλεγχο των μυαλών μας! Αυτό σημαίνει να πάρουμε τον έλεγχο των επιλογών διατροφής μας, των οργανισμών μας και των ζωών μας! Όσο υγιέστερο γίνεται το σώμα σας, τόσο περισσότερο θα βρίσκετε τη χαρά στην ευχάριστη γεύση και το άρωμα των "ζωντανών τροφών ". 









20 October 2006

Φάτε περισσότερο για να ζυγίζετε λιγότερο

(ΜΕΡΟΣ 2)



ΟΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ SHINTANI

Ο Δρ Shintani, που είναι ιαπωνικής καταγωγής, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Χαβάη. Όπως οι περισσότεροι άνθρωποι στην ομάδα ηλικίας του, μεγάλωσε με την κατανάλωση κρεατικών και επεξεργασμένων τροφίμων. ¶ΑΑφότου μπήκε στο κολλέγιο, το βάρος του άρχισε να αυξάνεται. Όταν άρχισε τη νομική σχολή αυτός, όπως πολλοί Αμερικανοί, ήταν σίγουρα υπέρβαρος. Αισθανόταν επίσης βαρύς και στερούνταν την ενέργεια που έπρεπε να εφαρμόσει στις μελέτες του. Όλα άλλαξαν όταν τον έπεισε ένας φίλος να σταματήσει μια προφανή πηγή θερμίδων, τις τροφές φαστ φούντ, καθώς επίσης και τους λιγότερο προφανείς ενόχους των υψηλών θερμίδων: το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, και τα αυγά. Σε μόλις λίγους μήνες, ο Shintani έχασε 13,5 κιλά, και αισθανόταν τέλεια. ¶ΑΑποφήτησε από την νομική σχολή υγιής και με καλή φυσική κατάσταση, αλλά βρήκε ότι ενδιαφερόταν πολύ περισσότερο να μάθει περισσότερα για τη διατροφή από το να είναι δικηγόρος.

Το επόμενο φθινόπωρο, γράφτηκε στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Χαβάης. Αν και αρίστευε στις σπουδές του, βαθμιαία συνειδητοποιούσε ότι ενώ μάθαινε πολλά για την παθολογία και τη θεραπεία της ασθένειας, λάμβανε πολύ λίγη γνώση για το πώς να μείνει υγιής αρχικά. Η διατροφή σχεδόν ποτέ δεν αναφερόταν στα μαθήματα του. Στα τέσσερα χρόνια της ιατρικής σχολής, ο Shintani έκανε μόλις τρεις ώρες μάθημα στη διατροφή. Όχι τρεις διδακτικές ώρες, εξηγεί, τρεις πραγματικές ώρες. Για να ακολουθήσει μερικά από τα θέματα που δεν ήταν μέρος της κατάρτισής του στην ιατρική σχολή, γράφτηκε στο Χάρβαρντ για να σπουδάσει δημόσια υγεία και να ειδικευτεί στην προληπτική ιατρική. Ήταν ενώ ήταν στο Χάρβαρντ που αυτός άρχισε να ερευνά τις αιτίες της παχυσαρκίας. Ανέπτυξε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους στο οποίο οι συμμετέχοντες έχαναν βάρος τρώγοντας περισσότερη τροφή.

Ο Shintani επέστρεψε στη Χαβάη το 1987 αφού τελείωσε τις σπουδές του, και έστρεψε την προσοχή του στη θεραπεία των ασθενειών που σχετίζονται με την διατροφή. Δύο χρόνια αργότερα έκανε πηχυαίους τίτλους στις εφημερίδες με το επαναστατικό του Χαβανέζικο σχέδιο απώλειας βάρους. Οι κ¶Οιάτοικοι της Χαβάης που είχαν χτυπηθεί με την παχυσαρκία και τα πολλά συνοδευτικά προβλήματα υγείας έριχναν τα κιλά με ευκολία. Μέχρι το 1993, ένα χρόνο μετά τη συζήτηση στη βιβλιοθήκη που είχε παρακολουθήσει η Ruth, ο Shintani είχε δημοσιεύσει το πρώτο σημαντικό βιβλίο του για το χάσιμο βάρους.

Στη δίαιτα Φάτε περισσότερο, ζυγίστε λιγότερο™, ο Shintani επεκτείνεται σε αυτό που είπε στο ακροατήριο της Ruth. Η κύρια ιδέα πίσω από το πρόγραμμά του είναι ότι μερικές τροφές σας κάνουν να κερδίζετε βάρος, και άλλες σας βοηθούν να το χάσετε. ο Δρ. Shintani ανέπτυξε τον δείκτη Φάτε περισσότερο (EMI) για να παρουσιάσει ποια τρόφιμα είναι ποια.

Η κλίμακα EMI του Shintani περιέχει πάνω από εκατό συνηθισμένες τροφές, και κάθε τροφή έχει έναν αριθμό δίπλα της. Ο αριθμός λέει πόσα κιλά κάθε τροφής χρειάζονται για να μας παράσχουν τις θερμίδες μιας ημέρας. Ο¶Ο Shintani ανακάλυψε ότι τα περισσότερα vegan τρόφιμα είναι σχεδόν παράλογα χαμηλά σε θερμίδες. Παραδείγματος χάριν, το EMI για τις πατάτες είναι 9,5, έτσι εάν τρώγατε μόνο πατάτες, θα έπρεπε να φάτε σχεδόν 4,5 κιλά για να πάρετε τις θερμίδες μιας πλήρους ημέρας. Δεκάδες vegan τροφές έχουν ακόμα υψηλότερο δείκτη EMI. Τα πορτοκάλια, τα πράσινα φασόλια, και η μελιτζάνα, παραδείγματος χάριν, έχουν EMI 15,6, 21,8, και 28,75. Αυτοί οι αριθμοί σημαίνουν ότι με οποιαδήποτε από αυτά τα τρόφιμα είναι σχεδόν αδύνατο να κερδίσετε βάρος. Θα έπρεπε να φάτε σχεδόν 13,5 κιλά μελιτζάνες για να πάρετε τις θερμίδες μιας πλήρους ημέρας. Και μπορείτε να φάτε οποιοδήποτε συνδυασμό αυτών των τροφών με υψηλό EMI και παρόλα αυτά να χάσετε το βάρος.

Μόλις χάσετε τα παραπάνω κιλά σας, άλλα vegan τρόφιμα είναι καλά για τη διατήρηση του σωματικού βάρους. Το EMI για το ψωμί, τα ρεβύθια, και τα γιαμ είναι 4,7, 5,5 και 5,3, αντίστοιχα. Οι τιμές EMI των περισσότερων ζωικών τροφίμων, σε αντίθεση, είναι ο εφιάλτης αυτού που κάνει δίαιτα. Για τ¶Για τοο βούτυρο είναι 76, τη μαγιονέζα 77, το τυρί Cheddar 1,37, τη Μπολόνια 1,72, και το τηγανισμένο κοτόπουλο είναι 2,23. Με αυτά τα ζωικά τρόφιμα, δεν χρειάζεται να φάτε πολύ για να έχετε πάρει περισσότερες θερμίδες από τις ανάγκες του σωμάτος σας, και όταν αυτό συμβεί πιθανώς θα είστε ακόμα πεινασμένοι.

Οι τιμές EMI του Shintani είναι χρήσιμες στον προσδιορισμό των υψηλών σε θερμίδες τροφών για να τις αποφύγουμε, αλλά ένα λεπτομερές σύστημα μέτρησης θερμίδων δεν είναι απαραίτητο. Μόλις αλλάξουν οι διατροφικές σας συνήθειες, η φύση φροντίζει τα πράγματα, και το ένστικτο της πείνας σας γίνεται ο πιό αξιόπιστος μετρητής σας. Εφ' όσον εμμείνετε σε μια ισορροπημένη vegan διατροφή, το ρητό σας μπορεί να είναι: φάτε όταν είστε πεινασμένοι, σταματήστε όταν είστε πλήρεις. Η ευκολία και η απολαυστικότητα αυτής της δίαιτας είναι αυτά που τη κάνουν τη τελική διατροφή που θα πρέπει ποτε να υιοθετήσετε. Ολόκληρη η ιδέα, εξηγεί ο Shintani, είναι να κάνετε μια αλλαγή για τη ζωή.



ΤΥΡΙ Ή ΡΟΔΑΚΙΝΑ;

Το μέσο άτομο χρειάζεται 1,3 ως 1,8 κιλά τροφής κάθε ημέρα για να ικανοποιήσει την πείνα. Το μέσο άτομο χρειάζεται επίσης λιγότερες από 2.500 θερμίδες ημερησίως για να διατηρήσει ένα ιδανικό βάρος. Τα ζωικά τρόφιμα έχουν τις θερμίδες αλλά όχι τον όγκο που χρειάζεται για να αισθανθούμε ικανοποιημένοι, ενώ οι φυτικές τροφές μας επιτρέπουν να φάμε όσο θέλουμε - χωρίς τη κατανάλωση πρόσθετων θερμίδων.

ΤΥΡΙ CHEDDAR 2.500 θερμίδες ------------------- 630 γραμμάρια

ΖΑΜΠΟΝ 2.500 θερμίδες ------------------ 945 γραμμάρια

ΤΗΓΑΝΙΣΜΕΝΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ 2.500 θερμίδες ------- 990 γραμμάρια

ΚΑΦΕ ΡΥΖΙ 2.500 θερμίδες ------------------------------- 2 κιλά

ΜΗΛΑ 2.500 θερμίδες ------------------------------ 4,2 κιλά

ΚΑΡΟΤΑ 2.500 θερμίδες ---------------------------- 5,8 κιλά

ΡΟΔΑΚΙΝΑ 2.500 θερμίδες -------------------------- 7,5 κιλά

15 October 2006

Φάτε περισσότερο για να ζυγίζετε λιγότερο

(ΜΕΡΟΣ 1)

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ BΙΒΛΙΟ ΤΟΥ

Erik Marcus

Vegan: The New Ethics of Eating

http://www.erikmarcus.com

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ pdf ΑΠΟ ΕΔΩ

http://www.vegan.com/vegandownload.php

Φαίνεται πάρα πολύ καλό για να είναι αληθινό: Γεμίστε το πιάτο σας με όση τροφή θέλετε, φάτε μέχρις ότου είστε πλήρεις, χάστε βάρος. Το κλειδί για αυτό είναι ότι τα τρόφιμα που θα απολαμβάνετε πρέπει να είναι όλα ή σχεδόν όλα vegan. Αυτά τα τρόφιμα θα ικανοποιήσουν το αίσθημα της πείνας σας χωρίς να αυξήσουν τις θερμίδες σας. Γρήγορα θα ανακαλύψετε ότι οι vegan τροφές- μια απέραντη ποικιλία φρούτων, λαχανικών, δημητριακών, ζυμαρικών, ψωμιού, σαλτσών, καρυκευμάτων, επιδορπίων, και πολύ περισσοτέρων - μπορούν να προετοιμαστούν με απεριόριστους τρόπους.



Η Ruth Payne έκανε διακοπές στη Χαβάη όταν διάβασε ένα άρθρο για μια συζήτηση σχετικά με τη μείωση του βάρους που θα γινόταν στην τοπική βιβλιοθήκη. Ο ομιλητής επρόκειτο να είσαι ο Δρ Terry Shintani, ένας Χαβανέζος γιατρός που είχε μια ειδική κλινική αφιερωμένη στη βοήθεια των υπέρβαρων κατοίκων της Χαβάης να αδυνατίσουν και να ζήσουν υγιέστερη ζωή. Εκτός από το να είναι γιατρός, το άρθρο ανέφερε ότι ο Shintani είχε επίσης διδακτορικό στη νομική, και ένα μεταπτυχιακό στη δημόσια υγεία από το Χάρβαρντ. Είχε κερδίσει όλα τα είδη των βραβείων για την εργασία του στην προληπτική ιατρική και την υγεία. Η Ruth προβληματίστηκε, και παρά τις προηγούμενες αποτυχίες της με τις δίαιτες, αποφάσισε να πάει στη συζήτηση.

Ο γιατρός της Ruth στο σπίτι της είχε πει πρόσφατα ότι είχε σχεδόν 22 κιλα υπερβολικού βάρους και ότι το υπερβολικό βάρος επιδείνωνε την ήδη υψηλή πίεση του αίματος της. Αυτές οι πληροφορίες δεν αποτελούσαν καμία έκπληξη. Η Ruth είχε δοκιμάσει προβλήματα βάρους στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής της. Κατά τη διάρκεια των ετών, είχε πληρώσει εκατοντάδες δολάρια για να συμμετέχει σε ποικίλα προγράμματα απώλειας βάρους. Μερικά προγράμματα είχαν αποτύχει εντελώς ενώ άλλα είχαν φέρει αποτέλεσμα αλλά μόνο για λίγο. Η παραμονή στις δίαιτες ήταν ένας συνεχής αγώνας και ότι βάρος έχανε η Ruth, το έπαιρνε πάντα πίσω.

Αν και έφθασε λίγα λεπτά νωρίς για τη συζήτηση του Δρ Shintani, η αίθουσα της βιβλιοθήκης ήταν ήδη γεμάτη. Όλα τα καθίσματα ήταν κατειλημμένα και η Ruth έπρεπε να στριμωχτεί με τους ανθρώπους που στέκονταν κατά μήκος του πίσω τοίχου. Ο Shintani συστήθηκε, και σε λίγα λεπτά η Ruth ξέχασε το πλήθος και την άβολη θέση που είχε βρει στην αίθουσα.

Εκ πρώτης, αισθάνθηκε ότι της άρεσε αυτό το χαμογελαστό, γλυκομίλητο άτομο που φαινόταν να νοιάζεται πραγματικά για αυτό που έλεγε. Ακόμη σημαντικότερο, ότι έλεγε έκανε τόσο πολλή αίσθηση. Η Ruth αισθάνθηκε την ελπίδα να λάμπει καθώς αφοσιώθηκε να ακούσει.

"Πάρα πολλοί ασθενείς μου έρχονται σε μένα και παραπονιούνται ότι είναι πάντα πεινασμένοι," άρχισε ο Shintani. " Έχει κανείς εδώ αυτό το πρόβλημα;"

Πολλοί άνθρωποι στην αίθουσα κούνησαν το κεφάλι συγκαταβατικά.

"Σκεφτείτε αυτό. Οι οργανισμοί μας έχουν τρεις φυσικές ανάγκες:

αέρα, νερό, και τροφή.

Πέστε μου λοιπόν, πότε ήταν η τελευταία φορά που εσείς είδατε κάποιον που είχε το πρόβλημα να αναπνέει πάρα πολύ αέρα; Ή να πίνει πάρα πολύ νερό; Σας τηλεφωνά ο γείτονας σας και σας κουβεντιάζει με τις ώρες για το πώς δεν μπορεί να σταματήσει να αναπνέει πάρα πολύ αέρα ή να πίνει πάρα πολύ νερό; Σας λέει, ‘Βοηθά με, Betty, πνίγομαι! Το παράκανα πίνοντας νερό.’ Δεν συμβαίνει, έτσι δεν είναι;"

Το ακροατήριο γέλασε.

" Τι γίνεται λοιπόν με τα τρόφιμα;" ρώτησε ο Shintani, "Πώς μπορεί να είμαστε σχεδιασμένοι με τέλεια ενστικτώδη παρόρμηση για το νερό και τον αέρα, όμως με μια σημαντική ατέλεια όσον αφορά τη τροφή; Τώρα, υπάρχουν μερικοί άνθρωποι με ψυχολογικά ή ιατρικά προβλήματα που τους αναγκάζουν να τρώνε πάρα πολύ. Αλλά για τους περισσότερους από μας, η ενστικτώδης παρόρμηση της πείνας μας λειτουργεί πραγματικά τόσο τέλεια όσο η ενστικτώδης παρόρμηση μας για τον αέρα ή το νερό - όταν είστε πεινασμένοι, πρέπει να ικανοποιήσετε την πείνα σας και να φάτε! Κερδίζουμε βάρος, όχι με την υπερβολική κατανάλωση, αλλά με το να γεμίσουμε το στομάχι με τα λανθασμένα είδη τροφών.

"Απόψε θα σας παρουσιάσω πώς να επιλέγετε τρόφιμα που θα γεμίσουν το στομάχι σας χωρίς να σας προκαλούν αύξηση του βάρους. Ξέρω ότι αυτό ακούγεται δύσκολο να το πιστέψετε, αλλά μείνετε μαζί μου και θα σας παρουσιάσω πώς λειτουργεί. Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο σ’αυτό. Δεν έχω κανένα ειδικό χάπι, καμία πρωτεϊνική σκόνη, καθόλου υψηλή τεχνολογία. Πρόκειται ακριβώς να σας διδάξω μερικά απλά πράγματα για τα τρόφιμα που θα σας διευκολύνουν να ρίξετε τα περιττά κιλά."






ΧΩΡΙΣ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ

Στην κουλτούρα μας που έχει εμμονή με το βάρος, οι υποσχέσεις για το εύκολο χάσιμο του είναι συνηθισμένες και συχνά περιλαμβάνουν αμοιβές για "τα μυστικά" ή τα προγράμματα γεύματων. Αλλά ο Δρ Shintani ακουγόταν διαφορετικός, σκέφτηκε η Ruth. Σωστά υπέθεσε ότι δεν χρησιμοποιούσε υποσχέσεις για χάσιμο βάρους για να προάγει ένα γρήγορο αδυνάτισμα.

"Εδώ στη Χαβάη," είπε ο Δρ Shintani στην ομάδα στη βιβλιοθήκη, "οι εγγενείς άνθρωποι της Χαβάης έχουν σχεδόν το υψηλότερο ποσοστό παχυσαρκίας στον κόσμο. Αλλά ακριβώς 100 χρόνια πριν, πολύ προτού προσαρτηθεί η Χαβάη από τις ΗΠΑ, σχεδόν κανένας κάτοικος της Χαβάης δεν είχε προβλήματα βάρους. Σαν σπουδαστής ιατρικής, συνήθιζα να εξετάζω φωτογραφίες και άλλα αρχεία του δέκατου ένατου αιώνα των κατοίκων της Χαβάης. Αναρωτήθηκα γιατί οι χθεσινοί κάτοικοι της Χαβάης έμεναν λεπτοί ενώ τόσοι πολλοί έχουν σήμερα προβλήματα με το βάρος τους.

"Άρχισα να ερευνώ τι και πώς έτρωγαν οι παραδοσιακοί κάτοικοι της Χαβάης. Δεν έκθρεφαν καθόλου βοοειδή. Ενώ μερικοί ντόπιοι έτρωγαν πολλά ψάρια, οι άνθρωποι που απολάμβαναν την καλύτερη υγεία γέμιζαν τα πιάτα τους με φρούτα και λαχανικά. Τρία από τα πιό κοινά τρόφιμα που τρώγονταν στη Χαβάη 100 χρόνια πριν ήταν το taro, οι γλυκοπατάτες, και το πόϊ." Το taro είναι μια ρίζα, και το πόϊ είναι ένα παραδοσιακό φαγητό της Χαβάης που γίνεται από αυτή τη ρίζα.

Ο Shintani συνέχισε: " Οι κάτοικοι της Χαβάης επικέντρωσαν τη διατροφή τους σε αυτές τις τρεις κύριες βάσεις. Αναρωτιώμουν γιατί οι άνθρωποι έμεναν λεπτοί όταν έτρωγαν κυρίως taro, γλυκοπατάτες, και πόϊ. Ήταν όταν εξέτασα τη θερμιδική πυκνότητα αυτών των τροφών που ανακάλυψα το Χαβανέζικο μυστικό του να χάνεις βάρος. Βλέπετε, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ανάγκη 1,3 ως 1,8 κιλά τροφής κάθε ημέρα για να ικανοποιήσουν την πείνα τους. Αλλά θα έπρεπε να φάνε 4 κιλά taro και πόϊ, και πάνω από 2,2 κιλά γλυκοπατάτες, για να πάρουν τις θερμίδες μιας πλήρους ημέρας.

" Βλέπετε λοιπόν γιατί είναι σχεδόν αδύνατο να πάρει κανείς βάρος με την κατανάλωση αυτών των τροφών; Για να διατηρήσουμε το βάρος μας, η τροφή μας πρέπει να μας δίνει από 2.000 έως 2.500 θερμίδες ημερησίως. Οποιεσδήποτε επιπλέον θερμίδες θα μας κάνουν πιθανώς να πάρουμε βάρος. Οι περισσότεροι από μας θα εκρηγνύονταν προτού καταναλώσουμε 2.500 θερμίδες από φυτικά βασισμένες τροφές.

"Ο λόγος που πολλοί από εμάς έχουν προβλήματα βάρους είναι ότι τρώμε πολλά ζωικά βασισμένα τρόφιμα. Ξέρατε ότι η Χαβάη οδηγεί τώρα το έθνος στην κατά κεφαλήν κατανάλωση ζαμπόν; Τα ζωικά τρόφιμα είναι τόσο πλούσια σε θερμίδες ώστε δεν μπορείτε πιθανώς να ικανοποιήσετε την πείνα σας χωρίς να πάρετε βάρος. Όταν γεμίζετε το στομάχι σας με ζωικά τρόφιμα, θα φθάσετε το καθημερινό όριο θερμίδων σας πολύ πριν ικανοποιήσετε την πείνα σας."

Η Ruth άρχιζε να αναρωτιέται τι γεύση άραγε να κάνει η ρίζα taro όταν μια άλλη γυναίκα στο ακροατήριο σήκωσε το χέρι της.

"Μπορώ να βρώ taro, γλυκοπατάτες, και πόϊ στις τοπικές αγορές, αλλά μήπως προτείνετε ότι αυτά είναι όλα κι όλα που υποτίθεται ότι θα τρώω;" είπε, "Και όταν ταξιδεύω στην ηπειρωτική χώρα; Πώς υποτίθεται ότι θα παραμείνω στη δίαιτα σας;"



"Πολλές συνηθισμένες φυτικά βασισμένες τροφές είναι εξίσου κατάλληλες για την απώλεια βάρους όπως το taro και άλλα παραδοσιακά τρόφιμα της Χαβάης.

Στην πραγματικότητα, οι παραδοσιακές φυτικά βασισμένες τροφές των περισσότερων πολιτισμών είναι εξίσου υγιείς με τα τρόφιμα της Χαβάης που έχουμε εξετάσει. Η κεντρική ιδέα αυτής της διατροφής δεν είναι να τρώμε μόνο taro ή ανανάδες. Οι περισσότερες φυτικά βασισμένες τροφές έχουν θερμιδικές πυκνότητες το ίδιο χαμηλές όσο τα παραδοσιακά μας Χαβανέζικα τρόφιμα . Οπουδήποτε και να ζείτε ή ταξιδεύετε, σας ενθαρρύνω να τρώτε την ευρύτερη δυνατή ποικιλία από φρούτα, λαχανικά, πλήρη δημητριακά, και οσπρία(φασόλια)."

"Είναι όλες οι φυτικά βασισμένες τροφές το ίδιο χαμηλές σε θερμίδες;" ρώτησε κάποιος άλλος."Όχι.. Υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις, "απάντησε ο Δρ Shintani. ", Οι σπόροι, τα αβοκάντο, οι καρύδες, κελυφωτοί καρποί όπως καρύδια και τέλος τα φυτικά έλαια είναι πολύ λιπαρά. Μπορείτε να κερδίσετε βάρος με αβοκάντο εξίσου εύκολα όπως μπορείτε με το γάλα ή το τυρί. Αλλά εκτός από τα παραπάνω, οποιεσδήποτε άλλες φυτικά βασισμένες τροφές θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το ιδανικό βάρος σας."

Η χρονική περίοδος με ερωτήσεις και απαντήσεις που ακολούθησε ήταν γεμάτη ενθουσιασμό. Πολλοί άνθρωποι παρατήρησαν ότι θυμήθηκαν τους παππούδες, τις γιαγιάδες και τους προπάππους τους να τρώνε taro, γλυκοπατάτες, και πόϊ. Αυτοί πάντα αναρωτιώντουσαν γιατί η παλαιότερη γενιά είχε μείνει λεπτή ενώ η νεώτερη γενιά ανέπτυξε προβλήματα βάρους.

Η Ruth άφησε τη συζήτηση αισθανόμενη καλά για όσα είχε ακούσει. Παρ’όλα αυτά περίμενε ένα ακόμη χρόνο προτού αρχίσει να ακολουθεί τις συμβουλές του Δρ Shintani, ένα χρόνο ταλαιπωρίας και σύγχυσης για την υγεία της και το βάρος της. Αργότερα, όταν έμαθε περισσότερα για την προσωπική ιστορία του Shintani, συνειδητοποίησε ότι αυτός κάποτε είχε πολλά κοινά με αυτή.

13 October 2006

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΑ
ΣΤΟ Ε

ΤΕΥΧΟΣ 808 - 08.10.06


Ληγμένα κρέατα; Μολυσμένα αλλαντικά; Τα διατροφικά σκάνδαλα της επικαιρότητας είναι Βούτυρο στο ψωμί των χορτοφάγων όλου του κόσμου. Εστω, μαργαρίνη... «Αλλάζω τον κόσμο με το πιρούνι μου». Πίσω απ' αυτό το σύνθημα στοιχίζονται οι έλληνες χορτοφάγοι, που αργά και σταθερά οργανώνονται σε κοινότητα, κατά τα πρότυπα του εξωτερικού. Στη Δύση το κίνημα έχει οργανωθεί προ πολλού. Δείτε στο αφιέρωμα μας τις ρήσεις διάσημων χορτοφάγων της Ιστορίας τις καμπάνιες των επωνύμων και σέξι, τα έργα των «πράσινων» δημιουργών που, άλλοτε με χιούμορ και άλλοτε με σκληρότητα, «πυροβολούν» τη μαφία του κρέατος. Ολοι αυτοί μιλούν για ένα ειδεχθές έγκλημα...



Το έγκλημα μιας σπαλομπριζόλας

Κείμενο: ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΟΛΙΤΗ

«Τα ζώα είναι φίλοι μου, δεν τρώω τους φίλους μου». Η διάσημη ατάκα του ιρλανδού συγγραφέα Μπερνάρ Σο είναι ένα από τα αγαπημένα συνθήματα των σύγχρονων χορτοφάγων, μαζί με το «Meat is murder» (το κρέας είναι έγκλημα) από το ομώνυμο τραγούδι των Smiths.

Κι όμως, το ρεύμα της χορτοφαγίας σήμερα δεν έχει μόνο ηθικούς και φιλοζωικούς σκοπούς. Για όλο και περισσότερους χορτοφάγους, το να αποκλείεις από τη διατροφή σου τα ζωικά προϊόντα είναι ο μοναδικός τρόπος αντίδρασης στα καρτέλ της βιομηχανικής κτηνοτροφίας και στην κουλτούρα του φαστ φουντ.

Στην Ελλάδα μπορεί να τσακίζουμε τις μπριζόλες και τα κοψίδια, κάθε φορά όμως που σκάει άλλο ένα σκάνδαλο με σάπια κρέατα ή μολυσμένα αλλαντικά θυμόμαστε τις χορτοφαγικές μας ρίζες, έστω και αν τις ξεχνάμε στο επόμενο τσιμπούσι.

Οι έλληνες χορτοφάγοι, αν και δεν αποτελούν οργανωμένη κοινότητα, είναι μια ορατή και δραστήρια μειοψηφία, με αυξητικές τάσεις. «Ολες οι χώρες της Ευρώπης έχουν χορτοφαγικές κοινότητες. Μόνο στην Ελλάδα δεν υπάρχει προς το παρόν» μας είπε ο Χρήστος Γεωργιάδης, καθηγητής μέσης εκπαίδευσης και συνειδητοποιημένος χορτοφάγος, που μέσα από τα blogs του (http://live-sustainably.blogspot.com και http://xortofagia.blogspot.com) ασχολείται με θέματα χορτοφαγίας και βιωσιμότητας. «Είμαστε αρκετοί στην Ελλάδα, αλλά είμαστε διασκορπισμένοι, ο καθένας μόνος του. Τους περισσότερους από τους χορτοφάγους που ξέρω τους γνώρισα στη βιολογική λαϊκή της περιοχής μου και σε κατάστήματα βιολογικών τροφίμων. Στις άμεσες προτεραιότητες μας είναι να ιδρύσουμε ένωση ελλήνων χορτοφάγων, σύμφωνα με τα πρότυπα της παγκόσμιας χορτοφαγικής κοινότητας».

Ο Χρήστος Γεωργιάδης είναι 42 ετών και ασχολείται με το θέμα της διατροφής τα τελευταία χρόνια: «Πάντα έτρωγα ελάχιστο κρέας, αλλά εδώ και 4 χρόνια είμαι vegan, δεν τρώω ούτε ψάρι ούτε αβγά. Πρόσφατα έκανα ιατρικές εξετάσεις και ο γιατρός εξεπλάγη. Μου λέει, "Αυτές είναι τιμές μωρού"». Ο Χρήστος, ή EcoChris όπως υπογράφει στο blog του, πήρε τα πρώτα ερεθίσματα για τη στροφή στη χορτοφαγία ως μαθητής, μέσα από το μάθημα των αγγλικών. «Τότε τα βιβλία των αγγλικών είχαν αναφορές στο κίνημα του vegetarianism, τώρα πια όχι».

Η Ρίτα Χαριτάκη, Ιταλίδα στην καταγωγή που ζει από το '80 στην Ελλάδα, δεν είναι vegan, αλλά vegetarian. Δηλαδή, τρώει πού και πού αβγά, «αλλά μόνο από κότες ελευθέρας βοσκής» και γαλακτοκομικά προϊόντα. Κατά τα άλλα, η διατροφή της αποτελείται από κάθε είδους λαχανικά και φρούτα: «Νομίζουν ότι εμείς οι χορτοφάγοι τρώμε μόνο χόρτα. Κάνουν λάθος. Υπάρχουν δεκάδες πιάτα στην ελληνική κουζίνα με βάση τα λαχανικά». Για τη Ρίτα, που είναι χορτοφάγος πάνω από 20 χρόνια και ακτιβίστρια σε οικολογικές οργανώσεις, ο καθοριστικός λόγος να στραφεί στη χορτοφαγία ήταν η προσωπική της εμπειρία: «Εχω δει με τα ίδια μου τα μάτια αυτά που συμβαίνουν σε σφαγεία και σε βιομηχανικά εκτροφεία και σας διαβεβαιώνω ότι αν οι χώροι αυτοί είχαν τζάμια, αντί για τοίχους, όλοι μας θα γινόμασταν χορτοφάγοι».

Ως μέλος φιλοζωικών οργανώσεων έχει συμμετάσχει σε δεκάδες αποστολές που ερευνούν και αποκαλύπτουν τις συνθήκες που επικρατούν σε εντατικά εκτροφεία, αλλά και το «φριχτό», όπως το αποκαλεί, κεφάλαιο της μεταφοράς ζώντων ζώων. Οι περιγραφές της από αποστολές «παρακολούθησης» είναι ανατριχιαστικές: «Η τελευταία αποστολή στην οποία συμμετείχα ήταν το '98. Μετά σταμάτησα, όχι γιατί κάτι βελτιώθηκε, αλλά γιατί δεν άντεχα άλλο να βλέπω αυτήν την κατάσταση. Κάθε μέρα έφταναν φορτηγά με 400 αρνιά το καθένα, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και της Πάτρας, κατευθείαν από τη Σκοτία, μετά από 60 και 80 ώρες ταξίδι, χωρίς φαγητό και νερό. Στοιβάζονταν σε καμιόνια που χωρούσαν το πολύ 200 ζωντανά, και ταξίδευαν με 100 χλμ. την ώρα, ενώ "παράχωναν" ζώα ακόμα και ανάμεσα στις ρόδες. Τα βλέπαμε που προσπαθούσαν να "αυτοκτονήσουν" χτυπώντας το κεφάλι τους στα τοιχώματα. Τα περισσότερα ζώα είχαν σπασμένα μέλη, από το συνωστισμό και τα φρεναρίσματα, άλλο ένα τρίτο πέθαινε από τη δίψα. Αυτά εξακολουθούν να συμβαίνουν ακόμα και σήμερα. Μόνο στις δικές μας αποστολές, όπου συμμετείχαν οικολογικές οργανώσεις από διάφορες χώρες της Ευρώπης, διαπιστώσαμε περισσότερες από 10 παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας». Ρωτάω αν οι καταγγελίες τους έφτασαν στη δημοσιότητα: «Οι καταγγελίες μας γίνονταν κυρίως σε επίπεδο Ε.Ε., μέσω ευρωβουλευτών.

Γενικά ήταν δύσκολο να δοθεί η δημοσιότητα που θέλαμε, γιατί υπάρχει η μαφία του κρέατος». Η κ. Χαριτάκη είναι κατηγορηματική: «Οπως υπάρχει η μαφία των ναρκωτικών, των όπλων, της πορνείας, έτσι υπάρχει και η μαφία του κρέατος. Οταν μας καταλάβαιναν ότι τους παρακολουθούσαμε και φωτογραφίζαμε, οι νταλικέρηδες μας οδηγούσαν σε χωματόδρομους, όπου μας περικύκλωναν αυτοκίνητα με φιμέ τζάμια και μας απειλούσαν».

Επειδή όλα αυτά ακούγονται σαν σενάριο αστυνομικής ταινίας, ζητάω να τα διασταυρώσω. Η κ. Ελενα Τάξερη, επίσης χορτοφάγος και εκπρόσωπος της Ελληνικής Φυσιολατρικής Αντικυνηγετικής Πρωτοβουλίας, επιβεβαιώνει ρητά τη μαρτυρία της κ. Χαριτάκη: «Το φαινόμενο αυτό είναι πολύ συχνό. Εμάς, συγκεκριμένα, μας είχαν αποκλείσει σε επαρχιακό δρόμο, στο ύψος της Μάνδρας Αττικής, όπου μας περικύκλωσαν πολυτελή IX για να επιτρέψουν στην νταλίκα να διαφύγει. Η νταλίκα, σημειωτέον, που ερχόταν από Ολλανδία, δεν είχε σταματήσει για κανέναν τελωνειακό ή κτηνιατρικό έλεγχο. Τηλεφωνούσαμε διαρκώς στην αστυνομία για να το καταγγείλουμε, έκαναν ότι δεν μας έβρισκαν. Κάναμε καταγγελίες παντού, υπάρχουν και βίντεο από αυτές τις αποστολές, όμως όταν μιλάμε μετά για Mαφία του κρέατος, ο νοών νοείτω».

Η χορτοφαγία στην Ελλάδα μπορεί να μην είναι ακριβώς «ιν» και «τρέντι», όπως στη Βρετανία ή στις ΗΠΑ, αλλά το πράσινο εμπόριο εξαπλώνεται, φτάνοντας ακόμα και στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Αντίστοιχα, η βιολογική γεωργία στην Ελλάδα παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, αντιπροσωπεύοντας πλέον το 3,14% των συνολικών εκτάσεων, μαζί με τα βοσκοτόπια ελευθέρας βοσκής. Εχουν, όμως, εμπιστοσύνη οι έλληνες χορτοφάγοι στους μηχανισμούς πιστοποίησης και στις «πράσινες αλυσίδες» τροφίμων;

Ο Σπύρος Βάγιας, ιδιοκτήτης καταστήματος βιολογικής διατροφής και χορτοφάγος ο ίδιος από το '84, θεωρεί ότι «είναι πάνω απ' όλα θέμα προσωπικής ευθύνης»: «Οι μηχανισμοί πιστοποίησης είναι καλό να υπάρχουν, κάνουν σοβαρή δουλειά. Εγώ πάντως φροντίζω να προμηθεύομαι από συγκεκριμένους παραγωγούς, τους οποίους εμπιστεύομαι». Στο κατάστημα του, το οποίο έχει «καθαρά χορτοφαγική κατεύθυνση, δεν έχουμε καθόλου κρέας, ούτε καν βιολογικό» - έρχεται καθημερινά σε επαφή με αθηναίους χορτοφάγους ή απλώς ευαισθητοποιημένους καταναλωτές: «Υπάρχουν πολλοί χορτοφάγοι, αλλά δεν είμαστε οργανωμένοι. Ισως και να μη θέλουμε να οργανωθούμε. Ο καθένας το κάνει από μόνος του. Είναι μια "προσωπική επανάσταση". Δεν θα σ' το επιβάλει κανείς, αν από μόνος σου δεν κάνεις το "κλικ"».Ο κ. Βάγιας, ο οποίος ήρθε αρχικά σε επαφή με τη χορτοφαγία μέσα από ξένα περιοδικά, θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση την αγάπη για τη φύση και μια στοιχειώδη ευαισθησία: «Ενας άνθρωπος σκληροτράχηλος, χοντρόπετσος, δεν γίνεται εύκολα φυτοφάγος, ό,τι και να λέμε».